Μάτια: Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τις σακούλες κάτω από τα μάτια σας;

Οι σακούλες κάτω από τα μάτια συνήθως περιγράφονται ως ένα πρησμένο ή “μισοφέγγαρο” περίγραμμα στο λεπτό δέρμα κάτω από τα μάτια και μπορεί να συνοδεύονται από μαύρους κύκλους.

Συνδέονται συνήθως με έλλειψη ύπνου, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν και άλλοι διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους εμφανίζονται.

Ευτυχώς, υπάρχει μια ποικιλία από κατ’ οίκον αλλά και επαγγελματικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εμφάνισής τους, ανεξάρτητα από την αιτία τους.

 

 

Τι προκαλεί τις σακούλες κάτω από τα μάτια;

Το πρήξιμο και οι σακούλες κάτω από τα μάτια αναπτύσσονται συνήθως ως αποτέλεσμα της περίσσειας υγρών ή ενός στρώματος λίπους στην περιοχή. Αυτό μπορεί να προκληθεί από:

Γήρανση και γενετική: Καθώς μεγαλώνουμε, ο θύλακας του ιστού και του λίπους κάτω από τα μάτια μπορεί να μετατοπιστεί, να κρεμάσει και να χάσει τον όγκο, οδηγώντας σε πιο εμφανείς σακούλες κάτω από τα μάτια. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πιο γενετικά επιρρεπείς στο να συμβεί αυτό, εάν έχουν συγγενείς με το ίδιο πρόβλημα.

Αλλεργίες: Τα αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσουν συμφόρηση και φλεγμονή κατά μήκος των ιγμορείων που μπορεί να κάνουν την περιοχή κάτω από τα μάτια να φαίνεται πρησμένη – και μερικές φορές, προκαλουν φαγούρα ή πιο σκούρο δέρμα.

Κατακράτηση υγρών: Εάν το σώμα σας κατακρατά περίσσεια υγρών από μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή από αφυδάτωση, αυτό μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο.

 

 

Στέρηση ύπνου: Το να μην κοιμάσαι αρκετά ή να κοιμάσαι χωρίς το κεφάλι σου ψηλά σε μαξιλάρι μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στο δέρμα – οδηγώντας σε σακούλες κάτω από τα μάτια και μαύρους κύκλους.

Λοίμωξη ή άλλη κατάσταση υγείας: Λοιμώξεις ή διαταραχές που επηρεάζουν την περιοχή των ματιών όπως επιπεφυκίτιδα (ροζ μάτι), βλεφαρίτιδα (υπερανάπτυξη βακτηρίων), ορισμένα προβλήματα του θυρεοειδούς και άλλα μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο κάτω από τα μάτια.

Ενώ σχεδόν ο καθένας μπορεί να έχει σακούλες στα μάτια του, μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε αυτές από άλλους. Για παράδειγμα, άτομα με οικογενειακό ιστορικό και ηλικιωμένοι μπορεί να είναι πιο πιθανό να παρατηρήσουν αυτό το ζήτημα.

Σπιτικές θεραπείες για σακούλες κάτω από τα μάτια

Ανάλογα με την υποκείμενη αιτία πίσω από τις σακούλες, υπάρχουν αρκετές σπιτικές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε για να μειώσετε την εμφάνισή τους.

Κρύες κομπρέσες

Η χρήση μιας δροσερής κομπρέσας κατά μήκος της περιοχής κάτω από τα μάτια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ροής του αίματος σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή – περιορίζοντας τη φλεγμονή και συρρικνώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν σε πρήξιμο και μαύρους κύκλους.

Για να το δοκιμάσετε στο σπίτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια δροσερή πετσέτα ή παγοκύστη και με απαλές κινήσεις να πιέσετε την περιοχή για λίγα λεπτά. Όμως, αυτά τα αποτελέσματα είναι προσωρινά, επομένως είναι καλύτερο να το κάνετε καθημερινά.

Μάτια: Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τις σακούλες κάτω από τα μάτια σας;

Προϊόντα Ρετινόλης

Η αναζήτηση μιας κρέμας ματιών χωρίς συνταγή είναι ένα πρώτο βήμα για την καταπολέμηση τις σακούλες στα μάτια. Οι ειδικοί συνιστούν να δοκιμάσετε ένα προϊόν με ρετινόλη (παράγωγο βιταμίνης Α) ως κύριο συστατικό για να βοηθήσει στην ανάπλαση της περιοχής, προκαλώντας την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος.

Έξτρα Μπόνους —εκτός από την εξομάλυνση του δέρματος κάτω από τα μάτια, η ρετινόλη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση των ρυτίδων και στη φωτεινότητα των μαύρων κύκλων.

