Κολονοσκόπηση: Δύο συμπτώματα που χτυπούν «καμπανάκι» ότι πρέπει να κάνετε την εξέταση

Ακόμα και αν είστε κάτω των 50 ετών δεν σημαίνει ότι κάποια συμπτώματα δεν πρέπει να σας ανησυχήσουν ώστε να υποβληθείτε σε κολονοσκόπηση.

Οι γιατροί προειδοποιούν τα άτομα κάτω των 50 ετών να είναι σε επιφυλακή για δύο συμπτώματα, τα οποία θα πρέπει να τα οδηγήσουν άμεσα σε εξέταση κολονοσκόπησης.

Η σύσταση αυτή έρχεται εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου αύξησης των καρκίνων του παχέος εντέρου σε νεαρούς ασθενείς. Ο Δρ James Cleary, γαστρεντερολόγος και ογκολόγος, είπε ότι η κόπωση και η μη σκόπιμη απώλεια βάρους μπορεί να είναι σημάδια της ασθένειας που συχνά αποκαλείται ως «σιωπηλός δολοφόνος». Συνέστησε στους ανθρώπους να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση εάν παρουσιάσουν τα συμπτώματα και να μην το αναβάλλουν λόγω του νεαρού της ηλικίας τους.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί για χρόνια χωρίς να ανιχνευθεί επειδή τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής συνήθως δεν αποδίδονται στην ασθένεια. Ωστόσο, τα κρούσματα αναμένεται να διπλασιαστούν σε άτομα κάτω των 50 ετών μέχρι το τέλος της δεκαετίας – και μέχρι εκείνο το σημείο θα είναι η κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ.

Τα αίτια εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

Οι γιατροί εξακολουθούν να εργάζονται για να αποκαλύψουν την αιτία αυτής της επιδημίας μυστηρίου, αν και η ανθυγιεινή διατροφή, η καθιστική ζωή και η κατανάλωση αλκοόλ έχουν συχνά κατηγορηθεί.

Οι γαστρεντερολόγοι λένε τώρα ότι παρά το γεγονός ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου δεν συνιστάται μέχρι την ηλικία των 45 ετών, οι νέοι με συμπτώματα όπως η αναιμία και η ακούσια απώλεια βάρους θα πρέπει να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση χωρίς να το αναβάλλουν.

Ο Δρ Cleary, από το Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber στη Βοστώνη, είπε στο Business Insider: «Αν έχετε κάποιο σύμπτωμα, θα πρέπει να σκεφτείτε να κάνετε κολονοσκόπηση, αλλά εάν έχετε ένα από τα παραπάνω, στατιστικά, οι πιθανότητές σας είναι υψηλότερες, και πρέπει οπωσδήποτε να πάτε να κάνετε κολονοσκόπηση».

Πώς γίνεται η κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση είναι μια εξέταση κατά την οποία ο γιατρός εισάγει έναν εύκαμπτο σωλήνα με μια κάμερα στο άκρο του, στον ορθό.

Η εξέταση προορίζεται να αναζητήσει αλλαγές στο κόλον όπως φλεγμονή και πολύποδες, οι οποίοι είναι συστάδες κυττάρων που σχηματίζονται κατά μήκος της επένδυσης του παχέος εντέρου. Οι πολύποδες είναι συνήθως αβλαβείς, αν και μερικοί μπορεί σιγά-σιγά να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Εν μέσω ανησυχιών σχετικά με το αυξανόμενο ποσοστό μεταξύ των νεότερων ενηλίκων, το 2021, η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ μείωσε την ηλικία του προληπτικού ελέγχου από τα 50 στα 45 έτη.

Ένα από τα πιο εμφανή συμπτώματα είναι το αίμα στα κόπρανα ή όταν σκουπίζεστε. Το αίμα προέρχεται από το τέλος του παχέος εντέρου, κοντά στον ορθό. Αυτό μπορεί συχνά να εκληφθεί εσφαλμένα ως αιμορροΐδες, ιδιαίτερα στους νέους.

Αυτή η απώλεια αίματος μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία, σημείωσε ο Δρ Cleary. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η αιμορραγία μπορεί να είναι πολύ μικρή και κατά συνέπεια να μην είναι αντιληπτή από τον ασθενή.

πηγή: healthstat.gr