Κεφαλονιά: Το νησί των φυσικών αριστουργημάτων

Από Αμαλία Σπυράτου

Ευτυχώς δε χρειάστηκε να έρθει η στιγμή να φύγω από το νησί που μεγάλωσα και να μετακομίσω στην Αθήνα για σπουδές, προκειμένου να καταλάβω ότι ζούσα σε έναν επίγειο παράδεισο. Η Κεφαλονιά, το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου και ένα από τα πιο μεγάλα της Ελλάδας, είναι σίγουρα ένα μέρος με τοπία που έχουν βγει από ζωγραφιές ή όνειρο. Σε συνδυασμό μάλιστα με το κεφαλονίτικο κρασί και την τρέλα για την οποία είναι περιβόητοι οι κάτοικοί της, το κοκτέιλ που δημιουργείται είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον! Εξοπλίσου με πολλές μέρες διακοπών, ώστε να μπορέσεις να δεις όλες τις ομορφιές του νησιού, ετοιμάσου να διασχίσεις αρκετά χιλιόμετρα – οι αποστάσεις είναι αρκετά μεγάλες, αλλά κάθε στάση σε δικαιώνει – και φύλαξε όλη σου την όρεξη για φαγητό για τις ημέρες που θα περάσεις στην Κεφαλονιά – Έχεις ακούσει για την κεφαλονίτικη κρεατόπιτα;


Αργοστόλι


Πρωτεύουσα του νησιού και η μεγαλύτερη πόλη του, το Αργοστόλι μπορεί να αποτελεί το ιδανικό ορμητήριο για τις αποδράσεις σου, αφού βρίσκεται σε σχετικά κεντρικό σημείο, κοντά (σχετικά πάντα!) σε όλα τα μέρη που δεν πρέπει να χάσεις, και λίγα μόλις λεπτά μακριά με το καραβάκι από το Ληξούρι – τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού. Αφήνοντας πίσω την κόντρα που υπάρχει εδώ και χρόνια μεταξύ των δύο πόλεων, η οποία πλέον διαιωνίζεται μόνο χαριτολογώντας μεταξύ των Κεφαλλήνων, σου προτείνω να επισκεφθείς αναμφισβήτητα και τις δύο, καθώς η καθεμιά έχει τη δική της χάρη.

Στο Αργοστόλι, ξεκίνα τη βόλτα σου από τη λιμνοθάλασσα που δεσπόζει στο κέντρο, μεταξύ του Αργοστολίου και του κεντρικού τμήματος του νησιού. Πρόκειται για τον Κούταβο, που παρότι, ίσως να μην έχει και το πλέον εύηχο όνομα, μπορεί να σου υποσχεθεί ειδυλλιακές βόλτες όλες τις ώρες, με προτίμηση τις πολύ πρωινές: Το τοπίο, όταν βγαίνει ο ήλιος είναι μαγικό.

ταξιδιωτικος οδηγος κεφαλονια

© Jerry Apostolatos

Γέφυρα Δεβοσέτου

Κατευθυνόμενος προς την περιοχή με τα εμπορικά μαγαζιά και μπαράκια, λίγο πιο κάτω θα αντικρίσεις τη γέφυρα Δεβοσέτου, καθημερινό σημείο συνάντησης για όσους αγαπούν το ψάρεμα. Κατασκευάστηκε το 1811, από τον Κάρολο Φίλιππο Ντε Μποσέ, γι’αυτό και ονομάζεται Γέφυρα Δεβοσέτου. Παλαιότερα μπορούσες να τη διασχίσεις με αμάξι, αλλά πλέον αυτό δεν είναι εφικτό. Ενδείκνυται, ωστόσο, για περιπάτους!

ταξιδιωτικος οδηγος κεφαλονια

© Anna Votsi

Είτε είσαι με τα πόδια, είτε με ποδήλατο, συνεχίζοντας τη βόλτα σου και κατευθυνόμενος προς το κέντρο, περνάς από τον παραλιακό δρόμο του νησιού. Σε αντίθεση με άλλα νησιά, στην Κεφαλονιά θα βρεις πολύ λίγα μπαράκια στην παραλία της. Τα περισσότερα βρίσκονται γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία Βαλλιάνου και γενικά κοντά σε αυτή. Συνεχίζοντας, ωστόσο, τη βόλτα στον παραλιακό δρόμο και αφού περάσεις πληθώρα παραδοσιακών μαγαζιών και μπακάλικων με πολλά και φρέσκα φρούτα, θα βρεθείς μπροστά σε ψαροκάικα και μικρά ή μεγαλύτερα κότερα.

