Οι 50 πλουσιότεροι Ελληνες των ΗΠΑ, όπως προκύπτουν από την ειδική έκδοση του «The National Herald»

Το αφιέρωμά μας για τους 50 πλουσιότερους Ελληνοαμερικανούς συνεχίζεται και το 2020, αυτή τη φορά στο «Περιοδικό», με τον ίδιο ζήλο όπως και τις προηγούμενες χρονιές.

Προσφιλής πάντα ο πλούτος σε όλους, είναι ένα θέμα που μας απασχολεί από την εποχή του Αριστοτέλη, ο οποίος πρώτος έδωσε τον ορισμό ως «πλήθος οργάνων οικονομικών και πολιτικών», είτε σαν κάτι που θέλουμε να αποκτήσουμε, είτε σαν κάτι που θέλουμε να πολεμήσουμε. Και στις δύο περιπτώσεις καταλήγουμε στον ίδιο παρονομαστή: να ασχολούμαστε μαζί του.

Τα δισεκατομμύρια που θα διαβάσετε παρακάτω είναι έννοιες απρόσιτες για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας. Παρ’ όλα αυτά, η μερίδα αυτών των ανθρώπων κατάφερε να μετατρέψει το χρήμα από σκοπό σε παιχνίδι και να το εκτοξεύσει σε αστρονομικά ποσά.

Οι τεράστιες περιουσίες αποκτήθηκαν είτε σαν κληρονομιά από τους μετανάστες γονείς ή παππούδες τους, είτε μέσω έξυπνων επενδύσεων, είτε μέσα από την εκμετάλλευση της μόρφωσης και της εξυπνάδας τους.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αξίζει να διαβάσετε το πώς και το πού δημιουργείται το κεφάλαιο.

1 ΤΖΙΜ ΝΤΕΪΒΙΣ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ – ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ

Αssociated press

Jim Davis, the owner of New Balance. (AP Photo)

$7,7 δισ. (Forbes)

New Balance

Κολλέγιο Μίντλμπουρι (Βιολογία/Χημεία), παντρεμένος, 2 παιδιά

Με μια πραγματική εκτόξευση της προσωπικής του περιουσίας κατά την χρονιά που πέρασε – συγκεκριμένα κατά 2.1 δισεκατομμύρια δολάρια – Ο Τζέιμς Σ. «Τζιμ» Ντέιβις, Εκτελεστικός Πρόεδρος της New Balance, είναι, για μια ακόμη χρονιά, στην κορυφή της λίστας του «Εθνικού Κήρυκα» με τους 50 πλουσιότερους Ελληνοαμερικανούς.

Ο Ντέιβις, 77 ετών πλέον, έχει γεννηθεί στη Μασαχουσέτη, από Ελληνες μετανάστες γονείς. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Μίντλμπουρι, με πτυχίο στη Βιολογία/Χημεία, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα αντελήφθη ότι δεν του άρεσε το σχολείο («μισούσα το σχολείο», ανέφερε επακριβώς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Sports Business Daily»). Αφού τελείωσε το Κολλέγιο, άρχισε να πουλάει είδη που αφορούσαν την βιολογία και την χημεία. Στην συνέχεια, αποφάσισε ότι έφτασε η στιγμή να εξαγοράσει μια μικρή εταιρεία και η New Balance αποτέλεσε την πρώτη του επιλογή. Οπως έχει δηλώσει, εκείνη την περίοδο ήξερε κάποια πράγματα για τα αθλητικά είδη, απολύτως τίποτα όμως για τα αθλητικά παπούτσια, οπότε αρχικά δεν κατέθεσε προσφορά. Παρόλα αυτά, ένα χρόνο αργότερα, το 1972, η εταιρεία, η οποία σήμερα έχει συμπληρώσει 114 χρόνια δραστηριότητας στα αθλητικά υποδήματα, εξακολουθούσε να βρίσκεται προς πώληση και τότε ο Ντέιβις αποφάσισε να την αγοράσει.

Το 1976, η εταιρεία είχε μια ακόμη πιο ανοδική πορεία με τη δημιουργία του αθλητικού παπουτσιού New Balance 320, ιδανικού για τρέξιμο. Η γυναίκα του Ντέιβις, Εϊμι, μπήκε στην εταιρεία το 1977 και σήμερα διατελεί Αντιπρόεδρος. Εκτοτε, η New Balance έχει αναπτυχθεί, παραμένοντας μια από τις λίγες του είδους που εξακολουθεί να παράγει τα παπούτσια εντός των ΗΠΑ, ενώ έχει λανσάρει είδη ένδυσης και αξεσουάρ για το Λακρός και το ποδόσφαιρο. Ο Ντέιβις και η οικογένειά του έχουν στην κατοχή τους το 95% της εταιρείας, το οποίο παραμένει ιδιωτικό.

Τον Ιούλιο του 2019, η «Boston Globe» ανακοίνωσε ότι η New Balance επρόκειτο να ανοίξει ένα εργοστάσιο στο Methuen της Μασαχουσέτης, το οποίο ο Ντέιβις περιγράφει ως «εργοστάσιο του μέλλοντος». Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, φοροαπαλλαγές ύψους 900 χιλιάδων από την Πολιτεία αλλά και της τάξεως των 272 χιλιάδων για τα περιουσιακά στοιχεία, επρόκειτο να υποβοηθήσουν την επένδυση, το ύψος της οποίας ανέρχεται στα 33 εκατομμύρια δολάρια. Το εργοστάσιο αυτό θα είναι το 6ο για τη New Balance στη Νέα Αγγλία, απ’ όπου προέρχεται και το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής των αθλητικών υποδημάτων της εταιρείας. Θα πρόκειται για την πρώτη μονάδα παραγωγής που ανοίγει η New Balance, σε διάστημα μιας 20ετίας.

Ως αντιπαροχή στις φοροαπαλλαγές, η εταιρεία έχει δεσμευθεί να δημιουργήσει 60 νέες θέσεις εργασίας στο νέο εργοστάσιο, το οποίο θα έχει συνολική έκταση 80.000 τετραγωνικών ποδιών.

Σύμφωνα με την «Boston Globe», θα δοθεί έμφαση σε νέες μεθόδους παραγωγής, στην τρισδιάστατη εκτύπωση, την έρευνα και την ανάπτυξη.

Τον Απρίλιο του 2019, η NB Development Group θεμελίωσε τον πολυχώρο «The TRACK at New Balance», δίπλα από την Boston Landing, που περιλαμβάνει αθλητικές εγκαταστάσεις, αίθουσα συναυλιών 3500 θέσεων, σε συνεργασία με την Bowery Presents, όπως επίσης και ένα αθλητικό ερευνητικό κέντρο (New Balance Athletics Sports Research Lab). Ο πολυχώρος έχει συνολική έκταση 250.000 τετραγωνικών ποδιών και εμπεριέχει ακόμη εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια στο ισόγειο. Η ανέγερση του χώρου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021.

Το «The Track at New Balance» θα φέρει νέα δεδομένα στον επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό, λόγω του πρωτοποριακού σχεδιασμού, της τοποθεσίας και των ανέσεων που θα περιλαμβάνει. Επίσης, το πρότζεκτ θα αλλάξει εντελώς τη μορφή της περιοχής, η οποία κατακλύζεται από παλιές αποθήκες.

Ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Τζιμ Ντέιβις, όπως προέκυψαν από την συνέντευξή του στο «Sport Business Daily»:

Αγαπημένο συγκρότημα: The Rolling Stones

Αγαπημένη ταινία: Δεν παρακολουθεί ιδιαίτερα

Αγαπημένο ρητό: Οτιδήποτε αναφέρεται στην αντοχή, να μην εγκαταλείπεις ποτέ, να πιστεύεις ακράδαντα.

Αγαπημένο μέρος για διακοπές: Η βόρεια ακτή της Βοστώνης

Ενα τυπικό ρεπό: Δεν κάνει κάτι ιδιαίτερο με την οικογένειά του. Του αρέσει να περνάει την ώρα του με τα αυτοκίνητά του. Εχει συλλογή αυτοκινήτων.

2 ΤΟΜ ΓΚΟΡHΣ (TOM GORES) –

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Αssociated press

Ο Τομ Γκόρης. (AP Photo/Paul Sancya, FILE)

6,6 δισεκατομμύρια(Forbes)

Equity Investment, Sports

Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν(Construction Management)

Παντρεμένος, 3 παιδιά

Ο Τομ Γκόρης είναι το νούμερο δυο στον κατάλογο του Εθνικού Κήρυκα με τους 50 πλουσιότερους Ελληνοαμερικανός. Ο Γκόρης, 55 ετών σήμερα, γεννήθηκε στη Ναζαρέτ, από Ελληνα πατέρα και Λιβανέζα μητέρα. Μετακόμισε στο Τζένεσι της Μινεσότα, σε ηλικία μόλις 4 ετών.

Στα νεανικά χρόνια του, ο Γκόρης βοηθούσε τον πατέρα του, στο μικρό μπακάλικο που διατηρούσε, στο Φλιντ. Οταν αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, συνεταιρίστηκε με τον αδελφό του -επίσης περιλαμβάνεται σε αυτήν την έκδοση- στην εξαγορά εταιρειών.

Σήμερα, ο Γκόρης προϊσταται σε σχεδόν 40 εταιρείες, με συνολικό κεφάλαιο περίπου 19 δισεκατομμυρίων, μέσω της Platinum Equity, η οποία είναι ένας δικός του οργανισμός διατήρησης επενδύσεων. Η Platinum Equity είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα της στις ΗΠΑ, με γραφεία στην Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη, το Λονδίνο και την Σιγκαπούρη. Τα τμήματά της, που ασχολούνται με ανάπτυξη επιχειρήσεων, νομικές υποθέσεις, αγοραπωλησίες ακινήτων, μάρκετινγκ, οικονομικά και άλλους τομείς, προσφέρουν αξιόπιστες υπηρεσίες.

Από την ίδρυσή της, το 1995, η Platinum Equity έχει πραγματοποιήσει 200 εξαγορές σε ένα ευρύ φάσμα παραγόντων της αγοράς. Η σημερινή ατζέντα της, περιλαμβάνει εταιρείες από διάφορους τομείς και διαφορετικά είδη συναλλαγών. Κάθε μια από αυτές τις εταιρείες ενεργεί αυτόνομα. Για παράδειγμα, τον περασμένο Ιανουάριο, η Platinum Equity ολοκλήρωσε την εξαγορά της Cision Ltd, μητρικής εταιρείας της PR Newswire.

To 2011, o Γκόρης και η Platinum εξαγόρασαν τους Ντιτρόιτ Πίστονς από το NBA. Τον Αύγουστο του 2016, ο Γκόρης εξαγόρασε το σύνολο των μετοχών της Platinum και έγινε ο μοναδικός ιδιοκτήτης.

Στην αρχή του 2020, ο Τζέιλεν Ρόουζ, πρώην παίκτης του NBA, που σήμερα εργάζεται ως αθλητικός αναλυτής στο ABC και το ESPN, προσέγγισε τον Γκόρης για να εξαγοράσει ένα μειοψηφικό πακέτο των μετοχών στους Πίστος. Ο Ρόουζ κατάγεται από το Ντιτρόιτ, μεγάλωσε με τους Πίστος και έχει μια μακρά σχέση με τον Γκόρης, ο οποίος έχει υποστηρίξει οικονομικά το δημόσιο τσάρτερ σχολείο του Ρόουζ στο Ντιτρόιτ.

Το 2016, ίδρυσε το Flint Now, προκειμένου να αναδείξει τη λειψυδρία στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Φλιντ. Τον περασμένο Νοέμβριο επέκτεινε την συνεργασία του με την Πρωτοβουλία της Παιδιατρικής Κλινικής του Χάρλεϊ, λαμβάνοντας δωρεά ύψους 325.000 δολαρίων από τον Σύλλογο αθλητών του NBA για φρούτα και λαχανικά για όλα τα παιδιά του Φλιν, την περίοδο των Χριστουγέννων. Την ίδια περίοδο, ο Γκόρης δώρισε 10.000 παιχνίδια, ποδήλατα και κράνη, στις οικογένειες του Ντιτρόιτ.

Ο Γκόρης, η σύζυγός του, Χόλυ και τα τρία τους παιδιά διαμένουν στο Μπέβερλι Χιλς, αλλά διατηρούν μια ακόμη οικία στο Μπέρμινγχαμ. Τον Ιανουάριο του 2020, σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε για την φορολογία των ακινήτων στο Λος Αντζελες, ανέφερε ότι υπάρχουν 12 σπίτια στην πόλη που αποφέρουν φόρους άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων τον χρόνο. Ενα από αυτά τα σπίτια ήταν η έπαυλη του Γκόρης στο Χόλμπυ Χιλς, αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Γκόρης αγόρασε αυτήν την έπαυλη -που περιλαμβάνει 10 υπνοδωμάτια, 20 μπάνια και 30.000 τετραγωνικά πόδια έκταση- το 2016. Το κυρίως υπνοδωμάτιο εκτείνεται σε 5.300 τετραγωνικά πόδια – διπλάσιο από την έκταση του μέσου σπιτιού στις ΗΠΑ. Το άρθρο ανέφερε ότι ο Γκόρης πληρώνει 1,22 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους τον χρόνο.

3 ΤΖΟΝ Α. ΚΑΤΣΙΜΑΤΙΔΗΣ (JOHN

A. CATSIMATIDIS) – ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Εθνικός Κήρυξ

Ο κ. Τζον Κατσιματίδης. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη

$3,3 δισεκατομμύρια (Forbes)

Πετρέλαια, Αγορά ακινήτων, Σούπερ μάρκετ

New York University, παντρεμένος,

2 παιδιά

Με προσωπική περιουσία που υπολογίζεται στα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Τζον Α. Κατσιματίδης είναι πολύ κοντά στην κορυφή και της φετινής λίστας μας.

Από το προηγούμενο αφιέρωμα στους 50 πλουσιότερους Ελληνοαμερικανούς, ο Κατσιματίδης έχει υπάρξει ιδιαίτερα ενεργός στην Κοινότητά μας, αλλά και ευρύτερα. Ηταν ο επίσημος ομιλητής στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπου εστίασε στην επιρροή της πολιτικής στην αγορά ακινήτων της Νέας Υόρκης και το μέλλον της αγοράς πετρελαίου στις ΗΠΑ και το εξωτερικό. Επέκτεινε την αλυσίδα των σούπερ μάρκετ που διαθέτει, εξαγοράζοντας την αλυσίδα D’ Agostino. Τοποθετήθηκε Αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Εγινε μέλος σε μια νέα οντότητα, τους Φίλους του Αγίου Νικολάου, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, με αποστολή να επιβλέπει την ολοκλήρωση του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν. Εξαγόρασε τον ραδιοφωνικό σταθμό 77 WABC. Τιμήθηκε για την προσφορά του από την Κοινότητα των Τριών Ιεραρχών του Μπρούκλιν. Επίσης, υποστηρίχθηκε, ανεπίσημα, από τον πρώην Δήμαρχο Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι, ως ένας «λογικός» υποψήφιος για την Δημαρχία της Νέας Υόρκης – αυτά ήταν μόνο μερικά από τα επιτεύγματά του.

Το 2013, ο Κατσιματίδης χρηματοδότησε ο ίδιος την προεκλογική του καμπάνια για τη Δημαρχία της Νέας Υόρκης, αλλά ήρθε δεύτερος, στις ιδιαίτερα ισχυρές προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ενδεχομένως να το ξανακάνει το 2021. Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real Deal», ο Κατσιματίδης είπε πως σκέφτεται σοβαρά να διεκδικήσει ξανά το χρίσμα – αυτή τη φορά όμως μέσω του Δημοκρατικού Κόμματος. Είπε χαρακτηριστικά ότι «κάποιος πρέπει να το κάνει. Η κατάσταση στην πόλη χειροτερεύει και ανησυχώ πάρα πολύ. Αγαπώ τη Νέα Υόρκη».

Ο Κατσιματίδης είναι ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Red Apple, που είναι ανάμεσα στις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες στην χώρα, με 8.000 υπαλλήλους και υπολογιζόμενα κέρδη της τάξεως των 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο πορτφόλιο της Red Apple περιλαμβάνονται δραστηριότητες σχετικές με τα πετρελαιοειδή, σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία και την αγορά ακινήτων. Εστιάζοντας κυρίως στον τομέα της ενέργειας, η περιουσία του Κατσιματίδη εκτοξεύτηκε με τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου.

Τα πρόσφατα πρότζεκτ του Κατσιματίδη περιλαμβάνουν την ανέγερση κτιρίων μεικτής χρήσης στις γειτονιές του Φορτ Γκριν, στο Μπρούκλιν και του Στάτεν Αϊλαντ. Αναλαμβάνει την κατασκευή του Ocean Dreams, μιας μονάδας 425 οικιών προς ενοικίαση, με θέα στον Ατλαντικό Ωκεανό, στο Κόνεϊ Αϊλαντ. Τον Μάρτιο του 2019, η τράπεζα Santander προσέφερε στην Red Apple ένα πακέτο αναχρηματοδότησης της τάξεως των 200 εκατομμυρίων δολαρίων για το 32 ορόφων κτιριακό συγκρότημα με την ονομασία «The Eagle».

Πρόσφατα, τον Δεκέμβριο, ο Ομιλος Red Apple έλαβε έγκριση από την Επιτροπή Κτιριακής Ανάπτυξης στην Αγία Πετρούπολη της Φλόριδας για την ανέγερση ενός κτιρίου αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Το συγκρότημα θα περιλαμβάνει ένα κτίριο 45 ορόφων με οικίες τύπου condo, ένα ξενοδοχείο 20 ορόφων, επαγγελματικές εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 20.000 τετραγωνικών ποδιών και ένα γκαράζ 800 θέσεων. Ο Κατσιματίδης θα χρειαστεί έγκριση από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας για έναν ουρανοξύστη ύψους 515 ποδιών. Ο νέος πύργος θα ξεπεράσει το ψηλότερο, σήμερα, κτίριο στην πόλη.

Οταν ο Κατσιματίδης ήταν βρέφος, η οικογένειά του μετανάστευσε από τη Νίσυρο, ένα μικρό ελληνικό νησί, σε ένα διαμέρισμα στο Χάρλεμ. Σήμερα, στα 71 χρόνια του, ο Κατσιματίδης είναι ένας πραγματικά αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος, μέσα από σκληρή δουλειά και επενδύσεις δεκαετιών.

Ο Κατσιματίδης σπούδασε στο NYU, αλλά αποσύρθηκε πριν ολοκληρώσει τα απαιτούμενα μαθήματα για το πτυχίο, επηρεασμένος από τον πατέρα του. Ανοιξε το πρώτο παντοπωλείο το 1969 και, όταν έκλεισε τα 24 χρόνια του, είχε ήδη στην κατοχή του 10 καταστήματα, με συνολικά ετήσια έσοδα της τάξεως των 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Επένδυσε 5 εκατομμύρια δολάρια στην αγορά ακινήτων του Μανχάταν το 1977. Το ακίνητο αυτό έφτασε να αξίζει 100 εκατομμύρια δολάρια μετά από πέντε χρόνια. Ο Κατσιματίδης αγόρασε μετοχές της United Refining αξίας 7,5 εκατομμυρίων. Η εταιρεία αυτή έχει στην κατοχή της, πλέον 375 εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και καταστήματα στην Πενσυλβάνια, τη Νέα Υόρκη και το Οχάιο.

Ο Κατσιματίδης έχει άδεια πιλότου, αλλά μια εγχείρηση στα μάτια δεν του επιτρέπει να πετάει τα τελευταία χρόνια. Εχει βοηθήσει στη συγκέντρωση εκατομμυρίων για την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ, του Πάρκινσον και του Διαβήτη. Υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος του Brooklyn Tech Endownment Foundation. Για την εποχή εκείνη, η δωρεά των 10 εκατομμυρίων δολαρίων ήταν η μεγαλύτερη που είχε γίνει για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Από το 1988, έχει χρηματοδοτήσει υποτροφίες στην Σχολή Επιχειρήσεων του NYU.

Ο Κατσιματίδης είναι παντρεμένος και έχει δυο παιδιά, την Αντρια και τον Τζον. Η σύζυγός του, Μάργκο, είναι προϊσταμένη της διαφημιστικής εταιρείας του Ομίλου.

4 ΤΖΟΝ ΠΩΛ ΝΤΕ ΤΖΟΡΙΑ

– ΤΕΞΑΣ

Εθνικός Κήρυξ

O κ. Τζον Πολ Ντετζόρια. Φωτογραφία αρχείου: AP/Ron Edmonds.

$3,1 δισεκατομμύρια (Forbes)

Hair Air Care Products, Spirits

Παντρεμένος, 4 παιδιά

Η περιουσία του John Paul DeJoria επέστρεψε στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από μερικά χρόνια, μετά από μια αξιοσημείωτη πτώση κατά την περσινή χρονιά.

Ο πατέρας του Ντε Τζόρια ήταν Ιταλός και η μητέρα του Ελληνίδα μετανάστρια. Οι γονείς του χώρισαν όταν ο ίδιος ήταν 2 ετών. Ετσι, ο Ντε Τζόρια γνώρισε τη φτώχεια σε δυο περιόδους της ζωής του: Αρχικά, κατά την διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, όταν τον ανέτρεφε μόνο η μητέρα του, στο Λος Αντζελες. Ως ενήλικας, έμεινε άστεγος δυο φορές.

Κατά το παρελθόν, ο Ντε Τζόρια έχει πει μια ιστορία από την περίοδο που ήταν 5 ετών, όταν η μητέρα του δεν είχε χρήματα για να αγοράσει στους γιους της δώρα για τα Χριστούγεννα. Ενώ περπατούσαν στο κέντρο του Λος Αντζελες, η μητέρα του έδειξε στα παιδιά μια γυναίκα που φορούσε μια γαλάζια στολή, να χτυπάει ένα καμπανάκι και τους είπε: «Παιδιά, θα σας δώσω μια δεκάρα. Βλέπετε αυτήν την γυναίκα που χτυπάει το καμπανάκι; Βάλτε το στο καλάθι της». Ο Ντε Τζόρια δεν κατάλαβε. Δέκα σεντς ήταν πολλά για ένα παιδί που δεν είχε πολλά το 1950. Γιατί πρέπει να το δώσουν; «Είναι ο Salvation Army. Το χρειάζονται περισσότερο από εμάς», ήταν η απάντησή της. Από αυτήν την εμπειρία, έμαθε ότι η «επιτυχία που δεν μοιράζεται, είναι αποτυχία».

Η πρώτη δουλειά του Ντε Τζόρια, όταν ήταν εννέα ετών, ήταν να πουλάει ευχετήριες κάρτες πόρτα – πόρτα. Αυτός και ο αδερφός του μοίραζαν εφημερίδες όταν ήταν μαθητές. Μετά το Γυμνάσιο και δυο χρόνια στο Αμερικανικό Ναυτικό, ο Ντε Τζόρια έκανε οτιδήποτε για να τα βγάλει πέρα – από την πώληση εγκυκλοπαίδειας μέχρι δουλειές σε βενζινάδικο. Την πρώτη φορά που έμεινε άστεγος, όταν χώρισε με την πρώην σύζυγό του, μάζευε μπουκάλια για να ζει, ενώ είχε την κηδεμονία του 2χρονου γιου του. Τελικά, αξιοποίησε τις ικανότητές του σε διάφορες εταιρείες ειδών κομμωτικής και αισθητικής, μέχρι να γίνει ανεξάρτητος σύμβουλος.

Το 1980, ο Ντε Τζόρια συνεργάστηκε με τον φίλο του, Πολ Μίτσελ, για να ξεκινήσουν την εταιρεία John Paul Mitchel Systyems, μια σειρά από πρώτης ποιότητας προϊόντα κομμωτικής. Οι συνέταιροι ξεκίνησαν με κεφάλαιο 700 δολάρια, ενώ ο Ντε Τζόρια ζούσε στο αυτοκίνητό του εκείνη την περίοδο. Χτύπησε τις πόρτες κομμωτηρίων μέχρι να λάβει 12 παραγγελίες και επιταγές. Μετά από 2 χρόνια χειροκίνητης εργασίας, η εταιρεία έκανε τζίρο ενός εκατομμυρίου.

Το 1989, μετά τον θάνατο του Μίτσελ, ο Ντε Τζόρια βρήκε άλλον συνέταιρο και ξεκίνησε την Patron, μια πρωτοποριακή τεκίλα, κάτι που δεν ήταν πρωτοποριακό εκείνη την περίοδο. Ο φίλος του, ο Κλιντ Ιστγουντ, το τοποθέτησε στην ταινία του «In the Line of Fire», ο διάσημος σεφ Γόλφγκαγκ Πακ το υποστήριξε και ο Ντε Τζόρια το διένειμε στις εκδηλώσεις της John Paul Mitchell.

Τον Ιούνιο του 2014, ο Ντε Τζόρια ίδρυσε (μαζί με τον Βρετανό επιχειρηματία Τζόναθαν Κέντρικ) την εταιρεία ROK Mobile, μια υπηρεσία music streaming, που συνδύαζε την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας σε φωνή, γραπτά μηνύματα και δεδομένα, που κινείται στα χνάρια μεγαλύτερων εταιρειών, όπως η T-Mobile και η Sprint. Στις 20 Μαρτίου του 2019, η ROKit (τομέας της ROK Mobile) παρουσίασε μια σειρά από κινητά τηλέφωνα, περιλαμβάνοντας και τρία smartphones, που πωλούνταν στο ROKit.com και το Walmart.com. Σε αντίθεση με άλλα τηλέφωνα, οι συσκευές αυτές ήταν συνδεδεμένες με σημαντικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, όπως την οικογενειακή τηλεϊατρική, νομικούς συμβούλους και άλλα παρεμφερή. Τον Αύγουστο του 2019, η ROKiΤ έκανε συμφωνία με την Universal Pictures Home Entertainment, που έδινε την ευκαιρία στους πελάτες της ROKiT να νοικιάζουν ταινίες σε 3D, τις οποίες θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν μέσω των συγκεκριμένων smartphones, χωρίς να χρειάζονται τρισδιάστατα γυαλιά.

Οπως είναι λογικό, ο Ντε Τζόρια έχει ιδιαίτερη ευαισθησία με τους άστεγους. Σε μια προσπάθεια αντιμετώπιση της κρίσης των αστέγων στην Αμερική, ο Ντε Τζόρια χτίζει μια κοινότητα που ονομάζεται Mobile Loaves and Fishes, η οποία περιλαμβάνει 250 μικρά σπίτια στην πόλη του Οστιν, στο Τέξας, για αυτούς που κοιμούνται στους δρόμους για πάνω από ένα χρόνο. Οι άστεγοι πληρώνουν 90 δολάρια το μήνα για τα μικρά σπίτια τους, αλλά απαγορεύεται να πίνουν αλκοόλ και να τσακώνονται μεταξύ τους. Παράλληλα, το πρόγραμμα παρέχει στους άστεγους τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους και να κερδίσουν χρήματα, σε τομείς όπως το αυτοκίνητο, η επεξεργασία ξύλου και μετάλλου. Η εκπαίδευση τους δίνει την δυνατότητα να έχουν εισόδημα, ενώ μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βιολογικές τροφές, μέσω των κήπων τους. Ο Ντε Τζόρια τόνισε ότι το πρόγραμμα δουλεύει τόσο καλά, σε σημείο που σκέφτονται να προσθέσουν αλλά 400 σπίτια.

Η μακρά λίστα των φιλανθρωπικών προγραμμάτων που υποστηρίζεται από την John Paul Mitchell Systems περιλαμβάνει την Boys & Girls Clubs of America, την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, την Food4Africa, την Grow Appalachia και την Chrysalis, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που βοηθάει τους άστεγους και τα άτομα με χαμηλό εισόδημα να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να βρουν τον δρόμο για να γίνουν πάλι αυτάρκεις. Ο Ντε Τζόρια επίσης χρηματοδοτεί τον Mineseeker, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που προσφέρει λύσεις για το διεθνές πρόβλημα των ναρκοπεδίων.

Σήμερα, ο Ντε Τζόρια είναι στους καταλόγους των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη και είναι ένας από τους πλουσιότερους εν ζωή Αμερικανούς Βετεράνους. Τα προϊόντα της εταιρείας του, John Paul Mitchell Systems, εξακολουθούν να ανήκουν στον ίδιο και αξίζουν περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Διατίθενται σε περισσότερα από 100.000 κομμωτήρια στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Patron Spirits, η αυθεντική πρωτοποριακή τεκίλα, το μεγάλο όραμα του Ντε Τζόρια, εξαγοράστηκε από την Bacardi Limited για 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ντε Τζόρια και η τρίτη σύζυγός του, διαμένουν στο Οστιν. Ο ομογενής δισεκατομμυριούχος έχει τέσσερα παιδιά, μεταξύ των οποίων και τον επαγγελματία δρομέα, Αλέξις Ντε Τζόρια.

5 ΠΡΕΣΒΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Λ. ΑΡΓΥΡΟΣ – ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

$2,7 δισεκατομμύρια(Forbes)

Αγορά Ακινήτων, Αθλητισμός

Πανεπιστήμιο Chapman (Επιχειρήσεις & Οικονομικά), παντρεμένος, 3 παιδιά

Ο Γεώργιος Αργυρός είναι γνωστός για την πολυποίκιλη δραστηριότητά του, καθώς η λαμπερή ζωή του περιλαμβάνει επιτεύγματα από τον τομέα της αγοράς ακινήτων μέχρι τον αθλητισμό και την διεθνή διπλωματία.

Ο Αργυρός υπηρέτησε ως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ισπανία και ήταν ιδιοκτήτης μιας επαγγελματικής ομάδας μπέιζμπολ, των Σιάτλ Μάρινερς, τους οποίους πούλησε το 1989. Αλλά ο 83χρονος, σήμερα, ομογενής, δημιούργησε την περιουσία του από τα σούπερ μάρκετ και τα ακίνητα.

Ομογενής δεύτερης γενιάς, ο Αργυρός γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ και μεγάλωσε στην Πασαντένα της Καλιφόρνια. Εργαζόταν στην πορεία από το Λύκειο έως το Κολλέγιο, στη νότια Καλιφόρνια, ως διανομέας εφημερίδων και υπάλληλος παντοπωλείου. Ο Αργυρός μπήκε στην αγορά ακινήτων το 1962, πουλώντας οικόπεδα σε πολυσύχναστους δρόμους, σε πρατήρια υγρών καυσίμων. Σήμερα, η ιδιωτική εταιρεία του Arnel & Affiliates έχει στην ιδιοκτησία της 5500 διαμερίσματα και 2 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια επαγγελματικών χώρων.

Επίσης, ο Αργυρός ίδρυσε την εταιρεία Westar Capital το 1987 και είναι Διευθυντής των First American Financial Corp και Pacific Mercantile Bancorp.

Το 2001, ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους διόρισε τον Αργυρό Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ισπανία. Ο Αργυρός επίσης διετέλεσε στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στεγαστικών Δανείων, υπό προεδρίας Τζορτζ Μπους του Πρεσβύτερου.

Ο Αργυρός, ο οποίος διαμένει στο Χάρμπορ Αϊλαντ, στην Καλιφόρνια, είναι ένας αναγνωρισμένος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος. Το 1993 έλαβε το βραβείο Horatio Alger για τους διακεκριμένους Αμερικανούς, ενώ το 2001 έλαβε το Μετάλλιο Τιμής του Ελις Αϊλαντ.

Η Σχολή Επιχειρήσεων και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Τσάπμαν έλαβε το όνομά του το 1999. Υπηρέτησε στο Διοικητικό Συμβούλιο για πολλούς κοινωνικούς οργανισμούς, περιλαμβάνοντας το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, το Ιδρυμα Μπέκμαν, τον Σύλλογο Οράτιο Αλγκερ και το Πανεπιστήμιο Τσάπμαν.

Ο Αργυρός ανέπτυξε φιλία με τον επιστήμονα και εφευρέτη Αρνολντ Μπέκμαν, στην Καλιφόρνια, το 1962. Λίγο αργότερα, ξεκίνησε μια 22ετή θητεία ως Εκτελεστικός Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Αρνολντ και Μάμπελ Μπέκμαν, το οποίο ενισχύει την έρευνα στη Χημεία και τις φυσικές επιστήμες. Το 2013, το Ιδρυμα θέσπισε το Βραβείο Μπέκμαν – Αργυρός για την πρωτοποριακή έρευνα. Το ετήσιο βραβείο προσφέρει 100.000 δολάρια ως οικονομικό έπαθλο και 400.000 επιδότηση για την έρευνα στο άτομο που θα παρουσιάσει ένα σημαντικό επίτευγμα στον τομέα της έρευνας.

Τον Ιανουάριο του 2012, ο Αργυρός έγινε μέλος του Συμβουλίου Εφόρων στο συμβούλιο Προσκόπων Αμερικής στο Οραντζ Κάουντυ. Το 2011, αυτός και η σύζυγός του δώρισαν 5 εκατομμύρια δολάρια σε ένα χειρουργικό κέντρο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Το 2018, η οικογένεια Αργυρού έδωσε 7,5 εκατομμύρια δολάρια για την ανακαίνιση του Los Angeles Coliseum, έδρας του USC Trojans και, σύμφωνα με τους «Λος Αντζελες Τάιμς», το Ιδρυμα δώρισε 750.000 δολάρια για να βοηθήσει το Βalboa Island Museum & Historical Society, στη νέα τοποθεσία του, στο Νιούπορτ Μπιτς της Καλιφόρνιας.

Πρόσφατα, η οικογένεια Αργυρού συνεισέφερε οικονομικά στην ανακαίνιση της πανεπιστημιούπολης του Mariners Christian School στην περιοχή Costa Mesta, η οποία κοστολογείται συνολικά 17 εκατομμύρια δολάρια. Η συνεισφορά τους αφορούσε μια νέα αίθουσα συναυλιών 900 θέσεων και ένα ανακατασκευασμένο Γυμναστήριο.

Παράλληλα, τον Δεκέμβριο του 2019, η οικογένεια Αργυρού ανακοίνωσε μια δωρεά 5 εκατομμυρίων δολαρίων στο South Coast Repertory, ένα βραβευμένο θέατρο στην Κόστα Μέσα.

Είναι μια από τις μεγαλύτερες δωρεές στην σύγχρονη Ιστορία του Θεάτρου, το οποίο ιδρύθηκε το 1964. Η οικογένεια Αργυρού είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του από τη δεκαετία του 1970.

Επίσης, ο Αργυρός είναι Αρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Τάγμα του Αποστόλου Ανδρέου. Αυτός και η σύζυγός του, Τζούλια, έχουν τρία παιδιά και 7 εγγόνια. Εχουν τιμηθεί από την πόλη του Κόστα Μέσα, στην Καλιφόρνια, τον περασμένο Μάιο, για την προσφορά τους στην Κοινότητα.

