Tα Χριστούγεννα σχεδόν έφτασαν και μαζί τους η περίοδος που οι νοικοκυρές κάνουν τις προετοιμασίες τους για να υποδεχθούν στα σπιτικά τους τη μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης. Και φυσικά η πλέον αγαπημένη συνήθεια μικρών και μεγάλων, δεν είναι άλλη από την παρασκευή των παραδοσιακών γλυκών. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και όσα άλλα τα έθιμα του κάθε τόπου επιτάσσουν.
Με αυτή λοιπόν την αγαπημένη συνήθεια ξεκινάμε μια νέα ενότητα στο poulatakefalonias, στην οποία θα παρουσιάζουμε συνταγές που θα μας εμπιστεύονται οι αναγνώστες μας. Αρχή θα κάνουμε με μια υπέροχη και αρκετά εύκολη συνταγή για δίπλες που μας έστειλε η κυρία Ειρήνη Πεφάνη, την οποία και ευχαριστούμε θερμά.
Και μπορεί οι δίπλες να έλκουν την καταγωγή τους από την Πελοπόννησο και να μην αποτελούν αυτό που θα ονομάζαμε εθιμικό γλυκό της Κεφαλλονιάς, ωστόσο οι δίπλες της κυρίας Πεφάνη έχουν γίνει με μέλι, αυγά, καρύδια, πορτοκάλια και ρομπόλα από τα Πουλάτα! Φυσιολογικά λοιπόν οι συγκεκριμένες δίπλες είναι διπλά νόστιμες!
Καλή σας επιτυχία!
Υλικά για τη ζύμη
3 1/2 κούπες τσαγιού κοσκινισμένο αλεύρι
1/2 κρασοπότηρο χυμό πορτοκάλι Ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 φλυτζανάκι ρομπόλα
1 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. βούτυρο
4 αυγα
1 κ.γ. κανέλα
1 κούπα καρυδόψιχα ψιλοκομένη
Υλικά για το σιρόπι:
1/2 κούπα του τσαγιού μέλι
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα νερό
Εκτέλεση:
Δουλεύουμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο. Κατόπιν ρίχνουμε τα αυγά, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κρασί, το χυμό πορτοκαλιού και το αλεύρι και τα ζυμώνουμε τόσο ώστε να φτιάξουμε μια σφιχτή ζύμη.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 1/2 εκατοστού, το κόβουμε σε ότι σχήμα θέλουμε και το τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία ώσπου να ξανθύνει.
Βράζουμε το σιρόπι, βουτάμε τις δίπλες σε αυτό και τις τοποθετούμε σε πιατέλες. Τέλος πασπαλίζουμε με τα καρύδια και την κανέλλα.
Πηγή: www.poulatakefalonias.gr