Οργάνωσε την κουζίνα σου!

Η κουζίνα είναι ένας από τους πιο αγαπημένους χώρους του σπιτιού. Μια κουζίνα με καλή οργάνωση θα σε βοηθήσει να μαγειρέψεις με άνεση είτε είσαι επαγγελματίας σεφ είτε απλά σου αρέσει να φτιάχνεις λιχουδιές. Ακόμη και όταν θέλεις να προετοιμάσεις τα γεύματά σου, το να γνωρίζεις που ακριβώς είναι τα υλικά, οι κατσαρόλες και τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσεις θα σου εξοικονομήσει πολύ χρόνο και θα σε κάνει να απολαύσεις όλη τη διαδικασία.

Πριν ξεκινήσεις τις καθαριότητες και την οργάνωση του χώρου θα πρέπει να επιλέξεις ποια από όλα αυτά θα συνεχίσεις να χρησιμοποιείς και ποια θα πρέπει να τα αποθηκεύσεις ή να τα δωρίσεις. Σίγουρα, θα βρεις πολλά αντικείμενα τα οποία είχες κρύψει κάπου, έχουν χαλάσει ή δεν τα χρειάζεσαι πια. Μπορεί να βρεις παλιές συσκευές, πολλά ταπεράκιαπου δεν χρειάζεσαι πια και ληγμένα τρόφιμα και μπαχαρικά. Στη συνέχεια, φτιάξε μια λίστα με τα σκεύη που θα χρειαστείς, τις σπάτουλες και τις κουτάλες και κράτησε μόνο τα απαραίτητα. Πάντα υπάρχει η τάση να γεμίζουμε τιςκουζίνεςμε πολλά αντικείμενα, μπολάκια και σπάτουλες μαγειρικής. Μπορείς να κρατήσεις δυο από το κάθε είδος και τα υπόλοιπα, αν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, να τα δωρίσεις σε ένα σωματείο ή σε μια φίλη σου για το εξοχικό της.

Έπειτα, μπορείς να καθαρίσεις τα κουζινικά σκεύη και τα συρτάρια ώστε να ξεκινήσεις την αποθήκευση με τέτοιο τρόπο ώστε να βολεύουν στην καθημερινότητά σου. Ο τρόπος αποθήκευσης των εργαλείων μαγειρικής σε σημεία κοντά στην εστία μαγειρικής θα σε βοηθήσουν ώστε να έχεις πρόσβαση όταν μαγειρεύεις. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια μεγάλη απόφαση όπως η οργάνωση της κουζίνας είναι μια καλή ευκαιρία για να γίνει αναδιάταξη της κουζίνας και των ντουλαπιών. Αν η κουζίνα σου είναι μικρή και διαθέτεις περιορισμένο χώρο μπορείς να προμηθευτείς κουτιά αποθήκευσης, δοχεία για τρόφιμα και ράφια για να κρεμάσεις στους τοίχους. Αν η κουζίνα σου είναι πιο μεγάλη μπορείς να αποθηκεύσεις μέσα στα ντουλάπια όλα τα υλικά, τα τρόφιμα και τα μπαχαρικά ώστε ο πάγκος σου να είναι ελεύθερος και να έχει πάνω μόνο τις ηλεκτρικές συσκευές όπως η καφετιέρα, η τοστιέρα και ο φούρνος μικροκυμάτων.

Προσπάθησε στα ντουλάπια και τα ράφια να είναι ομαδοποιημένα όλα τα παρόμοια αντικείμενα μαζί όπως οι κατσαρόλες, τα τηγάνια και τα καπάκια τους και τα μαγειρικά σκεύη. Επειδή αυτά είναι τα πιο ογκώδη αντικείμενα μπορεί να χρειαστείς δυο ντουλάπια αποθήκευσης ή ένα ντουλάπι με μεγάλο βάθος και ύψος. Τα μαγειρικά σκεύη φρόντισε να τα τοποθετήσεις κοντά στην εστία της κουζίνας.

Τα τρόφιμα, τα μπαχαρικά, τα ροφήματα θα πρέπει να αποθηκεύονται σε ξεχωριστά ντουλάπια και μακριά από τη μαγειρική εστία καθώς αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να χαλάσουν. Ανάλογα με τον τύπο της κουζίνας μπορείς να αποθηκεύσεις τα μαγειρικά σκεύη, τα μπολ και τα τάπερ στα κάτω ντουλάπια και τα τρόφιμα μαζί με τα μπαχαρικά και τα πιάτα στα πάνω ντουλάπια.

Τα πιάτα, οι πιατέλες, τα ποτήρια και τα σερβίτσια θα πρέπει να τα δεις προσεχτικά καθώς μπορεί κάποια απ’ αυτά να έχουν ραγίσει  ή σπάσει χωρίς να το έχεις παρατηρήσει. Η οργάνωση της κουζίνας είναι μια ευκαιρία για καλή καθαριότητα. Εκτός από τα ντουλάπια και τα ράφια μπορείς να καθαρίσεις το ψυγείο, την κουζίνα, τον φούρνο μικροκυμάτων και τις καφετιέρες.

Αφιέρωσε χρόνο για την οργάνωση της κουζίνας και σίγουρα θα σε βοηθήσει πολύ στην καθημερινότητά σου, στις αγορές τροφίμων και στην παρασκευή νόστιμων φαγητών αφού θα ανακαλύψεις υλικά που δεν θυμάσαι πως είχες στην κουζίνα σου για να μαγειρέψεις στους αγαπημένους σου.