6 ΝΤΙΝ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΦΛΟΡΙΔΑ

Ευρωκίνηση

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΡΟΙΣΟΣ ΝΤΙΝ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

$2,4 δισεκατομμύρια (Forbes)

Μάνατζμεντ, Επενδύσεις

Κολλέγιο Μπάμπσον,

­παντρεμένος, 2 παιδιά

Ο 72χρονος Ντιν Μητρόπουλος είναι πρόεδρος και Διευθύνων της Metropoulos and Company, μια εταιρεία εξαγοράς και διαχείρισης. Παραμένει πολύ ψηλά στη λίστα μας, λόγω της περιουσίας του, που υπολογίζεται στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια, με μια μικρή μείωση σε σχέση με πέρυσι. Ο Μητρόπουλος απέκτησε αυτήν την περιουσία του, εξαγοράζοντας και επαναφέροντας στην κερδοφορία γνωστές εταιρείες τροφίμων όπως οι hostess, Pabst Blue Ribbon Beer, Chef Boyardee, Ghirardelli Chocolate Company, Pinnacle Foods, Bumble Bee Tuna, Vlasic Pickles και η Utz Snacks. Πρόσφατα, συνεισέφερε στην παραγωγή της ταινίας «Cliffs of Freedom».

Ο Μητρόπουλος, ο οποίος γεννήθηκε στην Ελλάδα, μετανάστευσε από την Τρίπολη στη Μασαχουσέτη σε ηλικία 10 ετών. Οπως πολλοί μετανάστες, οι γονείς του εργάστηκαν σκληρά και ενθάρρυναν τα παιδιά τους για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Ο Μητρόπουλος εξαγόρασε την πρώτη εταιρεία σε ηλικία 32 ετών, με την σύζυγό του, Μαριάννα, που γεννήθηκε στο Βερμόντ. Επρόκειτο για μια εταιρεία τυροκομικών.

Ο Μητρόπουλος είναι πολύ γνωστός για τις εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, τις τραπεζικές επενδύσεις και την οικονομική δραστηριότητα, έχοντας, επί σχεδόν τρεις δεκαετίες, δημιουργήσει, εξαγοράσει, αναδομήσει και επαναπτύξει περισσότερες από 100 εταιρείες και 300 φίρμες, με κεφάλαιο περίπου 14 δισεκατομμυρίων, στις ΗΠΑ, το Μεξικό και την Ευρώπη. Πολλές από αυτές τις εταιρείες έγιναν δημόσιες ή πωλήθηκαν σε στρατηγικούς επενδυτές.

«Μας αρέσει να εξαγοράζουμε και να αναμορφώνουμε κακοδιαχειριζόμενες εταιρείες, επενδύοντας σε λειτουργικές αναβαθμίσεις, συστήματα, νέα προϊόντα και ευρηματικότητα», είπε ο Μητρόπουλος, «αλλά και σε πρωτοποριακό μάρκετινγκ, προκειμένου να τις μετατρέψουμε σε αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, είχαμε το προνόμιο και την ευτυχία να εξαγοράσουμε και να δώσουμε ξανά ζωή σε εταιρείες με βαθιές ρίζες στην αμερικανική κουλτούρα και παράδοση, όπως οι πρόσφατες εξαγοράς της 170 ετών εταιρείας PBR και της 100 ετών Hostess. Οι εταιρείες που εξαγοράσαμε στην Ευρώπη, όπως η Perrier Jouet και οι Mumm Champagnes, μεταξύ άλλων, έχουν ιστορία 300 και πλέον ετών, με μεγάλη παράδοση».

Τον Ιούλιο του 2013, ο Μητρόπουλος πλήρωσε 410 εκατομμύρια για να αγοράσει την Hostess Brands και να επαναφέρει τα Twinkies στα ράφια των καταστημάτων, αφού η εταιρεία είχε κάνει αίτηση για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα και έκλεισε τις πύλες της.

H Hostess έχει επιστρέψει εντυπωσιακά. Τα τελευταία χρόνια, έχει λανσάρει διάφορες γεύσεις παγωτών και μια νέα πρόταση για σνακ. Το 2016, η Gores Group (δες Aλεκ Γκόρης) εξαγόρασε την Hostess, σε μια επένδυση ειδικού σκοπού, αλλά ο Μητρόπουλος παρέμεινε πρόεδρος. Τον Αύγουστο του 1919 η Hostess ολοκλήρωσε τη διάθεση 12 εκατομμυρίων μετοχών που ανήκαν στον Μητρόπουλο. Αμέσως μετά την πώληση των μετοχών, ο Μητρόπουλος εξακολουθούσε να έχει το 8,1% των μετοχών της εταιρείας. Σήμερα, η αξία της υπολογίζεται σε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Μητρόπουλος πούλησε την Pabst Brewing για ένα συνολικό ποσό της τάξεως των 750 εκατομμυρίων δολαρίων τον Σεπτέμβριο του 2014, τριπλασιάζοντας την επένδυση του 2010. Η Pabst παραμένει μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες εταιρείες στον κλάδο της στις ΗΠΑ, αν όχι την πιο αναπτυσσόμενη.

Τα παιδιά του Μητρόπουλου, ο Εβαν, 38 ετών, και ο Ντάρεν, 35 ετών, είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην επαναφορά αυτών των εταιρειών. Ο ίδιος ο Μητρόπουλος έχει δηλώσει ότι οι γιοι του είναι οι «δημιουργικοί καταλύτες για τον επαναπροσανατολισμό και την αναγέννηση αυτών των εμπορικών σημάτων». Τον Αύγουστο του 2016, ο Ντάρεν Μητρόπουλος έγινε πρωτοσέλιδο, μετά την εξαγορά της θρυλικής έπαυλης του Playboy στο Λος Αντζελες, για 100 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2019, ο Μητρόπουλος αναδείχθηκε ένας από τους πέντε διακεκριμένους Ελληνες της Διασποράς για να τιμηθεί από το Διεθνές Ιδρυμα για την Ελλάδα (IFG). Κάθε χρόνο, το IFG τιμά διακεκριμένα μέλη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας για την προσφορά τους στην ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της χώρας σε πολλούς τομείς – μεταξύ των οποίων και την επιχειρηματικότητα, το βραβείο για την οποία απονεμήθηκε στον Μητρόπουλο. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εξέδωσαν γραμματόσημα αφιερωμένα στο Μητρόπουλο, όπως επίσης και στα υπόλοιπα μέρη της Διασποράς, περιλαμβάνοντας, τον Τζορτζ Μπεχράκη, την Κορίνα Μεντζελοπούλου, τον Αλεξάντερ Ντεσμπλά και τον Δημήτρη Νανόπουλο.

Ο Μητρόπουλος και η σύζυγός του είναι μέλη της Ηγεσίας των 100, ενός οργανισμού που υποστηρίζει τις δραστηριότητες της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στις ΗΠΑ. Επίσης ο Μητρόπουλος είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Ιδρύματος Πίστη, ενός οργανισμού με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο οποίος προωθεί την Ελληνορθόδοξη θρησκεία και τον ελληνικό πολιτισμό.

7 ΠΗΤΕΡ ΝΙΚΟΛΑΣ – ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ

$2,3 δισεκατομμύρια (AffluenceIQ)

Πανεπιστήμιο Ντιουκ,

παντρεμένος, 3 παιδιά

Ο Πήτερ Νίκος, 80 ετών, είναι παιδί Ελλήνων μεταναστών. Ο πατέρας του, που είχε έρθει από την Κωνσταντινούπολη όταν ήταν παιδί, εγκαταστάθηκε στο Μουντζόι Χιλ, μια συνοικία με πολλούς Ελληνες μετανάστες στο Πόρτλαντ, που παρήγαγε πολλά παιδιά μεταναστών που μεγάλωσαν και σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.

Σε μια αναφορά στο Partnership for a New American Economy, ο Νίκολας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ολα αυτά τα, αστεία στην όψη, ελληνόπουλα, είχαν όλα μέσα τους τη φιλοδοξία να κερδίσουν μια καλύτερη ζωή από ό,τι θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν οι γονείς τους». Στην ίδια μελέτη, ο Νίκολας επίσης είπε ότι γνώριζε πολύ καλά την χώρα από την οποία ήρθε η οικογένειά του και πόσο πολύ οι γονείς του ήθελαν να τον δουν να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που του δίνει η Αμερική.

Ο Νίκος, όντας απόφοιτος του Πανεπιστημίου Ντιουκ, έκανε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, στην ιδιαίτερα φημισμένη σχολή Wharton School of Business. Υπηρέτησε στο Αμερικανικό Ναυτικό, αποχωρώντας το 1966. Είναι επίτιμος πρόεδρος του Πρυτανικού Συμβουλίου του Ντιουκ. Το 1996, ο Νίκολας έδωσε 20 εκατομμύρια δολάρια στο Ντιουκ για το Τμήμα Περιβαλλοντικών Σπουδών, το οποίο μετονομάστηκε προς τιμήν του. Από τότε, αυτός και η σύζυγός του, Βιργινία Λίλλυ, έχουν κάνει δώρα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στο Ντιουκ. Η Βιρτζίνια είναι η δισέγγονη της Ελλυ Λίλλυ, ιδρύτριας του φαρμακευτικού κολοσσού Eli Lilly & Company, όπου εργαζόταν ο Νίκολας, πριν ιδρύσει την Boston Scientific, μια εταιρεία ιατρικών συσκευών.

Το 1979 ο Νίκολας ίδρυσε αυτήν την εταιρεία, σε συνεργασία με τον επιστήμονα Τζον Αμπέλ, μετά τη συνάντησή τους σε έναν παιδικό αγώνα ποδοσφαίρου. Η εταιρεία, στο ξεκίνημά της παρήγαγε ειδικούς αναπνευστήρες, για πιο ήπιες επεμβάσεις.

Σήμερα, η Boston Scientific είναι μια εταιρεία παγκοσμίου βεληνεκούς στον σχεδιασμό, την κατασκευή και την προώθηση ιατρικών συσκευών, τα προϊόντα των οποίων χρησιμοποιούνται για μια σειρά από ιατρικές ειδικότητες, περιλαμβανομένης της επεμβατικής ραδιολογίας, επεμβατικής καρδιολογιας, νευροδιαμόρφωση, νευροαγγειακή επέμβαση, ηλεκτροφυσιολογία, καρδιοχειρουργική, αγγειακή χειρουργική, ενδοσκόπηση, ογκολογία, ουρολογία και γυναικολογία. Η εταιρεία άνοιξε μετοχικά το 1992 και σήμερα απασχολεί 35.000 εργαζόμενους σε έξι ηπείρους.

Η εταιρεία είναι κυρίως γνωστή για την ανάπτυξη του νάρθηκα Taxus, ενός νάρθηκα που είναι εμποτισμένος με φάρμακο, το οποίο το απελευθερώνει για να αποφράσσει τις αρτηρίες. Με την πλήρη εξαγορά της Cameron Health, τον Ιούνιο του 2012, η εταιρεία έγινε γνωστή για την παραγωγή ενός πρωτοποριακού απινιδωτή, του S-ICD.

Το 2016, ο Νίκολας ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την προεδρία της Boston Scientific, ένα χρόνο πριν από την προαναγγελθείσα συνταξιοδότησή του. Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Μάικ Μαχόνυ, που διαδέχθηκε τον Νίκολας ως Εκτελεστικός Πρόεδρος, ανέφερε τα εξής για τον προκάτοχό του: «Αυτές οι αλλαγές σηματοδοτούν ένα κομβικό σημείο στην Ιστορία της εταιρείας, καθώς η αφοσίωση του Πητ, το πάθος και ο δέσμευσή του, ήταν καθοριστικές για να προσφέρουν τα ευεργετήματα της παρεμβατικής ιατρικής στους ασθενείς που την είχαν ανάγκη.

Υπό την καθοδήγηση του Πητ, η Boston Scientific έγινε η κορυφαία εταιρεία στο είδος της παγκοσμίως, εξυπηρετώντας 22 εκατομμύρια ασθενείς τον χρόνο και είμαστε ευγνώμονες για τις δεκαετίες προσφοράς του, αλλά και για την αγάπη του για την επιχείρηση».

Σήμερα, ο Νίκολας είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ithaka Partners LLC, μιας εταιρίας μάνατζμεντ. Η εταιρεία επενδύει και αναλαμβάνει ρόλο συμβούλου σε εταιρείες που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο (ειδικά στους τομείς της υγείας, της τεχνολογίας και της περιβαντολογίας), για την παραγωγή πρωτότυπων προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων στον πλανήτη.

8 ΑΛΕΚ ΓΚΟΡΣ (ALEC GORES) – ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

$2,1 δισεκατομμύρια (Forbes)

Τεχνολογία, Εξαγορές

Πανεπιστήμιο Δυτικού Μίσιγκαν (Επιστήμη της Πληροφορικής), παντρεμένος, 5 παιδιά

Ο Αλεκ Γκόρης, 66 ετών σήμερα, γεννήθηκε στη Ναζαρέτ, όπως και τα αδέλφια του, Τομ και Σαμ -για τα οποία γίνεται αναφορά σε αυτήν την έκδοση- από Ελληνα πατέρα και Λιβανέζα μητέρα. Η εξαμελής οικογένειά του χρειάστηκε πέντε ολόκληρα χρόνια μέχρι να πάρει τις βίζες και να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ. Τελικώς, τα κατάφερε και εγκαταστάθηκε στην πόλη Τζενέζι, όταν ο Αλεκ ήταν έφηβος. Οι γιοι, τα ονόματα των οποίων ήταν Ηλίας, Σαμίρ και Τιουφίκ, έλαβαν αμερικανικά ονόματα από την θεία τους, η οποία τους παρέλαβε στο αεροδρόμιο.

«Ο πατέρας μου ήθελε να παρατήσει ό,τι είχε στο Ισραήλ και να φτιάξει τις βαλίτσες του για να μας φέρει εδώ», είπε ο Γκόρης στο «Forbes» το 2016. «Το έκανε για τα παιδιά του, για να μας διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον».

Ο πρεσβύτερος Γκόρης, ο Τσάρλυ, εστίασε στη σκληρή δουλειά, εκτιμώντας τις ευκαιρίες που προσέφεραν οι ΗΠΑ, όπως αναφέρει ο γιος του στο «Forbes». «Οταν έφτασε στην Αμερική, ο πατέρας μου μας έβαλε να κάτσουμε κάτω και μας είπε: ‘Αυτή είναι η νέα σας χώρα. Πρέπει να την σεβαστείτε. Πρέπει να ενταχθείτε. Πρέπει να εργαστείτε σκληρά και μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε σε αυτήν την χώρα», θυμάται ο Γκόρης.

Ο Αλεκ ξεκίνησε την επαγγελματική σταδιοδρομία του βάζοντας τα ψώνια σε τσάντες, στο παντοπωλείο του θείου του, λίγο μετά την άφιξή του στην Αμερική, για 25 σεντς την ώρα. Εκείνη την περίοδο δεν μιλούσε αγγλικά.

Σήμερα ο Γκόρης είναι επικεφαλής της εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων The Gores Group, με έδρα το Μπέβερλι Χιλς, η οποία διαθέτει κεφάλαιο 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Διαμένει σε μια έπαυλη με έντεκα δωμάτια, σε μια έκταση 2,2 εκταρίων στο Μπέβερλι Χιλς, δίπλα από τον αδελφό του, Τομ, ο οποίος αγόρασε ένα πραγματικό παλάτι στο Χόλμπυ Χιλς το 2016, σε μια αγοραπωλησία των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά την αποφοίτηση από το Πανεπιστήμιο του Ουέστερν Μίσιγκαν, με πτυχίο στην Πληροφορική – όντας το πρώτο άτομο στην οικογένειά του που τελείωσε το κολλέγιο, ίδρυσε την εταιρεία Executive Business Systems το 1978, με αρχικό κεφάλαιο 10.000 δολάρια. Τότε, πουλούσε κομπιούτερ μέσα από το υπόγειό του. Οπως αναφέρει ο Γκόρης, ο πατέρας του προσέφερε τα τελευταία του 8.000 δολάρια, προκειμένου να αγοράσει ένα μηχάνημα. «Ηταν αυτό που χρειαζόμουν για να ξεκινήσω την εταιρεία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η εταιρεία αναπτύχθηκε ραγδαία και πωλήθηκε στην Contel, το 1986, με αντίτιμο 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2016, συνέπραξε με τον Ντιν Μητρόπουλο, στην εταιρεία Hostess.

Επίσης, είναι γνωστό ότι ο Γκόρης έχασε περισσότερα από 17 εκατομμύρια δολάρια σε μια τριήμερη σειρά αγώνων στο τάβλι, απέναντι στον δισεκατομμυριούχο Τζέι Πι ΜακΜάνους, τον οποίο και «εξόφλησε ως πραγματικός κύριος».

Ο Γκόρης, πατέρας πέντε παιδιών, είναι παντρεμένος με την Κέλυ Νούμαν Γκόρης, που είναι η δεύτερη σύζυγός του. Το μεγαλύτερο σε ηλικία παιδί του Αλεκ, η Ροσέλ Γκόρης Φρέντστον, ίδρυσε την Φιλανθρωπική Κοινότητα του Λος Αντζελες, το 2010. Ο οργανισμός επικεντρώνεται στην εκπαίδευση και παρέχει σε μη προνομιούχος μαθητές επιπλέον μαθήματα μετά το σχολείο, όπως επίσης και προγράμματα ενίσχυσης. Η Κέλυ Γκόρης πρόσφατα λάνσαρε στο Netflix το ντοκιμαντέρ Heal, το οποίο εστιάζει στη δυνατότητα του μυαλού να θεραπεύσει το σώμα.

8 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΑΣΙΩΤΗ – ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ

$2,1 δισεκατομμύρια (Forbes)

Παντοπωλεία

Ο Βασίλειος και η Αφροδίτη Χασιώτη ίδρυσαν την Cumberland Farms το 1938. Η οικογένεια μετανάστευσε από την Μακεδονία και την Ηπειρο στο Μέιν. Αργότερα, αγόρασαν μια μικρή φάρμα στην περιοχή του Κάμπερλαντ, για 84 δολάρια. Είχαν οκτώ παιδιά, δυο εκ των οποίων -ο Δημήτριος και η Λίλυ- θα αναλάμβαναν την αλυσίδα παντοπωλείων.

Η Cumberland Farms τελικά επεκτάθηκε και πέρα από τα όρια της Πολιτείας και αναπτύχθηκε τόσο πολύ, που εξελίχθηκε στην μεγαλύτερη στον τομέα της γαλακτοπαραγωγής, στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης. Το 1956, η εταιρεία άνοιξε ένα μαγαζί με συσκευασμένο γάλα στο Μπέλινγχαμ της Μασαχουσέτης. Την δεκαετία του ’50, υπήρχαν πολύ λίγα μίνι μάρκετ που έμεναν ανοικτά από το ξημέρωμα έως τα μεσάνυχτα τις καθημερινές, στο βόρειο μέρος της χώρας. Το 1962, η Cumberland Farms έγινε το πρώτο πραγματικό παντοπωλείο στη Νέα Αγγλία.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η Cumberland Farms ήταν τρίτη μεταξύ των αλυσίδων μίνι μάρκετ σε ολόκληρη τη χώρα, και ήταν επίσης πρωτοπόρος στην λιανική και χονδρική πώληση πετρελαϊκών προϊόντων.

Η εταιρεία προσέθεσε το πρώτο πρατήριο υγρών καυσίμων σε ένα από τα καταστήματά της το 1971 και επεκτάθηκε εντυπωσιακά εν μέσω του Αραβικού εμπάργκο πετρελαίου, την διετία 1973-74. Το 1975, η Cumberland Farms άνοιξε το 1000ό κατάστημα της.

Την επόμενη χρονιά άνοιξε έναν φούρνο έκτασης 560.000 τετραγωνικών ποδιών, στο Ουέστμποροου της Μασαχουσέτης. Το 1987 εξαγόρασε τα περιουσιακά στοιχεία της Gulf Oil στη Βορειοανατολική Ακτή, από την Chevron Corporation. Το κεφάλαιο αυτό περιελάμβανε 550 σημεία εξυπηρέτησης.

Το 2010, η Gulf Oil L.P., μια θυγατρική εταιρεία της Cumberland Farms, ανακοίνωσε ότι απέκτησε τα δικαιώματα, τον τίτλο και τη δραστηριότητα του εμπορικού σήματος Gulf σε ολόκληρη τη χώρα. Πέντε χρόνια αργότερα, η Cumberland Farms πούλησε την Gulf Oil για 1 δισεκατομμύριο, προκειμένου να βγει από την χονδρική πώληση και να αφοσιωθεί πλήρως στην λιανική.

Μέχρι και το 2019, η Cumberland Farms ήταν μια από τις μεγαλύτερες οικογενειακής ιδιοκτησίας αλυσίδες παντοπωλείων, και μια από τις μεγαλύτερες οικογενειακές επιχειρήσεις σε κάθε τομέα στις ΗΠΑ. Η Cumberland εξελίχθηκε σε μια εταιρεία δισεκατομμυρίων, αφού μόνο για το 2017 δήλωσε 6 δισεκατομμύρια σε κέρδη. Η Λίλυ Χασιώτη Μπέντα, κόρη του Βασιλείου και της Αφροδίτης Χασιώτη, ήταν Εκτελεστική πρόεδρος του Δ.Σ. και ο ανιψιός της, Αρης, την διαδέχθηκε ως Διευθύνων Σύμβουλος το 2014.

Παρ’ όλα αυτά, στις 22 Οκτωβρίου του 2019, η EG Group, μια εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, αγόρασε την Cumberland Farms και τα 567 καταστήματά της στην Βορειοανατολική Ακτή, όπως επίσης και στην Φλόριδα. Μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, ο Αρης Χασιώτης δήλωσε: «Οντας στην τρίτη γενιά των ιδρυτών και διαχειριστών, τρέφω μεγάλη ευγνωμοσύνη για την ομάδα της Cumberland Farms και όσα καταφέραμε μαζί. Αυτό είναι το σωστό βήμα για την εταιρεία και δημιουργεί μια τεράστια ευκαιρία για να επεκτείνει και να αναπτύξει την επιχειρηματική δραστηριότητά της στο ευρύτερο παγκόσμιο δίκτυο της EG Group. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευχαριστημένος από αυτήν την ιστορική στιγμή που ζούμε σήμερα».

Η EG Group σκοπεύει να διατηρήσει το λογότυπο της Cumberland Farms, όπως και τις τοποθεσίες της. Από την EG, ο Ζάμπερ Ισα δήλωσε: «Για οκτώ δεκαετίες η οικογένεια Χασιώτη εξέλιξε την Cumberland Farms σε μια εξαιρετική εταιρεία, με μεγάλες και μοντέρνες εγκαταστάσεις, υπό την διαχείριση ανθρώπων που έχουν στενή σχέση με τις κοινότητες που υπηρετούν».

Τον Οκτώβριο του 2019 ο Βασίλειος Χασιώτης βραβεύτηκε μετά θάνατον για τις υπηρεσίες του στις ΗΠΑ κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με το βραβείο ‘Οxi’ Service. Ο Βασίλειος είχε ενταχθεί στον στρατό το 1917, λίγο μετά την άφιξή του στην Αμερική στα 15 χρόνια του και πολέμησε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μνημονεύεται από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία για τις ηρωικές υπηρεσίες του. Ηταν Αρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και έφυγε από την ζωή το 1980, μετά από χρόνια φιλανθρωπικής προσφοράς σε διάφορους οργανισμούς.

10 ΠΙΤΕΡ ΑΓΓΕΛΟΣ – ΜΕΡΙΛΑΝΤ

Αssociated press

O Peter G. Angelos. (Photo by AP)

$2 δισ. (Celebrity Net Worth)

Νομικά

Major League Baseball, Πανεπιστήμιο Βαλτιμόρης, παντρεμένος, 2 παιδιά

Ο Πίτερ Αγγελος βρίσκεται στη δέκατη θέση των πλουσιότερων Ελληνοαμερικανών για το 2020. Στα 90 του χρόνια ο δικηγόρος από την Βαλτιμόρη είναι γνωστός ως ο ιδιοκτήτης της ομάδας μπέιζμπολ Οριόλες.

Γεννήθηκε στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια στις 4 Ιουλίου του 1929, παιδί μεταναστών από την Κάρπαθο. Η οικογένειά του μετακόμισε στη Βαλτιμόρη όταν αυτός ήταν 11 χρόνων και συγκεκριμένα στην πόλη Highland town. Ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης ταβέρνας όπου ο Πίτερ δούλεψε στην εφηβεία του και γρήγορα έμαθε πόσο δύσκολη ήταν η ζωή, ειδικά στην πόλη της Βαλτιμόρης όπου το περιβάλλον δεν ήταν και τόσο ήρεμο. Ετσι, για να προστατέψει τον εαυτό του ο Πίτερ γράφτηκε στο μποξ, στον αθλητικό οργανισμό της Βαλτιμόρης. Χρόνια αργότερα, όταν αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης με την υψηλότερη βαθμολογία ακολούθησε μια λαμπρή καριέρα στην δικηγορία. Η εταιρεία του «Law Offices of Peter G. Angelos» απέκτησε γραφεία στο Μέριλαντ, το Ντέλαγουερ, την Πενσυλβάνια και το Τενεσί. Ο Αγγελος άρχισε να εργάζεται εκπροσωπώντας τα εργατικά συνδικάτα της Βαλτιμόρης. Το δικηγορικό γραφείο του και ο πλούτος του διευρύνθηκαν εντυπωσιακά το 1982, όταν αντιπροσώπευε 8.500 ενάγοντες -τον μεγαλύτερο αριθμό εναγόντων όλων των εποχών- σε δίκη αμιάντου και κέρδισε. Σύμφωνα με πληροφορίες, κέρδισε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια σε αυτή την περίπτωση. Επίσης, μήνυσε την εταιρεία «Wyeth» που κατασκεύασε το χάπι fen-phen, ενώ εκπροσώπησε την Πολιτεία του Μέριλαντ ως επικεφαλής δικηγόρος σε μήνυση ενάντια στην καπνοβιομηχανία Philip Morris. Τον Αύγουστο του 1993 αγοράζει την ομάδα μπέιζμπολ Οριόλες μαζί με μια ομάδα επενδυτών, όπως ο νομπελίστας Τομ Κλάνσι, για 173 εκατομμύρια δολάρια. Το 2016 η αξία της ομάδας αυξήθηκε κατά 61% μέσα σε δύο χρόνια και από 620.000 δολάρια ξεπέρασε το 1 δισ. Τον Απρίλιο του 2019 σύμφωνα με το «Forbes» η ομάδα κόστιζε 1,3 δισ.

Ο Πίτερ Αγγελος και η σύζυγός του Γεωργία απέκτησαν δύο γιους. Τον Τζον, που είναι αντιπρόεδρος της ομάδας Οριόλες και τον Λούις, δικηγόρο στην δικηγορική εταιρεία της οικογένειας. Το 2017 ο Αγγελος άρχισε να παραχωρεί τον έλεγχο της ομάδας στους γιους του. Τασσόμενος στο κόμμα των Δημοκρατικών για πολλά χρόνια, κέρδισε τις εκλογές στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βαλτιμόρης και το υπηρέτησε από το 1959 έως το 1963. Ηταν υποψήφιος για δήμαρχος ως ανεξάρτητος το 1964, αλλά έχασε. Είναι ενεργός υποστηρικτής υποψηφίων των Δημοκρατικών σε πανεθνικό επίπεδο. Ο Αγγελος δραστηριοποιείται σε φιλανθρωπικά προγράμματα στην πόλη και την πολιτεία. Ασχολείται με τις ιπποδρομίες και κατέχει καθαρόαιμα άλογα. Εχει προσφέρει 10 εκατομμύρια δολάρια στο «almamater» του, στο Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης. Σε αντάλλαγμα, το νέο κτίριο της Νομικής Σχολής φέρει το όνομα των γονέων του: «John and Frances Angelos Law Center», το οποίο άνοιξε τον Απρίλιο του 2013. Την ίδια χρονιά, προσέφερε 2,5 εκατομμύρια δολάρια στο Ιατρικό Κέντρο Med Star Franklin Square στη Βαλτιμόρη για να ανοίξει κέντρο πνευμονοπάθειας.

11 ΤΖΕΪΜΙ ΝΤΑΪΜΟΝ

Αssociated press

O πρόεδρος και CEO της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον. (Paul Morigi/AP)

$1,7 δισ. (Forbes)

Πανεπιστήμιο Ταφτς (Ψυχολογία και Οικονομικά), παντρεμένος, 3 παιδιά

Ο 63χρονος Τζέιμι Ντάιμον, διευθυντής της μεγαλύτερης τράπεζας της Αμερικής JP Morgan Chase, θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους των ΗΠΑ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη με τον δίδυμο αδελφό του Τεντ. Θέλοντας να σιγουρέψουν ότι το όνομά τους δεν θα ακούγεται ελληνικό αλλά γαλλικό, ο παππούς του άλλαξε το επίθετο από Παπαδημητρίου σε Ντάιμον όταν μετανάστευσε στην Αμερική από την Σμύρνη. Ο παππούς έγινε μπρόκερ και πέρασε τις γνώσεις του στον γιο του Θεόδωρο, πατέρα του Τζέιμι Ντάιμον. Ο παππούς και ο πατέρας του δούλεψαν μαζί για 19 χρόνια και ο Τζέιμι δούλευε μαζί τους τα καλοκαίρια στο γραφείο τους στη Νέα Υόρκη. Σε μια συνέντευξή του το 2016 ο Ντάιμον είχε πει πως η οικογένειά του ήταν πολύ δεμένη και όταν έχασε τους δύο του γονείς με λίγες ώρες διαφορά πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές. Ο Ντάιμον πήγε στο Browning School στο Ανατολικό Μανχάταν και αργότερα σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Ταφτς ψυχολογία και οικονομικά. Στο Χάρβαρντ έκανε το ΜΒΑ και εκεί θα γνωρίσει και την μελλοντική σύζυγό του Τζούντιθ Κεντ με την οποία θα αποκτήσουν τρεις κόρες.

Μετά την αποφοίτησή του το 1982, ο Sanford Weill τον έπεισε να απορρίψει προτάσεις της Goldman Sachs και της Morgan Stanley και να εργαστεί ως βοηθός στην American Express.

Μέσα από μια σειρά πρωτοφανών συγχωνεύσεων και εξαγορών που ακολούθησαν, δημιούργησαν τη Citigroup. Ο Weill ήταν αυτός που έκανε τις διαπραγματεύσεις, αλλά ο Ντάιμον έκανε τους αριθμούς να δουλεύουν. Ο Ντάιμον έφυγε από τη Citigroup το Νοέμβριο του 1998 λόγω μιας εσωτερικής σύγκρουσης με τον Weill. Το 2013 έλαβε αύξηση 74% αγγίζοντας τα 20 εκατομμύρια που συνέχισε να αυξάνεται από τότε. Το 2019 έφτασε τα 31,7 εκατομμύρια καθιστώντας τον έναν από τους πιο υψηλόμισθους διευθυντές στον τραπεζικό χώρο. Ο Ντάιμον μπήκε στη λίστα με τους 100 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή, τέσσερις φορές από το 2006, καθώς και στην λίστα του περιοδικού «Fortune» με τους μεγαλύτερους ηγέτες το 2018. Είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο της Οικονομικής Σχολής του Χάρβαρντ και στο ΔΣ της Ιατρικής Σχολής του NYU. Τον Ιούλιο του 2014, ο Ντάιμον δήλωσε ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο του λαιμού. Τον επόμενο Δεκέμβριο, ανακοίνωσε στο προσωπικό του ότι είχε ολοκληρώσει την θεραπεία και ότι μετά από εξετάσεις οι γιατροί του δεν βρήκαν καμιά ένδειξη καρκίνου στο σώμα του, παρόλο που θα συνεχίσει να παρακολουθείται. Αν και συνέχισε να εργάζεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας του, είχε περιορίσει το πρόγραμμά του. Μέχρι το 2016, φάνηκε ότι ο καρκίνος ήταν σε ύφεση και είχε μια καλή μακροπρόθεσμη πρόγνωση.

12 ΤΖΟΡΤΖ ΜΑΡΚΟΥΣ – ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Εθνικός Κήρυξ

Ο ομογενής επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Τζορτζ Μάρκους. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/ Αναστάσης Κουτσογιάννης

$1,6 δισ. (Forbes)

Κτηματομεσιτικά

Πανεπιστήμιο του Σαν Φραντσίσκο, παντρεμένος,4 παιδιά

Το όνομά του ήταν Γεώργιος Μάθιους Μουτσινάς και γεννήθηκε το 1941 στην Εύβοια. Ο Τζορτζ Μάρκους, σήμερα 78 χρόνων, μετανάστευσε στην Αμερική στην ηλικία των 4. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε σε μια εργατική γειτονιά του Σαν Φραντσίσκο και πρώτη του προτεραιότητα όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ήταν να μπορέσει να ενσωματωθεί σε αυτήν. Σε αυτή τη γειτονιά χρόνια αργότερα γνώρισε την μετέπειτα σύζυγό του Τζούντι. Ο Μάρκους ήταν φίλος με τον αδελφό της τον οποίο γνώριζε από το Δημοτικό. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο (SFSU) σε μόλις δυόμισι χρόνια και ίδρυσε το πρώτο οικονομικό κλαμπ του Πανεπιστημίου. Την περίοδο 1981-89 διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Κρατικού Πανεπιστημιακού Συστήματος της Καλιφόρνιας (California State University System) από το 1981 έως το 1989 και συνέβαλε στην επιλογή αρκετών προέδρων της SFSU. Αυτός και η σύζυγός του Τζούντι συνέβαλαν στη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Τεχνών του SFSU με δωρεά 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας Marcus & Millichap Company (MMC), μία από τις κορυφαίες παρόχους υπηρεσιών επενδύσεων στην αγορά ακινήτων της χώρας και η μητρική εταιρεία ενός διαφοροποιημένου ομίλου εταιρειών ακινήτων, υπηρεσιών, επενδύσεων και ανάπτυξης. Η Marcus & Millichap Real Estate Investment Services, έχει εδραιωθεί ως ηγετική εταιρεία με περισσότερους από 1.200 μεσίτες σε αγορές σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με δεκάδες γραφεία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, η επιχείρηση του κ. Μάρκους επικεντρώνεται στην μεσιτεία επενδύσεων και παρέχει υπηρεσίες χρηματοδότησης και έρευνας τόσο σε αγοραστές όσο και σε πωλητές. Η Marcus & Millichap Real Estate Investment Services εμφανίστηκε με 6 εκατομμύρια μετοχές τον Οκτώβριο του 2013, δημιουργώντας καθαρά έσοδα στην εταιρεία ύψους περίπου 34,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Το Νοέμβριο του 2014, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη για το τρίτο τρίμηνο του 2014 στα 13,5 εκατομμύρια δολάρια, από 7,3 εκατομμύρια δολάρια για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Αναφέρει περισσότερα από 435 εκατομμύρια δολάρια έσοδα για το οικονομικό έτος 2013, αύξηση 13% από το 2012. Το 2015, λόγω της επιτυχίας της εταιρείας, ο κ. Μάρκους από εκατομμυριούχος ανακηρύχθηκε σε δισεκατομμυριούχο.

Το 2013, η Marcus & Millichap πραγματοποίησε περισσότερες από 6.600 επενδυτικές συναλλαγές για ιδιωτικούς και θεσμικούς επενδυτές. Στις συναλλαγές συμπεριλαμβάνονται εμπορικά κέντρα, γραφεία και τα βιομηχανικά κτίρια, διαμερίσματα, ξενοδοχεία, μοτέλ, κατοικίες, εγκαταστάσεις αποθήκευσης, γήπεδα γκολφ και θέρετρα.

