Την προηγούμενη Τετάρτη με τους μαθητές μας είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μία εξαιρετική παράσταση κουκλοθεάτρου στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου “Ο ΚΕΦΑΛΟΣ”.
Επιβάλλεται να ευχαριστήσουμε δημόσια την Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ. και τον Πρόεδρό της κ. ΄Αγγελο Κωνσταντάκη που ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Δ.Δ.Ε. Κεφαλληνίας για την παραχώρηση της αίθουσας του θεάτρου καθώς και τους τεχνικούς του θεάτρου Γρηγόρη Μαυρογιάννη και Μάκη Βαγγελάτο για την πολύτιμη βοήθειά τους στην τεχνική υποστήριξη της παράστασης.

Λίγες σκέψεις για την παράσταση..

Η επιλογή των κειμένων πάρα πολύ προσεγμένη και η απόδοση τους από τους ηθοποιούς τα απογείωνε. Η κάθε λέξη είχε τη σημασία της. Καμία απολύτως δεν ήταν περιττή.
Με τη σποδυλωτή αφήγηση μας ταξίδεψε στην πονεμένη ιστορία του ελληνισμού από το 1910 ως το 1974.
Οι ηθοποιοί-κουκλοπαίχτες κατέχουν σε βάθος αυτή τη μορφή θεάτρου και χειρίστηκαν αριστοτεχνικά τα διαφορετικά είδη κούκλας (μαριονέτες, marotte, hand puppets),τα οποία κατασκευάζουν οι ίδιοι με πολύ μεράκι και υψηλή ποιότητα.
Οι απόλυτα συντονισμένες κινήσεις των κουκλοπαιχτών, η εκφραστικότητα των προσώπων των κουκλών, η μουσική που χρωμάτιζε την κάθε σκηνή πολύ πετυχημένα, μας προσέφεραν μοναδικές στιγμές συγκίνησης και μέθεξης στο θεατρικό παιχνίδι. Οι κούκλες κατά κάποιο τρόπο υπερέβαιναν τις εκφραστικές δυνατόηττες ενός ηθοποιού , επιβάλλονταν στο χώρο, γέμιζαν τη σκηνή , γίνονταν οι ίδιες πρωταγωνίστριες. Ήταν σαν ένα θέατρο μέσα στο θέατρο. ΄Ενας διάλογος με τους ηθοποιούς-κουκλοπαίχτες τόσο ζωντανός και άμεσος που σου έδιναν την αίσθηση ότι είναι όλοι μία οικογένεια.
Χωρίς προσπάθεια διδακτισμού και χωρίς περιττούς βερμπαλισμούς και με λογοτεχνικά κείμενα πραγματικά διαμάντια κατάφερε η παράσταση να ενεργοποιήσει τη συλλογική μας μνήμη και να μας προβληματίσει για τα αίτια της κακοδαιμονίας αυτού του τόπου. αλλά και για την ανάγκη να σταθούμε αλληλέγγυοι στον κάθε συνάνθρωπό μας ανεξάρτητα από καταγωγή ή θρησκεία.
Ενδεικτικό της ποιοτικής δουλειάς ήταν ότι οι μαθητές με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την παράσταση , συμμετείχαν ενεργά και προσέφεραν ανατροφοδότηση στους συντελεστές. Υπήρχε μία πολύ ωραία επικοινωνία ηθοποιών-κουκλοπαιχτών και θεατών.
Μετά την παράσταση οι μαθητές ενθουσιασμένοι επεξεργάστηκαν τις κούκλες και με προθυμία και υπομονή οι δύο συντελεστές απαντούσαν στις ερωτήσεις για τον τρόπο κατασκευής τους καθώς και για την τεχνική του κουκλοθεάτρου.
Από τους εκπαιδευτικούς που συνόδευαν τους μαθητές ακούστηκαν πολύ εγκωμιαστικά σχόλια.

Από το fb του Dimitris Zavitsianos