Νόμος 4000: Πως είναι σήμερα η πολυκατοικία που γυρίστηκε η ταινία

Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος, μας έχει προσφέρει πολλές στιγμές γέλιου με τις κωμωδίες και τις αστείες ατάκες του. Εκτός όμως από αυτές, υπήρξαν παλιές ελληνικές ταινίες δραματικού περιεχομένου, οι οποίες άφησαν ιστορία και χάραξαν τη δική τους πορεία. Αγαπήθηκαν εξίσου με τις κωμωδίες και τις παρακολουθούμε μέχρι και σήμερα. Βλέποντας, μάλιστα, διάφορα σημεία της Αθήνας αλλά και της Ελλάδας σου έρχονται στο μυαλό διάφορες σκηνές. Όπως για παράδειγμα ο δρόμος και η πολυκατοικία που γυρίστηκε η ταινία «Νόμος 4000» και διάφορες σκηνές της. 

Ο λόγος για την οδό Μιχαήλ Βόδα στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα στην Κυψέλη. Εκεί βρισκόταν η πολυκατοικία στην οποία έμεναν οι πρωταγωνιστές, η οικογένεια της Λάσκαρη αλλά και η Κατερίνα Χέλμη.

Η υπόθεση της ταινίας «Νόμος 4000»

Η ταινία πραγματεύεται μια σκληρή και ιδιαίτερη κατάσταση της εποχή. Ένας σκληρός και πολύ αυστηρός καθηγητής γυμνασίου, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος θέλει με κάθε τρόπο να διώξει από την πολυκατοικία, στην οποία διαμένει, μια πόρνη την οποία υποδύεται Κατερίνα Χέλμη. Ο καθηγητής έχει χαλύβδινη ηθική η οποία είναι αποπνέεται σε όλο το κλίμα της ταινίας.

Ταυτόχρονα ένας επιμελής μαθητής του είναι ερωτευμένος με την κόρη του την οποία υποδύεται η  Ζωή Λάσκαρη. Όταν, όμως, εκείνη θα μείνει έγκυος και θα κάνει έκτρωση, με επιπλοκές που θα την στείλουν στο νοσοκομείο, ο πατέρας της θα αντιδράσει βίαια. Στο τέλος, η δραματική ταινία ολοκληρώνεται με ανατροπές. Ο καθηγητής θα αποδεχτεί τη σχέση των δύο νέων και θα τους αντιμετωπίσει με κατανόηση και στοργή.

Πώς είναι σήμερα ο δρόμος και η πολυκατοικία που γυρίστηκε η ταινία «Νόμος 4000»

Η πολυκατοικία στην οποία θεωρείται ότι ζούσαν οι πρωταγωνιστές της ταινίας είναι στο κέντρο της Αθήνας. Ο λόγος για την οδό Μιχαήλ Βόδα, αριθμό 138. Σήμερα ο δρόμος δε θυμίζει σε πολλά την τότε εικόνα. Τα πολλά νεοκλασικά και ο φαρδύς δρόμος έχουν αντικατασταθεί από πολυκατοικίες και πυκνοκατοικημένη δόμηση.

Ωστόσο, η πολυκατοικία των γυρισμάτων υπάρχει ακόμη, έχοντας αλλάξει λίγο. Στην φωτογραφία από το Google Maps φαίνεται στα αριστερά το υπόγειο που έμενε η Κατερίνα Χέλμη στην ταινία.

Φυσικά η πόρτα έχει αντικατασταθεί αλλά οι εικόνες σου φέρνουν στο μυαλό ακόμη την ταινία. Εικόνες από την παλιά Αθήνα που ήταν πολύ διαφορετική.

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: tainiothiki.gr

Πηγή: https://exploringgreece.tv/