ταξιδιωτικος οδηγος κεφαλονια

Εδώ, μπορείς να περπατήσεις και να κάνεις ποδήλατο, απολαμβάνοντας τη θέα από τα απέναντι βουνά και το καθαρό νερό. Πολύ κοντά- ουσιαστικά πρόκειται για τον παράλληλο δρόμο- βρίσκεται το Λιθόσρτωτο. Εκεί, είναι μαζεμένα τα περισσότερα μαγαζιά του Αργοστολίου και μπορείς να αγοράσεις ό,τι χρειάζεσαι. Επίσης, αποτελεί κλασικό πέρασμα σχεδόν για όλους, τουρίστες και μη, ικανοποιώντας όλα τα γούστα, με μαγαζιά κάθε είδους και καφετέριες για κάθε ώρα και διάθεση.

ταξιδιωτικος οδηγος κεφαλονια

© kyros_kyrou

Πλατεία Βαλλιάνου

Τελειώνοντας τη βόλτα σου από αυτό το κομμάτι, είτε έχεις επιλέξει να περπατήσεις κατά μήκος της θάλασσας, είτε περνώντας μέσα από το Λιθόστρωτο και χαζεύοντας στα μαγαζιά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα καταλήξεις στην κεντρική πλατεία, στην πλατεία Βαλλιάνου, περιμετρικά της οποίας μπορείς να διαλέξεις το μαγαζί που σου ταιριάζει για να πιεις το ποτό σου ή για να φας ό,τι τραβάει η όρεξη σου.

Καταβόθρες

Προχωρώντας ακόμη πιο πέρα, ωστόσο – ελπίζω να έχεις ποδήλατο, γιατί αλλιώς θα πάρει λίγη ώρα παραπάνω – θα καταλήξεις μετά από ενάμισι περίπου χιλιόμετρο στις Καταβόθρες,  γνωστό μέρος για ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο. Πρόκειται για πραγματικά αξιοπερίεργο φαινόμενο, κατά το οποίο το θαλασσινό νερό περνάει από το νερόμυλο που βρίσκεται εκεί, κατευθυνόμενο μέσα από πετρώδεις κοιλότητες. Από εκεί, ακολουθεί μια υπόγεια διαδρομή 15 περίπου χιλιομέτρων, καταλήγοντας στην άλλη πλευρά του νησιού, όπου βρίσκεται η μαγευτική λίμνη της Μελισσάνης και ο Καραβόμυλος.

ταξιδιωτικος οδηγος κεφαλονια

© Jerry Apostolatos

Φανάρι Αγίων Θεοδώρων

Συνεχίζοντας τη βόλτα σου, θα καταλήξεις στο φανάρι των Αγίων Θεοδώρων, ιδανική τοποθεσία για την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Η Κεφαλονιά μπορεί να μη φημίζεται για τα ηλιοβασιλέματά της, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να σε μαγέψει με τα χρώματα που παίρνει ο ουρανός.

Ακολουθώντας την πορεία του δρόμου, θα καταλήξεις στις δύο πιο γνωστές παραλίες του Αργοστολίου, τον Πλατύ και το Μακρύ Γιαλό, διασχίζοντας μια από τις πλέον τουριστικές περιοχές, τη Λάσση. Μέχρι να φτάσεις εκεί, έχε τα μάτια σου ανοικτά γιατί μπορεί να βρεις και άλλα σημεία ιδανικά για γρήγορες βουτιές.


