Οι πτήσεις προς Ελλάδα και τα ερωτηματικά που απασχολούν τους ομογενείς

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα σχέδιά τους για επίσκεψη ή όχι στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι «ζυγίζουν» πλέον οι ομογενείς, μετά τις ανακοινώσεις από πλευράς του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, σχετικά με τα μέτρα επανεκκίνησης του τουρισμού.

Βάσει αυτών, οι περιορισμοί αφίξεων των αλλοδαπών υπηκόων με πτήσεις εξωτερικού, αίρονται τμηματικά από τον επόμενο μήνα. Η πρώτη ημερομηνία, που θα σημάνει την κυρίως επιστροφή στην κανονικότητα για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», είναι η 15η Ιουνίου, με την πρώτη ομάδα χωρών που πληροί τις επιδημιολογικές προϋποθέσεις.

Στη συνέχεια, μια δεύτερη ομάδα θα ανακοινωθεί για την 1η Ιουλίου, ενώ από τις 15 Ιουλίου κι έπειτα αναμένεται να υπάρχει προγραμματισμός για τους περισσότερο «προβληματικούς» διεθνείς προορισμούς, βάσει επιδημιολογικών κριτηρίων.

Οπως είχε διευκρινίσει και στο παρελθόν, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.»), ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, οι ομογενείς με διπλή υπηκοότητα, δεν επηρεάζονται άμεσα από αυτές τις εξελίξεις. Εφόσον έχουν και ελληνικό διαβατήριο, θα μπορούν να αναχωρήσουν κανονικά από τις ΗΠΑ, ακόμη και πριν την άρση των περιορισμών στην αεροπορική διασύνδεση. Το ίδιο θα μπορούν να πράξουν εάν, αντί για ελληνικό διαβατήριο, λάβουν πιστοποιητικό ιθαγένειας, το οποίο οι υπηρεσίες του Γενικού Προξενείου εκδίδουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Αναφορικά με τους έχοντες μόνο αμερικανικό διαβατήριο και άνευ ελληνικής υπηκοότητας, θα υπάρχει ένα ερωτηματικό, τουλάχιστον για δυο εβδομάδες ακόμα, μέχρι να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Παρότι πληροφορίες από αξιόπιστη πηγή αναφέρουν πως οι ΗΠΑ θα ενταχθούν στις χώρες για τις οποίες θα δοθεί το «πράσινο φως» το αργότερο για την 1η Ιουλίου, εντούτοις, ελλείψει επίσημων ανακοινώσεων, έμπειροι επαγγελματίες του χώρου, όπως ο Νίκος Τσακανίκας από το «Homeric Tours», συμβουλεύουν τους ενδιαφερόμενους να τηρήσουν στάση αναμονής.

Παράλληλα, ο κ. Τσακανίκας εκφράζει επιφυλάξεις και για το κατά πόσον η προγραμματισμένη επανέναρξη των απευθείας πτήσεων για την Ελλάδα -αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου και εντεύθεν- θα υλοποιηθεί τελικά επί του πρακτέου.

Εθνικός Κήρυξ

O κ. Νίκος Τσακανίκας.

Τα ερωτηματικά για τις απευθείας πτήσεις

Οπως αναμενόταν, οι απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα για το φετινό «ιδιαίτερο» καλοκαίρι θα είναι, τουλάχιστον, μειωμένες. Ειδικότερα, πλέον δεν υπάρχουν οι πτήσεις της United Airlines (ΕWR) και της Norwegian (JFK), όπως επίσης η γραμμή Φιλαδέλφεια – Αθήνα (American Airlines) και η δεύτερη ημερήσια πτήση της Delta (JFK).

Αντίθετα, στο πρόγραμμα βρίσκεται η επανέναρξη των πτήσεων της Emirates (EWR – από 1η Ιουλίου), της Delta (JFK – 16 Ιουλίου) και της American Airlines από Σικάγο (ORD-7 Ιουλίου). Διασφαλίζει, όμως, αυτή η εξέλιξη ότι οι πτήσεις όντως θα πραγματοποιηθούν;