Προϊόντα βιταμίνης C

Η βιταμίνη C έχει διαφημιστεί για την ικανότητά της να βοηθά στη μείωση των σημαδιών γήρανσης του δέρματος, στην προώθηση της ανάπτυξης κολλαγόνου και στην προστασία του δέρματος από τις ακτίνες UV.Ωστόσο, η δοκιμή μιας κρέμας ματιών με βιταμίνη C ως κύριο συστατικό θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για την αποκατάσταση της σφριγηλότητας στο κάτω από τα μάτια, καθώς λειαίνει και ξεφουσκώνει ολόκληρη την περιοχή.

Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής μπορεί να χρειαστούν χρόνο και θα εξαρτηθούν από την ακριβή δόση του προϊόντος.

Προϊόντα με βάση την καφεΐνη

Η καφεΐνη δεν προορίζεται μόνο για το πρωινό σας φλιτζάνι. Η τοπική εφαρμογή αυτού του συστατικού κάτω από τα μάτια έχει επίσης οφέλη. Αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη βοηθά στην κατασκευή των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση του οιδήματος, κάνοντας την περιοχή κάτω από τα μάτια να φαίνεται λιγότερο πρησμένη.

Αν και είναι μια προσωρινή λύση, η καφεΐνη είναι το κλειδί για την ενίσχυση της κυκλοφορίας και τη μείωση της συνολικής φλεγμονής.

Πράσινο και μαύρο τσάι

Μάτια: Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τις σακούλες κάτω από τα μάτια σας;

Δύο αντικείμενα που μπορεί να έχετε ήδη στην κουζίνα σας θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για την ενοχλητική περιοχή κάτω από τα μάτια: πράσινο ή μαύρο φακελάκι τσαγιού. Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα τσάγια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εμφάνισης των σακουλών κάτω από τα μάτια (και των μαύρων κύκλων) σε ολόκληρη την περιοχή.

Δοκιμάστε να εφαρμόσετε κρύα φακελάκια τσαγιού για να δειτε βελτίωση.

Απαλό μασάζ στο δέρμα

Η λεμφική παροχέτευση δεν είναι απλώς μια τακτική μασάζ για όλο το σώμα – μπορείτε να κάνετε απαλό μασάζ και στην περιοχή κάτω από τα μάτια, για να έχετε μερικά από τα ίδια αποτελέσματα.

Η έρευνα δείχνει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής και στη μείωση του οιδήματος, ιδιαίτερα μετά από αισθητικές επεμβάσεις.

Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση των άκρων των δακτύλων ή ενός εργαλείου στο σπίτι, όπως ένα ρολό νεφρίτη, για να κάνετε ελαφρύ μασάζ με κίνηση προς τα πάνω και προς τα έξω κάτω από το μάτι. Η τακτική επανάληψη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση τυχόν συσσωρευμένου υγρού στην περιοχή.

Αντιμετωπίστε τις αλλεργίες

Εάν πιστεύετε ότι οι σακούλες κάτω από τα μάτια σας μπορεί να οφείλονται σε αλλεργιογόνα, δοκιμάστε ένα αντιισταμινικό για να μειώσετε την όψη του πρηξίματος. Οι αντιισταμινικές σταγόνες είναι χρήσιμες όταν πρόκειται για τις σακούλες και το πρήξιμο που περιβάλλουν τα μάτια. Καλό είναι, επίσης, να αποφύγετε το υπερβολικό τρίψιμο που θα προκαλούσε περαιτέρω φλεγμονή στην περιοχή.

Συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή έναν αλλεργιολόγο για επαγγελματική θεραπεία αλλεργίας, όπως απαιτείται.

Ιατρικές θεραπείες για σακούλες κάτω από τα μάτια

Δεν είστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα που λαμβάνετε από τις θεραπείες στο σπίτι; Υπάρχει μια ποικιλία επαγγελματικών επιλογών για σύσφιξη του δέρματος και μείωση της εμφάνισης των σακουλών.

Χημικό Πίλινγκ

Το χημικό πίλινγκ, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση ασφαλούς, ελεγχόμενης ποσότητας οξέος για την αφαίρεση των εξωτερικών στιβάδων του δέρματος, μπορεί να βοηθήσει να την περιοχή να γινει πιο λεία στην εμφάνιση.

Ανάλογα με τον ακριβή τύπο του χημικού πίλινγκ που χρησιμοποιείται, μπορεί να υπάρξει αποχρωματισμός και ενόχληση καθώς το δέρμα επουλώνεται. Ο πάροχος υγείας θα συζητήσει επίσης τη μετέπειτα φροντίδα και τους πιθανούς κινδύνους όπως οι ουλές.

Ενέσιμα Γεμιστικά

Τα ενέσιμα πληρωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην προσωρινή αποκατάσταση του όγκου και να εξομαλύνουν ορισμένα μέρη του προσώπου — συμπεριλαμβανομένης της περιοχής κάτω από τα μάτια. Επιπλέον, αυτά τα προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου, συμβάλλοντας σε μια πιο σφριγηλή και υγιή εμφάνιση στα μάτια.

Πιθανότατα θα χρειαστεί να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μετά από αρκετούς μήνες για να διατηρήσετε τα αποτελέσματα. Προσωρινές παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν οίδημα, ευαισθησία, περιστασιακούς μώλωπες και αποχρωματισμό.