Προς τα βόρεια…


 

Μύρτος

Ξεκινώντας από το Αργοστόλι και ανεβαίνοντας προς το βόρειο τμήμα του νησιού δεν είναι λίγα τα μέρη που θα σε κάνουν να θες να σταματήσεις για να τραβήξεις φωτογραφίες και να τα θαυμάσεις. Φεύγοντας από εκεί, λοιπόν, και κάνοντας το γύρο του Κουτάβου μετά από κάποια χιλιόμετρα θα δεις στα αριστερά σου να δεσπόζει η παραλία του Μύρτου. Είναι η γνωστότερη παραλία του νησιού και η παραλία που έχει βραβευθεί τις περισσότερες φορές ως η καλύτερη της Ελλάδος. Πρόκειται για μια όντως εντυπωσιακή παραλία, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι το νησί δεν έχει άλλους θησαυρούς.

 

Άσσος

Λίγο μετά το Μύρτο, θα εντοπίσεις ένα από τα πλέον όμορφα και γραφικά χωριουδάκια της Κεφαλονιάς. Πρόκειται για την Άσσο, ένα αμφιθεατρικά κτισμένο χωριό, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε πεύκα και κυπαρίσσια. Είναι ένας ιδιαίτερα παραδοσιακός οικισμός, ο οποίος έχει διατηρήσεις την επτανησιακή αρχιτεκτονική σε πολύ μεγάλο μέρος του. Μην ξεχάσεις να επισκεφθείς το κάστρο του, το οποίο είναι από τα σπουδαιότερα του νησιού, μαζί με αυτό του Αγίου Γεωργίου.

 

Φισκάρδο

Αναμφισβήτητα, πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου το δώρο να περπατήσεις στο κοσμοπολίτικο Φισκάρδο. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά μέρη του νησιού και βρίσκεται στο πιο βόρειο σημείο του. Δυσπρόσιτες παραλίες – γι’ αυτό άλλωστε και μοναδικές! -, υπέροχα νερά, αξέχαστο φαγητό, τοπία βγαλμένα από ζωγραφιά. Το Φισκάρδο βρίσκεται αρκετά μακριά, σε σχέση με άλλη μέρη του νησιού, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο να κάνεις μια ημερήσια εκδρομή εκεί.

Το λιμάνι του Φισκάρδου φιλοξενεί πολλά κότερα και ιστιοπλοϊκά, κάποια από τα οποία ανήκουν σε διασημότητες εθνικού, αλλά και παγκόσμιου, βεληνεκούς. Δεν είναι τυχαίο το ότι αποτελεί αγαπημένο προορισμό πολλών και είναι ένα από τα γνωστότερα σημεία του νησιού, αφού τα γραφικά του σοκάκια είναι ιδιαίτερα γοητευτικά και σε προκαλούν να κάνεις βόλτες και να χαθείς σε αυτά.

 

Κάτι πολύ ενδιαφέρον που επιλέγουν να κάνουν πολλοί από αυτούς που επισκέπτονται το Φισκάρδο, είναι να νοικιάσουν κάποια βάρκα ή μικρό σκάφος από αυτά που είναι διαθέσιμα στο λιμάνι και να ανακαλύψουν τις γύρω παραλίες. Μην ξεχάσεις να κάνεις μια βουτιά στην παραλία Έμπλυση, αλλά και στο Δαφνούδι.

Από το λιμάνι στο Φισκάρδο μπορείς να περάσεις και απέναντι στη Λευκάδα!


Προς τα ανατολικά…


 

Αντίσαμος

Μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, με λευκό βότσαλο και πραγματικά πεντακάθαρα νερά. Βρίσκεται στην περιοχή της Σάμης, στο χωριό όπου έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας “Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι” με τον Nicolas Cage. Αν θες να δεις το πράσινο και το μπλε να ενώνονται και να δημιουργούν ένα φανταστικό τοπίο, η παραλία αυτή είναι σίγουρα μία από τις κορυφαίες επιλογές που έχεις. Στη Σάμη βρίσκεται και ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του νησιού, από όπου μπορείς εύκολα να πας στην πανέμορφη Ιθάκη.

ταξιδιωτικος οδηγος κεφαλονια

Μελισσάνη

Ένα από τα πιο όμορφα και πραγματικά εντυπωσιακά μέρη που έχω δει. Πρόκειται για μια λίμνη που βρίσκεται μέσα σε ένα σπήλαιο. Με μια σύντομη βαρκάδα που μπορείς να κάνεις στα πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά της Μελισσάνης, βλέπεις μαζεμένη τόση ομορφιά που πραγματικά ίσως χρειαστεί να ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου για να το πιστέψεις.

