Μεγάλη προσοχή με τα κλιματιστικά: Ποια επικίνδυνη ασθένεια καραδοκεί και ποια είναι τα συμπτώματά της

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη «νόσο των κλιματιστικών».

Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το κλιματιστικό, το οποίο μπορεί να διασπείρει επικίνδυνα μικρόβια.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η νόσος των Λεγεωνάριων, γνωστή και ως «νόσος των air condition/κλιματιστικών», η οποία προκαλείται από το βακτήριο της λεγιονέλλας.

Το βακτήριο αυτό ζει στο νερό, με τα δίκτυα διανομής ζεστού και κρύου νερού να προσφέρουν τις ιδανικές συνθήκες πολλαπλασιασμού της λεγιονέλλας.

Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από το συγκεκριμένο βακτήριο.

Η θνητότητα από τη νόσο των Λεγεωνάριων φτάνει το 15%, ωστόσο οι ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, ανοσοκατεσταλμένα άτομα, άτομα με χρόνια νοσήματα), καθώς και οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο.

Σε περίπτωση που υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε μολυνθεί με το βακτήριο της λεγιονέλλας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας, για να λάβετε την απαραίτητη θεραπεία, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο. Η νόσος των Λεγεωνάριων αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

Νόσος Λεγεωνάριων – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της νόσου των Λεγεωνάριων αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους 2 – 10 ημέρες μετά την έκθεση στο βακτήριο της λεγιονέλλας.

Τα αρχικά συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν:

 • Πονοκέφαλο
 • Μυϊκούς πόνους
 • Υψηλό πυρετό (ορισμένες φορές ακόμα και άνω των 40 βαθμών Κελσίου)

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς που μολύνονται με λεγιονέλλα αναπτύσσουν μια πιο ήπια μορφή της νόσου, γνωστή ως «Ποντιακός πυρετός». Τα συμπτώματα του Ποντιακού Πυρετού είναι τα παρακάτω και συνήθως υποχωρούν μόνα τους μέσα σε περίπου 5 ημέρες, οπότε και ο ασθενής αρχίζει να αναρρώνει.

Σε περίπτωση που η νόσος κλιμακωθεί, από τη δεύτερη – τρίτη ημέρα και έπειτα συχνά παρατηρούνται:

 • Βήχας, ο οποίος συχνά περιέχει και φλέγματα ή ακόμα και αίμα
 • Δύσπνοια
 • Πόνοι στο στήθος
 • Γαστρεντερικά συμπτώματα (ναυτία, εμετός, διάρροια)
 • Σύγχυση ή άλλες πνευματικές μεταβολές

Νόσος Λεγεωνάριων – Επιπλοκές

Η νόσος των Λεγεωνάριων μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά επικίνδυνων επιπλοκών, όπως:

 • Αναπνευστική ανεπάρκεια: Αυτό συμβαίνει όταν οι πνεύμονες δε μπορούν να παρέχουν αρκετό οξυγόνο στο σώμα, ή όταν δε μπορούν να αφαιρέσουν αρκετό διοξείδιο του άνθρακα από το αίμα.
 • Σηπτικό σοκ: Αυτό συμβαίνει όταν μια σοβαρή, ξαφνική πτώση στην πίεση του αίματος μειώνει την κυκλοφορία του αίματος στα ζωτικά όργανα, κυρίως στον εγκέφαλο και την καρδιά. Η καρδιά προσπαθεί να εξισορροπήσει την κατάσταση αυξάνοντας τον όγκο του αίματος που διοχετεύει, αλλά όλη αυτή η επιπρόσθετη «δουλειά» αποδυναμώνει τον καρδιακό μυ και οδηγεί σε περαιτέρω μείωση της κυκλοφορίας του αίματος.
 • Οξεία νεφρική ανεπάρκεια: Πρόκειται για μια ξαφνική αδυναμία των νεφρών να φιλτράρουν τα «απόβλητα» από το αίμα, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση επικίνδυνων επιπέδων υγρού και τοξινών στο σώμα.

πηγή: healthstat.gr