Η εταιρεία κέρδισε μια θέση στο περιοδικό «Information Week» του περιοδικού «Elite 100», το 2014, ενός καταλόγου κορυφαίων καινοτόμων επιχειρηματικών τεχνολογιών στη χώρα, για ένατη συνεχή χρονιά.

Ο κ. Μάρκους είναι επίσης πρόεδρος της «Essex Property Trust», μιας δημόσιας πολυεθνικής εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα (REIT). Βρίσκεται στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνιας και διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η «Essex» αποκτά, αναπτύσσει και ανακατασκευάζει κοινότητες διαμερισμάτων σε επιλεγμένες κοινότητες των δυτικών ακτών. Η εταιρεία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, έχει σήμερα δικαιώματα ιδιοκτησίας σε 140 κοινότητες διαμερισμάτων. Το 2008 ο Μάρκους ίδρυσε την National Hellenic Society. Μαζί με ένα άλλο ζεύγος Ελληνοαμερικανών, ο Τζορτζ και η Τζούντι Μάρκους άνοιξαν το 1995 το πετυχημένο εστιατόρια «Evvia» στο Πάλο Αλτο, καθώς και το εστιατόριο «Kokkari» στο Σαν Φρανσίσκο το 1999.

Γνωστό για την ρουστίκ και κομψή διακόσμηση και το περιβάλλον του, το «Kokkari» απολαμβάνει τη θέση του ως ένα από τα κορυφαία ελληνικά εστιατόρια και ένα από τα αγαπημένα των Δημοκρατικών.

Το 2017, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.», ο Μάρκους δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο Ελληνικό Κολέγιο και την Θεολογική Σχολή της Χάλκης στη Μασαχουσέτη, ενώ πριν μερικές εβδομάδες δώρισε το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων για την αναστήλωση του ιερού ναού Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν στο Μανχάταν. Τον περασμένο χρόνο ο Ελληνοαμερικανός δώρισε 25 εκατομμύρια για το προγράμματα τέχνης του Πανεπιστημίου του Σαν Φραντσίσκο, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ στο συγκεκριμένο ίδρυμα. Ενώ στις αρχές του χρόνου δώρισε 10 εκατομμύρια δολάρια στο σχολείο «Cristo Rey San Jose Jesuit High School». Η οικογένεια Μάρκους είναι και μεγάλοι δωρητές στον πολιτικό χώρο και δη σε αυτόν των Δημοκρατικών. Πρόσφατα, ο Μάρκους έγινε ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές του Τζο Μπάιντεν δίνοντας ένα εκατομμύριο δολάρια.

13 ΤΖΕΪΜΙΣ ΧΑΝΟΣ

$1,5 δισ. (Celebrity Net Worth)

Επενδύσεις

Πανεπιστήμιο Yale (Οικονομικά

και Πολιτικές Επιστήμες), 4 παιδιά

O 62χρονος Τζέιμς Χάνος, δεύτερης γενιάς Ελληνοαμερικανός μεγάλωσε στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν. Ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης μιας αλυσίδας στεγνοκαθαριστηρίων και η μητέρα του δούλευε ως μάνατζερ σε εταιρεία χάλυβα. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους shortteller της Γουόλ Στριτ. Το 1985 ίδρυσε την εταιρεία του «Kynikos Associates» (από τη λέξη κυνικός) μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες επενδύσεων ανοιχτής πώλησης, μετά από την καριέρα που έκανε ως οικονομικός αναλυτής στη Γουόλ Στριτ. Η εταιρεία του έχει γραφεία στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. To 2000 δούλεψε για την Enron και ένα χρόνο αργότερα έγινε ο shortteller της εταιρείας όπου και προέβλεψε αρκετά νωρίς την πτώση της εταιρείας. Ο ίδιος «είδε» και την μεγάλη κρίση του 2008.

Σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Yale. Είναι μέλος του οργανισμού «Oxi Day Foundation» καθώς και του «George & Olga Tsunis Center for Hellenic Studies» του Πανεπιστημίου Stony Brook. Τον περασμένο Ιούνιο πραγματοποίησε εκδήλωση στο σπίτι του στο Μανχάταν για να συγκεντρώσει χρήματα για τον Τζο Μπάντεν. Ο Χάνος είναι λέκτορας Οικονομικών στο «Yale School of Management» όπου διδάσκει την ιστορία της οικονομικής απάτης. Επίσης, είναι μέλος του ΔΣ του Μουσείου του Μπρούκλιν, του «New York Historical Society» και του «National WWII Museum». Το 2006 πήρε διαζύγιο και ζει με τα τέσσερα παιδιά του στη Νέα Υόρκη.

14 ΤΕΝΤ ΛΕΟΝΣΙΣ – ΜΕΡΙΛΑΝΤ

Αssociated press

(AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

$1,3 δισ. (Celebrity Net Worth)

Διαδίκτυο, Κεφάλαιο Επιχειρήσεων, Επαγγελματικά Αθλήματα

Πανεπιστήμιο Georgetown, παντρεμένος, 2 παιδιά

Ο Θεόδωρος Λεόνσις είναι εγγονός Ελλήνων μεταναστών, γεννήθηκε στο Μπρούκλιν όπου και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Αργότερα, η οικογένειά του γύρισε πίσω στην πατρίδα της μητέρας του, το Λόουελ της Μασαχουσέτης. Τελείωσε το σχολείο το 1973 και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Georgetown με την οικονομική ενίσχυση του επιχειρηματία Τζιμ Σάνον.

Επειτα, επέστρεψε στο Λόουελ και άρχισε να εργάζεται για την Wang Laboratories. Το 1980, ο Λεόνσις ξεκίνησε τη δική του εταιρεία, η οποία μεγάλωσε γρήγορα, και τον επόμενο χρόνο την πούλησε στο Ιnternational Thompson για 60 εκατομμύρια δολάρια. Στη συνέχεια ξεκίνησε το Redgate, το οποίο πούλησε στην AOL το 1993. Ολοκλήρωσε τη θητεία του ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος της AOL προτού την εγκαταλείψει το 2006.

Είναι ο ιδρυτής, πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και πλειοψηφικός ιδιοκτήτης της Monumental Sports and Entertainment, η οποία κατέχει και λειτουργεί τις επαγγελματικές αθλητικές ομάδες Washington Capitals, Washington Wizards, Washington Mystics και το Verizon Center στο κέντρο της Ουάσιγκτον.

Το 2010, δημοσίευσε το «The Business of Happiness:6 Secrets to Extraordinary Success in Life and Work». Λίγοι άνθρωποι έχουν ρίζες τόσο βαθιά στη βιομηχανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών, όσο και τη γνώση και την εμπειρία της ιστορίας και των δυνατοτήτων της. Ενας πρωτοπόρος του Διαδικτύου και των νέων Μέσων Ενημέρωσης, ο Λεόνσις συμμετείχε σε εκδόσεις του Apple MacIntosh, του IBM PC και του αυτοματισμού γραφείου Wang.

Ο Λεόνσις το 1983 επέζησε της συντριβής αεροπλάνου και αποφάσισε να επανεξετάσει τις προτεραιότητές του. Ο ίδιος συνέταξε μια λίστα με 101 στόχους για να επιτύχει. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει 82 από τους στόχους αυτούς.

Ο Λεόνσις και η σύζυγός του, Lynn, ζουν στο Μέριλαντ. Εχουν έναν γιο, τον Ζακάρ και μια κόρη, την Ελ.

15 ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΖΑΝΤΕΡ – ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

$1,3 δισ. (Wallmine)

Τεχνολογία

Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Rensselaer, παντρεμένος, 2 παιδιά

Για πρώτη φορά μπαίνει στη λίστα του «Ε.Κ.» ο Εντουαρντ Ζάντερ. Είναι ο γιος Εβραίων μεταναστών από την Ελλάδα και την Πολωνία. Ο πατέρας του είχε ονειρευτεί να γίνει δικηγόρος όμως τελικά εργάστηκε σε γουναράδικο για να βοηθήσει οικονομικά τους άρρωστους γονείς του. Η μητέρα του έπασχε από γλαύκωμα και ήταν τυφλή και ήρθε στην Αμερική από την Ελλάδα το 1922. Ο Ζάντερ είχε αποκτήσει από τους φίλους του το ψευδώνυμο «γρήγορος Εντι» επειδή ήταν από το Μπρούκλιν. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Rensselaer Polytechnic Institute στο Τρόι της Νέας Υόρκης. Οταν αποφοίτησε το 1968, μετακόμισε στη Βοστώνη και δούλεψε ως μηχανικός στην εταιρεία «Raytheon» για πέντε χρόνια και στη συνέχεια δέχθηκε μια άλλη δουλειά στην «Data General Corporation». Δύο χρόνια μετά θα πάρει ΜΒΑ στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ενώ η καριέρα του στην εταιρεία αποδεικνύεται επιτυχής καθώς οι πωλήσεις της αυξάνονται από 7 εκατομμύρια που ήταν το 1973 σε 500 εκατομμύρια το 1982. Αργότερα, θα γίνει πρόεδρος στην εταιρεία «Sun Microsystems» όπου θα παραμείνει μέχρι το 2002. Στα 15 χρόνια που θα μείνει εκεί θα αυξήσει τα έσοδα της εταιρείας κατά 18 εκατομμύρια δολάρια. Ο Ζάντερ είναι όμως γνωστός για την θέση του ως πρόεδρου του ΔΣ της Μοτορόλα. Στα τέσσερα χρόνια της θητείας του εκεί κατάφερε να αναδείξει το RAZR ως το καλύτερο σε πωλήσεις τηλέφωνο στην ιστορία και να αλλάξει την εικόνα της Μοτορόλα παγκοσμίως. Ο Ζάντερ είναι μέλος του ΔΣ της εταιρείας «Seagate Technology», της «Netezza Corp» και της «Netsuit» καθώς και σε ΔΣ φιλανθρωπικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπως το Jason Foundation for Education, το Rensselaer Polytechnic Institute and School of Management του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Πέρυσι ο Ζάντερ και η σύζυγός του τιμήθηκαν με το βραβείο Catalyst, την μεγαλύτερη τιμή από το Ιδρυμα για την έρευνα του γλαυκώματος Glaucoma Research Foundation που πραγματοποίησε το Glaucoma 360 στο ετήσιο γκαλά του με σκοπό την ιατρική έρευνα γύρω από την αρρώστια.

16 ΔΡ. ΤΖΟΡΤΖ ΓΙΑΝΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Εθνικός Κήρυξ

O Δρ Γιώργος Γιανκόπουλος. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

$1,2 δισ. (Forbes)

Φαρμακευτικά

Πανεπιστήμιο Κολούμπια, 4 παιδιά

Ο Δρ Τζορτζ Γιανκόπουλος, 60 χρόνων, από το 1989 μπήκε στην εταιρεία Regeneron Laboratories όπου σήμερα είναι πρόεδρος. Είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στη Νέα Υόρκη και με καταγωγή από την Καστοριά. Ο παππούς του Τζορτζ Ντάνις Γιανκόπουλος αρχικά πήγε στην Αυστρία όπου έμαθε γερμανικά και πήρε πτυχίο Μηχανικού. Ο πατέρας του μετανάστευσε στην Αμερική και παρότρυνε τα παιδιά του να βρουν δουλειές με καλό μισθό. Το ενδιαφέρον του Τζορτζ Γιανκόπουλου για τις επιστήμες ανησύχησε τον πατέρα του πως αν διάλεγε να γίνει επιστήμονας δεν θα είχε έναν καλό μισθό. Στην ηλικία των 16, ο πατέρας του, του έδωσε να διαβάσει ένα άρθρο του «Εθνικού Κήρυκα» (ο ίδιος δεν διάβαζε αμερικάνικες εφημερίδες, μόνο την ελληνική) με ένα άρθρο για τον Δρ. Ρόι Βάγγελο, ο οποίος άφηνε το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον για να δουλέψει για την εταιρεία «Merk» ως επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης. Ο Γιανκόπουλος θυμάται τον πατέρα του να του λέει: «Αν είναι να γίνεις επιστήμονας, τουλάχιστον γίνε σαν τον Ρόι Βάγγελο». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «εμείς οι Ελληνες δεν είχαμε πολλούς ήρωες όσο μεγαλώναμε, αλλά ο πατέρας μου, μου έδωσε το παράδειγμα του Ρόι για πρότυπο».

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια από όπου πήρε και το μεταπτυχιακό του και έγινε ο 11ος πιο γνωστός επιστήμονας την δεκαετία του ’90. Το 1989 ξεκίνησε να εργάζεται για την εταιρεία «Regeneron». Το 2004 εντάχθηκε ως μέλος στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών. Μαζί με την ομάδα του είναι ο δημιουργός και κατασκευαστής επτά φαρμάκων της εταιρείας. Πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε την έγκριση μιας νέας ένεσης που θεραπεύει όλα τα στάδια της διαβητικής αμφιβληστριοπάθειας, μια ασθένεια που αφορά 8 εκατομμύρια κόσμο.

Η καριέρα του αποδεικνύει πως οι επιστημονικές του ικανότητες σε συνδυασμό με την σεμνότητά του τον βοήθησαν να κατασκευάσει φάρμακα για ασθενείς με άσθμα και καρκίνο και έκανε την εταιρεία υπολογίσιμη δύναμη στον τομέα της.

17 ΡΟΪ ΒΑΓΓΕΛΟΣ – ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΗ

Εθνικός Κήρυξ

O Δρ. Ρόι Βάγγελος με τη σύζυγό του Νταϊάνα. Φωτογραφία αρχείου: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

$1 δισ. (TNHE)

Φαρμακευτικά, Υγεία

Πανεπιστήμιο Πενσυλβάνια (Χημεία), παντρεμένος, 4 παιδιά

Ο Δρ Πίνδαρος (Ρόι) Βάγγελος, 90 χρόνων σήμερα, γεννήθηκε στο Rahway της Νέας Ιερσέης το 1929, λίγο πριν το Κραχ. Οι γονείς του, Ηρόδοτος και Μαριάνθη, γεννήθηκαν στην Μικρά Ασία και μετανάστευσαν στην Αμερική την δεκαετία του 1920. Είκοσι χρόνια μετά αγόρασαν ένα εστιατόριο (αργότερα γνωστό ως «Estelle’s Luncheonette») στο οποίο ο Βάγγελος και οι δύο αδελφές του εργάζονταν από τότε που πήγαιναν ακόμα στο σχολείο. Σύμφωνα με το περιοδικό του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ο Βάγγελος περιγράφεται ως ο βιολιστής και λάτρης των σπορ και αστέρι στα Μαθηματικά στο σχολείο του Rahway που τα απογεύματα δούλευε πίσω από το ταμείο, έπλενε πιάτα και καθάριζε πατάτες.

Πήρε το πτυχίο το 1950 από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας και έπειτα πτυχίο Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια το 1954. Μετά από πρακτική άσκηση και διαμονή στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη (1954-56), προσχώρησε στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) στη Βηθεσδά του Μέριλαντ. Υπηρέτησε στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιολογίας, κατέχοντας θέσεις στην Κυτταρική Φυσιολογία και Βιοχημεία – πρώτα ως ανώτερος χειρουργός, στη συνέχεια ως επικεφαλής του τμήματος της Συγκριτικής Βιοχημείας. Το 1966, ο Βάγγελος προσχώρησε στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στην Ιατρική Σχολή του Σεντ Λούις ως πρόεδρος του Τμήματος Βιολογικής Χημείας όπου ίδρυσε το τμήμα Βιολογίας και Βιοϊατρικών Επιστημών. Εισχώρησε στην εταιρεία «Merck» όπου αρχικά έγινε αντιπρόεδρος στον τομέα της έρευνας και αργότερα CEO, το 1984.

Η «Merck», υπό την ηγεσία του, ψηφίστηκε «η πιο θαυμαστή εταιρεία της Αμερικής» στην ετήσια δημοσκόπηση του περιοδικού «Fortune» για επτά συναπτά έτη. Κατά τη διάρκεια της θητείας του εκεί, η «Merck» ανέπτυξε τις στατίνες μείωσης της χοληστερόλης, MEVACOR και ZOCOR.

Ο Βάγγελος έχει χαρακτηριστεί κάποιες φορές ως ο πατέρας της Φαρμακευτικής για την απόφασή του η «Merck» να συνεισφέρει το φάρμακο MECTIZAN δωρεάν για να θεραπεύσει εκατομμύρια Αφρικανούς από την τύφλωση. Το φιλανθρωπικό του έργο στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας περιλαμβάνει χορηγίες για προγράμματα υποτροφιών και σπουδών καθώς και τα εργαστήρια Roy και Diana Vagelos. Το Diana Student Center, το οποίο πήρε το όνομά του από την κυρία Βάγγελου στο άλμα mater της, το Κολέγιο Barnard, άνοιξε το 2010.

Από το 1995 είναι πρόεδρος της βιοτεχνολογικής εταιρείας Regeneron Pharmaceuticals που απασχολεί 7.400 άτομα προσωπικό και οι πωλήσεις της το 2019 σύμφωνα με το «Forbes» άγγιξαν τα 6,7 δισ. δολάρια. Επίσης, είναι πρόεδρος της Theravance, Inc., εταιρεία που επίσης ίδρυσε με έδρα την Καλιφόρνια. Μετά την αποχώρησή του από τη «Merck», ο Βάγγελος ήταν πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας από το 1994 έως το 1999, υπηρετώντας ως διαχειριστής από το 1988. Είναι ιδρυτής των τριών επίλεκτων προγραμμάτων του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια: Του Vagelos Scholars Programin Molecular Life Sciences, του Vagelos Programin Life Sciencesand Management και του Vagelos Integrated Programin Energy Research.

Το διάστημα από το 2005 έως το 2013 ο Βάγγελος μαζί με την σύζυγό του δώρισαν το ποσό των 31,6 εκατομμυρίων δολαρίων στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας για σπουδές στην έρευνα της ενέργειας και τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Τον Απρίλιο του 2019 πρόσθεσαν ένα ποσό 50 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανέγερση κέντρου για τη συνεργασία των επιστημόνων φυσικής και των μηχανικών που επικεντρώνονται στα θέματα ενέργειας. Οπως είχε γράψει ο «Ε.Κ.» το 2016, η φιλοσοφία του Βάγγελου είναι απλή: «Δώσε πίσω». Ο Βάγγελος είναι ιδρυτής και πρόεδρος του ΔΣ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Το 2010 το ζευγάρι έκανε δωρεά στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια για την κατασκευή νέου κτιρίου της Ιατρικής Σχολής. Επτά χρόνια μετά, ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο ότι το κτίριο θα ονομαστεί «Rpy & Diana Vaggelos College of Physicians & Surgeons» για την αναγνώριση της μεγάλης δωρεάς του ζευγαριού, ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων στο Κολούμπια. Μέρος του ποσού (150 εκατ.) δόθηκαν για οικονομική ενίσχυση των φοιτητών με φοιτητικά δάνεια. Συνολικά, η οικονομική ενίσχυση της οικογένειας Βάγγελος στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια αγγίζει τα 450 εκατομμύρια, μόνο για την Ιατρική Σχολή.

Εχει λάβει τιμητικά πτυχία από 14 πανεπιστημιακά ιδρύματα μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, το Κολούμπια, το Χάρβαρντ, το Πρίνστον και το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Διετέλεσε επίσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα από το 1999 έως το 2001. Από το 1995, ο Βάγγελος είναι πρόεδρος της Regeneron Pharmaceutic. Σήμερα, ζει στη Νέα Ιερσέη με την σύζυγο του Ντιάνα με την οποία είναι παντρεμένος για σχεδόν 65 χρόνια. Εχουν τέσσερα παιδιά και πολλά εγγόνια.

18 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ (GEORGE D. BEHRAKIS) – ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ

Ευρωκίνηση

Ο Καθηγητής Γεώργιος Μπεχράκης.(Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

$930 εκατ. (MassLive)

Φαρμακευτικές Εταιρείες

Northeastern University,

παντρεμένος, 4 παιδιά

Ο Γεώργιος Μπεχράκης, 86 ετών, είναι γιος Ελλήνων μεταναστών. Γεννημένος την Πρωτοχρονιά του 1934, ο Μπεχράκης μεγάλωσε στο Λόουελ της Μασαχουσέτης.

Ο Μπεχράκης αποφοίτησε από το Northeastern University το 1957 με πτυχίο φαρμακευτικής. Αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία, ξεκίνησε την καριέρα του το 1959 στο McNeil Laboratories (τμήμα της Johnson & Johnson) όπου ο Μπεχράκης και η ομάδα του δημιούργησαν το Tylenol.

Εκτοτε, ο Μπεχράκης έκανε καριέρα ως αναγνωρισμένος ηγέτης στη φαρμακευτική βιομηχανία. Το 1968, ίδρυσε την Dooner Laboratories, η οποία ανέπτυξε και κατασκεύασε μία πρωτοπόρα αγωγή για το άσθμα, τα Slophyllin και Slobid. Πούλησε την εταιρεία στην Rhone-Poulenc Rorer (πλέον Aventis) και αγόρασε την οφθαλμολογική εταιρεία Muro Pharmaceuticals το 1978. Πούλησε τα προϊόντα περιποίησης των ματιών στην Bausch and Lomb και έκανε έρευνα για νέα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων για το άσθμα και τις αλλεργίες.

Ο Μπεχράκης πούλησε την εταιρεία στην Asta-Medica AG, τμήμα του γερμανικού ομίλου Degussa, ενώ παραιτήθηκε από πρόεδρος και CEO το 1998.

Εγινε ευρέως γνωστός για το ταλέντο του να διαλύει προηγουμένως αδιάλυτες χημικές ουσίες και να τις καθιστά σταθερές για ιατρική χρήση. Με την βοήθεια του Μπεχράκη, το Northeastern University και το Medical Center in Boston άνοιξαν το

Behrakis Health Sciences Center και δημιούργησαν το Κέντρο για την Ανακάλυψη Φαρμάκων το 2003.

Ο Μπεχράκης είναι πραγματικός και άξιος φιλάνθρωπος. Ο ίδιος και η σύζυγός του, Μάργκο, άνοιξαν το Behrakis Foundation, ένα ιδιωτικό οικογενειακό ίδρυμα στη Μασαχουσέτη. Μέσω του ιδρύματος χρηματοδότησαν σημαντικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων εδρών και υποτροφιών σε διάφορα πανεπιστήμια και ιατρικά κέντρα (Northeastern University, University of Mississippi, Hellenic College/Holy Cross School of Theology, Tufts University, Johns Hopkins University, Bringham and Women’s Hospital και πολλά άλλα). Επίσης, ίδρυσαν και δώρησαν στην Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου το 2008 το D. Behrakis Research Lab, ένα εργαστήριο τελευταίας τεχνολογίας για τη δοκιμή της λειτουργίας των πνευμόνων. Επιπλέον, πρόσφατα αποφάσισε να συμβάλλει στην αναζωογόνηση της επιχειρηματικής κοινότητας στην πόλη που γεννήθηκε, το Λόουελ, μέσα από την ανακαίνιση ιστορικών κτιρίων.

Ωστόσο, από όλες τις φιλανθρωπικές του προσπάθειες, η πιο αγαπημένη του Μπεχράκη είναι η αντικαπνιστική εκστρατεία στην Ελλάδα, στη χρηματοδότηση της οποίας συνέβαλε αποφασιστικά. Σχεδόν πριν από μία δεκαετία, σοκαρίστηκε όταν είδε δύο γυναίκες να δίνουν τσιγάρα σε ένα 11χρονο και ένα 12χρονο κορίτσι μπροστά από ένα σχολείο στο εύρωστο προάστιο της Αθήνας, την Κηφισιά.

Ο Μπεχράκης έκανε μία δωρεά $1,8 εκατομμυρίων το 2010 στο Harvard University School of Public Health ώστε να μελετήσει το κάπνισμα στην Ελλάδα. Στόχος του να μειωθεί το κάπνισμα στους νέους της Ελλάδας κατά 35% και μέχρι σήμερα έχει φτάσει πολύ κοντά στην εκπλήρωσή του.

Εκτοτε έχει δώσει επιπλέον κεφάλαια για τη δημοσίευση ενός οδηγού αυτοβοήθειας για το κόψιμο του καπνίσματος, την παραγωγή σχολικών προγραμμάτων και επιπλέον ακαδημαϊκών μελετών στην Αθήνα για τις επιπτώσεις του καπνίσματος.

Ισως, κανένας θεσμός δεν έχει λάβει περισσότερα από τον Μπεχράκη, όσο το Boston Museum of Fine Arts. Η σχέση του με το Μουσείο ξεκίνησε από τα λυκειακά του χρόνια, όταν και ο θείος του, ο Γιάννης Ζαρούλης, τον πήγε να δει τις γκαλερί. Αργότερα, ο Μπεχράκης θα διοργάνωνε πάρτι στο Μουσείο. Εγινε μέλος το 1989, προστάτης το 1996, και επιβλέπων το 1998.

Τότε, μία ημέρα του 2001, ο Μπεχράκης βγήκε για γεύμα με τον διευθυντή του Μουσείου, Malcolm Rogers, και του έδωσε έναν σφραγισμένο φάκελο. Εντός του βρίσκονταν μία επιταγή $2 εκατομμυρίων για να δοθεί η θέση της επιμελήτριας του Τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Τεχνών στην Χριστίνα Κοντολέων (Christine Kondoleon). Από το 2006, έχει δώσει $26 εκατομμύρια στο μουσείο, το οποίο πλέον διαθέτει τη νέα πτέρυγα George D. and Margo Behrakis, στην οποία φιλοξενούνται ελληνικές, ρωμαϊκές και αιγυπτιακές γκαλερί.

Το 2011, το επί 50 και πλέον χρόνια μέλος της AHEPA τιμήθηκε με το Ανθρωπιστικό Βραβείο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος στο Οραντζ του Κονέκτικατ.

Τον Οκτώβριο του 2014, τιμήθηκε από την The Hellenic Initiative, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επικεντρώνεται στην υποστήριξη της Ελλάδας. Επίσης, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εξέδωσαν γραμματόσημα αφιερωμένα στον Μπεχράκη για τη συνεισφορά του στην ενδυνάμωση της διεθνούς παρουσίας της χώρας στο πεδίο της φιλανθρωπίας.

Ο Μπεχράκης, πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Εκκλησίας της Αγίας Τριάδας στο Λόουελ, είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Αρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και επίτιμος πρόεδρος της Ηγεσίας των 100.

Είναι παντρεμένος με την Μάργκο για πάνω από 50 χρόνια και έχουν τέσσερα παιδιά και αρκετά εγγόνια.

Αποδέκτης αναρίθμητων βραβείων για τη συνεισφορά του στις επιχειρήσεις, την επιστήμη, τις τέχνες και την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, είναι μέλος του Δ.Σ. των θεματοφυλάκων της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστώνης και επίτιμος αντιπρόεδρος στο Northeastern University. Είναι στο Δ.Σ. των συμβούλων της

Harvard School of Public Health και πιο πρόσφατα έγινε μέλος του Δ.Σ. των διευθυντών της AZ Therapies, Inc., βιοφαρμακευτικής εταιρείας που αναπτύσσει θεραπείες για την υγεία του εγκεφάλου.

Τον Δεκέμβριο του 2015 ο Μπεχράκης έλαβε επίτιμο διδακτορικό δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη συμβολή του στην επιστήμη, τα φαρμακευτικά προϊόντα και την ιατρική και για τις εκτεταμένες ανθρωπιστικές του προσπάθειες.

Οπως είχε δηλώσει στον «Ε.Κ.» τον Φεβρουάριο του 2016, «μπορείς να λάβεις πολλές τιμές, αλλά όταν τιμάσαι από τους δικούς σου, την οικογένειά σου, όντας Ελληνας πρώτης γενιάς, το να σε τιμά η Ελλάδα είναι μία από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής μου».

19 ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΜ ΚΑΡΤΣΩΤΗΣ

$902 εκατ. (TNHE)

Ρολόγια, Δερμάτινα αξεσουάρ

Ο Κώστας και ο Τομ Καρτσώτης, 66 και 59 χρόνων αντίστοιχα, είναι ιδρυτές της Fossil Group, Inc., η οποία είναι ευρέως γνωστή για τα ρολόγια, τα κοσμήματα και άλλα αξεσουάρ, αλλά και ρουχισμό.

Ο Κώστας διατελεί πρόεδρος και CEO της Fossil. Στο μεταξύ, ο Τομ, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία, διατηρεί ακόμα ένα μικρό μερίδιο, αλλά το 2003 ίδρυσε την Bedrock Manufacturing (η οποία πήρε το όνομά της από την σειρά κινουμένων σχεδίων Flintstones), μία εταιρεία ιδιωτικού δικαίου στο Τέξας, στην οποία περνάει τον περισσότερο χρόνο του. Υπό αυτή την εταιρεία, ο Τομ ίδρυσε την Shinola, μάρκα ρολογιών, διάσημα για την κατασκευή τους στο Ντιτρόιτ.

Ο Τομ αποχώρησε από την Texas A&M και ταξίδεψε στην Ασία έχοντας κατά νου να εισάγει φτηνά παιχνίδια, αλλά τελικά αποφάσισα να εισάγει Ασιατικά ρολόγια σε καλές τιμές. Με 200.000 δολάρια που είχε κερδίσει από προηγούμενες επιχειρηματικές κινήσεις, ο Τομ άνοιξε μία εταιρεία που εισήγαγε ρολόγια από το Χονγκ Κονγκ – η οποία τελικά μεταμορφώθηκε σε μάρκα με το όνομα Fossil. Ο Κώστας βοήθησε ώστε αυτή να φτάσει στα ράφια των καταστημάτων.

Ο Τομ και η επικεφαλής σχεδιασμούς της Fossil, Λιν Στάφορντ, την οποία αργότερα παντρεύτηκε έβαλαν τη δική του πινελιά στα ρολόγια και μέσα σε λιγότερο από δέκα χρόνια, η μάρκα έγινε ευρέως γνωστή, ενώ από μία μικρή εταιρεία ρολογιών εξελίχθηκε σε μία μάρκα παγκοσμίως γνωστή, πουλώντας ετησίως ρολόγια αξίας δισεκατομμυρίων, τσάντες και ρουχισμό.

Με βάση το Ρίτσαρντσον του Τέξας, η Fossil η οποία ιδρύθηκε το 1984, απασχολεί περί τους 11.000 υπαλλήλους και πουλάει τα προϊόντα της σε 120 χώρες ανά τον Κόσμο. Η εταιρεία σχεδιάζει και κατασκευάζει αξεσουάρ με μάρκες όπως οι Fossil, Relic, Abacus, Michele Watch και Zodiac. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 η Fossil εισήλθε και στην αγορά των δερμάτινων και άλλων προϊόντων.

Η εταιρεία εργάζεται στενά και με άλλα μπραντ όπως τα Burberry, DKNY, Emporio Armani, Columbia Sportswear, Diesel, Michael Kors, Kate Spade και Adidas.

Το 2011, η Bedrock του Τομ Καρτσώτη και η ελβετική Ronda ξεκίνησαν μία κοινοπραξία για να δημιουργήσουν την Shinola, τη συλλογή ρολογιών που παρασκευάζονται στο Ντιτρόιτ.

Σύμφωνα με το «Forbes», η Shinola αρχικά ήταν βερνίκι παπουτσιών που δημιουργήθηκε από την American Chemical Manufacturing Company, η οποία ιδρύθηκε το 1877 στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης. Η εταιρεία έφτιαχνε προϊόντα καθαρισμούς και βερνίκια για παπούτσια και μπότες που τα ονόμαζε Shinola.

Το προϊόν έγινε τόσο δημοφιλές που έμεινε γνωστή ως The Shinola Company. Η φράση «δεν έχεις ιδέα τι σημαίνει Shinola» χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ και ήθελε να καταδείξει κάποιον ως «ανόητο».

Δυστυχώς, η Shinola κατέρρευσε το 1960 – κάνοντας πιο εύκολο για τον Καρτσώτη να αγοράσει το όνομα και να ξεκινήσει την νέα του εταιρεία στο Ντιτρόιτ.

Το 2019, ο Marc Jacobs ανακοίνωσε μία συνεργασία με τους κατασκευαστές των Shinola για να ξεκινήσει μία νέα γραμμή από ρολόγια. Πιο πρόσφατα, συνεταιρίστηκε με την IMG, διεθνή εταιρεία μάρκετινγκ και έχουν δημιουργήσει την Detrola, μάρκα ρολογιών σε προσιτή τιμή, ενώ παρουσιάζει και περιορισμένα σχέδια που τιμούν ανθρώπους όπως ο Smokey Robinson, τραγουδιστής και τραγουδοποιός που γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ, για τον εορτασμό των 80ων γενεθλίων του.

Η Shinola ξεκίνησε, επίσης, να κατασκευάζει ποδήλατα και άνοιξε το πρώτο της ξενοδοχείο, το «Shinola Hotel», πριν από λίγους μήνες. Το 129 δωματίων, 8 ορόφων ξενοδοχείο είναι μέρος μίας επένδυσης πολλών εκατομμυρίων από την Shinola και την Bedrock, που αγόρασε και κατασκεύασε πάνω από 100 ακίνητα στο Ντιτρόιτ από το 2011, όπως έγραψαν οι «The New York Times» και η «The Star Tribune».

Η εταιρεία προσέλαβε εκατοντάδες ανθρώπους στο Ντιτρόιτ και ανά τη χώρα – πάνω από 600.

Οπως είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Τομ «το κάναμε από χόμπι. Το κάναμε για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να δούμε εάν αυτό είναι εφικτό».

Προβάλλοντας τον εαυτό του ως δημιουργό θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, ο Τομ παρουσιάστηκε στο «Business of Fashion» το 2016.

Ανάμεσα στους λάτρεις των ρολογιών Shinola, είναι οι πρώην πρόεδροι Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και ο πρώην κυβερνήτης του Μίσιγκαν Ρικ Σνάιντερ.

20 ΤΖΟΝ ΚΑΛΑΜΟΣ (JOHN P. CALAMOS) – ΙΛΙΝΟΪΣ

Εθνικός Κήρυξ

Ο Τζον Κάλαμος κατά την διάρκεια της ομιλίας του. Πηγή: Ευγενική Παραχώρηση «ΝΗΜ»

$820 εκατ. (TNHE)

Διεθνής Διαχείριση Περιουσιακών Στοιχείων

Illinois Institute of Technology (Οικονομικά), παντρεμένος, 2 παιδιά

Ο Τζον Κάλαμος, 79 ετών, είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Calamos Investments, μία εταιρεία διεθνούς διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Γιος Ελλήνων μεταναστών, μεγάλωσε πάνω από το μπακάλικο της οικογένειάς του στη δυτική πλευρά του Σικάγου, στο οποίο και πήγε σχολείο. Ανέπτυξε το πάθος του για το Χρηματιστήριο ως έφηβος και ξεκίνησε την επενδυτική του καριέρα όταν οι γονείς του τού εμπιστεύτηκαν 5.000 δολάρια. Ο Κάλαμος πήρε μια γεύση από τις αγορές, αλλά κατέληξε να σπουδάζει με υποτροφία στο Illinois Institute of Technology, για να ανακαλύψει ένα άλλο πάθος – την αρχιτεκτονική. Βλέποντας ότι είχε <πολύ λίγο σχεδιαστικό ταλέντο>, ο Κάλαμος έστρεψε την προσοχή του στα οικονομικά και τη φιλοσοφία.