Laser Resurfacing

Τα λέιζερ είναι μια άλλη επιλογή για τη θεραπεία των σακουλών κάτω από τα μάτια και γύρω από τα σημάδια γήρανσης των ματιών. Διαφορετικοί τύποι θεραπειών λέιζερ μπορούν να βοηθήσουν στη σύσφιξη του δέρματος, στη συστολή των υποκείμενων αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της μελάγχρωσης (αποχρωματισμό).

Τις ημέρες μετά τη διαδικασία και κατα την διάρκεια επούλωσης μπορει να εντοπίσετε ενόχληση, φουσκάλες, ξεφλούδισμα και όψη που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα. Ορισμένες θεραπείες με λέιζερ ενέχουν τον κίνδυνο αποχρωματισμού, μόλυνσης, ουλών και πρόσθετου οιδήματος.

Αισθητική Χειρουργική

Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, μια διαδικασία γνωστή ως βλεφαροπλαστική μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγούμε από τις σακούλες κάτω από τα μάτια. Αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση του υπερβολικού λίπους ή του δέρματος στην περιοχή μέσω μιας μικρής τομής για να βοηθήσει στην αναμόρφωση και λείανση του δέρματος κάτω από τα μάτια, παρέχοντας μια μακροπρόθεσμη λύση. Τούτου λεχθέντος, η χειρουργική επέμβαση δεν είναι μόνιμη, καθώς η βαρύτητα και η γήρανση θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τα βλέφαρά σας, ακόμη και μετά την επέμβαση.

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα συζητήσει μαζί σας τους κινδύνους της χειρουργικής επέμβασης, μαζί με τον τύπο της περιόδου ανάρρωσης που αναμένεται.

Μάτια: Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τις σακούλες κάτω από τα μάτια σας;

Πώς να αποτρέψετε τις σακούλες κάτω από τα μάτια

Αν και ορισμένες σακούλες στα μάτια μπορεί να μην μπορούν να προληφθούν πλήρως, υπάρχουν μερικά βήματα που συνιστούν οι ειδικοί για να μειώσετε τις πιθανότητες να σχηματιστούν ή να επιδεινωθούν.

  • Χρησιμοποιήστε αντηλιακή προστασία σε καθημερινή βάση για να προστατεύσετε την ευαίσθητη περιοχή των ματιών από τις ακτίνες UV που μπορούν να διασπάσουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη
  • Κοιμηθείτε πολύ – συνήθως περίπου 7 έως 9 ώρες την ημέρα – και προσπαθήστε να κοιμάστε σε ελαφρώς ανυψωμένη θέση για να κρατήσετε μακριά τα υγρά και το πρήξιμο
  • Διαχειριστείτε το άγχος με τεχνικές όπως άσκηση και διαλογισμό, καθώς τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση του δέρματος και τη φλεγμονή.
  • Περιορίστε το νάτριο στη διατροφή σας και μείνετε ενυδατωμένοι για να διατηρήσετε τη σωστή ενυδάτωση και να αφαιρέσετε την υπερβολική κατακράτηση υγρών από την περιοχή των ματιών
  • Κόψτε το κάπνισμα, εάν καπνίζετε, για να σταματήσετε την αραίωση του δέρματος και την απώλεια κολλαγόνου στην περιοχή κάτω από τα μάτια

Πότε να επισκεφθείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης

Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι σακούλες κάτω από τα μάτια είναι ένα καλλωπιστικό ζήτημα και όχι λόγος ανησυχίας.

Αλλά εάν στη περιοχή νιώθετε πόνο, άβολα, φαγούρα, ή είναι κόκκινη ή αποχρωματισμένη ή υφίσταται ξαφνικό πρήξιμο ή άλλες αλλαγές – συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγείας για να καταλάβετε το θέμα. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια αλλεργικής αντίδρασης ή άλλης κατάστασης υγείας, όπως πρόβλημα θυρεοειδούς ή κόλπων.

Επίσης, εξετάστε το ενδεχόμενο να ελέγξετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν η εμφάνιση των σακουλών κάτω από τα μάτια σας ενοχλεί ή επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας.

Μια γρήγορη αναθεώρηση

Οι σακούλες κάτω από τα μάτια μπορεί να αναπτυχθούν ως αποτέλεσμα της γήρανσης, της γενετικής, των αλλεργιών και άλλων παραγόντων του τρόπου ζωής. Είναι δυνατό να μειώσετε την εμφάνισή τους παραμένοντας ενυδατωμένοι, κοιμάστε πολύ, χρησιμοποιώντας δροσερή θεραπεία κομπρέσας και εφαρμόζοντας ορισμένα τοπικά προϊόντα. Οι διαδικασίες στο ιατρείο όπως το χημικό πίλινγκ, τα ενέσιμα πληρωτικά, οι θεραπείες με λέιζερ και η βλεφαροπλαστική μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή πιο μόνιμων αποτελεσμάτων.

Πηγή