Μεγάλη προσοχή: Αν προσέξετε αυτή την αλλαγή στα νύχια σας, είναι σημάδι καρκίνου (εικόνα)

Η υγεία των νυχιών σας θα μπορούσε να αποκαλύψει πολλά για τη γενική σας υγεία.

Ερευνητές ανακάλυψαν τώρα ότι μια αλλαγή στο φυσικό χρώμα των νυχιών μπορεί να σηματοδοτεί κίνδυνο για καρκίνο.

Σύμφωνα με μια μελέτη με επικεφαλής το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH), η παρουσία θηλώματος στα νύχια (onychopapilloma), μια καλοήθης ανωμαλία των νυχιών που χαρακτηρίζεται από μια λευκή ή κόκκινη γραμμή/ταινία κατά μήκος του νυχιού και πάχυνση των νυχιών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε προδιάθεση για σύνδρομο όγκων τύπου BAP1.

Το σύνδρομο προδιάθεσης όγκου BAP1 είναι μια σπάνια κληρονομική διαταραχή που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκινικών όγκων στο δέρμα, τα μάτια, τα νεφρά και το μεσοθήλιο που καλύπτει το στήθος και την κοιλιά. Προκαλείται από μεταλλάξεις στο γονίδιο BAP1, το οποίο κανονικά δρα ως ογκοκατασταλτικό.

Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Jama Network, έγιναν αφότου οι ερευνητές αξιολόγησαν τις ανωμαλίες νυχιών σε 47 άτομα που εγγράφηκαν στο Κλινικό Κέντρο NIH για έλεγχο πιθανών παραλλαγών στο γονίδιο BAP1. Οι συμμετέχοντες ήταν από 35 οικογένειες.

“Όταν ρωτήθηκε για την υγεία των νυχιών κατά τη διάρκεια μιας βασικής γενετικής αξιολόγησης, ένας πολύ έξυπνος ασθενής ανέφερε ότι είχε παρατηρήσει ανεπαίσθητες αλλαγές στα νύχια του. Το σχόλιό του μας ώθησε να αξιολογήσουμε συστηματικά άλλους συμμετέχοντες για αλλαγές στα νύχια και να αποκαλύψουμε αυτό το νέο εύρημα”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ. Alexandra Lebensohn, από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου του NIH.

Μέσω βιοψιών, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την υποψία θηλώματος στα νύχια (ονυχοπαπίλλωμα) των συμμετεχόντων. Το ονυχοπαπίλλωμα συνήθως επηρεάζει μόνο ένα νύχι. Ωστόσο, περισσότερο από το 88% των συμμετεχόντων με σύνδρομο προδιάθεσης όγκου BAP 1, ηλικίας 30 ετών και άνω, είχαν την πάθηση σε περισσότερα νύχια.

“Αυτό το εύρημα σπάνια παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό και πιστεύουμε ότι η παρουσία αλλαγών στα νύχια που υποδηλώνουν θηλώματα σε πολλαπλά νύχια θα πρέπει να γίνει έναυσμα για εξέταση πιθανού συνδρόμου προδιάθεσης όγκου BAP1”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, δρ. Edward Cowen.

Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, οι ερευνητές συνιστούν τον έλεγχο των νυχιών σε ασθενείς με προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος ή άλλης πιθανής κακοήθειας που σχετίζεται με το γονίδιο BAP1.

Πηγές: nih.govmedicaldaily.com