Οπως ο ίδιος έχει πει, τα οικονομικά έχουν περισσότερο να κάνουν με τη φιλοσοφία παρά με τα μαθηματικά. «Στο κολέγιο ανακάλυψα πως τα οικονομικά δεν είναι ένα μαθηματικό πρόβλημα. Είναι οικονομική φιλοσοφία: πώς είμαστε οργανωμένοι ως κοινωνία. Διαβάζοντας πολλούς φιλοσόφους από τον Πλάτωνα έως τον Σωκράτη, ένιωσα πως μου έμαθαν πολλά πράγματα για τη ζωή και μου έδωσαν μία οπτική της ιστορίας χιλιάδων ετών».

Μετά την αποφοίτησή του από το κολέγιο (ο πρώτος της οικογένειας που πέτυχε αυτό το σπουδαίο κατόρθωμα) υπηρέτησε επί 15 χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ – πέντε εκ των οποίων στην πρώτη γραμμή της μάχης στον Πόλεμο του Βιετνάμ πετώντας το βομβαρδιστικό B-52. Αργότερα υπηρέτησε στην USAF Reserves πετώντας με το μαχητικό αεροσκάφος A-37 για να παρασημοφορηθεί με τον βαθμό του ταγματάρχη.

Καθ’ όλη τη θητεία του στην αεροπορία, ο Κάλαμος συνέχισε να μελετά βιβλία για την Οικονομία και τις επενδυτικές στρατηγικές. Το 1977, ίδρυσε τη δική του εταιρεία, παίρνοντας ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 60.000 δολαρίων για να χρηματοδοτήσει την προσπάθειά του. Ενας από τους πρώτους του υπαλλήλους ήταν ο αδελφός του Αγγελος, ο οποίος αποσύρθηκε από την εταιρεία το 2004. Ο Κάλαμος εισήγαγε την εταιρεία του στο Χρηματιστήριο το 2004.

Το 2016, ο Κάλαμος παραιτήθηκε από CEO “και αντικαταστάθηκε από έναν ακόμα Ελληνα του Σικάγου τον Τζον Κουδούνη (John Koudounis)” και πλέον διατελεί πρόεδρος και Global CIO της εταιρείας. Η εταιρεία εντοπίζει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1970, όταν ο Κάλαμος χρησιμοποίησε μετατρέψιμους τίτλους, οι οποίοι ήταν ελάχιστα γνωστοί εκείνη τη στιγμή, για να βοηθήσει τους πελάτες του να αυξήσουν και να διατηρήσουν τον πλούτο τους.

Σήμερα, η εταιρεία, με τα κεντρικά της γραφεία στο Σικάγο και γραφεία σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο και Μαϊάμι, υπηρετεί τους πελάτες παγκοσμίως, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες, ασφαλιστικά ιδρύματα και ιδιώτες.

Η εταιρεία παρέχει επίσης υπηρεσίες διαχείρισης πλούτου σε άτομα και οικογένειες υψηλού κύρους. Η εταιρεία προσφέρει τις επενδυτικές της ικανότητες μέσω χωριστά διαχειριζόμενων χαρτοφυλακίων, αμοιβαίων κεφαλαίων, κεφαλαίων κλειστού τύπου, ιδιωτικών κεφαλαίων και κεφαλαίων ΟΣΕΚΑ.

Αναγνωρισμένος ειδικός στις επενδύσεις διαχείρισης ρίσκου, ο Κάλαμος έχει γράψει δύο βιβλία (Investing in Convertible Securities: Your Complete Guide to the Risks and Rewards και Convertible Securities: the Latest Instruments, Portfolio strategies, and Valuation Analysis) και συνεισφέρει σε δημοσιεύσεις της βιομηχανίας. Συχνά παραχωρεί συνεντεύξεις στο CNBC, το Bloomberg TV και το Fox Business Channel.

Οι παράγοντες στους οποίους ο Κάλαμος αποδίδει την επιτυχία του είναι η ελληνική καταγωγή του, η ισχυρή εργασιακή του ηθική και το επιχειρηματικό του πνεύμα. Επίσης, αναφέρεται συχνά στη θητεία του στον στρατό ως σημαντικό παράγοντα της επιτυχίας του, καθώς του έμαθε την αξία της πειθαρχίας, της μέτρησης του ρίσκου και της ομαδικής δουλειάς.

Οι επενδυτικές του δραστηριότητες επεκτείνονται και πέρα από τις υπηρεσίες στον οικονομικό τομέα, διατηρώντας μία εταιρεία ακινήτων, την Calamos Real Estate LLC.

Ο Κάλαμος ίδρυσε το John P. Calamos Foundation, το οποίο υποστηρίζει μία σειρά από πρωτοβουλίες υποτροφιών στην ελληνική κοινότητα. Ο ίδιος και η σύζυγός του χρηματοδότησαν και την πρώτη έδρα στη φιλοσοφία στο Illinois Institute of Technology. Από το 2012, διατελεί πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. του National Hellenic Museum του Σικάγου, του οποίου είναι μεγάλος ευεργέτης. Οπως λέει ο ίδιος για το μουσείο: «χτίσαμε έναν εθνικό θεσμό για να τιμήσουμε τους γονείς και τους παππούδες μας, για να τιμήσουμε την πλούσια ελληνική ιστορία μας».

Επιπρόσθετα, ο Κάλαμος και η σύζυγός του τιμήθηκαν το 2014 ως Διακεκριμένοι Πολίτες από το Three Fires Council, Boy Scouts of America τον περασμένο Οκτώβριο. Το Ελληνικό Κολέγιο και το Σχολείο του Τιμίου Σταυρού της Θεολογικής τίμησαν επίσης τον Κάλαμο το 2018. Πρόσφατα, τιμήθηκε από το «Oxi» Day Foundation στην Ουάσιγκτον με το Ειδικό Βραβείο Μάικλ Τζαχάρη για τις υπηρεσίες του κατά τον Πόλεμο του Βιετνάμ, στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, στη χώρα μας και στον Κόσμο.

Ο Κάλαμος είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Ο ίδιος και η σύζυγός του, Mae, είναι ενεργοί φιλάνθρωποι.

21 ΤΖΟΝ ΠΑΓΙΑΥΛΑΣ (JOHN PAYIAVLAS) – ΟΧΑΪΟ $751 εκατ. (TNHE)

Βιομηχανία Υπηρεσίας Τροφίμων, παντρεμένος, 2 παιδιά

Ο Τζον Παγιαύλας (John Payiavlas), 88 ετών, είναι πρόεδρος της AVI Foodsystems, της μεγαλύτερης, ανεξάρτητης και οικογενειακής εταιρείας τροφίμων της χώρας, η οποία παρέχει αυτόματες πωλήσεις (vending), institutional dining και λειτουργίες υπηρεσιών καφέ.

Γιος Ελληνα μετανάστη από το Οχάιο και ρίζες από το νησί της Χίου, ο Παγιαύλας μεγάλωσε σε οικογένεια της εργατικής τάξης με στόχο την εκπλήρωση του αμερικανικού ονείρου.

Το 1951, ο Παγιαύλας κατετάγη στον στρατό των ΗΠΑ και σύντομα έφυγε για τη βασική του εκπαίδευση στο Φορτ Ρίλεϊ του Κάνσας. Το 1952 εντάχθηκε στις δυνάμεις του ΟΗΕ που υποστήριζαν τη Νότια Κορέα και αργότερα μεταφέρθηκε στο ελληνικό τάγμα (Greek Expeditionary Force Battalion). Ηταν ένας από τους τέσσερις Ελληνοαμερικανούς που υπηρέτησαν στο συγκεκριμένο Τάγμα και τιμήθηκε με τον Ασημένιο Σταυρός Ανδρεία (Commander’s Silver Cross of Valour), το υψηλότερο στρατιωτικό διάκοσμο του ελληνικού κράτους. Ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις το 1953 και τιμήθηκε ως Αξιωματικός Πρώτης Τάξεως.

Το πετυχημένο ταξίδι του Παγιαύλα στην εστίαση ξεκίνησε όταν μαζί με δύο φίλους του άνοιξαν και λειτούργησαν το Village Café στη γενέτειρά τους, το Γουόρεν του Οχάιο. Το 1956 παντρεύτηκε την Μαρίζα Τσαγκάρη (Marisa Tsagaris) και τέσσερα χρόνια αργότερα ίδρυσε την AVI μετά την παρακίνηση από έναν συχνό πελάτη του να αγοράσει μία πολύ μικρή εταιρεία vending, γνωστή και ως Automatic Vendors. Η απόφασή του να δράξει την ευκαιρία είχε ως αποτέλεσμα αργότερα να του αποδώσει μία εταιρεία πολλών εκατομμυρίων.

Από το ξεκίνημά του ήταν αποφασισμένος να κάνει την επιχείρησή του πετυχημένη. Επιμένοντας να μην υποχωρεί επ’ ουδενί, διαφοροποίησε τον εαυτό του από τους ανταγωνιστές παρέχοντας χειροποίητα και φρέσκα φαγητά για τα ψυγεία/μηχανήματα αυτόματης πώλησης.

Η εταιρεία εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα με 6.500 τοποθεσίες σε 4 πολιτείες και σερβίρει καθημερινά εκατομμύρια πελάτες σε κάποιες από τις τοποθεσίες με το μεγαλύτερο κύρος στην Αμερική, όπως βιομηχανικά κέντρα, συγκροτήματα γραφείων μεγάλων εταιρειών, πανεπιστήμια, σχολικά συγκροτήματα και υγειονομικές εγκαταστάσεις ανά τη χώρα.

Στους πελάτες του συμπεριλαμβάνονται τα Ohio State University, FedEx, DirecTV, BMV of North America, Xerox, General Electric, Wellesley College, Progressive Insurance, University of Pittsburgh Medical Center, Verizon, and Xerox.

Ο Παγιαύλας είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, ενώ ο γιος του ο Αντονι είναι πρόεδρος και CEO και η κόρη του Patrice (Patsy) Kouvas αντιπρόεδρος. Τα δύο του παιδιά ξεκίνησαν από το να σκουπίζουν τα πατώματα της επιχείρησης, να φτιάχνουν σάντουιτς και να βοηθάνε στο γραφείο.

Οι οικογενειακές αξίες, η ισχυρή εργασιακή ηθική και η αφοσίωση στον πελάτη πρέπει να διακατέχει κάθε μέλος από τα χιλιάδες της ομάδας σε κάθε πτυχή της επιχείρησης.

Ως πρόεδρος, ο Παγιαύλας είναι ενεργός στην επιχείρηση, ενώ τα παιδιά του ηγούνται του οργανισμού με τον ίδιο ενθουσιασμό, αφοσίωση και όραμα.

Ο Παγιαύλας και η σύζυγός του τιμήθηκαν το 2016 με το Distinguished Fellow Award της Cleveland Clinic. Εχουν υπάρξει υποστηρικτές διάφορων πρωτοβουλιών της κλινικής, συμπεριλαμβανομένου των Heart and Vascular Institute, Taussig Cancer Center, Glickman Urological Institute, και του Department of Nutrition Therapy. Τον Απρίλιο του 2017, η οικογένεια Παγιαύλα δώρισε $500.000 στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του Οχάιο στο Γιονγκστάουν (Youngstown (OH) State University) για το νέο κέντρο ΜΜΕ για τον αθλητισμό.

Το 2000, ο Παγιαύλας εισήχθη στο Business Hall του περιοδικού «Inside Business Magazine» (ibmag.com) του Βορειοανατολικού Οχάιο. Τον Οκτώβριο του 2016, στο «Oxi» Day Foundation στην Ουάσιγκτον, ο Παγιαύλας τιμήθηκε με το Βραβείο Υπηρεσιών Τζαχάρη της οικογένειας Τζαχάρη (Jaharis Service Award sponsored by the Jaharis Family).

Είναι πρόεδρος του Archbishop Iakovos Leadership 100 Endowment Fund και Αρχων Δεπουτάτος του Οικουμενικού Θρόνου, μέλος της AHEPA και άλλους επιχειρηματικούς και κοινοτικούς οργανισμούς.

Η οικογένεια Παγιαύλα, συμπεριλαμβανομένων των δύο παιδιών και έξι εγγόνων, είναι κάτοικοι του Γουόρεν του Οχάιο.

22ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ (GEORGE SAKELLARIS) – ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ

$739 εκατ. (MassLive)

Ενέργεια, Περιβάλλον

University of Maine-Orono,

παντρεμένος, δύο παιδιά

Ο Γεώργιος Σακελλάρης, 73 ετών, έχει επιμείνει στην ενεργειακή βιομηχανία, προσπαθώντας να εξαλείψει τους ρυθμιστικούς φραγμούς στην επένδυση ιδιωτικών κεφαλαίων σε πρωτοβουλίες ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμης ενέργειας.

Ο Σακελλάρης γεννήθηκε στη Λακωνία και αφού ολοκλήρωσε το Λύκειο εκεί, έφτασε στην Μπανγκόρ του Μέιν, μέσω προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών το 1956. Μιλούσε ελάχιστα Αγγλικά όταν γράφτηκε στο University of Maine-Orono, αλλά επέμεινε στις σπουδές του και με σκληρή δουλειά πήρε το πτυχίο B.S.E.E. καθοδηγούμενος από την αγάπη του για τα μαθηματικά και την επιστήμη. Οι γονείς του έφτασαν στις ΗΠΑ το 1969 και η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Βοστώνη.

Ξεκίνησε να εργάζεται στην τοπική New England Electrical Systems (NEES), παίρνοντας μάστερ στη διοίκηση επιχειρήσεων και την ηλεκτρολογία από το Northeastern University.

Κατόπιν, ο Σακελλάρης εξηγεί πως «το 1979, ενώ εργαζόμουν για την New England Electric, η NEES Management ήθελε να ιδρύσει μία εταιρεία για να προωθήσει την ενεργειακή απόδοση ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη για χτίσιμο νέων εργοστασίων παραγωγής ενέργειας. Μου ζήτησαν να ηγηθώ αυτής της πρωτοβουλίας, πρόκληση που αποδέχθηκα με ευχαρίστηση».

Η θυγατρική που ξεκίνησε ονομάστηκε NEES Energy. Στη συνέχεια, το 1990, ο Sakellaris αγόρασε τη NEES Energy η οποία έγινε η εταιρεία εξοικονόμησης ενέργειας που μετονομάστηκε σε NORESCO. Το 1997, πούλησε αυτήν την κορυφαία ανεξάρτητη εταιρεία παροχής υπηρεσιών ενέργειας στην Equitable Resources (EQT), εταιρεία του Fortune 500. Ο Σακελλάρης συνέχισε να ηγείται της NORESCO και διορίστηκε ως Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Equitable Resources. Τον Ιανουάριο του 2000, εγκατέλειψε την EQT και τρεις μήνες αργότερα ίδρυσε την Ameresco.

Ο Σακελλάρης εισήγαγε την Ameresco στο Χρηματιστήριο 10 χρόνια αργότερα. Η εταιρεία έχει μετατραπεί σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες ενεργειακών λύσεων στη Βόρεια Αμερική με πάνω από 1.000 υπαλλήλους και περισσότερα από 70 τοπικά γραφεία σε όλη την Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ameresco ειδικεύεται στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών, ενεργειακής απόδοσης, αναβάθμισης υποδομών, βιωσιμότητας ενεργητικού, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και λύσεων διαχείρισης ενεργειακών πληροφοριών.

«Πράσινη. Καθαρή. Βιώσιμη» είναι το σύνθημα της εταιρείας που αυξάνει την ενεργειακή αποδοτικότητα των ομοσπονδιακών, πολιτειακών και τοπικών κυβερνήσεων, τον υγειονομικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των δημόσιων στεγαστικών αρχών και των εμπορικών και βιομηχανικών πελατών.

Τον Οκτώβριο του 2014, η Ameresco επιλέχθηκε να κατασκευάσει ένα έργο με ηλιακής ενέργειας ύψους $25,4 εκατομμυρίων στον Διεθνή Αερολιμένα Minneapolis-St. Paul με την Metropolitan Airports Commission (MAC). Είναι το μεγαλύτερο έργο φωτοβολταϊκών στην Μινεσότα μέχρι και σήμερα.

Ο Σακελλάρης είναι Διακεκριμένο Μέλος της Frances Crowe Society στο University of Maine, το οποίο τον τίμησε με το βραβείο Edward T. Bryand Distinguished Engineer Award το 2007.

Τον Μάιο του 2012, το University of Maine του παραχώρησε Τιμητικό Διδακτορικό Τίτλο για τα επιτεύγματά του στη ζωή, αναγνωρίζοντας την αφοσίωση και την παραδειγματική του ηγεσία στο πεδίο της ενεργειακής απόδοσης και της ανανεώσιμης ενέργειας.

Στις διακρίσεις του περιλαμβάνονται το βραβείο Ernst & Young Entrepreneur of The Year 2011 New England και το Leader of the Year 2012 for Large Business από το περιοδικό Worcester Business Journal. Το 2009 έλαβε το Gabby Award (το οποίο φέρει το όνομά του από τα ακρωνύμια του «Greek America’s Best and Brightest») από το Greek America Foundation.

Είναι υποστηρικτής διάφορων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως το Northeastern University, ο Τίμιος Σταυρός/Ελληνικό Κολέγιο στη Βοστώνη και το University of Maine.

Στο UMass Lowell, ίδρυσε μία έδρα στη μνήμη του μέντορά του, εκλιπόντα ομογενή γερουσιαστή της Μασαχουσέτης Πολ Τσόνγκα. Επιπρόσθετα, είναι ιδρυτικό μέλος του Faith: An Endowment for Orthodoxy and Hellenism, Αρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μέγας ευεργέτης στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στο Μπρέιντρι της Μασαχουσέτης.

Ενθουσιώδης ιστιοπλόος, ο Σακελλάρης κέρδισε εις διπλούν το RORC Caribbean, μία φορά το 2014 και μία το 2016. Επίσης, κέρδισε τον διαγωνισμό ιστιοπλοΐας Les Voiles de St. Barth τρεις διαδοχικές φορές, το 2016, το 2017 και το 2018.

Πριν λίγες εβδομάδες, φήμες άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια πως η γαλλική εταιρεία παραγωγής ενέργειας Engie SA προσέγγισε την Ameresco και εξέφρασε ενδιαφέρον για την εξαγορά της

Κατά συνέπεια, αν και ο Σακελλάρης βρίσκεται στο νούμερο 22 του καταλόγου του «Ε.Κ.» για τους πιο Πλούσιους Ελληνοαμερικανούς, του χρόνου ίσως να βρίσκεται σε πολύ υψηλότερη θέση.

23ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΗΜΟΥΛΑ (DEMOULAS FAMILY) – ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ

$710 εκατ. (The Boston Globe)

Σούπερ Μάρκετ

Η οικογένεια Δημουλά είναι μία από τις πλουσιότερες οικογένειες της Αμερικής. Η αλυσίδα Market Basket Supermarket, η οποία πριν τρία χρόνια γιόρτασε τα εκατό χρόνια ζωής, έχει μία αξιοσημείωτη και ενδιαφέρουσα ιστορία.

Η οικογενειακή αυτοκρατορία των σούπερ μάρκετ ξεκίνησε το 1917 όταν οι Ελληνες μετανάστες Αθανάσιος (Arthur) και Ευφροσύνη Δημουλά άνοιξαν ένα μίνι μάρκετ που πουλούσε φρέσκο αρνί στο Λόουελ της Μασαχουσέτης.

Το 1950, το αρχικό μοντέλο του καταστήματος ανανεώθηκε και έκανε πρεμιέρα ως DeMoulas Superette. Ο Αρθουρ παραχώρησε την επιχείρηση στους δύο γιους του, τον Γιώργο και τον Τηλέμαχο (Mike) το 1954. Το επόμενο έτος, το Superette τριπλασιάστηκε σε μέγεθος και έγινε το DeMoulas Super Market. Κατά τα επόμενα 17 χρόνια, τα δύο αδέρφια μετέτρεψαν το κατάστημα πώλησης αρνιού σε μία επιτυχημένη αλυσίδα μπακάλικων που αριθμούσε 17 καταστήματα. Τα δύο αδέρφια υπέγραψαν διαθήκη που ονόμαζαν ο ένας τον άλλον ως κληρονόμο της επιχείρησης και φέρεται να συμφώνησαν να τη χωρίσουν ισότιμα στα δύο ανάμεσα στις δύο οικογένειες σε περίπτωση που κάποιος εκ των δύο πέθαινε.

Και τα δύο αδέρφια είχαν από τέσσερα παιδιά, ενώ και οι δύο ονόμασαν ένα εξ’ αυτών Αρθουρ προς τιμήν του πατέρα τους. Από τα μικρά τους χρόνια, τα δύο ξαδέρφια, ο Arthur S. Demoulas και ο Arthur T. Demoulas ακολούθησαν τους πατεράδες τους στην οικογενειακή επιχείρηση.

Το 1971, ο Γιώργος, 51 ετών τότε, πέθανε απροσδόκητα ενώ βρισκόταν για διακοπές στην Ελλάδα με την οικογένειά του. Ο Μάικ συνέχισε να επεκτείνει την αλυσίδα και ξεκίνησε να ανοίγει καταστήματα με διαφορετικά ονόματα, συμπεριλαμβανομένου του Market Basket. Ωστόσο, ξέσπασε ένταση ανάμεσα στις δύο οικογένειες κατά τη δεκαετία του 1990, όταν ήρθε στο φως πως ο Μάικ μεταβίβαζε μυστικά στο όνομά του τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης που ανήκαν στον αδερφό του, μετά τον θάνατό του.

Ακολούθησαν δύο δεκαετίες με αγωγές με τον γιο του Μάικ, τον Αρθουρ Τ. και την οικογένειά του από τη μία και τον Αρθουρ Σ. από την άλλη. Η μάχη εξελίχθηκε με εξαιρετικά δυσάρεστο τρόπο με τα δύο ξαδέρφια να αναφέρουν ανοιχτά στο δικαστήριο ότι μισούν ο ένας τον άλλον. Το 2013 ο Αρθουρ Σ. απέκτησε τον έλεγχο στο Διοικητικό Συμβούλιο και προχώρησε στην απόλυση του Αρθουρ Τ. από τη θέση του ως CEO έξι μήνες αργότερα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν χιλιάδες εργαζόμενοι στα Market Basket, καθώς και πελάτες τους, να ξεχυθούν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι και να μποϊκοτάρουν τα οικογενειακά σούπερ μάρκετ, ζητώντας την επαναπρόσληψη του Αρθουρ Τ. Σύμφωνα με αναφορές σε ΜΜΕ, η εταιρεία έχασε περί τα 400 εκατομμύρια δολάρια εκείνο το καλοκαίρι. Μετά από εφτά εβδομάδες διαπραγματεύσεων, ο Αρθουρ Τ. διορίστηκε και πάλι CEO. O διακανονισμός περιλάμβανε και καταβολή αποζημίωση ύψους $1,6 δισ. στον Αρθουρ Τ. καθώς και την επιστροφή των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων της κληρονομιάς του Γιώργου, σύμφωνα με το « Forbes».

Παρά τις δυσκολίες, η επιχείρηση άνθισε. Κατά την προηγούμενη δεκαετία άνοιξε περίπου 30 καινούρια καταστήματα και ένα κέντρο διανομής προβληματικά στην παραγωγή τους προϊόντων, διπλασιάζοντας τις πωλήσεις.

Σήμερα, η DeMoulas Market Basket, Inc., με βάση το Τιούσκμπερι, διατηρεί 79 καταστήματα στη Μασαχουσέτη, στο Νιου Χαμσάιρ και το Μέιν, απασχολεί πάνω από 25.000 υπαλλήλους και κερδίζει πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις ετησίως. Η εταιρεία βρίσκεται -σύμφωνα με το Consumer Reports- στη δεύτερη θέση πανεθνικά στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, πίσω μόνο από την Wegmans. Βρέθηκε, επίσης, στην 79η θέση του «Forbes» στον κατάλογο με τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επιχειρήσεις της Αμερικής για το 2018.

Τον Οκτώβριο του 2014, ο υπουργός Εργασίας Τόμας Πέρες μιλώντας για τον Αρθουρ Τ. Δημουλά είπε ότι «διατηρεί ένα οικογενειακό εργασιακό περιβάλλον, πληρώνει καλά τους υπαλλήλους του και συμβάλλει γενναιόδωρα στις συντάξεις τους». Το MIT έγραψε το 2019 ένα άρθρο, με τίτλο «The High Road Approach to Worker Compensation», στο οποίο ανέφερε ότι ο Δημουλάς και το Market Basket «παρά το γεγονός πως διατηρούν πάνω από 70 καταστήματα ανά τη Νέα Αγγλία και έχουν έσοδα δισεκατομμυρίων, ο Αρθουρ Τ. έχει χτίσει μία κουλτούρα που μοιάζει με καταστήματα του πατέρα και της μητέρας. Ο CEO θυμόταν τα ονόματα και τα γενέθλια των υπαλλήλων και επισκεπτόταν τους εργαζόμενους όταν αυτοί αρρώσταιναν».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Lowell Sun», τα δύο ιδρύματα, το Telemachus and Irene Demoulas Family Foundation με $61 εκατομμύρια σε περιουσιακά στοιχεία και το Demoulas Foundation με $30 εκατομμύρια – έχουν δωρίσει εκατομμύρια στα Boys & Girls Clubs, YMCAs, σχολεία, πανεπιστημιουπόλεις, νοσοκομεία, στο Boston Ballet και το Boston Museum of Science, στον ναό της Μεταμορφώσεως στο Λόουελ της Μασαχουσέτης, το Bentley University και το Boston College. Η μεγαλύτερή τους ευεργεσία, ωστόσο, είναι το Lowell Plan, ένας οργανισμός οικονομικής ανάπτυξης της πόλης, ο οποίος έλαβε πάνω από $10 εκατομμύρια κατά την τελευταία δεκαετία.

24TZON ΠAΠATZON (JOHN PAPPAJOHN) – AΪOBA

$695 εκατ. (TNHE)

Επιχειρηματικά Κεφάλαια

University of Iowa (επιχειρήσεις), παντρεμένος, ένα παιδί

Ο Τζον Παπατζόν μόλις γιόρτασε 50 χρόνια στον επιχειρηματικό κόσμο των επιχειρηματικών κεφαλαίων και συνεχίζει να είναι ηγέτης στον τομέα του, καθώς και να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις (επενδύει στην ιατρική τεχνολογία και τα προϊόντα που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη).

Ο Παπατζόν είναι επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και στα 91 του χρόνια αυτοαποκαλείται εθισμένος στην εργασία – δουλεύοντας ακόμα 7 ημέρες την εβδομάδα.

Σε συνέντευξή του στο «Iowa Magazine» το 2018, ο Παπατζόν είπε ότι «ποτέ δεν περίμενα ότι θα έφτανα 90 χρόνων. Είμαι στο γραφείο κάθε Σάββατο και Κυριακή. Η Μαίρη είναι σύζυγος με πολλή κατανόηση και όποτε μου τηλεφωνεί πηγαίνω σπίτι. Αλλά, είμαι πολύ ενεργός στην επιχείρησή μου και κάνω πολλά συναρπαστικά πράγματα. Ο σκοπός μου δεν είναι να είμαι πλούσιος – είναι να κάνω αυτό που επιθυμώ στην φιλανθρωπία. Η Μαίρη και εγώ πιστεύουμε ακράδαντα ότι μία επιτυχημένη ζωή πρέπει να περιλαμβάνει την υπηρεσία προς την κοινωνία και τον συνάνθρωπό μας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα κριθούμε. Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να κάνουμε τη διαφορά στον Κόσμο».

Ο Παπατζόν μετανάστευσε από την Εύβοια προς τις ΗΠΑ με τη μητέρα του όταν ήταν μόλις εννιά μηνών για να βρουν τον πατέρα του ο οποίος ήταν πολίτης των ΗΠΑ.

Δυσκολεύτηκε στο νηπιαγωγείο γιατί μιλούσε πολύ λίγα Αγγλικά. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ο πατέρας του Παπατζόν άνοιξε ένα μπακάλικο (στο οποίο ο Παπατζόν κέρδιζε 10 σεντς την ημέρα βάζοντας προϊόντα στα ράφια). Ο πατέρας του βοήθησε την κοινότητα κατά τα δύσκολα εκείνα χρόνια, συχνά επιτρέποντας στα μέλη της να αγοράζουν επί πιστώσει αν και γνώριζε ότι δεν μπορούσαν να ξεπληρώσουν. Τα μαθήματα που έμαθε ο Παπατζόν στο μπακάλικο θα τον καθοδηγούσαν τελικά στην επιχειρηματική του καριέρα.

Οταν ο Παπατζον μεγάλωσε, συχνά απουσίαζε από τα μαθήματά του για να πουλάει παλιοσίδερα και να βοηθά έτσι την οικογένειά του. «Πουλούσα παλιοσίδερα. Η αυλή που υπήρχαν τα παλιοσίδερα ήταν ένα τετράγωνο μακριά από το σπίτι μου. Ο άνθρωπος εκεί -ο Χάρι Γουλφ- έγινε φίλος και μέντοράς μου. Θα του πουλούσα κάτι κάθε ημέρα», λέει ο Παπατζόν. Μάζευα ότι μικρής αξίας νομίσματα έβρισκα στο δρόμο. Ακόμα το κάνω, συνήθεια φαντάζομαι».

Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν 16 ετών. Ο Παπατζόν πήγε στο κολέγιο, αλλά έπρεπε να εναλλάσσεται με τα αδέρφια του στα σχολεία και την εργασία – γι’ αυτό του πήρε λίγα περισσότερα χρόνια να αποφοιτήσει. Τελικά ο Παπατζόν πήρε το πτυχίο του από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Iowa College το 1952. Δεν έψαξε για δουλειά μετά την αποφοίτησή του γιατί γνώριζε ότι ήθελε να είναι ιδιοκτήτης της δικής του επιχείρησης και έτσι αποφάσισε να ιδρύσει μία ασφαλιστική υπηρεσία. Τελικά, το 1969, ο Παπατζόν οργάνωσε την Equity Dynamics, Inc., εταιρεία παροχής οικονομικών συμβουλών και την Pappajohn Capital Resources, εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων στο Ντε Μόιν της Αϊόβα. Εγινε ένας από τους πρώτους επιχειρηματίες στον τομέα του.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στα επιχειρηματικά κεφάλαια, έχει επενδύσει σε πάνω από 100 εταιρείες, οι περισσότερες εκ των οποίων ασχολούνται με την Υγεία και την βιοτεχνολογία. Εχει, επίσης, αναμειχθεί σε πάνω από 100 start ups, πάνω από 50 IPOs και έχει διατελέσει διευθυντής σε πάνω από 40 εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Είναι διευθυντής στα Δ.Σ. τριών εισαγμένων εταιρειών, Cancer Genetics, Inc., American CareSource Inc. και CNS Response, Inc.

Τόσο ο Παπατζόν, όσο και η σύζυγός του Μαίρη, είναι ενεργοί φιλάνθρωποι, έχοντας χαρίσει πάνω από $100 εκατομμύρια σε διάφορες υποθέσεις. Εχουν συνεταιριστεί σε διάφορες προσπάθειες, παρέχοντας εκατομμύρια σε υποτροφίες, επιχειρηματικές ευκαιρίες και ζητήματα της κοινότητας.

Οι φιλανθρωπικές χορηγίες τους περιλαμβάνουν το John & Mary Pappajohn Clinical Cancer Center και τα Pappajohn Entrepreneurial Centers σε πέντε πανεπιστήμια και κολέγια της Αϊόβα (στα οποία ο ίδιος προσωπικά έχει δωρίσει $23 εκατομμύρια και έχει δεσμευτεί για άλλα $10 εκατ.).

Μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει πάνω από 150.000 φοιτητές, οι οποίοι έχουν προκαλέσει πάνω από 1.000 νέες επιχειρήσεις. Το Pappajohn Scholarship Foundation έχει διανείμει πάνω από 4 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις για τη στήριξη εθνοτικών, μειονεκτούντων και/ή μειονοτικών φοιτητών τα τελευταία 10 χρόνια.

Τον Σεπτέμβριο του 2009, άνοιξε το Des Moines Pappajohn Sculpture Park, παρουσιάζοντας γλυπτά από την προσωπική συλλογή των Παπατζόν αξίας $40 εκατομμυρίων. Τον Δεκέμβριο του 2010, οι Παπατζόν δέσμευσαν $26,4 εκατομμύρια για το νέο κτίριο βιοϊατρικής έρευνας στο University of Iowa. Το ζεύγος έχει χορηγήσει πάνω από $100 εκατομμύρια σε διάφορες φιλανθρωπικές κινήσεις.

Το 2017, το Chronicle of Philanthropy δημοσίευσε τα ονόματα του κορυφαίου φιλάνθρωπου σε κάθε μία από τις 50 πολιτείες και έχρισε τον Παπατζόν τον κορυφαίο φιλάνθρωπο της Αϊόβα.

Ταυτόχρονα, έχει δείξει μεγάλη αγάπη προς τις τέχνες. Το Art News Magazine τον ονόμασε ως έναν από τους κορυφαίους 200 συλλέκτες του Κόσμου από το 1997 έως το 2014.

Προσελήφθη στο Δ.Σ. των συμβούλων του John F. Kennedy Center for the Performing Arts στην Ουάσιγκτον από τους προέδρους Ρόναλντ Ρέιγκαν και Τζορτζ Μπους, ενώ σήμερα είναι μέλος της National Committee of the Performing Arts for the Kennedy Center.

Υπηρετεί, επίσης, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Θεματοφυλάκων της National Gallery of Art, όπως και στην Επιτροπή Συλλεκτών της (πρώην αντιπρόεδρος). Είναι αντιπρόεδρος του Δ.Σ. θεματοφυλάκων του Hirshhorn Museum στην Ουάσιγκτον, μέλος της εθνικής επιτροπής του Whitney Museum στην πόλη της Νέας Υορκης και επίτιμος διευθυντής του Des Moines Art Center.

Ο εκκλησιαστικές δραστηριότητες του Παπατζόν αφορούν το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και την εκτελεστική επιτροπή και το Δ.Σ. της Ηγεσίας των 100. Ελαβε τον τίτλο του Αρχοντα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 2000.

Είναι παραλήπτης πολλών σημαντικών βραβείων, συμπεριλαμβανομένου του Horatio Alger Award (1995), του Ellis Island Medal of Honor (2000) και του Woodrow Wilson International Center Award for Corporate Citizenship (2007). Είναι ο πρώτος κάτοικος της Αϊόβα και ο δεύτερος Ελληνοαμερικανός (ο Πιτ Πίτερσον ήταν ο πρώτος) που τιμήθηκε με το Woodrow Wilson Award. Εχει λάβει τέσσερις επίτιμους τίτλους σπουδών και το 2013 έλαβε το Gabby Award από το Greek America Foundation.

Οι Παπατζόν ζουν στο Ντε Μόιν και έχουν μία κόρη, την Αν Βασιλείου.

25ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Ευρωκίνηση

Ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανόςεπιχειρηματίας Αγγελος Τσακόπουλος (αριστερά) με τον Πάνο Πανγιωτόπουλο EUROKINISSI//ΓΡ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

$600 εκατομμύρια (Celebrity Net Worth)

Αγορά Ακινήτων

Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Πολιτικές Επιστήμες και Διοίκηση Επιχειρήσεων), Σακραμέντο, παντρεμένος, 6 παιδιά

Γεννημένος στο χωριό Ρίζες της Αρκαδίας, ο Τσακόπουλος, 84 χρόνων, ήρθε στην Αμερική μαζί με εκατοντάδες άλλους μετανάστες γεμάτος ελπίδα μέσα σε ένα παλιό ατμόπλοιο. Στα 15 του ξεκίνησε για το λιμάνι της Νέας Υόρκης και είδε το Αγαλμα της Ελευθερίας για πρώτη φορά. Ο Τσακόπουλος μετακόμισε στο Σικάγο για να ζήσει με την οικογένειά του, πριν τελικά συνεχίσει δυτικά, στην κοιλάδα του Σαν Χοακίν στην Καλιφόρνια. Με παρότρυνση ενός καλού του φίλου συνέχισε τις σπουδές του, με αποτέλεσμα να αποκτήσει πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σακραμέντο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε ως πωλητής ακινήτων, ετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την πολύ επιτυχημένη καριέρα του στην αγορά ακινήτων.

Ο Τσακόπουλος ίδρυσε την «AKT Development Corporation» στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας, η οποία έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία αγοράς ακινήτων στην περιοχή υπό την καθοδήγησή του, έχοντας κατασκευάσει δεκάδες χιλιάδες σπίτια και περισσότερα από 30 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια χώρους γραφείων. Η «AKT» διατηρεί επίσης ένα πελατολόγιο και διαχειρίζεται περίπου 20.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων.

Ο Τσακόπουλος και η οικογένειά του είναι επίσης μεγάλοι υποστηρικτές πολιτικών και κοινοτικών αγώνων. Ο Τσακόπουλος όλη του την ζωή εκφράζει την πίστη του στην ελληνική ιδέα της «παιδείας», συμβάλλοντας διαρκώς στην εκπαιδευτική και πολιτιστική ζωή της ευρύτερης κοινότητας. Η οικογένεια Τσακόπουλου έχει δωρίσει χώρους και χρήματα σε πολιτιστικά ιδρύματα όπως η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, το Μουσείο Τέχνης «Crocker» και το Κέντρο Καλών Τεχνών «Roseville».

Επίσης, ο Τσακόπουλος είχε ταχθεί υπέρ της διά βίου εκπαίδευσης μέσω του Ταμείου Δωρεών Αγγελου και Σοφίας Τσακόπουλου (Angelo and Sofia Tsakopoulos Endowment Fund) αλλά και ως συμπρόεδρος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Για να στηρίξει περαιτέρω τη μελέτη και τον εορτασμό της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας, ο Τσακόπουλος υπήρξε από τους οργανωτές του Κέντρο «S.B. Vryonis» για τη Μελέτη του Ελληνισμού στο Σακραμέντο. Το 2018, η οικογένεια Τσακόπουλου δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια για την ίδρυση της έδρας «Justice Anthony M. Kennedy» στη Σχολή Νομικής του Πανεπιστημίου «Pacific McGeorge School of Law» στο Σακραμέντο.

Ακόμη, ο Τσακόπουλος έχει υπάρξει σημαντικός χορηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών πολιτικών και πολιτιστικών συμφερόντων στην Αμερική. Τόσο ο ίδιος, όσο και τα παιδιά του έχουν συνεισφέρει εκατομμύρια σε εθνικές, κρατικές και τοπικές εκστρατείες κατά την τελευταία δεκαετία. Αρκετοί Δημοκρατικοί υποψήφιοι για το χρίσμα του Προέδρου έχουν στηριχθεί από τον Τσακόπουλο, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται, ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκρέι Ντέιβις, οι γερουσιαστές Νταϊάν Φέινσταϊν και Καμάλα, αλλά και η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόζι. Ο Τσακόπουλος έχει επίσης αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στην προώθηση ομογενών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπεύθυνου Οικονομικών της Πολιτείας της Καλιφόρνιας και κυβερνητικού υποψηφίου, Φιλ Αγγελίδη.

Η κόρη του, Ελένη Τσακοπούλου-Κουνάλακη, είχε οριστεί πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουγγαρία το 2010 και το 2018 εξελέγη 50ή αντικυβερνήτης της Καλιφόρνιας. Ο Τσακόπουλος και η οικογένειά του έχουν ιδρύσει έδρες Ελληνικών Σπουδών σε αρκετά μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως το Τζορτζτάουν, το Στάνφορντ και το Κολούμπια, μεταξύ άλλων.

26 ΜΑΡΚΟΣ ΛΕΜΟΝΗΣ

$500 εκατ. (Celebrity Net Worth)

Επενδύσεις

Πανεπιστήμιο «Marquette» (Πολιτικές Επιστήμες), παντρεμένος

Αν και στα χαρτιά δεν είναι Ελληνας, ο Μάρκος-Αντώνιος Λεμονής, με Ελληνα πατέρα (Λέων) και Λιβανέζα μητέρα (Σοφία) ζει στο Μαϊάμι της Φλόριδας. Γεννήθηκε στη Βηρυτό του Λιβάνου κατά τη διάρκεια ενός βίαιου εμφυλίου πολέμου. Το ζευγάρι Λεμονή υιοθέτησε τον Μάρκο από ένα ορφανοτροφείο της Βηρυτού όπου εγκαταλείφθηκε μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη γέννησή του. Το ζευγάρι Ελληνοαμερικανών τον έφερε μαζί του στην καινούρια του πατρίδα εννέα μήνες αργότερα.

Ο 45χρονος πλέον Λεμονής, έγινε επιχειρηματίας, επενδυτής, πολιτικός και τηλεοπτική περσόνα. Μεγάλωσε μαθαίνοντας για τη λειτουργία των αυτοκινητοβιομηχανιών καθώς ο παππούς του είχε δύο από τις μεγαλύτερες αντιπροσωπείες της Chevrolet στη χώρα (στην Τάμπα και το Μαϊάμι). Σε ηλικία 12 ετών, ξεκίνησε μια επιχείρηση κουρέματος γκαζόν για να συγκεντρώσει χρήματα με σκοπό να ανοίξει μια επιχείρηση με καραμέλες. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο Marquette, υπηρέτησε ως πρόεδρος της Φοιτητικής Αθλητικής Επιτροπής και διοργάνωνε εκδηλώσεις συγκέντρωσης ρούχων για άστεγους στο Μιλγουόκι. Στην ηλικία των 22, έβαλε υποψηφιότητα για τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Φλόριδας και υποστηρίχθηκε από την εφημερίδα «Miami Herald», αλλά τελικά έχασε.

Ο Λεμονής έπιασε τελικά δουλειά στο «AutoNation», τον μεγαλύτερο αντιπρόσωπο αυτοκινήτων της χώρας, και έφτασε μέχρι τη θέση του περιφερειακού διευθυντή. Στη συνέχεια άκουσε κάποιες συμβουλές από έναν οικογενειακό φίλο, τον Λι Λακόκα (πρώην επικεφαλής της Chrysler Corporation), ο οποίος του είπε ότι η πορεία προς επιτυχία έγκειται σε μια βιομηχανία ανοιχτή στο καινούριο. Ο Λακόκα τον ώθησε να μπει στην επιχείρηση ειδών κατασκήνωσης RV, που τον οδήγησε στην πρωτοκαθεδρία της Αμερικής για προϊόντα RV’s, αξεσουάρ κατασκήνωσης και συντήρηση και επισκευή προϊόντων RV.

Ο επιχειρηματίας είναι ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος εταιρειών όπως η Camping World Holdings, Inc. (η οποία απέκτησε την FreedomRoads – μια αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στην πώληση ψυχαγωγικών οχημάτων, εξαρτημάτων αυτοκινήτων και κινητήρων), Good Sam Enterprises και Gander Mountain Company, Inc. (δίκτυο λιανικής πώλησης καταστημάτων για κυνήγι, ψάρεμα και κάμπινγκ). Εκτός από αυτές τις εταιρείες, ο Λεμονής είναι πιθανότατα πιο γνωστός για το γεγονός ότι ήταν ο παρουσιαστής της αμερικανικής τηλεοπτικής εκπομπής πραγματικότητας. Το κέρδος που επικεντρώνεται στην εξοικονόμηση μικρών επιχειρήσεων (όπως το «The Simple Greek» και του «Ellison Eyewear») σε όλη τη χώρα. Η επίδειξη αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 7η σεζόν και έχει κερδίσει το λεύκωμα Lemonis «Business Turnaround King».

Ο Λεμονής είναι ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος εταιρειών όπως η «Camping World Holdings, Inc.», η «Good Sam Enterprises» και η «Gander Mountain Company, Inc.».

Ο Λεμονής παντρεύτηκε την κατά 20 χρόνια μεγαλύτερη συνάδελφό του επιχειρηματία Μπόμπι Ράφελιν το 2018. Το ζευγάρι συναντήθηκε για πρώτη φορά το 2016 όταν ο Λεμονής αγόρασε μια εταιρεία μόδας (Runway) που ανήκε στην Ράφελιν.

27 ΤΖΟΝ ΡΑΝΓΚΟΣ Ο ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ

$468 εκατ. (ΤΝΗΕ)

Περιβαλλοντική Διαχείριση

Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Χιούστον, 3 παιδιά

Ο Τζον (Ιωάννης) Ράνγκος, 90 χρόνων, διάσημος φιλάνθρωπος, έκανε την περιουσία του μέσω των μεταφορών, της διαχείρισης αποβλήτων, καθώς και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Γεννημένος στο Στόιμπενβιλ του Οχάιο, ο Ράνγκος μεγάλωσε με την μητέρα και τον παππού του κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης στη Βιρτζίνια. Κατάλαβε γρήγορα από παιδί τις δυσκολίες της ζωής καθώς οι κακουχίες της ύφεσης αντικαταστάθηκαν από τα προβλήματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Εβλεπε τους άντρες από την κοινότητα να φεύγουν για το μέτωπο, καθώς οι γυναίκες έμεναν πίσω να δουλέψουν σε εργοστάσια για να στηρίξουν τις ίδιες και τις οικογένειές τους, κι έτσι από νεαρή ηλικία ανέπτυξε βαθιά αίσθηση υπερηφάνειας και σεβασμό για τη συλλογική εργασία και τις θυσίες προς όφελος της πατρίδας.

Ως νεαρός ενήλικος, ο Ράνγκος παρακολούθησε τη Σχολή Επιχειρήσεων του Χιούστον. Σταμάτησε τις σπουδές του για να υπηρετήσει στην μονάδα Reservoir Active Air Force στο Πίτσμπουργκ. Μετά από επιτυχή θητεία στην Πολεμική Αεροπορία, επέλεξε τον Στρατό Ξηράς. Υπηρέτησε με διακρίσεις στο Πεζικό από το 1951-54, συμπεριλαμβανομένου ενός χρονικού διαστήματος σε μια ειδική ομάδα στην Απω Ανατολή.

Ο Ράνγκος επέστρεψε στην κανονική ζωή με στρατιωτικές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού μεταλλίου, του μετάλλου των Ηνωμένων Εθνών, του μετάλλου της κορεατικής εκστρατείας και μιας τιμητικής διάκρισης από τον πρόεδρο Τρούμαν και τον πρόεδρο Σίγκμαν Ρι της Νότιας Κορέας.

Ο Ράνγκος ξεκίνησε την καριέρα του στην «Rockwell Manufacturing Company» στο Πίτσμπουργκ, όπου έγινε ο νεότερος γενικός εκπρόσωπος στην ιστορία της εταιρείας. Δημιούργησε αρκετές εταιρείες στη δεκαετία του 1960 και πρωτοστάτησε στην τεχνολογική πρόοδο και στη μεταφορά και διάθεση βιομηχανικών αποβλήτων. Ιδρυσε την «Chambers Development Inc.» το 1971, μια επιχείρηση που παρείχε υπηρεσίες επεξεργασίας αποβλήτων, ανέπτυξε εμπορικά προγράμματα ανακύκλωσης και καινοτόμησε με τις ειδικά διαμορφωμένες χωματερές για την προστασία των υπογείων υδάτων.

Τα πολλά καινοτόμα επιτεύγματα του Ράνγκου περιλαμβάνουν τη μετατροπή στάχτης σε ένα χρήσιμο συστατικό για αντιολισθητικά υλικά για αυτοκινητόδρομους. Εχει επίσης διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επινόηση τεχνικών για την ανακύκλωση προϊόντων ασφάλτωσης και την επεξεργασία αποβλήτων. Ανέπτυξε μεθόδους για τη διάθεση υγρών βιομηχανικών αποβλήτων και δημιούργησε ένα σύστημα ανάκτησης πόρων το οποίο μετατρέπει το μεθάνιο που παράγεται από απόβλητα σε ανακυκλώσιμη ενέργεια.

Μαζί με τους γιους του, τον Αλεξ και τον Τζον Jr., ο Ράνγκος ανέπτυξε πρότυπα για τις περιοχές τοπικής αποχέτευσης που επέλυαν πολλές περιβαλλοντικές ανησυχίες σε εθνικό επίπεδο. Εισήγαγαν δεκαετίες πριν πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος, περιλαμβανομένου του σχεδιασμού για την αυστηρή εφαρμογή των ομοσπονδιακών νόμων που απαγορεύουν τις «σκιώδεις» πρακτικές για τη μεταφορά παράνομων αποβλήτων. Σε ολόκληρη την Ανατολική Ακτή και στις Μεσοδυτικές Πολιτείες, δημιούργησαν τις μεγαλύτερες και πιο εξελιγμένες εγκαταστάσεις χωματερών στη βιομηχανία -συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων HDPE (υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλενίου) διπλής σύνθεσης για την προστασία των υπόγειων υδάτων- πολύ πριν εμφανιστούν άλλες εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων.

Τον Οκτώβριο του 1991, η «Chambers Development» είχε στην κατοχή της έναν αριθμό μεγάλων περιφερειακών χώρων υγειονομικής ταφής, αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 1995 η «Chambers Development» έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων της χώρας. Ο Ράνγκος υπηρέτησε επίσης ως αντιπρόεδρος της «USA Waste».

Μαζί με τον συνεργάτη του Ιαν Μακλίν, έναν διακεκριμένο πράκτορα του FBI, ο Ράνγκος ίδρυσε την «Security Bureau Inc.», μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής φύλαξης στη χώρα, στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Η «SBI» φυλάσσει τα πάντα, από τράπεζες και εμπορικά κέντρα μέχρι βιομηχανικές μονάδες ατομικής παραγωγής ενέργειας. Εξελίχθηκε σε μια εταιρεία με άδεια σε κάθε Πολιτεία και τελικά πωλήθηκε για περισσότερα από 40 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Ράνγκος έχει τρία παιδιά και πολλά εγγόνια. Είναι ιδρυτής και διευθυντής του Οικογενειακού Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «John G. Rangos Sr.», ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος του Κογκρέσου «Medal of Honor», ιδρυτής της Διεθνούς Ορθόδοξης Χριστιανικής Φιλανθρωπίας και πρώην πρόεδρος της UNICEF.

Το Ιδρυμα «Rangos» υποστηρίζει την ιατρική έρευνα στο Παιδικό Νοσοκομείο του Πίτσμπουργκ, ένα από τα καλύτερα κέντρα παιδιατρικής φροντίδας παγκοσμίως και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins όπου εισήγαγε ένα καινοτόμο πρόγραμμα που έλκει τα πιο λαμπρά νεαρά μυαλά στο Johns Hopkins. Το Ιδρυμα Rangos υποστηρίζει επίσης προγράμματα στα πανεπιστήμια «Duquesne» και «Carnegie Mellon» και σε πολλά άλλα προγράμματα και οργανισμούς. Ο Ράνγκος ανέλαβε δράση να στηρίξει τους τραυματίες στρατιωτικούς της χώρας να επανενταχθούν στην κοινωνία.

Στις αρχές του 2016 έλαβε επίτιμο διδακτορικό από το Ορθόδοξο Θεολογικό Σεμινάριο του Αγίου Βλαδίμηρου στο Κρέστγουντ της Νέας Υόρκης. Το 2018, ο Ράνγκος τιμήθηκε από το Johns Hopkins για τα επιτεύγματά του.

28 ΤΟΜ ΧΑΝΚΣ ΚΑΙ ΡΙΤΑ ΓΟΥΙΛΣΟΝ – ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Αssociated press

(Photo by Richard Shotwell/Invision/AP)

$467 εκατομμύρια

Ψυχαγωγία (Celebrity Net Worth)

Παντρεμένοι, 4 παιδιά

Παρόλο που πάντα θεωρούσε τον εαυτό του «φιλέλληνα», ο Τόμας Χανκς μπορεί επίσημα πλέον να αποκαλεί τον εαυτό του «Ελληνα». Λίγο πριν το τέλος του 2019, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υπέγραψε τιμητική εντολή πολιτογράφησης, επιτρέποντας στον 63χρονο ηθοποιό να διεκδικήσει την ελληνική υπηκοότητα. Το πρώτο tweet του Χανκς το 2020 είχε ως εξής: «Ξεκινάει το 2020 ως επίτιμος πολίτης της Ελλάδας! Kronia pola! Hanx»

Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, η τιμητική πολιτογράφηση μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα «που έχουν παράσχει εξέχουσες υπηρεσίες στη χώρα ή των οποίων η πολιτογράφηση εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον». Η πρωτοβουλία πάρθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συναντήθηκε με τον Χανκς και συζήτησε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Η πρόταση του Πρωθυπουργού προς τον Χανκς έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, ανέφεραν πηγές και ακολούθησε το επίσημο αίτημα προς τον πρόεδρο Παυλόπουλο από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ο Χανκς ασπάστηκε την Ορθοδοξία το 1988, πριν παντρευτεί την Ρίτα Ουίλσον (η μητέρα της οποίας ήταν Ελληνίδα που γεννήθηκε στην Αλβανία), κατέχει ακίνητη περιουσία στην Αντίπαρο και υποστήριξε ήσυχα αρκετές πρωτοβουλίες για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας των θυμάτων στην περιοχής Μάτι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το 2018. Η εφημερίδα «Guardian» ανέφερε ότι ο Χανκς, με την δική του ομολογία, «είναι μεγάλος θαυμαστής όλων των ελληνικών πραγμάτων». Ο αστέρας του Χόλιγουντ επισκέπτεται τη χώρα εδώ και χρόνια, περνώντας σχεδόν κάθε καλοκαίρι στο νησί του Αιγαίου, την Αντίπαρο, «όπου μαζί με την σύζυγό του, Ρίτα Ουίλσον, έχουν σπίτι. Η Ουίλσον πιστεύεται ότι έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην απόφασή του να γίνει συμπαραγωγός της επιτυχημένης ρομαντικής κωμωδίας «My Big Fat Greek Wedding». Ηταν επίσης παραγωγός του «Mamma Mia!».

Τον Δεκέμβριο του 2019, ο Χανκς έλαβε το τιμητικό βραβείο «Cecil B De Mille» για το 2020 στις Χρυσές Σφαίρες. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Χανκς δήλωσε: «Είμαι πλέον Ελληνας για περισσότερα από 32 χρόνια. Η Ελλάδα είναι ένας παράδεισος… η γη, ο ουρανός, το νερό, είναι καλά για την ψυχή. Είναι ένας τόπος θεραπείας, ιδιαίτερα αν καταφέρετε να ακολουθήσετε αυτό το υπέροχο ελληνικό πρόγραμμα που κοιμάστε μέχρι το μεσημέρι, ξυπνάτε και επιχειρηματολογείτε σε μια ταβέρνα μέχρι τις 3 τα ξημερώματα. Είναι η καλύτερη ζωή που μπορεί να έχει κανείς».

Δύο εβδομάδες μετά την απόδοση της επίσημης ελληνικής ιθαγένειας από τον Παυλόπουλο στον Χανκς, το ίδιο έγινε και στην Ουίλσον, αλλά και στα δύο παιδιά τους παιδιά.

29ΔΡ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΑΛΑΚΑΤΟΣ – ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ

379 εκατ. δολάρια (TNHE)

Βιομηχανική Τεχνολογία, Επιχειρηματικό Κεφάλαιο

Reed College, παντρεμένος, 2 παιδιά

Ο Νικόλαος Γαλάκατος, 59 χρόνων, είναι ο «Global Head of Life Sciences» της «Blackstone» και μπήκε στην εταιρεία το 2018, στο πλαίσιο της εξαγοράς της «Clark» από την «Blackstone» (μια εταιρεία της οποίας ήταν συνιδρυτής και διηύθυνε).

Η «Blackstone Life Sciences» ιδρύθηκε για να αποτελέσει βασική πηγή κεφαλαίων των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες θα παρείχαν θεραπεία αιχμής στους ασθενείς.

Είναι μια ιδιωτική επενδυτική πλατφόρμα που επιδιώκει να επενδύσει σε εταιρείες και προϊόντα εντός των τομέων των επιστημών της ζωής. Η εταιρεία επιδιώκει να φέρει την αναγκαία χρηματοδότηση που απαιτείται για την προώθηση φαρμάκων και τεχνολογιών υγειονομικής περίθαλψης στην ευρύτερη αγορά υλοποιώντας ιδέες που αλλιώς θα χάνονταν.

Ο Γαλάκατος, που γεννήθηκε στην Ελλάδα, με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και επενδυτική εμπειρία, έχει ηγηθεί επενδύσεων στη βιοτεχνολογία, εταιρικών σχέσεων φαρμακευτικών εταιρειών και διαγνωστικής, από startup εταιρείες μέχρι εμπορικές επιχειρήσεις. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της «New Business» στη «Millennium Pharmaceuticals» (από το 1997 έως το 2000), μια ηγετική εταιρεία βιοφαρμακευτικών προϊόντων που αγόρασε η «Takeda Oncology Company» για 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο του 2008 και μέλος της ομάδας διαχείρισης. Την εποχή εκείνη ο Γαλάκατος ίδρυσε τη «Millennium Predictive Medicine» και τη «TransForm Pharmaceuticals», όπου ήταν πρόεδρος. Πριν από τη σταδιοδρομία του στη «Millennium», ήταν συνεργάτης στην «Venrock Associates», με επίκεντρο τις επενδύσεις σε πρώιμο στάδιο της βιοτεχνολογίας. Πριν από την «Venrock», διετέλεσε επικεφαλής της έρευνας της Μοριακής Βιολογίας στην «Novartis».

Ο Γαλάκατος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Απέκτησε το προπτυχιακό του δίπλωμα στο «Reed College», και είναι κάτοχος διδακτορικού στην οργανική χημεία του MIT, αφού ολοκλήρωσε τις μεταδιδακτορικές του σπουδές στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Ακόμα, είναι διευθυντής της εταιρείας οφθαλμολογίας «Ophtotech», της εταιρείας καρδιοαγγειακής θεραπείας «Portola» και της διαγνωστικής εταιρείας «Nanostring», οι οποίες είχαν επιτυχημένες IPOs το 2013. Πριν από αυτό πούλησε τη TransForm «Pharmaceuticals» στη «Johnson & Johnson» και ως πρόεδρος της «Hypnion» ο Γαλάκατος κατάφερε την πώλησή της στην «Eli Lilly» για $315 εκατομμύρια το 2007, επιχειρηματική κίνηση που σημειώθηκε από το «Forbes». Είναι επίσης πρόεδρος της «Anthos Therapeutics» και «Praxis Precision Medicine» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Entasis Therapeutics» και της «Talaris, Inc.».

Με την σύζυγό του, Αλίκη, έχουν δύο γιους. Ο Γαλάκατος είναι μέλος του Συμβουλίου Διεύθυνσης του Ινστιτούτου «Koch» στο MIT και του Συμβουλευτικού Συμβουλίου Γενετικής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κολλεγίου Ανατόλια και του «Reed College».

Πριν από λίγους μήνες, η «Blackstone» δήλωσε ότι θα επενδύσει 400 εκατομμύρια δολάρια σε κοινή επιχείρηση με την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία «Ferring», η οποία εργάζεται σε πειραματική γονιδιακή θεραπεία για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, έργο το οποίο θα επιβλέπει ο Γαλάκατος.

30 ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΠΕΛΑΣ – ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

$340 εκατομμύρια (TNHE)

Διοίκηση Επιχειρήσεων

«Kent State University»:

Παντρεμένος, 2 παιδιά

Ο Μιχαήλ Καπέλας, 65 χρόνων, είναι ένας βετεράνος της τεχνολογίας και της πληροφορικής με 30 και πλέον χρόνια και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους τεχνολογικούς γκουρού της εποχής μας.

Ο Καπέλας ανέπτυξε έντονο ενδιαφέρον για τους υπολογιστές ως προπτυχιακός φοιτητής στο «Kent State University». Λίγο μετά την αποφοίτησή του, συναντήθηκε με την σύζυγό του, Μαρή Αγγελίνο, πρώην νοσοκόμα. Οι δύο τους παντρεύτηκαν το 1979 και ταξίδεψαν τον Κόσμο για δύο δεκαετίες καθώς η επιχειρηματική φήμη του Καπέλα, μεγάλωνε. Υπήρξε αντιπρόεδρος της «Oracle Corporation» από το 1997 έως το 1998. Μετά από την «Oracle», συνέχισε στην «Compaq» όπου κατείχε τις θέσεις του CIO, COO και αργότερα προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου. Κατά την διάρκεια της θητείας του στην «Compaq», βοήθησε τα μέγιστα την Microsoft για την κυκλοφορία του λειτουργικού συστήματος των «Windows 2000».

Μετά την εξαγορά της «Compaq» από την «Hewlett Packard», παρέμεινε ως πρόεδρος της δεύτερης για έξι μήνες για να διευκολύνει την ενσωμάτωση των δύο εταιρειών. Στη συνέχεια εγκατέλειψε την «HP» για να γίνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «MCI WorldCom» από το 2002 έως το 2006. Η «WorldCom» παραμένει, μέχρι σήμερα, η εταιρεία με την μεγαλύτερη ανάκαμψη στην ιστορία των επιχειρήσεων-κολοσσών. Μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής του στη «Verizon», ο Καπέλας έλαβε ένα πακέτο μπόνους, ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων. Αργότερα, ίδρυσε την εταιρία «Capellas Strategic Partners» με έδρα την Ατλάντα, μια συμβουλευτική εταιρεία στον χώρο της τεχνολογίας.

Ο Καπέλας λέει ότι κληρονόμησε την έντονη αποφασιστικότητά του από τον πατέρα του, έναν Ελληνα πατριώτη που πολέμησε με τον Ελληνικό Στρατό ενάντια των Γερμανών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τον πόλεμο, ο πατέρας Καπέλας συνάντησε και παντρεύτηκε την σύζυγό του, Τζούλιετ, στην Ιταλία. Στη συνέχεια, η οικογένεια μετανάστευσε στο Οχάιο, όπου ο πατέρας του Καπέλα έφτασε από απλός εργάτης στην θέση του επιθεωρητή της «Republic Steel Corporation». Εργάστηκε εκεί για 30 χρόνια.

Με την σύζυγό του έχουν δύο κόρες. Του αρέσει το γκολφ και η μουσική ροκ-εν-ρολ. Συμμετέχει επίσης ενεργά σε κοινωφελείς και φιλανθρωπικές δράσεις. Το 2002, έγινε ο πρώτος αποδέκτης του βραβείου τεχνολογίας «Hope» από το «Center for Missing & Exploited Children». Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου «Boys & Girls Clubs» της Αμερικής.

Προηγουμένως ο Καπέλας θήτευσε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του American «University Board of Trustees» και πρόσφατα υπηρέτησε ως συμπρόεδρος του «CLOUD Commission», το οποίο προσέφερε στην κυβέρνηση Ομπάμα βοήθειες σχετικά με τις πολιτικές του «cloud computing». Στα μέσα του 2015, ο Καπέλας διορίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Tenable Network Security». Υπηρετεί επίσης επί του παρόντος στα συμβούλια της «Cisco» και της «Flextronics» και στη συμβουλευτική ομάδα της «Kony».

31 ΤΖΟΝ ΤΖΟΡΤΖΗΣ – ΛΟΥΪΖΙΑΝΑ

$350 εκατομμύρια (Celebrity Net Worth)

Υπηρεσίες Τροφίμων, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Φιλανθρωπία, ΜΜΕ

«Tulane University», παντρεμένος, 3 παιδιά

Ο Τζον Τζώρτζης, 59 χρόνων, δραστηριοποιείται επιχειρηματικά σε πολλούς τομείς, ενώ παράλληλα είναι γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο και αποτελεί έναν ισχυρό υποστηρικτή των ελληνικών συμφερόντων. Είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της «Georges Enterprises», μιας εταιρείας με έδρα το Ελμγουντ του Λος Αντζελες, που ειδικεύεται στην εξαγορά και περεταίρω ανάπτυξη επιχειρήσεων. Επενδύει στην πώληση τροφίμων, τη διανομή αγαθών, την ψυχαγωγία μέσω βιντεοπαιχνιδιών, τα εστιατόρια και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η «Georges Enterprises» ξεκίνησε ως «Imperial Trading» το 1916, μια εταιρεία χονδρικής πώλησης προϊόντων σε παντοπωλεία που ιδρύθηκε από τον παππού τής μητέρας του Τζώρτζη. Η εταιρεία είναι πλέον ο όγδοος μεγαλύτερος προμηθευτής αγαθών σε επιχειρήσεις λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Ο Τζώρτζης ξεκίνησε στην οικογενειακή επιχείρηση σε νεαρή ηλικία, σκουπίζοντας τις αποθηκες μέχρι τα 11 και ετοιμάζοντας παραγγελίες μέχρι τα 15. Ο πατέρας του Ντένις Τζώρτζης μετανάστευσε στις ΗΠΑ αφού πολέμησε την Εθνική Αντίσταση και στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία σε μικρή ηλικία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τον Απρίλιο του 2013, η «Georges Enterprises» απέκτησε την καθημερινή εφημερίδα «The Advocate – Baton Rouge» με έδρα της Νέα Ορλεάνη και τις ιστοσελίδες που καλύπτουν τις κοντινές πόλεις Ασενσιόν και Ακαντίνα, ο συγκεκριμένος όμιλος είναι ο μεγαλύτερος της Λουιζιάνα.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο «Tulane» το 1983, στρέφοντας την προσοχή του στην εταιρεία «Imperial Trading», αυξάνοντας τις πωλήσεις της από 29 εκατομμύρια δολάρια σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια σήμερα, με 5.000 καταστήματα λιανικής σε 12 Πολιτείες. Οι πρόσφατες εξαγορές από μέρους της «Georges Enterprises» περιλαμβάνουν: 50 εκατομμύρια δολάρια για την εταιρεία διανομής τροφίμων «Clifford D. Fite Company» (2011), 100 εκατομμύρια δολάρια για την «Union Grocery» (2010) καθώς και την αγορά του θρυλικού εστιατορίου «Galatoire» στην ιστορική συνοικία Bourbon Street (2009). Ο Τζώρτζης είχε δηλώσει σε σχετικό δελτίο Τύπου πως «θέλουμε να πραγματοποιήσουμε τις περισσότερες εξαγορές στον τομέα της διανομής τροφίμων».

Το 2006, η «Imperial Vending» συγχωνεύθηκε με τη «Whitener Snacks» για να δημιουργηθεί η «Refreshment Solutions», θυγατρική της εταιρείας «Georges Enterprises». Οι διανομείς AMA της «Georges Enterprises» ειδικεύονται στην ψυχαγωγία μέσω βιντεοπαιχνιδιών, τη δημιουργία τραπεζιών μπιλιάρδου και τα jukeboxes. Μεταξύ των ακινήτων που διαθέτει η «Georges Enterprises» υπάρχουν 25 στρέμματα βιομηχανικών ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Ορλεάνης, συμπεριλαμβανομένου του χώρου που κάποτε λειτουργούσαν τα κινηματογραφικά στούντιο της Λουιζιάνα.

Η «Georges Enterprises» στο παρελθόν είχε μεγάλη ανάμειξη και με τη ναυτιλία. Ωστόσο, όπως είπε ο Τζώρτζης στον «Εθνικό Κήρυκα», αμέσως μετά τη διαρροή πετρελαίου της «BP» τον Ιανουάριο του 2010, η εταιρεία πούλησε τον στόλο των ρυμουλκών της στη «Dolphin Marine International Company» για να επικεντρωθεί στην επιχείρηση διανομής τροφίμων. Η οικογένεια της συζύγου του, έχει στην ιδιοκτησία της μια εταιρεία καθαρισμού, την Oil Mop OMI. Ο Τζώρτζης ασχολείται ενεργά και στη δημόσια ζωή της Λουιζιάνα και συγκεκριμένα την κοινότητα του Ελληνορθόδοξου Ναού της Αγίας Τριάδας. Ως πρώην πρόεδρος της εκκλησίας φιλοξένησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο όταν επισκέφθηκε τη Νέα Ορλεάνη τον Οκτώβριο του 2009.

Τον Μάιο του 2019, η εφημερίδα «Advocate» του Τζώρτζη εξαγόρασε την δεύτερη εφημερίδα της Νέας Ορλεάνης «The Times-Picayune» και τον συνοδευτικό δικτυακό ιστότοπο «nola.com» από την «Advance Local». Ο «Advocate» θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ημερήσια εφημερίδα που κυκλοφορεί επτά ημέρες την εβδομάδα στην μητροπολιτική περιοχή της Νέας Ορλεάνης. Οι ιστότοποι έχουν ήδη συγχωνευτεί στο «nola.com».

Επίσης ο Τζώρτζης έβαλε υποψηφιότητα στο παρελθόν για κυβερνήτης της Λουιζιάνα με τους Δημοκρατικούς το 2007 και για δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης το 2010, αλλά έχασε για λίγο και στις δύο προσπάθειες.

Ο Τζώρτζης είναι υπεύθυνος Οικονομικών του Εθνικού Μουσείου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πρώην πρόεδρος του «Young Presidents Organization of Louisiana», πρώην μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου «Tulane», του Πανεπιστημίου της Νέας Ορλεάνης, του «LSU Medical Foundation Board», του «New Orleans and Jefferson Parish Business Councils», του «World Trade Center» και του «Chamber of Commerce». Είναι μεγάλος υποστηρικτής της εκπαίδευσης στην επιχειρηματικότητα, έχοντας ιδρύσει το «Lemonade Day» στη Λουιζιάνα, μια κοινοτική εκδήλωση που δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν την εσωτερική λειτουργία μιας επιχείρησης. Το «Lemonade Day» βοήθησε περισσότερα από 5.000 παιδιά να γίνουν επιχειρηματίες. Ο Τζώρτζης έχει θέση επίσης στο Διοικητικό Συμβούλιο του «The Hellenic Initiative» και μαζί με την σύζυγό του Ντέιθελ συμμετέχουν σε πολλές άλλες φιλανθρωπικές δράσεις.

Το ζεύγος Τζώρτζη έχει τρία παιδιά: την Ζάνα, την Λίζα και την Νίκη. Η μητέρα του Τζώρτζη, Ανίτα Πέλια-Τζώρτζη, πέθανε τον περασμένο Ιανουάριο. Ηταν γνωστή για την εθελοντική της δράση, το πηγαίο της χιούμορ και τη φιλοξενία της. Ο πατέρας της, Κωνσταντίνος Πέλιας, ήταν ο ιδρυτής της «Imperial Trading».

