Αν θέλαμε να δώσουμε έναν γενικό τίτλο στην 2η μέρα του Traverso Festival 2019, αυτός μάλλον θα έπρεπε να είναι «Υλοποιημένα όνειρα θερινής νυκτός».

Η ομώνυμη διαδραστική performance αποκάλυψε ότι η ποίηση δεν είναι τόσο ένας τρόπος να γράφεις αλλά περισσότερο ένας τρόπος να ζεις, ακόμα κι όταν παίζεις αυτοσχεδιαστική μουσική, ακόμα κι όταν αφηγείσαι κάτι που έγραψαν άλλοι, ακόμα κι όταν γράφεις ένα μήνυμα. Μας εντυπωσίασε –για να μην πούμε ότι μας αιφνιδίασε!- η διάθεση για συμμετοχή, τόσο όσων βρισκόντουσαν στον χώρο της Καλλιθέας όσο και απομακρυσμένων επισκεπτών. Η ατμόσφαιρα ήταν πραγματικά μαγική και τα όνειρά μας ταξίδεψαν μέσα από χαρτιά, πλήκτρα, καλώδια και δορυφόρους ώστε να βρουν ευήκοα ώτα και μια συμπαράσταση βαθιά κι εξόχως ανθρώπινη.

Τα κινηματογραφικά όνειρα του Βασίλη Κεκάτου και του Μαρίνου Σκλαβουνάκη ξετυλίχτηκαν αμέσως μετά στην οθόνη, ενώπιον ενός πολυπληθούς κοινού που τα παρακολούθησε με ενδιαφέρον, εμψυχώνοντάς τους να συνεχίσουν την εξαιρετική δουλειά τους.

Όσο για τους Θραξ Πανκς, οι οποίοι ήταν ιδιαίτεροι προσκεκλημένοι καθώς έχουν γράψει τη μουσική για την ταινία «Όλα για Όλα» του Μαρίνου Σκλαβουνάκη, φρόντισαν αμέσως μετά να μας εξηγήσουν το πώς ονειρεύονται τον τρόπο με τον οποίο η Θρακιώτικη μουσική συναντιέται με το… punk και όχι μόνο, αδειάζοντας έτσι τις κερκίδες και φέρνοντάς τις στην… πίστα σ’ ένα γλέντι χωρίς σύνορα!

Τέλος, τα όνειρα της Ανοιχτής Συνέλευσης Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο έχουν πάψει από καιρό να δείχνουν φρούδα, καθώς είναι παραπάνω από σαφής η ευρύτερη κοινωνική στάση γύρω από το ζήτημα.
Οφείλουμε μια συγνώμη από τους επισκέπτες που ήρθαν από νωρίς και ζητάμε την κατανόησή τους, καθώς το χτεσινό πρόγραμμα είχε υψηλές τεχνικές απαιτήσεις και όπως όλοι γνωρίζουμε η τεχνολογία είναι παιδί του διαβόλου που βάζει διαρκείς τρικλοποδιές! Επειδή όμως η εμπειρία οδηγεί στην τελειότητα, υποσχόμαστε στο επόμενο σχετικό εγχείρημα που περιλαμβάνει τόσο πολλά μπλιμπλίκια να είμαστε πιο έγκαιροι!

Το Traverso Festival 2019 κλείνει σήμερα με το «παραδοσιακό» Ρεφενέ Αυτό-οργανωμένο Πανηγύρι, γνωστό και ως Ρ.Α.Π., που βασίζεται στην αρχή Όλα για Όλους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι «ό,τι έχει καθένας δίνει» όπως έλεγε κι ο Λασκαράτος. Έτσι, όσοι έχουν μωρόπουλα και κομιντόρα στον κήπο τους θα τα φέρουν να μας τα φιλέψουν, όσοι τα καταφέρνουν στις πενιές θα παίξουν απ’ όλα τα μερακλίδικα του κόσμου τούτου, κι όσοι έχουν ντέρτι μες στην καρδιά θα βγουν να το χορέψουν. Το μόνο που είναι υποχρεωτικό και αδιαπραγμάτευτο για όλους είναι η διάθεση για μοίρασμα! Σας περιμένουμε λοιπόν απόψε Κυριακή 21 Ιουλίου στην Λακήθρα με τα καλούδια των χεριών και προπάντων της καρδιάς σας, για το πιο οργιαστικό πανηγύρι της χρονιάς!

Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο