Μικρά «μυστικά» για να παραμείνετε παραγωγικοί όταν ζείτε με χρόνιο πόνο

Η παραγωγικότητα και η ανεξαρτησία είναι απαραίτητες για μια καλή ποιότητα ζωής, ειδικά για όσους ζουν με χρόνιο πόνο.

Η παραγωγικότητα μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας για όσους ζουν με επώδυνες καταστάσεις χρόνιου πόνου.

Ο χρόνιος πόνος μπορεί να είναι εξουθενωτικός, καθιστώντας τις καθημερινές εργασίες πρόκληση, ενώ μπορεί να επηρεάσει και την ψυχική μας ηρεμία κατ’επέκταση την ψυχική μας υγεία. Είναι σημαντικό να διαχειριστείτε τη δεδομένη κατάσταση έξυπνα και ψύχραιμα.

Ακολουθούν μερικά μικρά «μυστικά» προς αυτή την κατεύθυνση:

Θέστε προτεραιότητες και σχεδιάστε. Δημιουργήστε μια λίστα εργασιών και ιεραρχήστε τις εργασίες με βάση τη σημασία και τα επίπεδα ενέργειας. Διαχωρίστε τις μεγάλες εργασίες σε μικρότερες, διαχειρίσιμες. Προγραμματίστε τακτικά διαλείμματα για να αποφύγετε να επιδεινώσετε τον πόνο σας. Χρησιμοποιήστε έναν προγραμματιστή, ένα ημερολόγιο ή μια εφαρμογή για να παραμένετε οργανωμένοι και προσηλωμένοι.

Θέστε εφικτούς στόχους. Να είστε ρεαλιστές σχετικά με το τι μπορείτε να πετύχετε σε μια ημέρα. Θέστε εφικτούς στόχους και γιορτάστε τις μικρές νίκες για να διατηρήσετε ένα κίνητρο. Μην αναλώνεστε υπερβολικά, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξουθένωση και αύξηση του πόνου.

Επενδύστε σε εργαλεία φιλικά προς τον πόνο. Επενδύστε σε εργονομικά και φιλικά προς τον πόνο εργαλεία, όπως ένα όρθιο γραφείο, ρυθμιζόμενο γραφείο, άνετο πληκτρολόγιο και ποντίκι, καρέκλα ή μαξιλάρι που ανακουφίζει από τον πόνο και ακουστικά ή μεγάφωνο για επικοινωνία χωρίς ακουστικά. Πειραματιστείτε με διαφορετικά εργαλεία για να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα.

Φροντίστε το μυαλό και το σώμα σας. Κοιμηθείτε αρκετά (7-9 ώρες για τους ενήλικες) για να βοηθήσετε στη διαχείριση του πόνου σας.

Ασκηθείτε τακτικά, ακόμη και αν πρόκειται για έναν σύντομο περίπατο ή για ελαφρές διατάσεις. Διατηρήστε μια υγιεινή διατροφή, που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D και κουρκουμά. Παραμείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας άφθονο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Κατακτήστε τη διαχείριση του χρόνου. Χρησιμοποιήστε τεχνικές όπως η τεχνική Πομοντόρο (δουλέψτε σε συγκεντρωτικά βήματα των 25 λεπτών, ακολουθούμενα από ένα διάλειμμα 5 λεπτών), το time-blocking (προγραμματίστε μεγάλα διαστήματα αδιάλειπτου χρόνου) και το Eisenhower Matrix (ιεραρχήστε τις εργασίες με βάση τα επείγοντα ζητήματα και τη σημασία τους). Βρείτε την τεχνική που λειτουργεί καλύτερα για εσάς και επιμείνετε σε αυτήν.

Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια

Δημιουργήστε ένα δίκτυο υποστήριξης. Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια. Είτε πρόκειται για ένα μέλος της οικογένειας, είτε για έναν φίλο ή συνάδελφο, η ύπαρξη ενός συστήματος υποστήριξης συμβάλλει στην κατανομή του φορτίου και στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας προσφέρουν χαρά και χαλάρωση, όπως το διάβασμα, ο διαλογισμός, οι βαθιές αναπνοές, η γιόγκα, το τάι τσι, η ακρόαση μουσικής ή ήχων της φύσης και δημιουργικές ασχολίες όπως η ζωγραφική ή η συγγραφή. Προγραμματίστε τις δραστηριότητες αυτοφροντίδας στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Οργανωθείτε για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Χρησιμοποιήστε εργαλεία όπως ημερολόγια (χάρτινα ή ψηφιακά), προγραμματιστές (ημερήσιοι, εβδομαδιαίοι ή μηνιαίοι) και εφαρμογές (διαχειριστές εργασιών, υπενθυμίσεις ή σημειώσεις). Διατηρείστε εύκολα προσβάσιμα τα σημαντικά έγγραφα και τις πληροφορίες. Ορίστε υπενθυμίσεις για ραντεβού, προθεσμίες και εργασίες.

Αναπληρώστε με διαλείμματα. Τα τακτικά διαλείμματα μπορούν να βοηθήσουν στην επαναφόρτιση των επιπέδων ενέργειας και στη μείωση του πόνου.

Ζητήστε επαγγελματική καθοδήγηση. Εάν ο πόνος επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή, σκεφτείτε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια από ειδικό στη διαχείριση του πόνου, φυσιοθεραπευτή, εργοθεραπευτή ή επαγγελματία ψυχικής υγείας. Μπορούν να σας παρέχουν εξατομικευμένη καθοδήγηση και υποστήριξη για να βελτιώσετε την παραγωγικότητά σας και να διαχειριστείτε τον πόνο σας.

Η διαχείριση του πόνου με παράλληλη διατήρηση της παραγωγικότητας απαιτεί ένα συνδυασμό σχεδιασμού, αυτοφροντίδας και υποστήριξης. Εφαρμόζοντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας και να επιτύχετε τους στόχους σας.

Να θυμάστε, η παραγωγικότητα δεν έχει να κάνει με το να κάνετε περισσότερα πράγματα, αλλά με το να κάνετε αυτά που έχουν μεγαλύτερη σημασία, φροντίζοντας παράλληλα τον εαυτό σας.

πηγή: healthstat.gr