Σε δύο ημέρες έρχονται τα Χριστούγεννα και οι νοικοκυρές του χωριού μας ολοκληρώνουν σιγά σιγά τις προετοιμασίες για να υποδεχθούν στα σπιτικά τους τη γέννηση του Θεανθρώπου, αλλά και την έλευση του νέου χρόνου που ακολουθεί.

Και μπορεί να έχει καθιερωθεί και στα Πουλάτα ο δυτικού τύπου στολισμός με το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή το καραβάκι που είναι σύμβολο της ναυτοσύνης του λαού μας, ωστόσο το αμιγώς Κεφαλλονίτικο έθιμο επιτάσσει έναν πιο λιτό αλλά εξίσου εντυπωσιακό στολισμό. Μια ωδή στην φύση του νησιού μας που δεν σταματά να μας εκπλήσσει με τα χρώματα και τα αρώματά της, καθόλη τη διάρκεια του έτους. Υπέροχες συνθέσεις από κουμαριές, μυρτιές ή μερσίνες όπως τις αποκαλούμε στο χωριό μας, κυπαρίσσια και σκίνους στολίζουν τα σπίτια μας, φέρνοντάς μας ταυτόχρονα σε επαφή με το χθες του τόπου μας, αλλά και με τους έντονους συμβολισμούς τους.

Η μυρτιά επί παραδείγματι που είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως το ιερό φυτό της Αφροδίτης και της Δήμητρας, σήμερα συμβολίζει την αγάπη και τη γονιμότητα. Το κυπαρίσσι λόγω της μορφής του θεωρείται από την ορθόδοξη παράδοση ότι συνδέει τη γη με τον ουρανό βοηθώντας τις ψυχές να φτάσουν στον Δημιουργό, ενώ η κουμαριά με θεραπευτικές της ιδιότητες από την εποχή του Ιπποκράτη κιόλας, συμβολίζει την προστασία από το κακό, συμπεριλαμβανομένων των παγανών, όπως αποκαλούμε τους καλικάτζαρους στην Κεφαλλονιά. Τα δαιμονικά αυτα πλάσματα που παρουσιάζονται στη γη την παραμονή των Χριστουγέννων και μας κάνουν τη ζωή δύσκολη όλο το εορταστικό δωδεκαήμερο. Μέχρι και τα Θεοφάνεια που με τον καθαγιασμό των υδάτων εξαφανίζονται!

Με ή χωρίς συμβολισμούς πάντως, ο παραδοσιακός στολισμός στα Πουλάτα είναι υπέροχος και μας εισάγει σε μια από τις πιο όμορφες και χαρούμενες περιόδους του χρόνου. Σας περιμένουμε λοιπόν όλους, ετεροδημότες και μη, για να γιορτάσουμε παρέα!

 

Πηγή: www.poulatakefalonias.gr

Προηγούμενο άρθροΜάγεψε η η Χριστουγεννιάτικη συναυλία της χορωδίας Λειβαθούς στο Πνευματικό Κέντρο Κουρκουμελάτων (εικόνες-βίντεο)
Επόμενο άρθροΛαογραφική εορταστική- ενημερωτική εκδήλωση των ημερών από το Πολιτιστικό Σωματείο «Ο Πάλιος» και την Βιβλιοθήκη «Δαμοδός» Ληξουρίου