Νο1 στο Netflix των 80’s: Ο Έλληνας «Καράτε Κιντ» είχε φανατικό κοινό που περίμενε την κάθε του ταινία

Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αθλητές στον τομέα της τεχνικής στο καράτε και το kickboxing. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι υπήρξε αήττητος πρωταθλητής semi-contact, καθώς και όλων των ειδών open-kata. Ο λόγος για τον Κρις Σφέτα.

Γεννηθείς στο Μπράιτον της Αγγλίας από Έλληνα πατέρα και Αγγλίδα μητέρα, άρχισε καράτε σε πολύ νεαρή ηλικία με ειδική στολή, αφού στην εποχή του δεν κυκλοφορούσαν σε τόσο μικρά μεγέθη.

Ήταν μόλις 3 ετών όταν άρχισε να ταξιδεύει στα διάφορα κέντρα εκπαίδευσης με τον μπαμπά Γιώργο και να τον παρακολουθεί να διδάσκει.

Του άρεσε ιδιαιτέρως να μιμείται τις κινήσεις των μεγαλύτερων και σε πολύ σύντομο διάστημα αποκάλυψε το τεράστιο ταλέντο του.

Άρχισε να γίνεται γνωστός στους κύκλους του καράτε προς τα τέλη της δεκαετίας του 1970 με αρχές 1980, όταν ο πατέρας του διατελούσε συντονιστής Ευρώπης PKA, ταξιδεύοντας σε διάφορες χώρες για να οργανώνει και να προβάλει το kickboxing.

Εκείνη την εποχή ο Γιώργος Σφέτας κέρδισε τις εντυπώσεις χάρη σε μία επίδειξη του ίδιου μαζί με τον γιο του, ο οποίος σταδιακά έφτασε στο σημείο να συνυπάρχει με ονόματα-θρύλους, όπως ο Τσακ Νόρις, ο Χι-Ιλ Τσο, ο Μπιλ Γουάλας και ο Τζο Λιούις.

Ο Κρις μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αθήνα όταν ήταν 9 χρονών και σύντομα άρχισε να συμμετέχει σε ταινίες, προβάλλοντας τις πολεμικές τέχνες που είχε διδαχθεί ως τότε.

«Ο φίλος μου ο νίντζα», «Σωτήρης ο κροκοδειλάκιας», «Ο θείος μου ο νίντζα», «Οι επτά μικροί κομάντος», «Μικρός αλλά ήρωας», «Ο μαχητής», «Οι τρεισήμισι τσαμπουκάδες», «Ο μικρός κεραυνός», ήταν μερικές εξ αυτών.

Οι περισσότερες, αν όχι όλες, αποδείχθηκαν ιδιαίτερα δημοφιλείς την εποχή που άνθιζε η βιντεοκασέτα. Η ιαχή «ιαααααα» ακόμα δονεί τα αυτιά των σινεφίλ και των τηλεθεατών. Χωρίς υπερβολή, ο Κρις Σφέτας συνέβαλε τα μέγιστα για τη γιγάντωση του καράτε στην Ελλάδα, έστω κι αν σήμερα όλα αυτά θεωρούνται cult.

Iπτάμενες κλωτσιές, μπουνιές, splits, ντιρέκτ και χτυπήματα α λα «γερανός», αποτέλεσαν μέρος του πληθωρικού ταλέντου του αδίστακτου τιμωρού με το αγγελικό πρόσωπο.

Δύο Σωτήρηδες, ο Τζεβελέκος και ο Μουστάκας, συνδέθηκαν με τον Σφέτα, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει καταλυτικό τον πρώτο για την κινηματογραφική του εξέλιξη και ίσως τον κορυφαίο ηθοποιό ever τον δεύτερο.

Με τα καλύτερα λόγια είχε μιλήσει και για τον Όμηρο Ευστρατιάδη, δηλαδή τον πιο γνωστό σκηνοθέτη της δεκαετίας του 1980, όπως επίσης για τον Κώστα Βουτσά, ο οποίος είχε κεράσει γλυκά όλους τους μικρούς μαθητές που είχαν παίξει μαζί του σε ταινία.

Μία ιστορία πέρα για πέρα αληθινή είχε καταγραφεί στην ταινία «Ο θείος μου ο νίντζα», όταν ο Έλληνας «Καράτε Κιντ» χτύπησε με πισινή κλωτσιά έναν ηθοποιό κι εκείνος έπεσε αναίσθητος!

Μάλιστα, ο Σφέτας είχε εξαφανιστεί για κάποιες ώρες γιατί πίστεψε ότι τον είχε σκοτώσει, όμως, ευτυχώς το… θύμα διακομίστηκε στο νοσοκομείο και συνήλθε!

Ο ήρωας του αφιερώματος συμμετείχε, επίσης, σε διάφορους τηλεοπτικούς ρόλους, ώσπου αργότερα αποφάσισε να επιστρέψει στη γενέτειρά του, όπου βοηθούσε τον πατέρα του στα μαθήματα της ακαδημίας SAMA στο Μπράιτον.

Έκτοτε ο Κρις Σφέτας ερχόταν κάθε Μάιο και Σεπτέμβριο, έως ότου απεβίωσε η αγαπημένη του γιαγιά και, την τελευταία 15ετία περίπου, χάθηκε ο δεσμός μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας.

Είχε υπάρξει προφορική συμφωνία με τον ΑΝΤ1 για μια σειρά, ωστόσο δεν προχώρησε και στη συνέχεια πάρθηκε η απόφαση περί επιστροφής στο Μπράιτον.

Τα χρόνια κύλησαν, ώσπου στις 17 Φεβρουαρίου 2012, στο πλαίσιο του 10th Greek Cult Festival, ο Κρις Σφέτας βραβεύθηκε στο Gagarin 205 υπό το βλέμμα του πατέρα του.

Είχε προσκληθεί και το 2007, αλλά δεν είχε καταφέρει να έρθει στην Ελλάδα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων στην Αγγλία.

Στάθης Ψάλτης, Κώστας Βουτσάς, Σωτήρης Μουστάκας. Η τριανδρία των πιο δημοφιλών Ελλήνων ηθοποιών στα 80s’. Πιθανότατα, από εμπορικής πλευράς, να ακολουθεί ο νεαρός με την πολεμική ιαχή.

Gagarin - 10th Cult

πηγή: menshouse.gr