Δείτε το ντοκιμαντέρ “Κεφαλονίτικα και Θιακά Καρναβάλια ” 1888 -1953, θα προβληθεί για πρώτη φορά σήμερα στις 8 το απόγευμα.
Μπορείτε να το παρακολουθήσετε κάνοντας κλικ στην εικόνα
Το ντοκιμαντέρ θα μας “ταξιδέψει” στον χρόνο από την πρώτη επίσημη καταγραφή καρναβαλιού που έγινε το 1888 μέχρι τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1953.
Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ είναι του Γιώργου Μεσσάρη και του Διονύση Φωκά.

Τα καρναβάλια στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη έχουν αρχαίες Διονυσιακές καταβολές . Στα χρόνια που παρουσιάζονται οι Ενετοί το καρναβάλι στην παλιά του συνέχεια θα παραμείνει ζωντανό στα χωριά και στους κατοίκους τους. Στις πόλεις που κυριαρχούσαν οι αστοί και οι άρχοντες το καρναβάλι είχε μπολιαστεί με νέα στοιχεία δυτικής προέλευσης. Αυτά ήταν οι Γκιόστρες, που ήταν πρώτα βυζαντινοί και έπειτα δυτικοί ιππικοί αγώνες. Οι αγώνες αυτοί παίζονταν στα «καρναβάλια των ευγενών» και στα χρόνια της Αγγλοκρατίας έγιναν θέαμα ολοχρονικά. Στα χρόνια των Γάλλων και των Άγγλων θα διαδοθούν οι Καντρίλιες και οι Λαντσιέρες, χοροί αξιωματικών της Δύσης. Το καρναβάλι στα χωριά θα διατηρήσει το λαϊκό του χαρακτήρα και θα προστεθούν σε αυτό, με πολύ καλή αφομοίωση, σκηνές από Κρητικά δράματα και άλλα έργα του Επτανησιακού πολιτισμού. Οι καταγραφές για τα καρναβάλια και τις μάσκαρες αρχίζουν από τα τέλη του 19ου αιώνα …

Προηγούμενο άρθροΚεφαλονιά: Και τα φίδια με φεγγάρι στη βόλτα του Αη Θωμά για μπάνιο! (pics)
Επόμενο άρθροΜΟΝΟ ΣΤΟ OPEN: Η ΕΦΟΔΟΣ ΣΤΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΟΣΙΩΝ (βίντεο)