Θάλασσα.Περνώντας από τ’ακρογιάλια της…

Με ό,τι κι αν ταξιδεύεις στη θάλασσα, με φορτηγό πλοίο, με «τ’ άρμενο το γοργοθάλασσο», με ένα καΐκι ή μια ταπεινή βάρκα, η θάλασσα είναι η ίδια. Μπορεί πάντα να γίνει σκληρή: «Εκτός από τη μάνα σου κανείς δε σε θυμάται, σε τούτο το τρομαχτικό ταξίδι του χαμού». Μπορεί, όμως, να είναι ήρεμη και ρομαντική: «Με του καπετάνιου την μιγάδα, μάθημα πορείας
Νίκος Καββαδίας
Στις σωστές ώρες να βρίσκεσαι κοντά της…μόνο εσύ,για να θυμηθείς τον Ελύτη:
((Θεέ μου τι μπλε ξοδεύεις για να μην σε βλέπουμε!)).
Η Ελλάδα είναι ένα απέραντο βαθύ γαλάζιο χρώμα. Είναι το αρχέτυπο της Μεσογειακής θάλασσας. Όλες της οι ακτές βρέχονται από πελάγη της Μεσογείου (Ιόνιο, Αιγαίο, Λιβυκό), με επιμέρους πελάγη όπως το Θρακικό, το Ικάριο, το Μυρτώο, το Κρητικό και το Καρπάθιο.

Η Θάλασσα βρέχει επί αιώνες τις πολυάριθμες ακτές και τα νησιωτικά συμπλέγματα της χώρας. Η αλμύρα των νερών της κατατρώγει μέρα με τη μέρα τη σάρκα της Ελληνικής Γης και αναμειγνύεται με τον αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοί της. Θα έλεγε κανείς ότι μέσα στις φλέβες των Ελλήνων κυλάει Θάλασσα. Η Θάλασσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον χώρο της γεωγραφικής χερσονήσου της Ελλάδας, καθώς είναι το φυσικό της όριο. Χάρη σε αυτή τη γεωγραφική συγκυρία κατόρθωσε να αναπτύξει έναν μεγαλειώδη πολιτισμό, ο οποίος κυριάρχησε στην λεκάνη της Μεσογείου. Η οικονομική και πνευματική της άνθηση οφείλεται στην ευεργετική επίδραση της Θάλασσας (θαλάσσιο εμπόριο), χάρη στην οποία οι Έλληνες και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νησιών, έρχονται σε επαφή με άλλους πολιτισμούς και τα νησιά γίνονται σημαντικά πολιτισμικά κέντρα. Πέρα από την πρόκληση να την ταξιδέψεις, η Θάλασσα δίνει στον άνθρωπο ευρύτητα ορίζοντα – πραγματικού και πνευματικού. Αυτός ο ανοιχτός ορίζοντας ανέκαθεν χαρακτήριζε τους Έλληνες και αποτελούσε το αγαπημένο πεδίο δράσης τους: για τους Έλληνες, η ανοιχτή Θάλασσα ήταν και είναι πάντα η απόλυτη Ελευθερία. Έτσι λοιπόν, εξέλιξαν από πολύ νωρίς τη ναυτική τέχνη και τη ναυσιπλοΐα, κατασκευάζοντας γρήγορα πλοία (τις τριήρεις) ενώ εφηύραν και αξιόπιστα όργανα πλοήγησης.

Τα ναυτικά κατορθώματα των Ελλήνων υμνούνται από τους αρχαίους και τους σύγχρονους ποιητές. Ο Όμηρος στην Οδύσσεια περιγράφει τις περιπέτειες του πολυμήχανου Οδυσσέα, ο οποίος περιπλανάται στις θάλασσες της Μεσογείου, για να μπορέσει να επιστρέψει στην Ιθάκη. Μάλιστα κατά τον Όμηρο ο ωκεανός ήταν ένα ποτάμι που περιέκλειε τη Γη και χώριζε τον κόσμο του φωτός από τον κόσμο του σκότους. Ο Ευριπίδης στην τραγωδία του Ιφιγένεια εν Αυλίδι αναφέρεται στην εκστρατεία των Ελλήνων στην Τροία. Ενώ ο Απολλώνιος ο Ρόδιος διηγείται την Αργοναυτική Εκστρατεία.
Ναυτικές παραστάσεις και σκηνές με θέμα τη Θάλασσα απεικονίζονται σε αγγεία και τοιχογραφίες. Η Θάλασσα υπήρξε ανέκαθεν πηγή έμπνευσης, πηγή ζωής και δημιουργίας. Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στη γοητεία που ασκεί το θαλάσσιο τοπίο. Το παιχνίδισμα των Ηλίου πάνω στο μπλε χαλί της Θάλασσας χάνεται στο άπειρο του γαλάζιου ορίζοντα και γίνεται ένα με αυτό. Αυτές οι εικόνες επηρέασαν την καθημερινή ζωή των Ελλήνων, έγιναν βίωμα της συλλογικής συνείδησης και έδωσαν το έναυσμα να γραφούν ποιήματα, τραγούδια, για να υμνηθεί αυτό το αλλόκοτο φυσικό στοιχείο. Το μπλε χρώμα της Θάλασσας έχει χαραχθεί στη συνείδηση όλων των Ελλήνων ως αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής τους ταυτότητας. Για τους Έλληνες είναι απλό: Μπλε σημαίνει Ελλάδα και Ελλάδα σημαίνει Μπλε.
Μια θαλασσινή καληνύχτα !!!!!! στην καρδιά του χειμώνα….
Με αγάπη και σκέψεις νοσταλγίας στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου…

Από το fb του Σπύρου Σακαλή

Το υπέροχο γαλάζιο του Ιονίου !!!!!!Θάλασσα.Περνώντας από τ'ακρογιάλια της…Με ό,τι κι αν ταξιδεύεις στη θάλασσα,…

Gepostet von Spiros Sakalis am Montag, 2. Dezember 2019