Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις των υδρόβιων και παρυδάτιων πτηνών σε υγροτόπους της Κεφαλονιάς

Με επιτυχία ολοκλήρωσε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, για 7η συνεχή χρονιά, τις Μεσoχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων και Παρυδάτιων Πουλιών στον υγρότοπο Λιβαδίου, στο Κόλπο του Αργοστολίου, στη Λιμνοθάλασσα Κουτάβου και στις Τεχνητές Λίμνες των Τζανάτων στην Κεφαλονιά.

Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις στην Κεφαλονιά πραγματοποιούνται από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου από το 2014 και κάθε Ιανουάριο σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και αποτελούν μέρος ενός Παγκόσμιου Προγράμματος της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International). Οι καταμετρήσεις αυτές είναι το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας. Οι καταγραφές εστιάζονται κυρίως στα υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών, χωρίς να εξαιρούνται βέβαια και κάποια άλλα είδη, όπως κάποια αρπακτικά ή θαλασσοπούλια.

Έτσι κάθε χρόνο, την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, καταμετρώνται γύρω στα 30 με 40 εκατομμύρια υδρόβια και παρυδάτια πουλιά. Οι στόχοι της πολύ σημαντικής αυτής απογραφής είναι οι εξής:

  • Να παρακολουθείται το μέγεθος και οι τάσεις των πληθυσμών των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών και να καταγράφονται οι αλλαγές στην γεωγραφική κατανομή τους.
  • Να προσδιοριστούν οι υγρότοποι διεθνούς σημασίας για τα υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών, τους οποίους χρησιμοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
  • Να συλλεχθούν πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην προστασία και στην ορθή διαχείριση των πληθυσμών των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, αλλά και των υγροτόπων μέσω των διεθνών συμβάσεων, της εθνικής νομοθεσίας των διαφόρων κρατών και άλλων μέσων.

Στην περιοχή της Κεφαλονιάς, οι καταμετρήσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο  11 Ιανουαρίου 2020, ξεκινώντας από την περιοχή του Υγρότοπου Λιβάδιου Παλικής και συνεχίστηκαν στη Λιμνοθάλασσα του Κουτάβου, στο Κόλπο Αργοστολίου και στις Τεχνητές Λίμνες Τζανάτων. Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, που αποτελείτο από τους κ.κ. Μιχαήλ Ξανθάκη, Διονυσία Σπανού, Χαρά Βουτσινά και Παναγιώτη Μινέτο κατέγραψε είδη όπως: κιρκίρια, πρασινοκέφαλες πάπιες, καλαμόκιρκοι, λευκοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, κορμοράνοι, νανοβουτηχτάρια, μαύροβουτηχτάρια, κύκνοι, φαλαρίδες, καστανοκέφαλοι γλάροι και ασημόγλαροι. Συνολικά, καταγράφηκαν 804 πτηνά, από τα οποία 353 στην Λιμνοθάλασσα του Κουτάβου, 368 στον Υγρότοπο Λιβαδίου Παλικής, 74 στον Κόλπο Αργοστολίου και 9 στις Λίμνες Τζανάτων.

Για άλλη μια φορά, μέσα από τις καταμετρήσεις αυτές, διαπιστώσαμε τον τεράστιο πλούτο της ορνιθοπανίδας, και γενικότερα της μεγάλης βιοποικιλότητας της Κεφαλονιάς, γεγονός που μας καθιστά υπεύθυνους για την διατήρηση και την παράδοση του πλούτου αυτού στις επόμενες γενιές.

 

Με εκτίμηση,

Ο Αναπλ. Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Μιχαήλ Ξανθάκης
Δρ. Δασολόγος