Μαγνήσιο: Αυτός ο τύπος προλαμβάνει τις πέτρες στα νεφρά

Το μαγνήσιο βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης, της ποιότητας του ύπνου, της απόδοσης στην άσκηση, ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και πολλά άλλα.

Το μαγνήσιο μπορεί να ληφθεί μέσω συμπληρωμάτων διατροφής αλλά και μέσω ορισμένων τροφών όπως είναι οι ξηροί καρποί και τα φυλλώδη λαχανικά.

Υπάρχουν πολλοί τύποι μαγνησίου. Εδώ, θα αναφερθούμε στο κιτρικό μαγνήσιο που βοηθά στην πρόληψη των λίθων στα νεφρά.

Τι είναι το κιτρικό μαγνήσιο

Το κιτρικό μαγνήσιο είναι ένα άλας που περιέχει μαγνήσιο και κιτρικά ιόντα. Το κιτρικό είναι ένα παράγωγο του κιτρικού οξέος, μιας οργανικής ένωσης με ξινή γεύση που υπάρχει σε αφθονία στα εσπεριδοειδή. Μελέτες δείχνουν ότι το κιτρικό μαγνήσιο είναι μια από τις πιο καλά απορροφημένες μορφές συμπληρώματος μαγνησίου.

«Το κιτρικό μαγνήσιο είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μορφές μαγνησίου», λέει η Sara Barthel, κλινική διατροφολόγος και προπονήτρια υγείας λειτουργικής ιατρικής στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με το Forbes. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι είναι ευρέως διαθέσιμο και έχει σχετικά υψηλή βιοδιαθεσιμότητα (που σημαίνει ότι απορροφάται εύκολα και χρησιμοποιείται εύκολα από τον οργανισμό). Είναι επίσης μια αρκετά προσιτή μορφή μαγνησίου.

Το κιτρικό μαγνήσιο χρησιμοποιείται συνήθως ως συμπλήρωμα για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, αλλά έχει επίσης μελετηθεί για άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία, λέει η Sarah Gordon, εγγεγραμμένη διαιτολόγος διατροφολόγος με έδρα την Καλιφόρνια και προπονήτρια υγείας.

Ας δούμε μερικά από τα αποδεδειγμένα οφέλη του κιτρικού μαγνησίου στην υγεία:

– Βοηθά στην πρόληψη των λίθων στα νεφρά
– Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα
– Συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
– Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
– Βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου
– Μειώνει το άγχος
– Αποτρέπει τις ημικρανίες
– Βελτιώνει την υγεία των οστών

Παρενέργειες από τη λήψη κιτρικού μαγνησίου

Οι υψηλές δόσεις μπορεί να οδηγήσουν σε χαλαρά κόπρανα ή διάρροια, μαζί με ναυτία και κοιλιακές κράμπες. Το κιτρικό μαγνήσιο μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με ορισμένα αντιβιοτικά, φάρμακα για την οστεοπόρωση και άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα, επομένως καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν πάρετε κάποιο συμπλήρωμα μαγνησίου.

Τα συμπληρώματα μαγνησίου διατίθεται σε μια ποικιλία διαφορετικών μορφών, όπως:

– Οξείδιο του μαγνησίου
– Κιτρικό μαγνήσιο
– Χλωριούχο μαγνήσιο
– Γλυκινικό μαγνήσιο
– Ασπαρτικό μαγνήσιο
– Γαλακτικό μαγνήσιο
– Μηλικό μαγνήσιο
– Ταυρικό μαγνήσιο
– Θρεονικό μαγνήσιο

πηγή healthstat.gr