Ο Γιώργος συνέβαλε στην σημαντικά ανοικοδόμηση της ελληνικής κοινότητας στη Νέα Ορλεάνη μετά τον φονικό τυφώνα «Κατρίνα» το 2005. «Ολα είχαν ερημώσει», είχε δηλώσει στον «Εθνικό Κήρυκα» το 2015, «ξαναχτίσαμε τα πάντα σε 90 ημέρες, ήταν ένα θαύμα».

32. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΠΟΤΣ – ΠΕΝΣΥΛΒΑΝΙΑ

$335 εκατομμύρια (TNHE)

Εκδόσεις, Ακίνητα, Οινοποιία

Παντρεμένος, παιδιά

Ο Νικόλαος Γ. Καραμπότσιος (Κάραμποτς), 86 χρόνων, έχει περάσει πάρα πολλά από τις μέρες των νεανικών του χρόνων που γυάλιζε παπούτσια. Από τότε έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους φιλάνθρωπους της γενιάς του – δωρίζοντας εκατομμύρια δολάρια σε διάφορες περιστάσεις.

Ο Κάραμποτς, είναι ιδιοκτήτης της «Kappa Publishing Group, Inc.» (η μεγαλύτερη εκδοτική περιοδικών και βιβλίων παζλ) καθώς και εταιρειών που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία και την οινοποιεία. «Το ζητούμενο εδώ δεν είναι τελικά η καθαρή σας αξία, αλλά το τι μπορείτε να κάνετε με όσα έχετε δημιουργήσει», είχε δηλώσει κάποτε. Οι γονείς του, η Κωνσταντίνα Χρυσομάλλη και ο Γεώργιος Καραμπότσιος, κατάγονταν από την Πελοπόννησο. Το όνομα της οικογένειας άλλαξε όταν ο πατέρας του έφτασε στο Ελις Αϊλαντ.

Ο Κάραμποτς γεννήθηκε στη Νέα Ιερσέη και μεγάλωσε στο Νότιο Μπρονξ. Ο πατέρας του έχασε το εστιατόριό του στο κραχ της Wall Street το 1929 και ο Κάραμποτς έπιασε την πρώτη του δουλειά στην ηλικία των 9 ετών, το 1942, ως λούστρος στην Union Square του Μανχάταν. Το 1949, ο Κάραμποτς κατατάχθηκε στο αμερικανικό Ναυτικό (όπου υπηρέτησε για 11 χρόνια) και μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο, το 1951 εισήλθε στο χώρο των εκδόσεων, μαθαίνοντας τη δουλειά σε μια θυγατρική της RCA στην Wall Street πριν γίνει συνεχίσει την καριέρα του αλλού. Τελικά έκανε καριέρα στον χώρο των πωλήσεων και στη συνέχεια σε διευθυντικές θέσεις που του προσέφερε ένας φιλέλληνας από την Αυστρία, ιδιοκτήτης της «Polychrome», κατασκευάστριας εταιρείας προμηθειών που σχετίζονται με την βιομηχανία του χαρτιού εκτύπωσης.

Το 1964, ξεκίνησε, με έναν συνεργάτη, την «Phota Inc.», μια εταιρεία που παρήγαγε ειδικά υλικά για φωτογραφία που βοήθησαν στην εξέλιξη του φιλμ και συνεισέφερε στην ανάπτυξη και εισαγωγή της «Fujifilm» στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1970 απέκτησε εκτυπωτική εταιρεία στο Σκράντον της Πενσυλβάνια και επεκτάθηκε μέσω της εκτύπωσης και της βιβλιοδεσίας του περιοδικών για την τηλεόραση, πολλά εκ των οποίων ευρείας κυκλοφορίας σε όλες τις ΗΠΑ. Αυτή η εταιρεία, είναι γνωστή σήμερα ως «Kappa Graphics».

Σήμερα, ο Κάραμποτς είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Spartan», μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών διαχείρισης και νομικών συμβουλών στις διάφορες θυγατρικές τους Κάραμποτς. Κατέχει παρόμοιες θέσεις και σε άλλες εταιρείες του, των οποίων τα συμφέροντα περιλαμβάνουν εκτυπώσεις, εκδόσεις, σχεδιασμό προϊόντων και αγορά ακινήτων. Διαθέτει επίσης ένα κλαμπ και έναν αμπελώνα / οινοποιείο. Σε όλες του τις επιχειρήσεις, αρωγός στέκεται η οικογένειά του.

Από το 1993 έως το 2013 διετέλεσε διευθυντής της «AMREP Corporation», των οποίων τα συμφέροντα βασίζονται στον κλάδο των ακινήτων και των Μέσων Ενημέρωσης. Ο Κάραμποτς παραιτήθηκε το 2013 από τη θέση του αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της «AMREP» για να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στις επενδύσεις του στον ιδιωτικό τομέα, αλλά διατηρεί σημαντικά μερίδια των μετόχων της «AMREP». Η εταιρεία έχει αναπτυχθεί εκτενώς στο Ρίο Ράντσο, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Νέου Μεξικού. Οι επιχειρήσεις του Κάραμποτς απασχολούν περίπου 2.000 άτομα στην Ιντιάνα, τη Φλώριδα, το Ουισκόνσιν, τη Νέα Υόρκη και την Πενσυλβάνια.

Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αγορά ακινήτων όταν αγόρασε ένα αγρόκτημα έξω από τη Φιλαδέλφεια το 1980. Αυτό οδήγησε σε άλλες αγορές οικοπέδων, κυρίως στην Πενσυλβάνια, και τελικά προχώρησε στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη του «Jericho National Golf Club, Inc.» στο Ουάσιγκτον Κρόσινγκ της Πενσυλβάνια. Ο Κάραμποτς είναι επίσης ιδιοκτήτης του «Krasi», «LLC», της εταιρείας «Karamoor Estate Vineyards and Winery» και παραγωγός των κρασιών «Karamoor Estate», που έχουν κερδίσει πολλά βραβεία σε αμερικανικούς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας κρασιού.

Μαζί με την σύζυγό του για 60 χρόνια πλέον, την Αθηνά Δικεγόρου-Κάραμποτς, της οποίας οι γονείς μετανάστευσαν από την Μακεδονία, δημιούργησε το Ιδρυμα «Karabots, Inc.» ως αποτέλεσμα των εμπειριών του ως έφηβος στο Νότιο Μπρονξ. Το Ιδρυμα ειδικεύεται στην διεύρυνση των ευκαιριών για τους νέους ανθρώπους στο κέντρο των πόλεων ή σε άλλες κοινότητες που δεν είναι λιγότερο ανεπτυγμένες.

Είχε δηλώσει στον «Ε.Κ.» το 2009: «Η καρδιά μου πονάει για τα παιδιά που μεγαλώνουν στη φτώχεια και δεν ξέρουν ότι υπάρχει εκεί έξω κάτι καλύτερο». Το φθινόπωρο του 2012, το Ιδρυμα έδωσε 7,5 εκατομμύρια δολάρια στο Παιδικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας για μια νέα μονάδα παιδιατρικής περίθαλψης που άνοιξε τον Φεβρουάριο του 2013.

33 ΠΙΤΕΡ ΜΠΑΡΗΣ – ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ

$315 εκατομμύρια (TNHE)

Κεφάλαια Επιχειρήσεων

«Northwestern Univercity» (Ηλεκτρολόγων Μηχανικών), παντρεμένος, 2 παιδιά

Ο Πίτερ Τζ. Μπάρης, 68 χρόνων, είναι γνωστός επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων για τη δημιουργία εταιρειών όπως οι «Groupon», «Career Builder», «Sales Force», «TiVo», «Jet.com» και «Diapers.com». Το «Forbes» τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο «Midas» των καλύτερων επιχειρηματικών κεφαλαίων και επενδυτών τεχνολογίας στον Κόσμο για αρκετά χρόνια μεταξύ του 2007 και του 2014. Διετέλεσε γενικός εταίρος του μεγαλύτερου επενδυτή επιχειρηματικών κεφαλαίων «New Enterprise Associates, Inc. (NEA)» από το 1999 έως το 2017, ενώ μπήκε στην εταιρεία το 1992.

Στο «NEA» προχώρησε σε επενδύσεις σε περισσότερες από 25 εταιρείες που είχαν επιτυχημένες εξαγορές, μεταξύ αυτών και από το δημόσιο. Η «NEA» επένδυσε 14,8 εκατομμύρια δολάρια στην «Groupon» στις αρχές του έτους, και έλαβε 70 εκατομμύρια δολάρια το 2011. Την ίδια χρονιά η «Groupon εξαγοράστηκε από το δημόσιο, κερδίζοντας μία από τις μεγαλύτερες αποδόσεις, με αρχική δημόσια προσφορά αξίας 12,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι σήμερα πρόεδρος και γενικός συνεργάτης της «NEA».

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της «NEA», τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας αυξήθηκαν, υπό την ηγεσία του Μπάρη, από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια και ο οργανισμός κλιμάκωσε τις δραστηριότητές του έτσι ώστε να γίνει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων στον Κόσμο. Η εταιρεία, η οποία ξεκίνησε με γραφεία στο Μέριλαντ και στη «Silicon Valley» της Καλιφόρνιας, διαθέτει υποκαταστήματα στην Ινδία, στην Κίνα – και πιο πρόσφατα στη Νέα Υόρκη. Η «ΝΕΑ», που ιδρύθηκε πριν από περισσότερα από 35 χρόνια, έχει διαχειριστεί πάνω από 200 εταιρείες χαρτοφυλακίου που εξαγοράστηκαν από το δημόσιο και πάνω από 320 εξαγορές από άλλους φορείς.

Ο Μπάρης μεγάλωσε στο Σικάγο, Ιλινόις. Ο πατέρας του, Τζέιμς, ήταν μηχανικός και οι παππούδες του κατάγονταν από την Ελλάδα. Ο πατέρας του τον ενθάρρυνε να ακολουθήσει την ίδια πορεία σταδιοδρομίας με τον ίδιο – αλλά ο Μπάρης είχε τα μάτια του στη δικηγορία- πιο συγκεκριμένα, στα θέματα που αφορούν διπλώματα ευρεσιτεχνίας – για το οποίο απαιτούνταν πτυχίο μηχανικού. Καθώς το Πανεπιστήμιο «Northwestern» είχε εξαιρετικές σχολές Νομικών και Μηχανικών, γράφτηκε εκεί ως ηλεκτρολόγος μηχανικός. Τελικά, συνειδητοποίησε ότι η Νομική δεν ήταν το πάθος του, οπότε συνέχισε τις σπουδές του στην Ηλεκτρολογική Μηχανική και στη συνέχεια απέκτησε το MBA του από το Dartmouth College. Εν τέλει ξεκίνησε την καριέρα του σε διάφορες διευθυντικές θέσεις στη «General Electric Company».

Στη «NEA», η Μπάρης κατάφερε να κάνει δημόσια την εταιρεία «Neutral Tandem» ($570 εκατομμύρια) το 2007 και την «Echo Global» ($590 εκατομμύρια) το 2009. Ασχολείται με θυγατρικές της «NEA», στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η «Groupon», της εταιρείας λογισμικού / υλικού «Hillcrest Laboratories», η πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου «Boingo Wireless», η διαδικτυακή εταιρεία προσλήψεων «Career Builder», η εταιρεία ψηφιακής διανομής «Snag Films» (της οποίας ο ιδρυτής, Τεντ Λεόνσις, είναι επίσης σε αυτή τη λίστα), καθώς και η εταιρεία διαχείρισης μέσων κοινωνικών δικτύωσης «Sprout Social». Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου δημόσιων εταιρειών όπως η «Groupon» (NASDAQ: GRPN), η «Goji Food Solutions Ltd.», η «Benchprep», η «Hillcrest Laboratories, Inc.», η «Media Ocean», η «Snag Films» και η «Sprout Social».

Είναι αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Northwestern και υπηρετεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του σχολείου «Tuck School Private Equity and Entrepreneur Center». Ξεκίνησε επίσης τη σειρά incubators με την επωνυμία «Barris Incubator Series» στη Σχολή Επιχειρήσεων Dartmouth’s Tuck, η οποία επιδιώκει να ενθαρρύνει τις νεοσύστατες επιχειρήσεις. Εργάστηκε στο παρελθόν στην εκτελεστική επιτροπή του Διοικητικού Συμβουλίου του «National Venture Capital Association» και υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος της «Venture Philanthropy Partners», φιλανθρωπικής οργάνωσης στην περιοχή της Ουάσιγκτον.

Ο Μπάρης, μέλος της «Ηγεσίας των 100» και Αρχοντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ζει στο Μακλίν της Βιρτζίνια, με την σύζυγό του, Αντριέν. Εχουν δύο κόρες. Τα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν τα ταξίδια, το σκι, το «ελληνικό φαγητό», τη βαρκάδα και χρόνο που περνάει με την οικογένειά του.

34 ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΑΡΟΣ (MICHAEL G. PSAROS)

Εθνικός Κήρυξ

O κ. Μάικλ Ψαρός. Φωτογραφία αρχείου: Εθνικός Κήρυξ/Κώστας Μπέη.

Νέα Υόρκη

$300 εκατ. (ΤΝHΕ)

Επενδύσεις

Πανεπιστήμιο Georgetown (Business), παντρεμένος, 3 παιδιά

Ο Μιχάλης Ψαρός (Michael Psaros) είναι συνιδρυτής και συνδιαχειριστής εταίρος ιδιωτικού επενδυτικού ταμείου, KPS Capital Partners, LP, και μέλος της επενδυτικής επιτροπής του.

Το KPS Capital Partners, LP, είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες ιδιωτικών μετοχών στον Κόσμο, με περίπου 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία.

Η KPS αποκτά και στη συνέχεια περιστρέφεται, με πυρήνα χαμηλές επιδόσεις ή προβληματικές βιομηχανικές επιχειρήσεις σε παγκόσμια βάση. Η μοναδική επενδυτική στρατηγική της KPS έχει οδηγήσει στη δημιουργία κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίου επιπέδου.

Οι εταιρείες χαρτοφυλακίου KPS έχουν σήμερα συνολικά έσοδα περίπου 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λειτουργούν σε 142 παραγωγικές μονάδες σε 26 χώρες και απασχολούν περίπου 28.000 συνεργάτες, απευθείας αλλά και μέσω κοινοπραξιών.

Ο Ψαρός είναι ο γιος του Γιώργου και της Μαρίας Αννας Ψαρού και εγγονός τεσσάρων Ελλήνων μεταναστών από τη Χίο και την Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας. Μεγάλωσε στο Weirton, Δυτικής Βιρτζίνιας, όπου η ψυχή της πόλης ήταν η βιομηχανία Weirton Steel του Εθνικού Χάλυβα.

Ο πατέρας του Ψαρού ήταν ανώτερο στέλεχος στο χαλυβουργείο και ο προπάππος του εργάστηκε στους ανοιχτούς κλιβάνους. Το 1983, οι συνδικαλιστές εργαζόμενοι στη χαλυβουργία ψήφισαν να αγοράσουν την εταιρεία με τη βοήθεια του επενδυτικού τραπεζίτη Eugene Keilin, μετονομάζοντάς την σε Weirton Steel. Η εξαγορά έσωσε την πόλη και ενέπνευσε τον Ψαρό να σκεφτεί πώς θα μπορούσαν να δουλέψουν μαζί οι εργαζόμενοι για να αναζωογονήσουν την παραγωγή στην Αμερική. Στη συνέχεια, ο Ψαρός ίδρυσε τη δική του εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων, την KPS Capital Partners LP, σε συνεργασία με τον Keilin και τον David Shapiro.

Ο Ψαρός είναι πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Βορείου Αμερικής και υπηρέτησε στην Εκτελεστική της Επιτροπή. Κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του, ανέλαβε την επιτυχή οικονομική και οργανωτική αναδιάρθρωση της Αρχιεπισκοπής. Οι αλλαγές που υλοποίησε ο Ψαρός ήταν μετασχηματιστικές, με αποτέλεσμα έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό και συνοδεύονται από νέες πρακτικές για την προώθηση της λογοδοσίας, της ευθύνης και της διαφάνειας.

Ο Ψαρός είναι Αρχων Οστιάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου, όπου υπηρετεί στο Εθνικό του Συμβούλιο.

Σήμερα υπηρετεί ως Αντιπρόεδρος των Φίλων του Αγίου Νικολάου και ως Ταμίας του Ταμείου Οικουμενικού Πατριάρχη του Αγίου Ανδρέα. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της Πίστης (FAITH): Ενα ταμείο για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό και υπηρετεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ηγεσίας των 100 – Προώθηση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Αμερική, της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας και είναι υπερήφανο μέλος της AHEPA.

Ο Ψαρός έλαβε το Βραβείο Αριστείας του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου Ηγεσίας των 100, το Ομηρικό Βραβείο από τον Σύνδεσμο Chian, το Βραβείο Σωκράτης από την AHEPA, το Ανθρωπιστικό Βραβείο από το Ταμείο Υποτροφιών του Hellenic Times, το Βραβείο Διεύθυνσης της Χρονιάς του Συνδέσμου Ελληνοαμερικανών Τραπεζιτών, Βραβείο από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία των Τριών Ιεραρχών, το Βραβείο Φειδιππίδη από το Ελληνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο (Cosmos FM) και το Βραβείο Εμπνευσης του Ιδρύματος Λουκούμι. Διακρίθηκε από τον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας και έδωσε την ομιλία του στο Centennial Gala της Ορθοδόξου Εκκλησίας των Αγίων Πάντων του Weirton στη Δυτική Βιρτζίνια.

Ο Ψαρός υποστηρίζει το Ιδρυμα Ημέρας του «Οχι» της Ουάσιγκτον (The Washington OXI DAY Foundation) και ήταν ο επίσημος ομιλητής της Ημέρας του «Οχι» στην Επιτροπή Αμύνης της Γερουσίας των ΗΠΑ το 2015.

Ο Ψαρός υπηρετεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου του Georgetown και μαζί με τη σύζυγό του δημιούργησαν την έδρα του Michael και Robin Psaros στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο McDonough School of Business του Πανεπιστημίου του Georgetown, όπου και εργάζεται ως Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο Ψαρός τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Georgetown (Τζορτζτάουν) Wall Street Alliance στο γκαλά του πανεπιστημίου στο Cipriani στη Νέα Υόρκη.

Eίναι επίσης ο εκτελεστικός παραγωγός και ασφαλιστής του μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Πιστεύω» (PISTEVO), για την κεντρική θέση της Εικονογραφίας στην Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη, το οποίο μπορεί να το δείτε στο www.theartofbelief.org.

Η ταινία έχει προβληθεί σε περισσότερες από 20 χώρες από δεκάδες χιλιάδες πιστούς. Το «Πιστεύω» κέρδισε το Βραβείο Αριστείας στα Βραβεία Κινηματογράφου IndieFEST.

35ΤΖΕΝΙΦΕΡ ΑΝΙΣΤΟΝ (JENNIFER ANISTON) – Καλιφόρνια

Αssociated press

(AP Photo)

300 εκατομμύρια δολάρια (καθαρά κέρδη)

Τηλεόραση και Φιλμ

Σχολή Καλών Τεχνών της Νέας Υόρκης

Είναι επίσημο (και δύσκολο να το πιστέψει κανείς), η Ελληνοαμερικανίδα αγαπημένη των ΗΠΑ, Jennifer Aniston, μόλις γιόρτασε τα 51α γενέθλιά της.

Γεννημένη στο Sherman Oaks, CA, η Ανιστον πέρασε περίπου ένα χρόνο από την παιδική της ηλικία στην Ελλάδα, γνωστή ως Τζένιφερ Τζοάννα Αναστασάκη (Jennifer Joanna Anastassakis).

Η κόρη της Nancy Dow (μια άμεση απόγονος του βασιλικού οίκου των Steward της Σκωτίας – καθιστά την Ανιστον γαλαζοαίματη) και το αστέρι της ημερήσιας σαπουνόπερας Τζον Ανιστον (John Aniston) («Ημέρες της ζωής μας»), επισκίασε την τηλεοπτική φήμη και την επιτυχία του πατέρα της με το δικό της ρόλο ως Ράσελ Γκριν (Rachel Green) στη διαχρονικά δημοφιλή κωμική σειρά, «Friends» (1994-2004). Η Ανιστον και οι πέντε συμπαίκτες της χτύπησαν για εκείνη την εποχή ένα ύψος αμοιβής ρεκόρ -1 εκατομμύριο δολάρια ο καθένας ανά επεισόδιο για τις τρεις τελευταίες περιόδους της εκπομπής- και εξακολουθεί να συγκεντρώνει σημαντικό ποσοστό από δικαιώματα της κωμωδίας (20 εκατομμύρια δολάρια ανά έτος, σύμφωνα με εκτίμηση της USA Today to 2015).

Χάρη στον χαρακτήρα της Rachel Green, που υποδύεται η Ανιστον στην κωμική σειρά, έγινε τόσο δημοφιλής ώστε η κουπ των μαλλιών της άρχισε να γίνεται γνωστή ως The Rachel.

Τον Φεβρουάριο του 2020 ανακοινώθηκε ότι το αρχικό cast των ηθοποιών της σειράς θα επανασυνδεθεί για να προβληθεί στο HBO Max Special (νέα τηλεοπτική υπηρεσία) φέτος τον Μάιο.

Η Aνιστον συνέχισε να εμφανίζεται σε ταινίες μεγάλου μήκους και συχνά υποδύεται το κορίτσι της διπλανής πόρτας, αλλά ενίοτε και ως ιδιότροπη κακοποιός.

Το 2018 έκανε το ντεμπούτο της στο Netflix με τη μουσική κωμωδία Dumplin. Το 2019 εμφανίστηκε μαζί με την Reese Witherspoon και τον Steve Carell στην Apple TV και τη σειρά δράματος «The Morning Show» (κερδίζοντας 2 εκατομμύρια δολάρια ανά επεισόδιο) καθώς και τον Adam Sandler στο Murder Mystery.

Η επιτυχία της της πρόσφερε ακόμη μεγαλύτερο εισόδημα φτάνοντας φέτος τα 300 εκατομμύρια δολάρια σε καθαρή αξία.

Η Ανιστον ξεκίνησε την επαγγελματική της κατάρτιση ως φοιτήτρια δραματικής στη Σχολή Performing Arts της Νέας Υόρκης – παράρτημα του Γυμνασίου Μουσικής και Τεχνών του Fiorello H. LaGuardia.

Το 2015, η Ανιστον είπε στην Collider ότι παρόλο που είχε αγάπη για το θέατρο και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, οι γονείς της ήταν αρκετά αυστηροί ως προς την εμφάνισή της στην τηλεόραση. «Είχα πεισμώσει γιατί ο μπαμπάς μου απλώς με παρακαλούσε να μην ασχοληθώ με αυτό τον κλάδο. Είπε: ‘Δεν θέλω να ραγίζει η καρδιά σου, η απόρριψη είναι βάρβαρη, παρακαλώ, παρακαλώ, μην το κάνεις αυτό. Γίνε δικηγόρος». Πρόσθεσε ότι «ήταν η μόνη μου εξέγερση. Ηλπιζα ότι θα το έκανα έτσι ώστε να μπορώ να του αποδείξω ότι είχε λάθος».

Ενώ φοιτούσε στο σχολείο, η Ανιστον σκέφτηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την ίδια -σκέφτηκε ότι ήταν «ανόητη»- αλλά αργότερα διαγνώστηκε ως δυσλεκτική. Συνέχισε να εμφανίζεται σε διάφορες εκτός Broadway παραγωγές, τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, μέχρι το 1994, όταν ήρθαν οι Friends («Τα Φιλαράκια») και εκτοξεύτηκε.

Εκτός από την κερδοφόρα κινηματογραφική της καριέρα, η Ανιστον είναι περιζήτητη να εκπροσωπεί εταιρείες όπως Aveeno και Vitamin Water. Το 2011, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια πουλώντας το σπίτι της στο Beverly Hills για 35 εκατομμύρια δολάρια, δύο φορές την τιμή στην οποία το αγόρασε.

Η ηθοποιός είναι επίσης σκηνοθέτης και παραγωγός τα τελευταία χρόνια. Σκηνοθέτησε ένα από τα πέντε επεισόδια της ταινίας «Πέντε» που προβλήθηκε σε καλωδιακή τηλεόραση (2011), η οποία επικεντρώθηκε στις γυναίκες που ζούσαν με καρκίνο του μαστού και ήταν μία από τους 100 καλλιτέχνες και άλλα δημόσια πρόσωπα που αφηγούνται στο ντοκιμαντέρ Unity (2015) «που ερευνά την ανθρώπινη ύπαρξη και την εσω-διασύνδεση».

Ελαβε το δικό της άστρο δόξας στο Hollywood Walk τον Φεβρουάριο του 2013 – η πρώτη ηθοποιός από τους Friends για να τιμηθεί με ένα άστρο. Μερικά από τα άλλα βραβεία της περιλαμβάνουν τα Screen Actors Guild (1996), Emmy (2002), Χρυσή Σφαίρα (2003) και Βραβεία People’s Choice (τέσσερις φορές).

Επίσης, βοηθάει και εργάζεται με πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα όπως η Rain (οργάνωση ενάντια στη σεξουαλική επίθεση), το St. Jude’s και διάφορες οργανώσεις καταπολέμησης του καρκίνου.

Εκλέχθηκε πρώτη Γυναίκα της Χρονιάς του περιοδικού GQ το 2005 και ήταν η πρώτη φιλοξενούμενη της Ellen Degeneres για το πρώτο επεισόδιο του The Ellen Show το 2003.

Η προσωπική ζωή της Ανιστον έλκει συχνά τα Μέσα Ενημέρωσης, ειδικά η σχέση της με τον ηθοποιό Brad Pitt -με τον οποίο συναντήθηκε για πρώτη φορά σε «τυφλό ραντεβού» και αργότερα παντρεύτηκαν από το 2000 έως το 2005- και τον Justin Theroux, τον οποίο παντρεύτηκε το 2015. Το ζευγάρι ανακοίνωσε το 2018 ότι χωρίζουν.

Η Ανιστον είναι γνωστή ακτιβίστρια και φιλάνθρωπος. Εχει δωρίσει γενναιόδωρα σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, AmeriCares, Feeding America, Clothes Off Our Back, EB Medical Research Foundation, OmniPeace, Project A.L.S., Friends of Al Faro και σε πολλές άλλες οργανώσεις. Η Ανιστον έχει επίσης συμβάλει σημαντικά στην πρόκληση των δικαιωμάτων των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των τρανσέξουαλ (LGBT) και έχει φιλοξενήσει εκπομπές όπως το «Stand Up For Cancer» και «It Can’t Wait».

36 ΔΡ. ΤΖΕΪΜΣ MΠΙΤΖΟΣ (D. JAMES BIDZOS) – ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ

$290 εκατ. (TΗΝΕ)

Information Technology

Ο Δ. Τζέιμς Μπίτζος, 64 ετών, είναι άλλος ένας Ελληνοαμερικανός που ευημέρησε στην επανάσταση της τεχνολογίας των πληροφοριών. Ιδρυτής, πρόεδρος του ΔΣ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Verisign, Inc. (NASDAQ: VRSN), η οποία παρέχει υπηρεσίες μητρώου ονομάτων τομέα και ασφάλειας στο Διαδίκτυο παγκοσμίως, η εταιρεία Bidzos προσφέρει μια σειρά υπηρεσιών ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της αναφοράς απειλών στον κυβερνοχώρο. Η Verisign διαχειρίζεται σήμερα .com domains αξίας 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με κάθε domains να πωλείται για $7,85 ετησίως.

Ο Μπίτζος ήταν ο πρώτος CEO της Verisign από το 1995 έως το 2001. Το 2010 οι υπηρεσίες πιστοποίησης της εταιρείας αγοράστηκαν από τη Symantec για 1,28 δισ. δολάρια. Ο Μπίτζος επέστρεψε στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου το 2011. Τον επόμενο χρόνο ονομάστηκε Businessperson του 2012 από το Fortune για την αναζωογόνηση του εισοδήματος, της ανάπτυξης και των αποδόσεων της Verisign, τα οποία είχαν προηγουμένως οπισθοχωρήσει. Η αποζημίωσή του αυξήθηκε κατά 46% το 2013 σε 8,5 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των μπόνους και των αποθεμάτων του.

Γεννημένος στην Ελλάδα, ο Μπίτζος ήρθε μικρός στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πατέρας του εργαζόταν ως κουρέας και η μητέρα του είχε ένα εστιατόριο.

Πρώην προγραμματιστής υπολογιστών, πιστώνεται με την πρόβλεψη της ανάγκης για online ασφάλεια στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η Bidzos είναι πρωτοπόρος στον κλάδο του Διαδικτύου και της Ασφάλειας, των οποίων τα επιτεύγματα περιλαμβάνουν την κατασκευή RSA Security, ενός παροχέα λύσεων διαχείρισης ταυτότητας Διαδικτύου και πρόσβασης, στον πρώιμο βασικό φορέα πιστοποίησης και κρυπτογράφησης και την έναρξη της Verisign ως spin-off το 1995 για την ανάπτυξη υποδομής ψηφιακών πιστοποιητικών για το διαδίκτυο. Η Verisign λειτουργεί υπηρεσίες υποδομής που επιτρέπουν και προστατεύουν καθημερινά δισεκατομμύρια αλληλεπιδράσεις σε όλα τα δίκτυα φωνής, βίντεο και δεδομένων παγκοσμίως. Η Verisign με έδρα τη Βιρτζίνια προσέφερε μια ποικιλία υπηρεσιών στο Διαδίκτυο και τις επικοινωνίες στο παγκόσμιο δίκτυο θυγατρικών της. Η Verisign κατόρθωσε να διαχειριστεί δύο από τους 13 βασικούς διακομιστές του Internet, a.root-servers.net και j.root-servers.net, που θεωρούνται εθνικά περιουσιακά στοιχεία από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Από το 2007, η εταιρεία έχει επικεντρωθεί στις βασικές δραστηριότητές της και την εξάλειψη των λιγότερο κερδοφόρων πλευρικών δραστηριοτήτων. Το 2009 πώλησε την επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στην Secure Works και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών ασφαλείας στην AT & T. Η Verisign επικεντρώνεται τώρα στις υπηρεσίες υποδομής του Διαδικτύου. Μεταξύ των υπηρεσιών της εταιρείας παρέχονται ονόματα τομέα .com, .net, .cc, .tv, .name και .jobs για ιστοσελίδες. Σύμφωνα με την Simply Wall Street, τα τελευταία τρία χρόνια, η Verisign έχει αυξήσει τα κέρδη ανά μετοχή κατά μέσο όρο 9,9% ετησίως, έχει επιτύχει αύξηση εσόδων 3% το τελευταίο έτος και έχει εξασφαλίσει συνολική απόδοση 147% σε τρεις χρόνια.

Ο Μπίτζος ονομάστηκε από το περιοδικό ΤΙΜΕ ένας από τους Digital 50, και είναι ενταγμένος στο Hall of Fame της βιομηχανίας των υπολογιστών (CRN’s Computer Industry Hall of Fame). Τον Σεπτέμβριο του 2013, η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας ενέταξε τον Μπίτζο, ο οποίος είναι πιστοποιημένος πιλότος, στη βάση πιστοποίησης αερομεταφορέα FAA. Στα τέλη του 2016, το National Cyber Security Hall of Fame τίμησε τον Μπίτζο, ο οποίος είναι πρωτοπόρος, ονομάζοντάς τον κεντρικό ομιλητή στην πέμπτη ετήσια τελετή απονομής βραβείων τον Οκτώβριο στη Βαλτιμόρη, Mέριλαντ, όταν τον βράβευσε για τον «βασικό του ρόλο στη δημιουργία του κλάδου της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο».

37 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ ΙΟΡΔΑΝΟΥ (CONSTANTINE IORDANOU)

$270 εκατ. (Wallmine)

Ασφάλειες

New York University, παντρεμένος, 3 παιδιά

Ο Κωνσταντίνος «Ντίνος» Ιορδάνου, 69 ετών, ήταν πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Arch Capital Group, Ltd, μιας παγκόσμιας οντότητας ασφάλισης /αντασφάλισης με έδρα τη Βερμούδα μέχρι το 2018.

Γεννημένος στην Κύπρο, ο Ιορδάνου ήταν ο μεγαλύτερος από έξι παιδιά με έναν πατέρα που ήταν αστυνομικός.

Σε συνέντευξή του στο «Risk & Insurance», ο Ιορδάνου υπενθυμίζει ότι στο σπίτι του πατέρα του «αναμενόταν να εργάζεστε σκληρά και να δημιουργήσετε κάτι για τον εαυτό σας. Ολα τα παιδιά είχαν δουλειές μετά το σχολείο. Τα χρήματα που κέρδιζαν ήταν για την τσέπη τους – αλλά μερικές φορές χρειάστηκε να βοηθήσουν την οικογένεια να καλύψει τους λογαριασμούς της στο μπακάλικο».

Οταν ο Ιορδάνου ήταν 17 ετών, επιβιβάστηκε στο SS Anna Maria για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ταξίδεψε μόνος του για 17 ημέρες. Αφού έφθασε στην Αμερική, κάλεσε τον πατέρα του, ο οποίος τον ρώτησε αν είχε ήδη πάρει δουλειά και αν είχε εγγραφεί στο σχολείο – όχι εάν ήταν εντάξει.

Ο Ιορδάνου εγκαταστάθηκε στην Αστόρια της Νέας Υόρκης με έναν από τους θείους του. Η πρώτη του δουλειά ήταν να δουλέψει στην αντλία ενός βενζινάδικου της Shell. Επλυνε επίσης πιάτα σε γηροκομείο, οδήγησε ταξί και εργάστηκε ως μάγειρας. Ο Ιορδάνου βρήκε το δρόμο του μέσω του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, κερδίζοντας ένα πτυχίο στην Αεροδιαστημική Μηχανική πριν εισέλθει στην ασφαλιστική βιομηχανία ως εκπαιδευόμενος στο American International Group (AIG). Ξεκίνησε να εργάζεται πάνω από 80 ώρες την εβδομάδα – όχι επειδή του ζητήθηκε, αλλά γιατί ήθελε.

Σύμφωνα με το Risk & Insurance, η μεγάλη ευκαιρία του Ιορδάνου ήρθε μετά την ψήφιση του νόμου περί διατήρησης και ανάκτησης πόρων το 1976, που απαιτούσε στενότερη διαχείριση της διάθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων. Ο Ιορδάνου είχε την ευθύνη να δημιουργήσει μια ομάδα περιβαλλοντικής ευθύνης στην AIG. Μετά από αυτό, ο Hank Greenberg, τότε πρόεδρος της AIG, τον πρόσεξε.

Το 1987 μετακόμισε στο Berkshire Hathaway, όπου εργάστηκε για να διευθύνει τις εμπορικές επιχειρήσεις απωλειών. Από τον Μάρτιο του 1992 έως τον Δεκέμβριο του 2001, ο Ιορδάνου υπηρέτησε σε διάφορες δυνατότητες για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της Ζυρίχης και τις θυγατρικές του, ως ανώτερος εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ομαδικής λειτουργίας και επιχειρηματικής ανάπτυξης της Zurich Financial Services, πρόεδρος της Zurich American Specialties Division, και διευθύνων σύμβουλος της Zurich North America.