Αρκετά κοντά, μπορείς να επισκεφθείς και το Σπήλαιο της Δρογκαράτης, όπου μπορεί κανείς να δει εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες.

Άμμος, Πεσσάδα

Η δική μου αγαπημένη παραλία, το θεωρητικά καλά κρυμμένο μυστικό του νησιού, το οποίο χρόνο με το χρόνο αποτελεί όλο και πιο διαδεδομένη επιλογή για τις βουτιές των τουριστών, αλλά και των ντόπιων που μένουν σε άλλα μέρη του νησιού. Πρόκειται για μια μικρή, πεντακάθαρη παραλία με ονειρικά γαλαζοπράσινα νερά. Το τοπίο είναι τροπικό, με κάκτους και πρασινάδες που σε παραπέμπουν σε φωτογραφίες που έχεις δει από μέρη που δεν είναι ελληνικά. Ο δρόμος για την παραλία δεν είναι πολύ εμφανής, αλλά δεν έχεις παρά κατευθυνόμενος προς το λιμάνι του χωριού, από το οποίο φεύγει το καράβι για Ζάκυνθο, να ρωτήσεις κάποιον περαστικό που είναι η Άμμος. Το χωριό είναι μικρό και γραφικό και σίγουρα αξίζει μια βόλτα. Η παραλία είναι βγαλμένη από όνειρο, απόμερη, καθαρή – δεν επιτρέπεται να πάρεις μαζί σου τα παπούτσια σου, υπάρχει ταμπέλα όπου η αμμουδιά σου ζητάει να αφήσεις τα παπούτσια σου στο βράχο στην αρχή της παραλίας.

ταξιδιωτικος οδηγος κεφαλονια

© Jerry Apostolatos

Πέρα από την επιλογή του να επισκεφθείς τη Ζάκυνθο, από το λιμάνι της Πεσσάδας, μπορείς να κανονίσεις να επισκεφθείς το πολύ κοντινό και μικρό νησάκι Δίας.

ταξιδιωτικος οδηγος κεφαλονια ταξιδιωτικος οδηγος κεφαλονια

© Jerry Apostolatos

Κάστρο Αγίου Γεωργίου

Όχι και τόσο μακριά από το κέντρο, μπορείς να πας στο Κάστρο Αγ. Γεωργίου, να περιηγηθείς μέσα σε αυτό αλλά και στη γύρω περιοχή, η οποία είναι ιδιαίτερα γραφική. Επίσης, ιδανικό σημείο για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα, πόσο μάλλον με τη συνοδεία ενός ωραίου γεύματος ή καφέ. Τα μαγαζιά της περιοχής μπορούν να ικανοποιήσουν σίγουρα τα γούστα σου.

ταξιδιωτικος οδηγος κεφαλονια ταξιδιωτικος οδηγος κεφαλονια

© Jerry Apostolatos


Επιπλέον σημεία ενδιαφέροντος


Άγιος Γεράσιμος

Η μονή του Αγίου Γερασίμου, του πολιούχου του νησιού, είναι επίσης ένα από τα μέρη που αξίζει να επισκεφθείς, ανεξάρτητα με τα πιστεύω σου, καθώς βρίσκεται σε μια πολύ ωραία τοποθεσία και, αν σου αρέσουν τα πανηγύρια, σίγουρα θα περάσεις καλά γύρω κατά τα μέσα Αυγούστου, όπου οι μέρες είναι γεμάτες από αυτά. Εκείνες τις ημέρες, πολλοί σπεύδουν να δουν και τα φιδάκια της Παναγίας, είτε στο χωριό Μαρκόπουλο, είτε στα Αργίνια.

Ο Αίνος

Το μεγαλύτερο βουνό του νησιού, είναι ξεχωριστή ομορφιάς και γνωστό για τα μαύρα του έλατα, από τα σπανιότερα είδη στην Ευρώπη, που έκαναν τους Ενετούς να ονομάσουν το βουνό “Monte nero”. Ένας ακόμα λόγος που ο Αίνος είναι γνωστός, είναι τα άγρια άλογα που βρίσκονται εκεί.

