Κεφαλονιά: Το νερό ΄΄εξαφανίζεται΄΄στις ΄΄Καταβόθρες΄΄ (pics)

Καταβόθρες

Ένα από τα πλέον γνωστά αξιοθέατα, που αποτελεί ταυτόχρονα και κορυφαίο γεωλογικό φαινόμενο του νησιού μας, αποτελούν οι καταβόθρες. Βρίσκονται σε μια απόσταση 2km περίπου από την πρωτεύουσα, το Αργοστόλι, στον επονομαζόμενο γύρο της Λάσσης.
Το θαλασσινό νερό μπαίνει σε ρωγμές κοντά στην ακτή και εξαφανίζεται. Στην πραγματικότητα το νερό που εισέρχεται στο σημείο αυτό ακολουθεί μια μεγάλη διαδρομή διασχίζοντας υπόγεια σχεδόν ολόκληρο το νησί. Τελικά καταλήγει και εκβάλει στη λίμνη της Μελισσάνης, καθώς και στον Καραβόμυλο. Το γεγονός αυτό αποκαλύφθηκε το 1963 όταν Αυστριακοί γεωλόγοι έριξαν χρωστικές σε μια από αυτές τις εισόδους και έτσι εν συνεχεία με τη χρήση ραδιοϊσοτόπων επαλήθευσαν την πορεία των “εξαφανιζόμενων” νερών. Επίσης, στην ποσότητα του νερού προστίθεται και βρόχινο, το οποίο σε κάποιο σημείο συναντά αυτό που διασχίζει υπόγεια το νησί.
Οι μύλοι τοποθετήθηκαν από τον Άγγλο Stewens, ο οποίος ήταν ο πρώτος που παρατήρησε το φαινόμενο. Οι μεγάλοι σεισμοί του 1867 και του 1953 δεν είχαν καμία επίδραση σε αυτό, εκτός από το ότι κατέστρεψαν την επιφανειακή κατασκευή, η οποία και αποκαταστάθηκε.

Από το fb του Σπύρου Σακαλή