Τον Δεκέμβριο του 2001, συμμετείχε στην Αrch (NASDAQ: ACGL) με έδρα τη Βερμούδα, ως πρόεδρός της και μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου. Το 2003, ο Ιορδάνου διορίστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Arch Capital Group, Ltd. Τον Νοέμβριο του 2008 διορίστηκε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Αποσύρθηκε από την εταιρεία τον Μάρτιο του 2018.

Οι λόγοι που οδήγησαν στη συνταξιοδότησή του ήταν να περάσει περισσότερο χρόνο με τα εγγόνια του, να επικεντρωθεί στη φιλανθρωπία, να παίξει γκολφ, να ταξιδέψει για αναψυχή και πολλές άλλες δραστηριότητες. Είναι επίσης διευθυντής της Verisk Analytics, Inc. στη Jersey City, της N.J., της Ενωσης Αμερικανικών Ασφαλιστών (AIA) και της Ενωσης ασφαλιστών και αντασφαλιστών της Βερμούδας (ABIR).

Είναι ιδρυτικό μέλος και ισόβιος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής που ιδρύθηκε το 1975. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του Faith: Ενα ταμείο δωρεών για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Ο Ιορδάνου είχε επίσης υπηρετήσει ως μέλος του Πανεπιστημίου Roosevelt και του Κολλεγίου Ασφαλίσεων και Διαχείρισης Κινδύνων (College of Insurance and Risk Management). Τα βραβεία του περιλαμβάνουν το Medal of Honor του Ellis Island (1999).

Είναι παντρεμένος με τη Μαριάννα Ιορδάνου και έχουν τρία παιδιά. Τον Μάιο του 2018, ο Ιορδάνου και η Μαριάννα έλαβαν βραβείο επίτευξης της ζωής από την Ακαδημία της Παναγίας του Ελέους( Our Lady of Mercy Academy) για τις φιλανθρωπικές τους προσπάθειες.

«Για τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ο Ντίνος και η Μαριάννα συμμετείχαν ενεργά στην Αδελφότητα: Ως γονείς των αποφοίτων της Ακαδημίας ηγήθηκαν της εκστρατείας για την οικοδόμηση ενός γηπέδου χλοοτάπητα πριν από δέκα χρόνια. Εχουν συνεχίσει να εργάζονται ακούραστα σε πολλά έργα για να ωφεληθούν οι σπουδαστές της Ακαδημίας τώρα και στο μέλλον». Ο Ιορδάνου τιμήθηκε τον Μάιο του 2016 από την ΠΣΕΚΑ, της οποίας ο πρόεδρος, Φίλιπ Κρίστοφερ, δήλωσε ότι τον τίμησαν κυρίως επειδή ποτέ δεν ξέχασε τις ρίζες του. Ο κ. Κρίστοφερ είπε: «Εχει διαχειριστεί την ένωσή μας από την πρώτη μέρα και ως Διευθύνων Σύμβουλος της Arch πήγε στην Κύπρο και άνοιξε γραφείο όπου απασχολούσε 20 Ελληνοκύπριους. Ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσουν άλλες εταιρείες».

38 ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΝΤΟΝΙ ΣΑΡΑΝΤΟΣ JR (THEODORE ANTHONY SARANDOS, JR) – ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

$250 εκατ. (Celebrity Net Worth)

Ψυχαγωγία

Παντρεμένος, 2 παιδιά

Ο Θεόδωρος («Τεντ») Αντονι Σαράντος ο νεότερος είναι Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας. Το τέταρτο από τα πέντε παιδιά, ο πατέρας των οποίων ήταν ηλεκτρολόγος. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Σαράντος αποκάλυψε την ελληνική του κληρονομιά, διευκρινίζοντας πώς ο παππούς του από τον πατέρα του ήρθε από το ελληνικό νησί της Σάμου στις ΗΠΑ ως νεαρό αγόρι. Το αρχικό τους όνομα ήταν Καρυωτάκης, που ο παππούς του άλλαξε αργότερα σε Σαράντο. Στην ίδια συνέντευξη προς την «The Standard», ο Σαράντος περιέγραψε την πρώτη του επίσκεψη στη Σάμο με τα παιδιά του: «Ο πατέρας μου το περιέγραψε: ‘Βγαίνεις στο λιμάνι. Κάνε αριστερά. Αναζήτησε το λόφο. Υπάρχει ένα κίτρινο σπίτι με αίγες στην αυλή’. Σκέφτομαι ‘δεν μπορεί να είναι τόσο απλό’. Αλλά ήταν. Τα παιδιά μου ήταν ενθουσιασμένα να γνωρίσουν την οικογένειά τους. Κτυπάμε στην πόρτα αλλά δεν μιλούν αγγλικά και δεν μιλάω ελληνικά, γι ‘αυτό προσπαθώ να εξηγήσω ποιος είμαι και τελικά κλείνουν την πόρτα πάνω μας. Η Σάρα (η κόρη του) αρχίζει να κλαίει: ‘νόμιζα ότι θα επισκεφτούμε την οικογένειά μας’. Της λέω ‘Σάρα, φαντάσου αν κάποιος έρθει στην πόρτα και άρχισε να σου φωνάζει στα κινέζικα’. Αλλά πίσω στο ξενοδοχείο ο διευθυντής τούς έγραψε μια επιστολή. Τους την παρέδωσα και πέντε λεπτά αργότερα τρώγαμε και πίναμε μαζί».

Γεννημένος στο Φοίνιξ Αριζόνας ο Σάραντος είναι γνωστός για την ιδιότητα του Chief Content Officer της καλωδιακής τηλεόρασης Netflix. Είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη του ετήσιου προϋπολογισμού της εταιρείας που ξεπερνά τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια (ακαθάριστο), καθώς και για τις ομάδες που είναι υπεύθυνες για την απόκτηση και δημιουργία όλων των περιεχομένων του Netflix.

Ο Σαράντος είναι υπεύθυνος για όλες τις δραστηριότητες περιεχομένου από το 2000 και οδήγησε τη μετάβαση της εταιρείας σε παραγωγές το 2013. Πριν από αυτό, ο Σαράντος ήταν εκτελεστικός σε διανομέα βίντεο ETD και Video City / West Coast Video. Εχει επιβλέψει την παραγωγή σειρών όπως «House of Cards», «Arrested Development», «Orange is the New Black», «Stranger Things», «Dark» (Γερμανία), «La Casa De Papel» (Ισπανία), και «Sacred Game» (Ινδία), καθώς και πρωτότυπες ταινίες όπως «The Irishman», «To All the Boys I’ve Loved Before», «Bright»,«Bird Box», και το βραβευμένο με τρία Οσκαρ «ROMA».

Ο Σαράντος είναι επίσης υπεύθυνος για τη μαζική επένδυση της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 40 εκπομπές, συμπεριλαμβανομένων παγκόσμιων επιτυχιών όπως το «Our Planet» και το «The Crown». Πιο πρόσφατα, ο Σαράντος υπέγραψε συμφωνίες παραγωγής μεγάλων ονομάτων με τον Shonda Rhimes, τον Ryan Murphy, την Κένυα Barris, τον Marti Noxon και τους Obama.

Ο Σαράντος είναι παντρεμένος με τη Nicole Avant, την πρώην πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στις Μπαχάμες από το 2009 έως το 2011, η οποία διορίστηκε στη θέση από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Σαράντος έγινε ένας από τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον Κόσμο στον κατάλογο των τιτάνων του περιοδικού Time (a / k / a TIME 100). Είναι επίσης μέλος του Φεστιβάλ Tribeca και των ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Αντζελες και έχει χριστεί Σύμβουλος του Digital Entertainment Group. Εχει υπηρετήσει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Spotify από το 2016. Τον Ιούνιο του 2020, ο Σαράντος θα μεταβεί στο Banff World Media Festival του Καναδά όπου θα είναι ο κεντρικός ομιλητής.

Σημείωση: Η εταιρία esports διαλύθηκε σχεδόν ένα μήνα μετά την υποβολή της αγωγής.

39 ΔΡ. ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ Σ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΜΙΣΙΓΚΑΝ

$235 (TNHE)

Εταιρική Διοίκηση

Fordham University (Pharmaceutical Chemistry), παντρεμένος, 2 παιδιά

Ο Γουίλιαμ Σταυρόπουλος γεννήθηκε το 1939 στο Σαουθάμπτον της Νέας Υόρκης. Γιος Ελλήνων μεταναστών, μεγάλωσε στην κοντινή πόλη του Bridgehampton, όπου η οικογένειά του ανήκε και λειτούργησε ένα πολύ δημοφιλές παγωτατζίδικο και εστιατόριο – το The Bridgehampton Candy Kitchen. Παρακολούθησε τη σχολή Bridgehampton, όπου διακρίθηκε τόσο ακαδημαϊκά όσο και αθλητικά. Ενας από τους δεκαέξι μαθητές στην αποφοίτηση της τάξης του ήταν ο παιδικός φίλος του Carl Yaztrzemski, ο αγαπημένος μελλοντικός αστέρας του Hall of Fame που έπαιζε για τους Boston Red Sox για 23 χρόνια.

Ο Σταυρόπουλος είναι πτυχιούχος του τμήματος Φαρμακευτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Fordham και πτυχιούχος Ιατρικής Χημείας από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Μετά από μια μακρά και διακεκριμένη καριέρα στην εταιρεία Dow Chemical, όπου μεταξύ άλλων ήταν και πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος, ο Σταυρόπουλος κινήθηκε προς μια διαφορετική κατεύθυνση: ίδρυσε και προήδρευσε μιας ομάδας μπέιζμπολ – The Great Lakes Loons στην μικρή κατηγορία πρωταθλήματος.

Το 2005, εισήχθη στο Midland County Sports Hall of Fame ως επαγγελματίας οραματιστής του μπέιζμπολ για το έργο του, το οποίο περιλαμβάνει την ίδρυση του Ιδρύματος Michigan Baseball. Η ομάδα Loons συνδέεται με τους Λος Αντζελες Dodgers της Major League Baseball. Η αποστολή του Ιδρύματος Michigan Baseball, σύμφωνα με τον ιστότοπό του, είναι «να προσφέρει φθηνή, οικογενειακή ψυχαγωγία στο Mid-Michigan». Μέσω της Great Lakes Loons το Ιδρυμα ελπίζει να αναβιώσει και να αναζωογονήσει την περιοχή και να προωθήσει μεγαλύτερη οικονομική και αστική ευημερία.

Το 2019 ο Μπραντ Τάμεν ονομάστηκε ο νέος πρόεδρος και γενικός διευθυντής της ομάδας Great Lakes Loons, μετά από αυτό που ο Σταυρόπουλος διεξήγαγε μία «εθνική έρευνα».

Ο κ. Σταυρόπουλος ήταν διευθυντής της Tyco International Limited από το 2007 έως το 2012. Η Tyco, μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, είναι ο κορυφαίος προμηθευτής προϊόντων και υπηρεσιών ασφάλειας, προϊόντων και υπηρεσιών πυροπροστασίας και ανίχνευσης, βαλβίδων και ελέγχων και άλλων βιομηχανικών προϊόντων. Τον Μάιο του 2007, μόλις δύο μήνες μετά που έγινε μέλος του ΔΣ, η Tyco συμφώνησε να πληρώσει σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια για τους εξαπατημένους επενδυτές, τη μεγαλύτερη πληρωμή που πραγματοποίησε ποτέ μια μόνο εταιρεία. Αποσύρθηκε στα τέλη του 2012.

Πριν από την είσοδό του στην Tyco ο Σταυρόπουλος πέρασε 39 χρόνια στην Dow. Εκτός από την ηγεσία της εταιρείας, κατείχε διάφορες θέσεις στην έρευνα, το μάρκετινγκ και τη γενική διοίκηση. Υπηρέτησε επίσης σε μια ποικιλία ερευνητικών και επιχειρηματικών θέσεων σε φαρμακευτικά και διαγνωστικά. Ο Σταυρόπουλος έγινε πρόεδρος της Dow USA το 1990 και εξελέγη αντιπρόεδρος της Dow Chemical Company. Στη συνέχεια εκλέχτηκε ανώτερος αντιπρόεδρος της Dow τον Μάιο του 1991 και έγινε διευθύνων σύμβουλος το 1993.

Εχει διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος από το 1995 έως το 2000 και από το 2002 έως το 2004 και ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Dow από τον Ιούλιο του 1990 έως τον Μάρτιο του 2006 (τον διαδέχθηκε ο Αντριου Λιβέρης, ένας Ελληνοαυστραλός, ο οποίος επίσης εμφανίζεται παρακάτω).

Δεδομένου ότι ο Σταυρόπουλος ήταν χημικός πριν γίνει εκτελεστικός, ήταν φιλόδοξος για τον Dow να γίνει ηγέτιδα εταιρείας της βιομηχανίας με δέσμευση για δεοντολογικές πρακτικές. Σύμφωνα με την επιθεώρηση Reference for Business επικεντρώθηκε στην έρευνα και την ανάπτυξη σχετικά με τη διάθεση νέων προϊόντων στην αγορά, χρησιμοποιώντας τα πρότυπα της υπεύθυνης φροντίδας της χημικής βιομηχανίας και προσπάθησε να ακολουθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη, δηλαδή τη χρήση πρώτων υλών και ενέργειας από βιομάζα και όχι από πετρέλαιο.

Ο Σταυρόπουλος έλαβε το υψηλού κύρους βραβείο American Section Award από την Society of the Chemical Industry in 2001, όχι μόνο για το ρόλο του στο να καταστεί η Dow παγκόσμιος ηγέτης στη χημική βιομηχανία αλλά και για τα υψηλά πρότυπα που επέβαλε σταδιακά στη βιομηχανία.

Ο Σταυρόπουλος είναι διευθυντής της Κοινοπραξίας Teradata και στη συμβουλευτική επιτροπή της Metalmark Capital LLC and Maersk Inc. Τον Μάιο 2019, ανακοινώθηκε ότι ο Σταυρόπουλος θα αντικατασταθεί από τον Christopher D. Pappas ως ανεξάρτητος διευθυντής της Univar, του μεγαλύτερου διανομέα χημικών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Σταυρόπουλος θα συνεχίσει να υπηρετεί στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ο Σταυρόπουλος υπήρξε πρόεδρος του Αμερικανικού Συμβουλίου Χημείας, της Εταιρείας Χημικών Βιομηχανιών και του Συμβουλίου American Plastics. Υπηρέτησε στο Διοικητικό Συμβούλιο του American Enterprise Institute for Research Public Policy. Μεταξύ των βραβείων και τιμών του είναι ο Ανθρωπος της Χρονιάς της AHEPA (1995), ο Ανθρωπος της Χρονιάς του Ελληνοαμερικανικού Συνδέσμου Τραπεζιτών (1997), Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Northwood (1998), βραβεύτηκε με το Medal of Honor του Ellis Island (1998), καθώς και με την ένταξη στο Business Achievement του Κεντρικού Μίσιγκαν (2005).

Το περιοδικό Institutional Investor τον ονόμασε έναν από τους καλύτερους διευθυντές της Αμερικής τρεις φορές (1998, 2003 και 2004). Το 2010 έλαβε τον τίτλο Αρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Σταυρόπουλος και η σύζυγός του, η Λίντα, έχουν δύο παιδιά, τον Μπιλ και την Αντζελα, και πολλά εγγόνια. Το 2016, το Οικογενειακό Ιδρυμα Μπιλ και Λίντα Σταυροπούλου έδωσε δώρο 10 εκατομμυρίων δολαρίων στο Πανεπιστήμιο Notre Dame για τη δημιουργία ενός κέντρου που ειδικεύεται στη βιοφυσική έρευνα στο Κολέγιο Επιστημών.

40 ΚΡΙΣ & ΧΑΡΙΣ ΠΑΠΠΑΣ (CHRIS & HARRIS PAPPAS) – ΤΕΞΑΣ

$220 εκατομμύρια (TNHE)

Υπηρεσία Τροφίμων

Οι αδελφοί Christopher J. και Harris Pappas -72 και 75 ετών αντίστοιχα που εξακολουθούν να εμπλέκονται στην ευημερούσα οικογενειακή τους επιχείρηση- άνοιξαν το πρώτο εστιατόριο Pappas το 1976. Σήμερα, τα ιδιωτικά καταστήματα Pappas Restaurants, Inc. λειτουργούν πάνω από 100 εστιατόρια σε οκτώ κράτη. Πιο πρόσφατα, τα παιδιά των Κρις και Χάρις, στις ηλικίες των 20 και 30 χρόνων, έχουν αναλάβει πιο σημαντικούς ρόλους στην επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένου του μάρκετινγκ, της ακίνητης περιουσίας, της μαγειρικής έρευνας και ανάπτυξης και της κατασκευής.

Τα εστιατόρια Pappas εξελίχθηκαν από το έργο του πατέρα των δύο αδελφών Τζιμ και των αδελφών του στην εταιρεία Pappas Refrigeration, το οποίο άνοιξαν το 1945. Οι εννέα μοναδικές μάρκες της Pappas περιλαμβάνουν το «Pappas Seafood Hou», το «Cantina Pappasito», το «Pappadeas Seafood Kitchen», το «Pappas Bar-BQ», το «Bros. Steakhouse» (το οποίο μπήκε στη λίστα των 100 πιο ρομαντικών εστιατορίων στην Αμερική φέτος – το μόνο εστιατόριο του Χιούστον που εντάχθηκε), το «Pappas Grill Steakhouse», το «Pappas Burger», το «Pappas Greek Kitchen» της Yia Yia Mary, το αρχικό «Dot Coffee Shop» που ιδρύθηκε από τον πατέρα τους Τζιμ και τους τρεις αδελφούς του το 1967 και, πιο πρόσφατα, το «Pappas Delta Blues Smokehouse». Κάθε εταιρεία έχει τη δική της ειδικότητα, με την Yia Yia Mary’s, για παράδειγμα, που ειδικεύεται στα ελληνικά τρόφιμα, ψάρια και μεζέδες (ελληνικά, με γευστικό άγγιγμα του Τέξας).

Η οικογενειακή ομάδα εστιατορίων θα προσθέσει ένα ακόμα νέο concept εστιατόριο στην αυτοκρατορία του: «Pappas Shrimp Shack» – πιλοτικά για τώρα, αλλά ελπίζεται να αποκτήσει το δικό του μόνιμο εστιατόριο. Τα εστιατόρια Pappas έχουν επίσης δύο επιχειρήσεις τροφοδοσίας φαγητού και μια επιχείρηση παράδοσης τροφίμων.

Ο Κρις και ο Χάρις Πάππας λειτουργούν ως διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος, αντίστοιχα, της Luby’s Inc., μιας αλυσίδας καφετέριας που ιδρύθηκε πριν από περισσότερα από 50 χρόνια. Οι αδελφοί έγιναν πλειοψηφικοί μέτοχοι στην εταιρεία το 2001. Από το 2018, η εταιρεία Luby’s αγωνίζεται και έκλεισε αρκετά παραρτήματα που δεν είχαν ιδανική απόδοση. Ωστόσο, οι αδελφοί Πάππας δεν είναι έτοιμοι να παραδοθούν ακόμα.

Ο Chris Pappas υπηρετεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Greater Houston Partnership και είναι επίσης μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου του πρύτανη στο Conrad N. Hilton College για ξενοδοχειακή και εστιατορική διαχείριση στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον. Εντάχθηκε στο Hall of Honor της Σχολής της Ηospitality Industry το 2009.

Ο Κρις είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της National Restaurant Association, του Texas Restaurant Association και του Greater Restaurant Association του Χιούστον και είναι συμβουλευτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Amegy Bank. Το 2001 εντάχθηκε στο Τexas Restaurant Association Hall of Honor. Είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Κεφαλαιακής Εκστρατείας της Τράπεζας Τροφίμων του Χιούστον και έχει βοηθήσει στη συγκέντρωση πάνω από 50 εκατομμυρίων δολαρίων για την οργάνωση. Ο Κρις έλαβε το πτυχίο του στον τομέα της Μηχανικής από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Οστιν.

Αυτός και η σύζυγός του, Μαρία, έχουν παντρευτεί πριν από τριάντα και πάνω χρόνια και έχουν πέντε παιδιά. Μια από τις κόρες τους, η Βικτώρια, παντρεύτηκε τον σεφ Aaron Bludorn (εργάστηκε στο Cafe Boulud στη Νέα Υόρκη για περισσότερα από 10 χρόνια) ο οποίος αποφάσισε να ανοίξει το δικό του εστιατόριο το καλοκαίρι του 2020 στο Χιούστον.

Απόφοιτος του Τέξας Α & Μ, ο Χάρης Πάππας ήταν υπολοχαγός στον στρατό των Η.Π.Α., υπηρετώντας ένα χρόνο στην Ταϊλάνδη και ένα χρόνο στο Βιετνάμ, κερδίζοντας δύο χάλκινα αστέρια και τρία μετάλλια αριστείας του Στρατού. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Oceaneering International, Inc., μιας δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ υπηρέτησε δεκαετή θητεία στο Διοικητικό Συμβούλιο του συστήματος Memorial Hermann Healthcare στο Χιούστον.

Είναι διευθυντικός σύμβουλος των λεσχών Boys & Girls Clubs του Greater Houston και του Bank-Frost National Houston. Είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη του Ιδρύματος Texas A & M και εργάζεται στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Συμβουλίου Ανάπτυξης της Παιδείας. Εχει λάβει βραβεία και από το Πανεπιστήμιο Texas A & M και από το σχολείο του Mays College of Business.

Ο Χάρις είναι μέλος του World President’s Organization και του συμβουλευτικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου Schreiner. Είναι ιδρυτής του Ελληνικού Ιδρύματος (Hellenic Foundation), το οποίο προσπαθεί να αυξήσει τα χρήματα υποτροφιών για φοιτητές σεμιναρίων που φοιτούν στην Ελληνική Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού. Ενας φανατικός ναυτικός και ψαράς, αυτός και η σύζυγός του, Βίκυ Μαρίνου Πάππα, έχουν παιδιά και εγγόνια.

Ο παππούς των αδερφών, H.D., έφθασε στις ΗΠΑ το 1897 και έγινε εστιάτορας. Ο Κρις και ο Χάρις ενθαρρύνθηκαν να αποφύγουν τη βιομηχανία εστιατορίου και προειδοποιήθηκαν σχετικά με τις μεγάλες ώρες και τα απρόβλεπτα χρονοδιαγράμματα. Οι αδελφοί κατάφεραν να μείνουν μακριά – για λίγο. Αλλά το δέλεαρ των επιχειρήσεων εστιατορίου αποδείχθηκε πολύ ισχυρό και για τους δύο αδελφούς. Σύντομα, ο Χάρις βρήκε τον εαυτό του να διαχειρίζεται το πρώτο εστιατόριο του πατέρα του Jim, το Dot Coffee Shop, το οποίο θα ακολουθούσε σύντομα ο Chris μετά από αίτημα του αδελφού του.

Οι Αδελφοί Πάππα συχνά βοηθούν μη κερδοσκοπικές ομάδες και εκκλησίες να ανακαινίσουν τις κουζίνες τους. Υψηλά εμπλεκόμενοι στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού του Χιούστον, και οι δύο αδελφοί έλαβαν τον τίτλο του Αρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 2008. Το 2016, τα εστιατόρια Pappas δώρισαν 500.000 δολάρια στο Southern University του Τέξας, το οποίο στην εφημερίδα του αναφέρθηκε με την ευκαιρία αυτή στον Chris Pappas: «Εκ μέρους των εστιατορίων Pappas, ο αδελφός μου Harris και εγώ είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με το Southern University του Τέξας με αυτή τη δωρεά πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια. Το έργο που του TSU εμπλουτίζει όχι μόνο τη ζωή των μαθητών στην πανεπιστημιούπολη τους αλλά και ολόκληρη την κοινότητα του Χιούστον. Ως γηγενείς του Χιούστον, πιστεύουμε ακράδαντα στην υποστήριξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πατρίδα μας και είμαστε ενθουσιασμένοι που η συμβολή μας θα προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα να ζουν, να σπουδάζουν και να αλληλοϋποστηρίζονται, ενώ θα επιδιώκουν ένα πτυχίο κολλεγίου».

41ΣΑΜ ΓΚΟΡΣ (SAM GORES) – ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

$150 εκατ. (Celebrity Net Worth)

Ψυχαγωγία

American Academy of Dramatic A­

Ο Sam Gores, αδελφός του Alec και του Tom Gores (που επίσης εμφανίζονται σε αυτόν τον κατάλογο), ίδρυσε την υπηρεσία ψυχαγωγίας Agent Paradigm το 1992 και έγινε ένας από τους κορυφαίους πράκτορες στο Χόλιγουντ. Αφού έφθασε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την οικογένειά του από το Ισραήλ, ο Γκόρς εργάστηκε ως κρεοπώλης και ως μπακάλης. Ο Gores εποπτεύει τώρα 700 υπαλλήλους του Paradigm από τα κεντρικά γραφεία του Beverly Hills, πέρα από γραφεία σε άλλες δωδεκάδες άλλες πόλεις.

Με τα χρόνια, έχει αναπτύξει την επιχείρησή του με τη σωστή απόκτηση εξειδικευμένων οργανισμών και τη διαφοροποίηση της πελατειακής βάσης του Paradigm. Το Paradigm παραμένει ιδιόκτητο, αν και το 2019 συζήτησε (και τελικά ματαιώθηκε) τη συγχώνευση με την αντίπαλη UTA. Νωρίτερα φέτος, η Paradigm πραγματοποίησε σημαντικές περικοπές στο προσωπικό της (περίπου 4%) – απολύοντας περίπου 30 πράκτορες και προσωπικό υποστήριξης και ανασχηματισμό της εκτελεστικής σύνθεσης. Αυτό οδήγησε σε φήμες ότι η γιγαντιαία CAA εξετάζει την προσφορά εξαγοράς για Paradigm, αλλά ο Γκόρης διέλυσε αυτές τις φήμες λέγοντας: «Επιτρέψτε μου να δηλώσω εμφατικά πως δεν είμαστε προς πώληση, ούτε πουλάμε το πρακτορείο».

Ο Γκόρης εργάστηκε στην τροφική αλυσίδα του Χόλιγουντ. Σπούδασε ερμηνεία στην Αμερικανική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών και ήταν μέρος της πρώτης τάξης αποφοίτησης της αρχικής πανεπιστημιούπολης στην Καλιφόρνια. Το 1977 πήρε δουλειά στο The Gage Group, ένα γραφείο ταλέντων με επικεφαλής τον γνωστό παίκτη της βιομηχανίας αυτής Martin Gage. Το 1986, ίδρυσε το δικό του κατάστημα, την αντιπροσωπεία SGA, και μετά από μια σειρά συγχωνεύσεων και εξαγορών, γεννήθηκε η Υπηρεσία Paradigm.

Το 2014, απέκτησε μερίδιο 50% στο CODA Music με έδρα το Λονδίνο. Ο Γκόρης διεύρυνε περαιτέρω την ευρωπαϊκή εμβέλεια της εταιρείας με τη συνεργασία της με την X-ray Touring και τη Yucaipa του Ron Burkle το 2017. Και μόλις λίγες εβδομάδες πριν, ανακοινώθηκε ότι η Paradigm επένδυε και επεκτάθηκε στον κόσμο συγχρονισμού μέσω μιας στρατηγικής επένδυσης στο Ηνωμένο Βασίλειο μιας επώνυμης εταιρείας ήχου Pitch & Sync.

Το Paradigm έγινε αρχικά παίκτης στη μουσική βιομηχανία αγοράζοντας το 2004 καλλιτέχνες του Monterey Peninsula (Dave Matthews Band, Phish, Aerosmith, Toby Keith) και το Little Big Man (Coldplay, The Fray) το 2006. Αλλα αξιοσημείωτα ονόματα στο πελατολόγιο Paradigm περιλαμβάνουν: Kacey Musgraves, Shawn Mendes, Tiesto, Imagine Dragons, Janet Jackson, Zoe Kravitz, Halsey, Diplo, Gucci Mane, Antonio Banderas, Neil Patrick Harris, Kenny Chesney, Ed Sheeran, The Black Eyed Peas – Και η έφηβη Billie Eilish που σάρωσε τα βραβεία Grammy τον περασμένο μήνα, κερδίζοντας και τα τέσσερα κορυφαία βραβεία.

Η κυριαρχία του Paradigm στο χώρο του φεστιβάλ υπογραμμίστηκε πρόσφατα από το πολύ γνωστό ινφογράφημα Rostr που δείχνει την κατανομή του οργανισμού στο Coachella, που δίνει στο Paradigm το 35% όλων των εμφανίσεων. Για σύγκριση, το προαναφερθέν γιγάντιο CAA έχει 13%.

Ο Γκόρης έχει δωρίσει στο Παιδικό Νοσοκομείο του Λος Αντζελες. Είναι επίσης ενεργός συμμετέχων στο Conservation International και Hand in Hand: Center for Jewish Arab Education στο Ισραήλ, το οποίο χτίζει σχολεία στο Ισραήλ για παιδιά Εβραίων και Αράβων. Είναι μέλος της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, της Ακαδημίας Τηλεοπτικών Τεχνών και Επιστημών και της Ακαδημίας Καταγραφής. Εργάζεται επίσης ως διαχειριστής στην Αμερικανική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών και είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο του Geffen Playhouse.

42 ΑΝΤΡΙΟΥ ΛΙΒΕΡΗΣ (ANDREW LIBERIS) – ΜΙΣΙΓΚΑΝ

Αssociated press

O κ. Αντριου Λιβέρης. Φωτογραφία αρχείου: AP/Paul Sancya.

$138 εκατομμύρια (TNHE)

Χημικά, πλαστικά, Management

Πανεπιστήμιο Queensland (Χημική Μηχανική), παντρεμένος, 3 παιδιά

Ο Αντριου Λιβέρης (Andrew Liveris), 65 χρόνων, είναι ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς εταιρείας χημικών και πλαστικών, Dow Chemical Company, με έδρα το Midland, MI. Ο Λιβέρης, που γεννήθηκε στην Αυστραλία, διαδέχτηκε τον Δρ. Ουίλιαμ Σταυρόπουλο, φίλο και μέντορα, το 2004 και έγινε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου το 2006. Ο Λιβέρης, βετεράνος της βιομηχανίας εδώ και 40 χρόνια, εγκατέλειψε την Dow μετά τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων κατασκευαστών χημικών των ΗΠΑ, της Dupont και την Dow, σε συμφωνία ύψους 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017. Σύμφωνα με το «Bloomberg», ο Λιβέρης έλαβε $65,7 εκατομμύρια σε αμοιβή για την τελευταία χρονιά του στην εταιρεία. Ο Λιβέρης πέρασε συνολικά 42 χρόνια στην Dow και ήταν ο μεγαλύτερος CEO της εταιρείας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Χημική Εταιρεία, ο Λιβέρης μετέτρεψε τον Dow από μια εταιρεία κατασκευής κυκλικών χημικών προϊόντων σε μια εταιρεία που τροφοδοτείται από την επιστήμη, οδηγείται από την καινοτομία και προσφέρει λύσεις στον κόσμο.

Αρχισε να εργάζεται για πρώτη φορά στη Dow Australia το 1976 και πέρασε το χρόνο στα τμήματα κατασκευής, μηχανικής, πωλήσεων, μάρκετινγκ, επιχειρήσεων και γενικής διαχείρισης. Κατά το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρόνου εργάστηκε στην Ασία, συμπεριλαμβανομένων 14 ετών στο Χονγκ Κονγκ. Διετέλεσε γενικός διευθυντής της Dow στην Ταϊλάνδη και πρόεδρος όλων των επιχειρήσεων της Ασίας-Ειρηνικού. Συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Dow τον Φεβρουάριο του 2004 και διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος τον Νοέμβριο του 2004. Εκλέχτηκε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, αναλαμβάνοντας την 1η Απριλίου 2006.

Το 2012 βοήθησε στην ίδρυση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (THI), ενός παγκόσμιου, μη κερδοσκοπικού, κοσμικού θεσμού, το όραμα της οποίας είναι να κινητοποιήσει την ελληνική Διασπορά και φιλελληνική κοινότητα να επενδύσουν στο μέλλον της Ελλάδας μέσα από προγράμματα επικεντρωμένα στην ανακούφιση από την κρίση, την επιχειρηματικότητα οικονομική ανάπτυξη.

Ο Λιβέρης πιστεύει σταθερά σε κίνητρα για αύξηση της παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εγραψε και συχνά μιλάει για το βιβλίο του «Make it in America» (2011) για το θέμα αυτό. Υπό την ηγεσία του, ήθελε η «νέα» Dow να κάνει νέα προϊόντα στην Αμερική, συχνά με ένα φιλικό προς το περιβάλλον πυρήνα ή με βάση την έρευνα.

Χρησιμοποιήθηκε από τη διοίκηση Τραμπ για να βοηθήσει στον εντοπισμό νέων τρόπων προώθησης της καινοτομίας και της αναζωογόνησης του αμερικανικού μεταποιητικού τομέα και διετέλεσε συμπρόεδρος της Advanced Manufacturing Partnership του προέδρου Ομπάμα και ως μέλος του Συμβουλίου Εξαγωγών του Προέδρου των ΗΠΑ.

Με ρίζες στο Καστελόριζο της Ελλάδας, ο Λίβερης γεννήθηκε στο Ντάργουιν της Αυστραλίας. Οπως είπε στους μαθητές σε διάλεξη το 2005, ο παππούς του ήταν Ελληνας ναυτικός που έλαβε την απόφαση να μείνει στο Ντάργουιν αφού ταξίδεψε εκεί με ένα εμπορικό πλοίο στις αρχές του 20ού αιώνα. Εχει αναφερθεί λέγοντας: «Είμαι υπερήφανος Ελληνας. Αν και δεν γεννήθηκα στις όχθες του Αιγαίου ή στις όχθες της Μεσογείου, έρχομαι από μια χώρα που απολαμβάνει τις παραλίες της και της αρέσει το κρέας της σε ένα σουβλάκι – αυτή η χώρα είναι η Αυστραλία. Υπάρχουν εκατομμύρια Ελληνες όπως εγώ σε όλο τον Κόσμο, που γεννιούνται στο εξωτερικό, αλλά έρχονται στην πατρίδα μας. Ακούσαμε από τους γονείς και τους παππούδες μας για τους ήρωες και την Ιστορία μας. Και ανεξάρτητα από την κληρονομιά μας, την προφορά μας ή τη σημερινή μας διεύθυνση, αισθανόμαστε μια ιδιαίτερη σύνδεση με την Ελλάδα».

