ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ-ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ

Από την Δρ. Σοφία Αράβου – Παπαδάτου

Στον απόηχο της εκδήλωσης «Η Τέχνη της εποχής μας. Διαδράσεις επικοινωνίας και αισθητικές  παράμετροι»,  με ομιλητή τον εικαστικό και λογοτέχνη Κώστα Ευαγγελάτο.

 (Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο Αργοστόλι, Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΨΜΕ, στην Αίθουσα Κώστα Ευαγγελάτου, στο πλαίσιο του μαθήματος του Κώστα Πετράκη , Ευρωπαικός Πολιτισμός και Επτανησιακή Κουλτούρα.)

Μία εξαιρετική ομιλία του  Κώστα Ευαγγελάτου!  Ένα εξελικτικό ταξίδι από τους προηγούμενους αιώνες μέχρι σήμερα!  Μας ταξίδεψε από τα εργαστήρια των πολλών ατόμων και των παραγγελιών της Αυλής πχ., μέχρι τη σημερινή εποχή της μοναξιάς του καλλιτέχνη, των γκαλερί και της εμπορευματοποίησης της Τέχνης.

Επισήμανε τις σύγχρονες παγκόσμιες τάσεις υποβάθμισης της Τέχνης, με επικράτηση του εικονικού- ψηφιακού κόσμου! Ένας κόσμος εντυπωσιασμού, χωρίς  βαθειά  αισθητική απόλαυση, που μπορεί  να βελτιώσει και να εξελίσσει τον άνθρωπο.

Όλα αυτά, μέσα σε μια Σχολή του Ιόνιου Πανεπιστήμιου όπου διδάσκονται τα ψηφιακά μέσα, αλλά συγχρόνως  είναι γεμάτη από Έργα Τέχνης, στις αίθουσες και τους διαδρόμους της.

Ο Κώστας Ευαγγελάτος δημιούργησε τις συνθήκες ανάδυσης ενός Έργου Γνώμης- σχεδόν Debate. Ακούστηκαν απόψεις υπέρ και εναντίον, σε μια διαδραστική σχέση ομιλητή- ακροατηρίου.

Ο άνθρωπος  συμπερασματικά – σαν κεντρικός πυρήνας –  θα ισορροπήσει υπερβολές και ελλείμματα, στο σημείο της Χρυσής Τομής! Στο σημείο όπου θα ωφελούμαστε από την πληροφορία, ενώ παράλληλα θα τιμούμε την πρωτογενή – ζωντανή Τέχνη και όχι την καθ’ υπέρβαση εικονική αναπαράστασή της. Δεν πρέπει να  περιορίζουμε τις Ανθρωπιστικές και Καλλιτεχνικές σπουδές για χάρη, μονομερώς, της Τεχνολογίας.

Η Θέση- Αντίθεση, να δώσει την άριστη Σύνθεση!

Δρ. Σοφία Αράβου – Παπαδάτου

Εικαστικός, Συγγραφέας, Ψυχολόγος PhD,  Οδοντίατρος MSc