Κεφαλονιά: Το βυζαντινό κάστρο και η μυθική υπόγεια σήραγγα στο Αργοστόλι (vid)

Το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, αξιοθέατο της Κεφαλονιάς, είναι χτισμένο σε ένα ύψωμα σε απόσταση 7 χιλιόμετρων από το Αργοστόλι και δεσπόζει στο νότιο τμήμα της Κεφαλονιάς και στον κόλπο του Αργοστολίου.

Το κάστρο ξεκίνησε να χτίζεται στη Φραγκοκρατία αλλά επεκτάθηκε και απόκτησε στρατηγική σημασία κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας.

Για πολλά χρόνια ήταν το διοικητικό κέντρο της Κεφαλονιάς μέχρι που μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα στο Αργοστόλι τον 18ο αιώνα. Παρόλες τις καταστροφές που έχει υποστεί από τους σεισμούς, αλλά και τη φθορά του χρόνου, το κάστρο του Αγίου Γεωργίου παραμένει εντυπωσιακό και σήμερα, ως χαρακτηριστικό δείγμα της Βενετσιάνικης οχυρωματικής τέχνης.

 

kefalonia055.jpg

 

Η δημιουργία του χρονολογείται στον δωδέκατο αιώνα μ.Χ. από τους Βυζαντινούς. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του νησιού από τους παλατίνους κόμητες Ορσίνι έγιναν κάποιες αλλαγές, οι οποίες γενικεύτηκαν στα μέσα του 16ου αιώνα, όταν πια βρισκόταν στα χέρια των Βενετών.

Η σημαντικότερη στιγμή της ιστορίας του ήταν η πολιορκία και άλωσή του τα Χριστούγεννα του 1500 από τις ενωμένες χριστιανικές δυνάμεις Βενετών και Ισπανών, υπό τη γενική αρχηγία του Γκονσάλο ντε Κόρδοβα, από τα χέρια των Οθωμανών που είχαν καταλάβει το νησί το 1484.

 

st-george-s-castle.jpg

Με τη δημογραφική ανάκαμψη του νησιού πύκνωσαν οι κατοικίες μέσα στο φρούριο που προορίζονταν για τις αρχές και τους ευγενείς (μπόργκο), και σταδιακά αναπτύχθηκε οικισμός (εξώμπουργο, προάστιο) γύρω και κάτω από τα τείχη. Το φρούριο του Αγίου Γεωργίου έχασε την αμυντική του σημασία από τα τέλη κιόλας του 16ου αιώνα. Η άμυνα του νησιού απαιτούσε πλέον την ανέγερση οχυρών κοντά στις θάλασσες και τα λιμάνια.

H ανακατασκευή του κάστρου από τους Ενετούς τελείωσε το 1545 και σύντομα έγινε το οικονομικό και δοιηκιτικό κέντρο του νησιού.

Το κάστρο υπέστη ζημιές από τους σεισμούς το 1636 και 1637. Παρόλο που ο οικισμός στο κοντινό Αργοστόλι με τον καιρό ξεπέρασε το Κάστρο σε οικονομική και κοινωνική σημασία, το Κάστρο συνέχισε να είναι η πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 1757. Μόνο τότε μεταφέρθηκε η έδρα των αρχών στο Αργοστόλι. Οι τελευταίοι σεισμοί του 1953 προξένησαν μεγάλες καταστροφές. Σήμερα πολύ λίγα σπίτια βρίσκονται στον ομώνυμο οικισμό εξωτερικά του φρουρίου (εξώμπουργο), και οι κάτοικοι μένουν εκεί για συναισθηματικούς λόγους σε μια περισσότερο κλειστή κοινωνία.

Διασώζονται εκκλησίες και κτίσματα στο εσωτερικό, καθώς και στο προάστιο (μπόργκο) ανατολικά της εισόδου. Στο μπόργκο του Κάστρου υπάρχει ο μητροπολιτικός ναός Ιερός Ναός της Ευαγγελίστρας, χαρακτηριστικό δείγμα επτανησιακού μπαρόκ. Στο εσωτερικό φυλάσσονται αξιόλογες μεταβυζαντινές εικόνες από τους ερειπωμένους ναούς του Κάστρου. Στα νότια του Κάστρου βρίσκεται η ιστορική Μονή Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς. Στο παλαιό καθολικό της λειτουργεί εκκλησιαστικό μουσείο με αξιόλογες εικόνες. Στον περίβολο του φρουρίου, κοντά σε μια μικρή πλατεία, υπάρχουν τα ερείπια της καθολικής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Μέσα στο κάστρο υπήρχε πλήθος εκκλησιών, των οποίων μόνο τα ερείπια σώζονται σήμερα.

 

video by michael ver

 

Επίσης ιστορικά γνωρίζουμε την ύπαρξη σήραγγας που ενώνει το κάστρο με το Αργοστόλι, αλλά αυτή δεν έχει αποκαλυφθεί και ερευνηθεί μέχρι σήμερα.

INFO: Προσοχή γιατί το Κάστρο είναι ανοιχτό μόνο κατά τους θερινούς μήνες οπότε σιγουρευτείτε για τα ωράρια λειτουργίας του εάν αποφασίσετε να το επισκεφθείτε κάποια άλλη εποχή του χρόνου.

 

Πληροφορίες από kastra.eu

Αναδημοσίευση από mygreekholiday.gr