Ο Λιβέρης φοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Queensland στο Μπρίσμπεϊν, αποφοίτησε με πτυχίο στη Χημική Μηχανική και του απονεμήθηκε το Πανεπιστημιακό Μετάλλιο για εκείνο το έτος. Το 2005 έλαβε επίτιμο διδακτορικό στην επιστήμη από τη σχολή. Μέσα σε μια εβδομάδα μετά την αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Dow Chemical, αποκάλυψε ότι δωρίζει 13,5 εκατομμύρια δολάρια στο Πανεπιστήμιο για να δημιουργηθεί ένα κληροδότημα γι’ αυτό που θα αποκαλείται Liveris Academy for Innovation and Leadership.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της IBM, της The Nature Conservancy (TNC) και της Novonix και μέλος του Συμβουλίου Ηγεσίας Concordia, καθώς και της συμβουλευτικής επιτροπής των Κέντρων Ανάπτυξης της Βιομηχανίας της Αυστραλιανής Κυβέρνησης. Εργάζεται ως διαχειριστής της Saudi Aramco, του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Βασιλιά Αμπντουλάχ (KAUST), του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας και του Συμβουλίου Διεθνών Επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι επίσης μέλος του Φόρουμ Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ινδίας (USISPF), συμπρόεδρος του Saudi-U.S. CEO Forum, και διορίστηκε αναπληρωτής πρόεδρος της Worley, μιας παγκόσμιας εταιρείας μηχανικών. Πρόσφατα, ο Λιβέρης ονομάστηκε ανώτερος σύμβουλος του Sovereign Wealth Fund, PIF της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Λιβέρης είναι εξουσιοδοτημένος μηχανικός και συνεργάτης του Ινστιτούτου Χημικών Μηχανικών, καθώς και συνεργάτης της Αυστραλιανής Ακαδημίας Τεχνολογικών Επιστημών και Μηχανικών. Μόνο το 2011 έλαβε βραβεία από την Επιτροπή Οικονομικής Ανάπτυξης, το Συμβούλιο Διεθνών ΗΠΑ.

Του απονεμήθηκε το Βραβείο της Αυστραλίας, (Order of Australia) η μεγαλύτερη αναγνώριση του Εθνους για εξαιρετικά επιτεύγματα και υπηρεσίες, το 2014. Το 2019 τον τίμησε η ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης. Ο Λιβέρης και η σύζυγός του Πόλα έχουν τρία ενήλικα παιδιά: τον Νικόλα, την Αλεξάνδρα και τον Αντώνιο.

43 ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΑΤΟΣ (JOHN VARVATOS) – ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Αssociated press

Designer John Varvatos. Photo: (AP Photo/Julie Jacobson FILE)

$120 εκατομμύρια (Διασημότητα) – Μόδα

Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Μίσιγκαν και Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (Pre-Med & Education). Παντρεμένος, 3 παιδιά

Γεννημένος το 1954 σε προάστιο του Ντιτρόιτ, ο Τζον Βαρβάτος (John Varvatos), σήμερα 54 χρόνων, είναι Ελληνοαμερικανός σχεδιαστής μόδας γνωστός σε όλο τον Κόσμο. Οι γονείς του ήταν και οι δύο Ελληνες. Ο πατέρας του εργάστηκε ως λογιστής στο Μίσιγκαν και σύμφωνα με διάφορες πηγές ο Βαρβάτος έχει ρίζες στην Κεφαλονιά.

Το 1982, ο Βαρβάτος σε ηλικία 17 χρόνων μπήκε στον κλάδο του σχεδιασμού, ξεκινώντας στην Polo Ralph Lauren και το 1990 μετακόμισε στην Calvin Klein (CK), όπου ανέλαβε το σχεδιασμό των ανδρικών ενδυμάτων και πρωτοστάτησε στην έννοια των «σλιπ μπόξερ» που είναι ένα υβρίδιο μεταξύ μπόξερ και σλιπ. Αυτή η καινοτομία τον προώθησε στην κορυφαία βαθμίδα της βιομηχανίας σχεδιασμού, καθώς τα «σλιπ μπόξερ» Varvatos χαρακτηρίστηκαν ως μία από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις του 20ού αιώνα, αφού έγιναν διάσημα από μια σειρά διαφημίσεων του 1992 με τον Mark Wahlberg.

Ο Βαρβάτος, αργότερα όταν ρωτήθηκε για το τι του έδωσε την ιδέα, είπε: «απλά κόψαμε ένα ζευγάρι longjohns και σκεφτήκαμε, αυτό θα μπορούσε να είναι ωραίο».

Ο Βαρβάτος επέστρεψε στη Lauren το 1995, ως επικεφαλής όλων των σχεδιασμών ανδρικών ενδυμάτων Polo και δημιούργησε την Polo Jeans Company.

Μόλις στα τέλη του αιώνα, στα τέλη του 1999, ο Βαρβάτος ξεκίνησε τη δική του εταιρεία, καταγράφοντας την πρώτη του σειρά ρούχων ένα χρόνο αργότερα, και άνοιξε μπουτίκ στη γειτονιά SoHo της Νέας Υόρκης. Η μάρκα περιλαμβάνει τώρα ζώνες, τσάντες, υποδήματα, γυαλιά και αρώματα και διατίθεται στα καταστήματα λιανικής καθώς και στα δικά της καταστήματα. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Βαρβάτος υπέγραψε επίσης μια νέα συμφωνία με τον κατασκευαστή αθλητικών υποδημάτων Converse, για να σχεδιάσει μια σειρά ενδυμάτων κάτω από την ετικέτα του Chuck Taylor. Για αρκετά χρόνια, είχε σχεδιάσει τη δική του εκδοχή κλασικών παπουτσιών στη γραμμή Converse. Τα σχέδια ήταν τόσο δημοφιλή που συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

Ο Βαρβάτος συμμετείχε στο cast του Fashion Star του NBC το 2012. Ενα χρόνο αργότερα είδε την κυκλοφορία μιας περιορισμένης έκδοσης Chrysler 300 στο όνομά του. Το 2014 συνεργάστηκε με μια μουσική δισκογραφική εταιρεία για να ξεκινήσει τον John Varvatos Records, υπογράφοντας αρχικά τη Zac Brown Band.

Ο Βαρβάτος αποδίδει το αρχικό του ενδιαφέρον για τη μόδα στην αγάπη του για τη ροκ, παρατηρώντας τις δηλώσεις μόδας των διαφόρων ροκ μουσικών, από τον Alice Cooper μέχρι τους Green Day. Η μουσική εμπνέει επίσης τα φιλανθρωπικά του αισθήματα και επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τη συμμετοχή του θρύλου των Beatles Ringo Starr στην «εσωτερική ειρήνη και την παγκόσμια ειρήνη», «τα οποία και τα δύο είναι σημαντικά για μένα».

Ο Βαρβάτος χαρακτηρίστηκε «Σχεδιαστής της Χρονιάς» για το 2007 από το Gentleman Quarterly (GQ).

Το 2015, ο Βαρβάτος συγχώνευσε τους τρεις κόσμους του: τη μόδα, τη ροκ μουσική και το Ντιτρόιτ, στη γραμμή μόδας John Varvatos Detroit. Ενθερμος υποστηρικτής του χόκεϊ, ο Βαρβάτος είχε το προνόμιο να δημιουργήσει φανέλες για τους κορυφαίους 100 παίκτες του National Hockey League σε μια εκδήλωση στις αρχές του 2017 κατά τη διάρκεια του All-Star Weekend.

Τον Μάρτιο του 2019, ο Βαρβάτος και το HBO ξεκίνησαν το upscale merchandise clothing του Game of Thrones, που ήταν η πρώτη εταιρική σχέση του Βαρβάτος με μια τηλεοπτική σειρά. Η σειρά περιλαμβάνει 11 κομμάτια ανδρικών ενδυμάτων.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο, το συγκρότημα Badflower επιλέχθηκε ως οι καλλιτέχνες της καμπάνιας «John Varvatos Star USA» για το φθινόπωρο/χειμώνα του 2019. Τον ίδιο μήνα, ο Βαρβάτος και ο τραγουδιστής Nick Jonas ανακοίνωσαν ότι θα ενταχθούν στην αγορά τεκίλας με ένα εμπορικό σήμα που ονομάζεται Villa One, που δημιουργήθηκε από την ομάδα Stoli.

Σε μια συναρπαστική συνέντευξη του 2019 στο Unstouchable Blog, ο Βαρβάτος είπε τα ακόλουθα όταν ρωτήθηκε για το αν οι ελληνικές του ρίζες έρχονται μέσα σε οποιαδήποτε από τις συλλογές του: «Δεν ξέρω αν έρχονται μέσα στις συλλογές μου, αλλά σίγουρα έρχονται μέσα από το πάθος γι’ αυτό που κάνω και από την ταπεινότητα γι’ αυτό που κάνω. Μεγάλωσα σε μια 100% ελληνική οικογένεια που ήταν πολύ ταπεινή και η οικογένεια ήταν πολύ σημαντική, οι συγγενείς ήταν σημαντικοί, η κληρονομιά ήταν σημαντική. Και τώρα είμαι πολύ πιστός στην κληρονομιά της μάρκας μου και σέβομαι την κληρονομιά των ανδρικών ενδυμάτων».

44 JASON CALACANIS Τζέισον Καλακάνης

$100 εκατομμύρια (διασημότητα)

Ιντερνετ Επιχειρηματικότητα, Blogging

Πανεπιστήμιο Fordham (Ψυχολογία), παντρεμένος, 3 παιδιά

Ο Jason McCabe Calacanis (Τζέισον Καλακάνης), 49 χρόνων, είναι επιχειρηματίας, που ξεκίνησε από το Bay Ridge του Μπρούκλιν.

Ο Calacanis άρχισε την επαγγελματική του σταδιοδρομία τη δεκαετία του 1990. Δημιούργησε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο μηνιαίο περιοδικό που ονομάζεται «Silicon Alley Reporter» για να ενημερώνει τους αναγνώστες για τα συμβάντα στον νεοσύστατο τομέα μαζικής τεχνολογίας της οικονομίας κατά την εποχή της dot-com.

Μαθαίνοντας από την ασταθή φύση του Διαδικτύου, ο Calacanis δεν ανησύχησε στην προσπάθειά του να βυθιστεί πλήρως στο νεοσύστατο διαδικτυακό κόσμο και συν-ίδρυσε την Weblogs, Inc. το Σεπτέμβριο του 2003 μαζί με τον Brian Alvey. Η Weblogs Inc. ήταν μια δικτυακή πλατφόρμα blog που περιελάμβανε καταχωρήσεις ποικίλων διαφορετικών ενδιαφερόντων, κυρίως τεχνολογικών ειδήσεων, αλλά και βίντεο, αυτοκινήτων και πολιτιστικών χαρακτηριστικών. Περίπου 18 μήνες από την ίδρυσή της, ο Calacanis πώλησε το Weblogs, Inc. στην AOL για 30 εκατομμύρια δολάρια.

Από την πώληση του Weblogs, Inc. στην AOL, ο Calacanis έχει συγκεντρώσει την πλειοψηφία της περιουσίας του. Ηταν ένας από τους πρώτους επενδυτές στον τεχνολογικό όμιλο Uber, ο οποίος πρόσφατα αποτιμήθηκε σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επενδύσει σε πάνω από 70 νεοσύστατες επιχειρήσεις και επενδύει σήμερα 15 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε 30 υποσχόμενες νεοσύστατες επιχειρήσεις μέσω του Fund LAUNCH και του AngelList Syndicate, το οποίο έχει 400 μέλη. Το 2018, ο Calacanis επένδυσε στην Calm, μια εφαρμογή διαλογισμού που εκτιμάται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Μετά από τρία χρόνια φιλοξενίας του TechCrunch50, ίδρυσε το LAUNCH Media, το οποίο εκδίδει το LAUNCH Ticker και παράγει μια σειρά εκδηλώσεων, όπως το ετήσιο LAUNCH Festival, το μεγαλύτερο συνέδριο startup στον Κόσμο με περισσότερους από 9.000 συμμετέχοντες το περασμένο έτος. Το Φεστιβάλ διαθέτει 50+ startups που ξεκινούν μπροστά σε 5.000+ ηγέτες της βιομηχανίας. Οι προηγούμενοι απόφοιτοι περιλαμβάνουν το Mint, το Dropbox, το Yammer, το Fitbit και το Room 77.

Από το 2009, ο Calacanis είναι ο οικοδεσπότης στο δημοφιλές podcast «This Week in Startups», το μεγαλύτερο talk show για την τεχνολογία και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις στον Κόσμο. Παλιοί επισκέπτες στην εκπομπή περιλαμβάνουν τον Mark Cuban, τον ιδρυτή του Twitter Evan Williams, τον Paul Graham του Y Combinator και τον επενδυτή Chris Sacca.

Ο Calacanis είναι επίσης ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Inside.com, μιας εταιρείας εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας σε πραγματικό χρόνο. Εχει επίσης συντάξει ένα βιβλίο το 2017 με τίτλο «Angel: How to Invest in Technology Startups – Timeless Advice from an Angel Investor Who Turned $100,000 into $100,000,000».. Αναμένεται να είναι μεταξύ των ομιλητών του πρώτου Φιλιππινέζικου φεστιβάλ Fintech στη Μανίλα τον ερχόμενο Μάιο.

Ο Calacanis αποφοίτησε από το Xaverian High School το 1988 και κέρδισε το B.A. στην Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Fordham.

45 ΤΖΕΪΜΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ (JAMES T. DEMETRIADES) – ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

$ 95 εκατομμύρια

Λογισμικό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Πανεπιστήμιο Loyola Marymount (Πληροφορική, Οικονομία και Μάρκετινγκ Επιχειρήσεων, παντρεμένος, 6 παιδιά)

Ο Τζέιμς (Jim) Δημητριάδης, 57 χρόνων, ήταν τελευταίος στον κατάλογό μας το 2011. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια επιστημόνων. Ο Δημητριάδης άρχισε να παίζει με υπολογιστές στην ηλικία των εννέα ετών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, όπου ο πατέρας του θα τον έριχνε στα εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών ενώ επισκέπτονταν φίλους. Ενα παιδί θαύμα, ξεκίνησε την επιστημονική του καριέρα στο Caltech όταν ήταν μόλις 11 χρόνων και είναι απόφοιτος της Σχολής του Webb το 1980 (που τώρα χορηγεί βραβείο στο όνομά του). Μετά την αποφοίτησή του από το Webb, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Loyola Marymount, όπου πήρε μαθήματα προγραμματισμού υπολογιστών που άλλαξαν τη ζωή του. Εκεί, με τον καθηγητή Phil Dorin, έγινε παθιασμένος με τους υπολογιστές και συχνά ερχόταν στα κλειστά εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών αργά τη νύχτα για να παίξει και να δουλέψει στους υπολογιστές. Ηξερε ότι οι υπολογιστές θα άλλαζαν μια μέρα τον Κόσμο.

Μετά την αποφοίτησή του από το Loyola Marymount, ο Δημητριάδης εργάστηκε για δύο εταιρείες που σχεδίαζαν λογισμικό για ασφαλιστικές εταιρείες και νοσοκομεία. Οταν παρατήρησε ότι η εργασία επαναλαμβανόταν για το 70% του χρόνου, δημιούργησε ένα προϊόν το οποίο θα μείωνε το κόστος και το χρόνο που απαιτούνταν για την ενσωμάτωση των εφαρμογών. «Εβαλα την ιδέα στον προϊστάμενό μου και είπε ότι δεν ήθελε να επικεντρωθώ σε αυτή την πτυχή της δουλειάς, έτσι είπα: ‘Σας ενοχλεί να σταματήσω και να εργαστώ για αυτό;’».

Σε λιγότερο από μια δεκαετία, ο Δημητριάδης βρέθηκε στο τιμόνι μιας εταιρείας που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Στην ηλικία των 26 ετών ξεκίνησε τη δική του εταιρεία λογισμικού, την SeeBeyond, που εφηύρε και κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας πολυάριθμες τεχνολογίες στον κλάδο του λογισμικού, συμπεριλαμβανομένης της σύνθετης τεχνολογίας ενσωμάτωσης με βάση το διακομιστή πελάτη, τεχνολογιών κατανεμημένης ολοκλήρωσης και προϊόντων ενσωμάτωσης και ανάπτυξης που βασίζονται σε cloud. Αυτά τα προϊόντα ολοκλήρωσης κατέχουν την πρώτη θέση στον Κόσμο από τον όμιλο Gartner. Ο Δημητριάδης μεγάλωσε την SeeBeyond, την οποία ξεκίνησε με 5.000 δολάρια, σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής λογισμικού στον Κόσμο με προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε δεκάδες εταιρείες σε όλο τον Κόσμο, όπως η GM, η Porsche, η BMW, η Pepsi, η NY Columbia Presbyterian, η JPMorgan Chase, η Unilever, η Air Liquide, η βρετανική NHS, η Aetna, η κλινική Cleveland, και άλλοι 10.000 πελάτες. Ο Δημητριάδης πούλησε την εταιρεία με επιτυχία στην Sun Microsystems (τώρα τμήμα της Oracle) για $387εκατομύρια μετρητά τον Ιούνιο του 2005.

Ο Δημητριάδης ίδρυσε και διαχειρίζεται τη δική του πρωτοποριακή εταιρεία επενδύσεων κεφαλαίου, την Kairos, την εταιρεία ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων, τη Multiversal, και τη δική του μοναδική εταιρεία media education που δημιούργησε το Inspero.net. Μέσω του Kairos Ventures Demetriades ελπίζει να μετατρέψει περισσότερες επιστημονικές ανακαλύψεις σε επιτυχημένες επιχειρήσεις, αυξάνοντας τα 50 εκατομμύρια δολάρια για έρευνα στην Caltech το 2015. Ο Δημητριάδης υπηρετεί επίσης σε συμβούλια πολυάριθμων εταιρειών τεχνολογίας σε διάφορες βιομηχανίες. Εχει αφιερώσει τα τελευταία χρόνια στην ανατροφή (και την κατ’ οίκον εκπαίδευση) των έξι παιδιών του, με την σύζυγό του Νάνσυ. Εχει επενδύσει σε ένα ξενοδοχείο (The Landing), ένα μπαρ και δύο εστιατόρια σε έξι στρέμματα στις λίμνες Mammoth της Καλιφόρνια.

46 ΤΙΝΑ ΦΕΪ (ELIZABETH STAMATINA FEY) – ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Αssociated press

(Photo by Evan Agostini/Invision/AP, File)

$70 εκατομμύρια (διασημότητα)

Ψυχαγωγία

Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια (Δράμα), παντρεμένη, 2 παιδιά

Με το άστρο της να συνεχίζει να είναι σε ανοδική πορεία, η Τίνα Φέι (Elizabeth Stamatina Fey), γνωστή στον κόσμο ως Tina, αύξησε την περιουσία της το 2019-2020 και κατάφερε να καταταγεί πιο ψηλά στον κατάλογό μας.

Η γιαγιά της Φέι, από την πλευρά της μητέρας της, η Βασιλική Κουρελάκου, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες από μόνη της το 1921 από το χωριό Πέτρινα. Παρόλο που ο πατέρας της Φέι δεν ήταν Ελληνας, η μητέρα της, η Ζηνοβία (το γένος Ξενάκη) μιλούσε ελληνικά στο σπίτι με τα παιδιά της και τα πήγαινε στην εκκλησία κάθε Κυριακή.

Γνωρίζοντας από μικρή ηλικία ότι προοριζόταν για καριέρα στην κωμωδία, η ομογενής από την Πενσυλβανία (από το κυρίως ελληνικό προάστιο του Upper Darby), σήμερα 49 ετών, προσχώρησε στο cast του Saturday Night Live (SNL) πριν από είκοσι χρόνια. Μετά από μια επιτυχημένη παρουσία στο δημοφιλές τμήμα του σόου «News Update Weekend», η Φέι έγινε ακόμα πιο δημοφιλής το 2008 παριστάνοντας την υποψήφια αντιπρόεδρο των Ρεπουμπλικανών, Σάρα Πέιλιν. Εγινε επίσης η πρώτη γυναίκα επικεφαλής συγγραφέας στην ιστορία SNL.

Ο Φέι επανέλαβε τον ρόλο αρκετές φορές κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας (και το έπραξε ξανά κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2012 και του 2016). Σε ένα κομμάτι που μιμείται την Πέιλιν την εμφανίζει να λέει ότι είναι εξοικειωμένη με τις παγκόσμιες υποθέσεις, επειδή ως κυβερνήτης της Αλάσκας, έπρεπε να ασχοληθεί με τα αεροπλάνα που πετούσαν από τη γειτονική Ρωσία: «Μπορώ να δω τη Ρωσία από σπίτι». Σε ένα κλασικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η κωμωδία μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη, πολλοί Αμερικανοί που ερωτήθηκαν από τότε έχουν αποδώσει αυτή τη φράση στην Πέιλιν, χωρίς να συνειδητοποιήσουν ότι ήταν η Φέι που το είπε πραγματικά.

Η Φέι είναι επίσης συγγραφέας και παραγωγός, έχει κερδίσει εννέα βραβεία Emmy, τρία βραβεία Golden Globe, πέντε Βραβεία Guild Actors Guild, τρία βραβεία Producers Guild Awards και επτά βραβεία Writers Guild of America. Το 2010, της απονεμήθηκε το βραβείο Mark Twain για το Αμερικανικό Χιούμορ, και έγινε η νεώτερη αποδέκτης του βραβείου.

Δημιούργησε, έγραψε και κέρδισε το αστέρι στην πολυβραβευμένη κωμική σειρά 30 Rock (έλαβε συνολικά 112 υποψηφιότητες για το Emmy). Η Φέι επίσης συν-δημιούργησε τη σειρά κωμωδίας Netflix Unbreakable Kimmy Schmidt. Εχει εμφανιστεί σε πολυάριθμες ταινίες μεγάλου μήκους όπως Martin & Orloff (2002), Mean Girls (2004), Baby Mama (2008), The Invention of Lying (2009) Night Night (2010), Whiskey Tango Foxtrot και πιο πρόσφατα στο Wine Country (2019). Τον Αύγουστο του 2019 ανακοινώθηκε ότι η Φέι θα ερμηνεύσει τον ρόλο του συν-ηγέτη στην ψυχαγωγική ταινία Soul της ταινίας φαντασίας Pixar, η οποία προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2020.

Το 2011, κυκλοφόρησε τα απομνημονεύματά της, «Bossypants» τα οποία βρέθηκαν στη λίστα των βιβλίων της «New York Times» με τις περισσότερες πωλήσεις για πέντε εβδομάδες και απέσπασε μια υποψηφιότητα για Grammy. Η Φέι δημιούργησε επίσης τη μουσική προσαρμογή Mean Girls, η οποία έκανε πρεμιέρα στο Broadway το 2018 και κέρδισε το βραβείο Tony.

Το 1994 η Φέι άρχισε να συναντά τον Jeff Richmond, έναν πιανίστα που αργότερα έγινε συνθέτης στο 30 Rock. Παντρεύτηκαν με ελληνορθόδοξη τελετή στις 3 Ιουνίου 2001. Εχουν δύο κόρες, την Αλίκη, που γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2005 και την Πηνελόπη-Αθηνά, που γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2011.

47 ΓΙΑΝΝΗΣ ANTETOKOΥΝΜΠΟ – ΟΥΙΣΚΟΝΣΙΝ

Αssociated press

o Γιάννης Αντετοκούνμπο. (AP Photo/Mark J. Terrill, File)

$60 εκατομμύρια (διασημότητα)

Επαγγελματίας αθλητής, 1 παιδί

Ο Γιάννης Σίνα Ούγκο Αντετοκούνμπο, 24 ετών, είναι Ελληνας επαγγελματίας παίκτης μπάσκετ για την ομάδα του ΝΒΑ, Milwaukee Bucks.

Ενας σούπερ σταρ του ΝΒΑ, που αναδείχθηκε μάλιστα Most Valuable Player, του οποίου η φήμη έχει φτάσει στις περισσότερες γωνιές του Κόσμου, γεννήθηκε στην Αθήνα, από Νιγηριανούς μετανάστες από το Λάγος. Μεγάλωσε στην περιοχή Σεπόλια και λόγω σκληρών εργασιακών συνθηκών για τους μετανάστες στην Ελλάδα, ο Γιάννης και οι αδελφοί του βοήθησαν οικονομικά τους γονείς τους κάνοντας τους πωλητές του δρόμου. Το ταξίδι του Γιάννη στο μπάσκετ ξεκίνησε το 2007 καθώς εισήχθη στο άθλημα και μέσα σε τρία χρόνια έπαιζε στην ομάδα νέων της τοπικής ομάδας του Φιλαθλητικού. Το 2011 κλήθηκε στην ανδρική ομάδα του Φιλαθλητικού που συμμετείχε στην Τρίτη Category του ελληνικού πρωταθλήματος προτού ανέβει στην Α2 League (Δεύτερη Category) για την περίοδο 2012-2013. Το 2013 ο Αντετοκούνμπο έγινε επιλέξιμος για ντεμπούτο στο NBA και επιλέχθηκε στον πρώτο γύρο ως 15η επιλογή από το Milwaukee Bucks. Στο τέλος της σεζόν, ο Γιάννης ονομάστηκε στη δεύτερη ομάδα της NBA All-Rookie. Αφού συνέχισε να εντυπωσιάζει παρά τη νεαρή του ηλικία, στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο υπέγραψε τετραετή επέκταση σύμβασης ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων με τους Milwaukee. Το συμβόλαιο αντανακλούσε τον σούπερ σταρ που είχε γίνει ο Γιάννης και την πίστη που είχαν οι Bucks ότι θα γινόταν μόνο καλύτερος. Στις επτά του περιόδους NBA μέχρι σήμερα, το Aντετοκούνμπο έχει επιλεγεί τέσσερις φορές ως NBA All-Star (2017-2020), All-NBA First Team (2019), NBA All-Defensive First Team (2019), δυο φορές στην All-NBA Second Team (2017,2018), στην NBA All-Defensive Team (2017), NBA Most Improved Player (2017), NBA All-Rookie Second Team (2014).

Παράλληλα, ο Γιάννης είναι υπερήφανο μέλος της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα του 38 φορές μέχρι σήμερα. Ο Γιάννης είναι ένας από τους τέσσερις αδελφούς που γεννήθηκαν από τον Τσαρλς και την Βερόνικα Αντετοκούνμπο. Ο πατέρας του, Τσαρλς, πέθανε μετά από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 54 ετών στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν.

Ο Γιάννης είναι ενεργό μέλος στην φιλανθρωπική κοινότητα της περιοχής Μιλγουόκι και δεν έχει ξεχάσει ποτέ τις ελληνικές του ρίζες. Προσφέρει στην Ελλάδα όποτε του δίνεται η ευκαιρία και είναι το πρόσωπο του ελληνικού τουρισμού, της «Aegean Airlines», και των πρωτοβουλιών ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Ανακοινώθηκε ότι θα χρηματοδοτήσει ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ κοντά στο Μάτι, ανατολικά της Αθήνας όπου 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2018, έτσι ώστε η κοινότητα να μπορεί να συνεχίσει να επουλώνει τις πληγές της. Με την σύντροφό του, Rice Mariah Riddlesprigger έφεραν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί στις 10 Φεβρουαρίου του 2020, τον Liam Charles.

48 ΚΡΙΣ ΕΪΝΤΖΕΛ (CRISS ANGEL) – ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

$50 εκατομμύρια (διασημότητα)

Ψυχαγωγία, παντρεμένος, 2 παιδιά

Ο Κρις Εϊντζελ (Criss Angel) γεννήθηκε ως Κρίστοφερ Νίκολας Σαραντάκος (Christopher Nicholas Sarantakos), στις 19 Δεκεμβρίου 1967 στην πόλη του North Hempstead, στη Νέα Υόρκη, από την Δήμητρα και τον Ιωάννη Σαραντάκο. Ο πατέρας του είχε στην ιδιοκτησία του εστιατόριο και κατάστημα με ντόνατς.

Ο Εϊντζελ άρχισε να ενδιαφέρεται για τη μαγεία γύρω στην ηλικία των επτά αφού η θεία του Στέλλα του έδειξε ένα τρικ με τράπουλα. Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο, ο Εϊντζελ επέλεξε να μην πάει στο Κολέγιο. Αντ’ αυτού, επέλεξε να ακολουθήσει την πορεία του να είναι επαγγελματίας μάγος. Εκπαιδεύτηκε πηγαίνοντας συχνά στις δημόσιες βιβλιοθήκες όπου σπούδαζε μαγεία, μουσική, μυστικισμό και ακόμη και πολεμικές τέχνες.

Ασκούσε την τέχνη του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ώσπου το 1994 εμφανίστηκε σε μια δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο Secrets. Τελικά, η δημοτικότητά του μεγάλωσε τόσο πολύ που πήγε στο δίκτυο «A&E» για να ξεκινήσει μια πραγματική εκπομπή. Αυτό έγινε το 2005 και η εκπομπή παρέμεινε στον αέρα μέχρι το 2011. Οι εκπομπές μαγνητοσκοπούνταν στο Λας Βέγκας και σε αυτές εμφανιζόταν ο Εϊντζελ να κάνει πολλές γοητευτικές ψευδαισθήσεις. Οι ψευδαισθήσεις συχνά έδιναν την αίσθηση του κινδύνου και αυτό συνέβαλε στη δημοτικότητα του προγράμματος. Η φανταστική εμφάνιση του με την ονομασία Criss Angel Believe στο Luxor Hotel & Casino στο Λας Βέγκας συγκέντρωσε $150 εκατομμύρια δολάρια σε τουριστικά έσοδα για την πόλη το 2010. Το 2018 κατέλαβε την πρώτη θέση στη λίστα των «Forbes» με τους καλύτερα αμειβόμενους μάγους στον Κόσμο.

Ο Εϊντζελ και οι αδελφοί του J.D. και Costa ίδρυσαν το φιλανθρωπικό ίδρυμα BELIEVE το 2007 στην μνήμη του αγαπημένου πατέρα τους Ιωάννη, ο οποίος απεβίωσε το 1998. Το ίδρυμα λειτουργεί προς όφελος των παιδιών, ιδιαίτερα εκείνων που πάσχουν από εξασθενητικές ασθένειες. Υποστηρίζει επίσης ενεργά το «Boys and Girls Clubs of America» και το Ιδρυμα Make-A-Wish.

Ο Eϊντζελ κέρδισε τον τίτλο «International Magician Society’s Magician» της δεκαετίας το 2009 και τον τίτλο Magician of the Century το 2010. Είναι ο μοναδικός μάγος που κέρδισε το Merlin Magician of the Year δύο φορές.

Ο Εϊντζελ έχει δύο παιδιά, τον Τζόνι Κρίστοφερ (2014) και τον Χρήστο Γιάννη (2019). Ο πρώτος του γιος διαγνώστηκε με λεμφοβλαστική λευχαιμία – μια μορφή καρκίνου. Μετά από 18 μήνες χημειοθεραπείας, η ασθένεια του Τζόνι ήταν σε ύφεση. Ωστόσο, πριν από λίγους μήνες, ο Εϊντζελ ανακοίνωσε ότι ο καρκίνος του γιου του είχε επιστρέψει τραγικά.

49 ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Αssociated press

(Photo by Evan Agostini/Invision/AP, File)

$44 εκατομμύρια (διασημότητα)

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Πανεπιστήμιο Κολούμπια (Πολιτικές επιστήμες), παντρεμένος, 2 παιδιά

Ο Γιώργος Στεφανόπουλος γεννήθηκε από πρώτης γενιάς Ελληνοαμερικανούς γονείς, την Νικολίτσα και τον Ρόμπερτ-Γιώργο, στη Μασαχουσέτη και μεγάλωσε στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το 1983 κέρδισε υποτροφία Rhodes για το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο στη Θεολογία. Ο πατέρας του Στεφανόπουλου είναι Ελληνορθόδοξος ιερέας και dean emeritus στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στη Νέα Υόρκη. Η μητέρα του υπήρξε εδώ και πολλά χρόνια διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Τύπου της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αμερικής. Ο Στεφανόπουλος εξέταζε για καιρό το ενδεχόμενο να εισέλθει στον χώρο της ιεροσύνης, αλλά τελικά οδηγήθηκε στην πολιτική και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Αφού άρχισε την καριέρα του στην Ουάσιγκτον, εργάστηκε στην αποτυχημένη προεδρική εκστρατεία του Μιχάλη Δουκάκη το 1988 και στη συνέχεια υπηρέτησε ως συνεργάτης ενός νομοθέτη από το Οχάιο. Ο Στεφανόπουλος βοήθησε αργότερα στην προεκλογική εκστρατεία του Μπιλ Κλίντον το 1991, και έγινε ανώτερος σύμβουλος του Προέδρου για θέματα Πολιτικής και Στρατηγικής. Το 1999, δημοσίευσε τα απομνημονεύματά του, τα οποία έγιναν το πιο δημοφιλές βιβλίο της «New York Times», «All Too Human: A Political Education, an account of the 1992 and 1996 Clinton campaigns and of Clinton’s first term in office».

Ο Στεφανόπουλος εντάχθηκε στο «ABC News» το 1997 ως αναλυτής της του «This Week». Σήμερα, είναι επικεφαλής παρουσιαστής ειδήσεων του «ABC» καθώς και του «Good Morning America» και του «This Week with George Stephanopoulos».

Ο Στεφανόπουλος παντρεύτηκε την Αλεξάνδρα Γουέντγουορθ, κωμικό και συγγραφέα το 2001 στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας. Το ζευγάρι έχει δύο κόρες: την Ελιοτ Αναστασία (Elliott Anastasia) και την Χάρπερ Ανδρεα (Harper Andrea).

50 ΝΙΚ ΜΑΡΚΑΚΗΣ (NICHOLAS WILLIAM MARKAKIS)

Αssociated press

(AP Photo/Jeff Roberson, File)

$40 εκατομμύρια (διασημότητα)

Επαγγελματίας αθλητής

Young Harris College, παντρεμένος, 3 παιδιά

Ο Nicholas William Markakis, 36 χρόνων, ή περισσότερο γνωστός ως Νικ Μαρκάκης, με καθαρή περιουσία περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων, είναι ένας νεοφερμένος στον κατάλογο με τους 50 πιο πλούσιους Ελληνες της TNH στην Αμερική.

Γεννημένος στο Glen Cove, της Νέας Υόρκης, είναι παίχτης της ομάδας μπέιζμπολ Atlanta Braves. Ο Μαρκάκης και η οικογένειά του μετακόμισαν στο Γούντστοκ της Τζόρτζια από το Γκλεν Κόουβ, όταν ο Νικ ήταν ακόμα μικρός. Στο Γούντστοκ ανέπτυξε το πάθος του για το μπέιζμπολ και έγινε ντραφτ ήδη από το Γυμνάσιο το 2001 από τους Cincinnati Reds και πάλι το 2002, αλλά ο Μαρκάκης αρνήθηκε και τις δύο προόδους και επέλεξε να παρακολουθήσει το Young Harris College.

To 2003, ο Μαρκάκης εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, όπου η ελληνική εθνική ομάδα μπέιζμπολ κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο. Είχε εντυπωσιάσει αρκετά στα παιχνίδια που ο Baltimore Orioles επέλεξαν τον Μαρκάκη με την 7η γενική επιλογή στο σχέδιο MLB του 2003.

Στη συνέχεια, ο Μαρκάκης εκπροσώπησε και πάλι την Ελλάδα, αυτή τη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο Νίκος Μαρκάκης έγινε ντραφτ το 2003 από τους Baltimore Orioles και προωθήθηκε στα μεγάλα πρωταθλήματα από τα μικρά πρωταθλήματα το 2006. Η θητεία του ολοκληρώθηκε το 2014 και μετά επέστρεψε στους Αtlanta Braves όπου και παραμένει μέχρι και σήμερα.n

Πηγή: ekirikas.com