«Εγώ θα συμβούλευα το κοινό να περιμένει μέχρι να έχουμε επίσημες ανακοινώσεις. Είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα θα δεχτεί τους Αμερικανούς, όσο δεν υπάρχει ανακοίνωση; Οχι. Είμαστε σίγουροι ότι η Αμερική θα επιτρέψει στους πολίτες της να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, όσο δεν υπάρχει ανακοίνωση; Οχι. Γνωρίζουμε ποιοι θα είναι οι όροι για την επιστροφή; Υπάρχει περίπτωση κάποιος που θα φύγει με ελληνικό διαβατήριο, να μπορεί στη συνέχεια να επιστρέψει χωρίς πρόβλημα στην Αμερική; Επίσης, δεν έχουμε εγγυήσεις για αυτό. Θα συνιστούσα λοιπόν να περιμένουμε για τουλάχιστον δυο εβδομάδες ακόμα», δηλώνει ο κ. Τσακανίκας, συμπληρώνοντας πως η πώληση των εισιτηρίων για συγκεκριμένες ημερομηνίες δεν αποτελεί εγγύηση.

«Δεν έχει σημασία, ακόμη κι αν αγοράσετε το εισιτήριο. Εάν αποφασίσουν να αναβάλουν την ημερομηνία, απλά θα σας τηλεφωνήσουν και θα σας ενημερώσουν. Πάρτε ως παράδειγμα την Delta. Από τον Μάιο, έχει αλλάξει ημερομηνίες επανειλημμένως! Ολες αυτές οι εταιρείες έχουν πρόγραμμα για τον Ιούλιο. Από την εμπειρία μου, εκφράζω έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα πετάξουν απευθείας στην Ελλάδα τελικά. Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια, θα υπάρχει η επιλογή του ενδιάμεσου προορισμού από την Ευρώπη», εξηγει ο κ. Τσακανίκας, ο οποίος θέτει και το θέμα της πληρότητας.

«Ακόμη κι αν τα κυβερνητικά μέτρα το επιτρέψουν, θα έχουν αρκετές κρατήσεις τελικά; Κανείς δεν πετάει με άδειο αεροπλάνο», κατέληξε ο κ. Τσακανίκας.

Την ίδια στιγμή οι ελληνικές Αρχές ξεκαθαρίζουν ότι η πλήρης αποκατάσταση της σύνδεσης με τις ΗΠΑ, εφ’ όσον γίνει, θα είναι κοινή για ολόκληρη τη χώρα και δεν θα λαμβάνει υπόψη ξεχωριστά επιδημιολογικά νούμερα ανά Πολιτεία.

Τι απαντούν οι εταιρείες

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν την κατάσταση που διαμορφώνεται και οι αεροπορικές εταιρείες, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, αναλόγως με τις κυβερνητικές αποφάσεις σε κάθε χώρα.

«Η Delta εξακολουθεί να διαμορφώνει το πρόγραμμά της και προσαρμόζεται στις ανάγκες, αναλόγως την ζήτηση από τους επιβάτες, τις κυβερνητικές κατευθυντήριες γραμμές και τις οδηγίες του CDC», ήταν η απάντηση εκπροσώπου της Delta στον «Ε.Κ.».

Οπως προαναφέρθηκε, η αμερικανική εταιρεία αναπροσάρμοσε εκ νέου το πρόγραμμά της, ξεκινώντας τη διάθεση εισιτηρίων για την απευθείας γραμμή Νέα Υόρκη – Αθήνα για τις 16 Ιουλίου, από τις 2 Ιουλίου πριν από μερικά 24ωρα. Ομως, τα πάντα παραμένουν ρευστά.

Εκτός από τις απευθείας πτήσεις, ερωτηματικά παραμένουν και για άλλες εταιρείες που εξυπηρετούν, με ενδιάμεσο προορισμό, για την Αθήνα, όπως είναι η Turkish Airlines.

«Οι πτήσεις μας από το JFK πιθανόν επανεκκινούν τον Ιούλιο, αλλά δεν έχουμε ακόμη ημερομηνία. Υπάρχει πιθανότητα να επανέλθουμε σε άλλους προορισμούς στην Αμερική τον Ιούνιο, όμως ούτε αυτό έχει επιβεβαιωθεί. Επί του παρόντος, όλες οι διεθνείς πτήσεις της Turkish Airlines έχουν διακοπεί μέχρι και τις 10 Ιουνίου», ανέφερε στον «Ε.Κ.» εκπρόσωπος της εταιρείας.

Πηγή: ekirikas.com