Ο Μάκης Μεταξάς πρωταγωνιστεί σε ισπανικό ντοκιμαντέρ για τον Juan De Fuca (pics)

Ο πρ. δήμαρχος Ελειού Πρόννων Μάκης Μεταξάς δεσπόζει στην αφίσα του νέου ντοκιμαντέρ για τον Κεφαλονίτη θαλασσοπόρο Juan De Fuca.

O Pedro Olalla ανακαλεί σε ένα ντοκιμαντέρ την μορφή του πιλότου Juan de Fuca


Υπάρχουν ιστορικές μορφές οι οποίες, λόγω των πράξεών τους, αξίζουν να έχουν καταγραφεί στις ιστορικές σελίδες, όμως, λόγω περίεργων και άδικων συνθηκών, έχουν υποβαθμιστεί στη λήθη.
Αυτή είναι η περίπτωση του ελληνικής καταγωγής θαλασσοπόρου Ιωάννη Απόστολου Φωκά (c.1532-c.1602), γνωστού ως Juan Griego ή Juan de Fuca.

Για περισσότερο από 40 χρόνια υπηρέτησε την Ισπανική αυτοκρατορία ως μαέστρε, πιλότος και εξερευνητής με τα πλοία του Καρόλου Κουΐντο και του Φιλίππου Β΄.
Η μεγαλύτερη προσπάθειά του ήταν να βρει ένα θρυλικό πέρασμα, το οποίο ήταν γνωστό ως το Στενό του Anian, που πιστευόταν ότι επέτρεπε τον περίπλου των Νέων Κόσμων από τον Βορρά. Αν και η προσπάθειά του δεν ευδοκίμησε, ο Χουάν ντε Φούκα ήταν ο αυτός που έφτασε από τη δυτική πλευρά (ενν. της Αμερικής) από τις ακτές του Ειρηνικού, στα βόρεια, και ανακάλυψε τον Καναδά από το δυτικό μέρος του.

Στην πραγματικότητα, το στενό μεταξύ νήσου Βανκούβερ και Washignton State φέρει το όνομά του.
Με σκοπό τη διάσωση του Χουάν ντε Φούκα από τον οστρακισμό, στο πλαίσιο των εορτασμών των 500 χρόνων από τον πρώτο γύρο του κόσμου, η Πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Casa Mediterráneo, το Instituto Cervantes, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την Πρεσβεία του Καναδά στην Ελλάδα, αποφάσισαν να υλοποιήσουν ντοκιμαντέρ για να αποκαταστήσουν και να γνωστοποιήσουν τη σημασία αυτού του Ελληνο-Ισπανού ναυτικού στο πλαίσιο των ανακαλύψεων για τον Νέο Κόσμο.
Το ντοκιμαντέρ σκηνοθετήθηκε από τον συγγραφέα, ελληνιστή και κινηματογραφιστή, τον εγκατεστημένο στην Αθήνα Pedro Olalla, με βάση τις έρευνες της Ευρυδίκης Λειβαδά βιογράφου του Juan de Fuca, και με πρωταγωνιστή στην ταινία τον Μάκη Μεταξά.
Η ταινία, η οποία έχει διάρκεια 32 λεπτά, θα προβληθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου στις 7:30 μ.μ. στην Casa Mediterráneo με τη συμμετοχή του Pedro Olalla, ο οποίος θα παρουσιαστεί από τον Πρεσβευτή της Ισπανίας στην Ελλάδα κύριο Enrique Viguera.
Η εκδήλωση είναι μέρος του κύκλου «Ναυτικοί και Μεσόγειος».
(για την μετάφραση, Ευρυδίκη Λειβαδά)

Δείτε και αυτό:

Pedro Olalla recupera en un documental la figura del navegante Juan de Fuca