Υπάρχουν πολλές περιοχές που αξίζουν έστω μια επίσκεψη, όπως η Αγία Ευφημία, η Σκάλα, η παραλία Ξι με την κόκκινη άμμο, η παραλία Μέγας Λάκκος, γνωστή για τον άργιλο που μπορεί εύκολα να βρει οποισδήποτε είναι εκεί, ώστε να κάνει μια αυτοσχέδια και σύντομη κούρα ομορφιάς. Η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας είναι επίσης ένα μέρος που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και γενικά παραλίες όπως η Αγία Κυριακή, η Πλατιά Άμμος, οι Πετανοί, η Φτέρη.

Δυστυχώς, λόγω των τελευταίων σεισμών που έπληξαν το νησί δεν είναι όλες οι παραπάνω παραλίες προσβάσιμες, όπως η Πλατιά Άμμος και η διαδρομή προς την Άσσο και το Φισκάρδο ίσως να είναι λίγο πιο κουραστική από όσο ήταν προ σεισμών, αλλά ο προορισμός θα σε κάνει να ξεχάσεις κάθε κούραση, εγγυημένα!


Πριν φύγεις


 

Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τα τοπικά εδέσματα, μάντολα και μαντολάτο, θυμαρίσιο μέλι. Η κρεατόπιτα, το γαστρονομικό ορόσημο του νησιού θα σε κάνει να ερωτευτείς την Κεφαλονιά, αν όντως ο έρωτας τελικά περνάει από το στομάχι, ενώ, το κεφαλονίτικο κρασί, η Ρομπόλα, θα σε μεθύσει γλυκά, όσο και η ομορφιά κάθε τοπίου που θα αντικρίζεις.

ταξιδιωτικος οδηγος κεφαλονια ταξιδιωτικος οδηγος κεφαλονια

© Jerry Apostolatos


Βοηθητικό λεξιλόγιο


 

Σε περίπτωση που συναντήσεις κάποιον βέρο κεφαλονίτη και πάει να σε κουρλάνει με την πολυλογία του, αν δεν καταλαβαίνεις τι σου λέω, ίσως τα παρακάτω φανούν βοηθητικά!

  • Σίκλος= κουβάς
  • Αρτάνα = παρτέρι για λουλούδια
  • Ριπίζω = χύνω, αδειάζω, σκορπίζω
  • Αλυχτάω= γαυγίζω
  • Πορτόνι= καγκελοπορτα
  • Αβέρτα = ελεύθερα, ανοιχτά, πλούσια
  • Αγάλια = σιγά, σιγά
  • Αγγειό =δοχείο
  • Αλαμπρατσέτα = αγκαζέ
  • Αλαφιασμένος = δείχνει ανήσυχος, ξαφνιασμένος
  • Αλεγρία = (ιτ. allegria) κέφι
  • Αλιάδα = σκορδαλιά
  • Αμορόζος = εραστής, αγαπητικός
  • Αρμάρι = το ντουλάπι της κουζίνας
  • Βλήτρα = τα βλίτα
  • Γλίδα = λίγδα, βρωμιά
  • Γρομπούλι = σκληρός όγκος στο σώμα
  • Εδαύτος = αυτός
  • Εδεκεί = εκεί
  • Εδεπά = εδώ
  • Εκειός και εφκειός = εκείνος
  • Κανιάζω = κλείνει ο λαιμός μου από την πολυλογία
  • Κουρλαίνω = τρελαίνω
  • Κουρλαμάδα= τρέλα
  • Κουρλός-ή=τρελός-ή
  • Κογιονάρω = κοροϊδεύω
  • Μπουκούνι = κομμάτι

Και όπως λέει και μια πολύ γνωστή κεφαλονίτικη καντάδα, που αν είσαι τυχερός θα ακούσεις ζωντανά όσο θα είσαι στο νησί:

“Κεφαλονιά πεντάμορφη και μοσχομυρισμένη, όποιος σταθεί στον ίσκιο σου ποτέ του δεν πεθαίνει”…

Αναδημοσίευση από http://room5.trivago.gr