Κουρκουμελάτα: Οδοιπορικό στο όμορφο χωριό των λουλουδιών (pics)

Είναι σίγουρο πως όποιος περνάει από τα Κουρκουμελάτα, χωριό στα νότια της Κεφαλονιάς το λιγότερο εντυπωσιάζεται! Οι κοινόχρηστοι χώροι και τα δημόσια κτήρια δεν μοιάζουν με άλλα που έχετε συναντήσει, δείχνουν μάλιστα να είναι όλα πολύ αρμονικά και σε εκπληκτική σύνθεση σχεδιασμένα – πράγμα το λιγότερο σπάνιο για την Ελλάδα.

Στα Κουρκουμελάτα όμως, συνέβη ακριβώς αυτό. Η αφορμή ήταν η χειρότερη περίοδος στην ιστορία της Κεφαλονιάς, οι σεισμοί που κατέστρεψαν το νησί τον Αύγουστο του 1953. Τα Κουρκουμελάτα ισοπεδώθηκαν, δεν θρήνησαν όμως, τουλάχιστον, θύματα. Από το χωριό κατάγεται η οικογένεια Βεργωτή, ιδιαίτερα εύπορη και η οποία προσέτρεξε σε βοήθεια. Εκπόνησε και χρηματοδότησε σχέδιο για την εξολοκλήρου ανοικοδόμηση του χωριού των Κουρκουμέληδων!

Την εποχή εκείνη κατασκευάστηκαν 55 σπίτια σε τρία διαφορετικά μεγέθη, ανάλογα με τις ανάγκες, βάσει συγκεκριμένων προτύπων αλλά με ποικιλία σχεδίων. Άνετοι δημόσιοι χώροι, γήπεδα, παιδικές χαρές, βιβλιοθήκες, πάρκο, και βέβαια η πλατεία, με τους τεράστιους φοίνικες. Το πνευματικό – πολιτιστικό κέντρο των Κουρκουμελάτων που ξεχωρίζει: ένα νεοκλασικό κτήριο που θυμίζει μικρογραφία της Ακαδημίας Αθηνών! Και τέλος, οι πανέμορφοι κήποι, γεμάτοι λουλούδια και καλλωπιστικά φυτά κάνουν το χωριό ακόμα πιο εντυπωσιακό!

Τα Κουρκουμελάτα αποτελούν ουσιαστικά ένα από τα αξιοθέατα της Κεφαλονιάς, ένα χωριό – υπόδειγμα, στο οποίο χαίρεσαι να περπατάς – αλλά και να ζεις!

Τα Κουρκουμελάτα απέχουν από το Αργοστόλι 9 χιλιόμετρα.
Πηγή: terra book

Από το fb του Σπύρου Σακαλή