Κορωνοϊός: Μπουζούκια με 2 μέτρα απόσταση – Όλα όσα άλλαξαν σε πίστες και συναυλίες

Μπουζούκια στην εποχή του κορονοϊού σημαίνει διασκέδαση αλλά με μέτρο και για την ακρίβεια με 2 μέτρα απόσταση!

Το δύσκολο στοίχημα για τους καλλιτέχνες και τους επιχειρηματίες των μεγάλων κέντρων είναι να συνδυαστούν η ζωντανή μουσική και το κέφι, που τα ξημερώματα φθάνει στα ύψη, με την εγκράτεια που απαιτεί ο νέος ιός και με τον φόβο που φέρνουν τα υψηλά πρόστιμα. Ετσι, ο χορός δεν επιτρέπεται στην πίστα, τα λουλούδια θα πρέπει να ρίχνονται στα πόδια και όχι στα πρόσωπα των τραγουδιστών, ενώ τα τραπεζάκια τοποθετούνται σε απόσταση ασφαλείας.

Τα μεγάλα σχήματα, άλλωστε, είναι ήδη έτοιμα και σηκώνουν αυλαία το ένα μετά το άλλο. Ο Νίκος Βέρτης άνοιξε πρώτος τον χορό στις 13 Ιουνίου στο ξεσκέπαστο «ΥΤΟΝ» συγκεντρώνοντας την πρώτη βραδιά 710 άτομα, όσα δηλαδή μπορεί να φιλοξενήσει ο χώρος με τα μέτρα (χωρητικότητα περίπου 50%). Ηδη υπάρχουν σχέδια για να ανοίξει και ένας άλλος χώρος του «ΥΤΟΝ», ώστε να χωρέσουν 50 ακόμα άτομα. Τον Νίκο Βέρτη πλαισιώνουν οι ΝικηφόροςΕλευθερία ΕλευθερίουΒαγγέλης Κακουριώτης κ.ά. και είναι κάθε Σάββατο και Κυριακή. Στην είσοδο υπάρχει θερμική κάμερα, ώστε να απομακρύνονται τα άτομα που πιθανόν έχουν ανεβασμένη θερμοκρασία.

Από προχθές Παρασκευή 19 Ιουνίου -και μόνο Παρασκευοσάββατα- ξεκίνησαν τις εμφανίσεις τους στο ανακαινισμένο «Teatro» η Πάολα και ο Νίκος Κουρκούλης. Η χωρητικότητα εδώ είναι γύρω στα 560 άτομα. Τα τραπέζια διαμορφώνονται, ώστε να είναι έξι και τεσσάρων ατόμων με τις απαιτούμενες μεταξύ τους αποστάσεις.

Στις 25 Ιουνίου θα ανοίξει το «Frangelico» με τον Χρήστο Μενιδιάτη. Η χωρητικότητα του χώρου πέφτει περίπου στο ήμισυ και θα φιλοξενήσει περί τα 280 άτομα. Οι εμφανίσεις θα γίνονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

Ο Πάνος Κιάμος αναμένεται να ξεκινήσει εντυπωσιακά στο «Posidonio» στις 3 Ιουλίου και θα παίζει κάθε Παρασκευή και Σάββατο, επίσης με αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στα τραπέζια, με μάσκες στους σερβιτόρους και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Το υπαίθριο «Αλσος» με τον Τάκη Ζαχαράτο, με περίπου 800 άτομα χωρητικότητα, θα ανοίξει στις 15 Ιουλίου, για είκοσι παραστάσεις. Στον ίδιο χώρο θα εμφανισθεί για να δώσει συναυλία η Ελευθερία Αρβανιτάκη τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, ενώ ο Φοίβος Δεληβοριάς θα εμφανίζεται κάθε Πέμπτη από τις 23 Ιουλίου.

Οι επιταγές των υγειονολόγων

Οπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο Κωνσταντίνος Ντελέζος, υγειονολόγος MSc, λέκτορας Εφαρμογών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ο κόσμος θα εισέρχεται ανά μικρές ομάδες, ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός, ενώ στα περισσότερα κέντρα έχουν τοποθετηθεί προαιρετικά θερμικές κάμερες στην είσοδο. Στη ρεσεψιόν ο υπάλληλος κρατά στοιχεία από ένα άτομο σε κάθε παρέα, ώστε να ειδοποιηθεί σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα. Οριο υπάρχει και στον συνολικό αριθμό των θαμώνων, καθώς σε έναν χώρο π.χ. 1.500 τ.μ. ο ανώτατος αριθμός είναι γύρω στα 650 άτομα, αλλά πρέπει να υπολογίζονται και οι εργαζόμενοι, που μπορεί να φθάνουν και τους 100.

Στο εσωτερικό, όπως περιγράφει ο κ. Ντελέζος, αφαιρούνται οι καναπέδες, καθώς δεν ενδείκνυνται για αποστάσεις, ενώ τα τραπέζια είναι αυστηρά για έξι άτομα. Οταν φτάνουμε… πίστα βγαίνουν πάλι οι μεζούρες και υπολογίζεται ο χώρος για τους μουσικούς/τραγουδιστές και το χορευτικό σχήμα. Αυτό σημαίνει πως για τις συνήθεις πίστες των 20 έως 30 τ.μ., εκ των πραγμάτων δεν «βγαίνουν» τα μέτρα για χορό από τον κόσμο.

Οσο για τα «παραδοσιακά» στη νυχτερινή διασκέδαση λουλούδια, επιτρέπονται αλλά με προσοχή στον… στόχο, καθώς έχουν πορώδη επιφάνεια. Ετσι, η ρίψη των ανθέων επιτρέπεται μόνο χαμηλά, στα πόδια δηλαδή του τραγουδιστή ή της τραγουδίστριας. Στα νέα δεδομένα και η απαγόρευση ορθίων στο μπαρ, ενώ οι ξηροί καρποί θα πρέπει να είναι συσκευασμένοι. Και φρουτάκι; Οχι, τα φρούτα ανήκουν στους «απαγορευμένους καρπούς».

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΑΜΟΙ ΚΑΙ ΒΑΦΤΙΣΕΙΣ

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελούν συνεστιάσεις όπως γάμοι και βαφτίσεις. Μια αλλαγή, για παράδειγμα, είναι ότι στον μπουφέ θα σερβίρουν μόνο οι εργαζόμενοι, ώστε να μην «αλλάζουν χέρια» οι κουτάλες σερβιρίσματος. Επίσης, στους χώρους αυτούς οι πίστες φθάνουν συνήθως τα 100 τ.μ., άρα μπορούν να χορεύουν 20 με 30 άτομα. «Στην Ελλάδα έχουμε ομαδικούς χορούς, οπότε είναι και αυτό μια ιδιαιτερότητα. Το μαντίλι για παράδειγμα, που κρατούν οι χορευτές μεταξύ τους, καλό είναι να αποφεύγεται», καταλήγει ο υγειονολόγος.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου