Ξεκίνησε ο τρύγος της Ρομπόλας στα Βαλσαμάτα και την ευρύτερη περιοχή των Ομαλών στην Κεφαλονιά.
Η Ρομπόλα είναι λευκό κρασί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) (παλαιότερα Ο.Π.Α.Π. Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας) που παράγεται αποκλειστικά στο νησί της Κεφαλονιάς
Σχετικά με την προέλευση του ονόματος της ποικιλίας σταφυλιού από το οποίο παράγεται η Ρομπόλα Κεφαλονιάς έχουν διατυπωθεί πολλές υποθέσεις. Πιθανόν να προέρχεται από την ελληνική λέξη “ρόμβος” (ιταλικ. Rombo), σχήμα στο οποίο δόθηκαν και τελετουργικές ιδιότητες. Πιθανά η λέξη να υπονοεί τη δύναμη του κρασιού αυτού να μας γοητεύει, να μας μεταφέρει σε μια κατάσταση ρέμβης ή ελαφριάς μέθης.
Με παραγωγή άνω των 500 τόνων ετησίως στο νησί της Κεφαλονιάς, η Ρομπόλα είναι παρούσα στην ευρωπαϊκή, την αμερικανική και γενικότερα την παγκόσμια αγορά. Η ζώνη παραγωγής εντοπίζεται στην περιοχή Ομαλών – Τρωιανάτων, ενώ φτάνει μέχρι τα όρια του ελατοδάσους του Εθνικού Δρυμού Αίνου Κεφαλονιάς.
Φωτογραφίες Σπύρος Καλογεράς