Η οστεοπόρωση είναι ένα κοινό πρόβλημα έχει συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με την αυξημένη θνησιμότητα λόγω των επιπτώσεών του στην ανεξαρτησία και την κίνηση στην τρίτη ηλικία. Τώρα, ένα απλό 5λεπτο κουίζ θα μπορούσε να δείξει τις πιθανότητες που έχετε να υποστείτε ένα απειλητικό για τη ζωή κάταγμα, εντοπίζοντας αυτούς που κινδυνεύουν.
Τα κατάγματα των οστών είναι μια εκπληκτικά επιζήμια για την υγεία κατάσταση που μπορεί να σκοτώσει τους μισούς ασθενείς μέσα σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με μελέτες. Συγκεκριμένα, λέγεται ότι τα κατάγματα των οστών, ιδιαίτερα αυτά του ισχίου, είναι πιο θανατηφόρα από τον καρκίνο σε ανθρώπους άνω των 65 ετών.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα κατάγματα μπορούν να προληφθούν αποτρέποντας την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης, νόσος που μειώνει την πυκνότητα των οστών, χρησιμοποιώντας ασκήσεις ενδυνάμωσης και αλλαγές διατροφής, καθώς και αυξάνοντας τα επίπεδα βιταμίνης D.
Πώς λειτουργεί το κουίζ για την αξιολόγηση του κινδύνου οστεοπόρωσης και καταγμάτων
Το νέο εργαλείο, που αναπτύχθηκε από το Global Osteoporosis Foundation, θέτει ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό ιστορικό, τα προηγούμενα προβλήματα των οστών και τις συνήθειες άσκησης και χρησιμοποιείται για να υπολογίσει την πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης. Το κουίζ 14 ερωτήσεων ρωτά για την ηλικία, το φύλο, το ύψος και το βάρος σας και αν το ύψος σας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.
Ζητά επίσης πληροφορίες σχετικά με το ιατρικό ιστορικό καταγμάτων, συνταγογραφήσεις για στεροειδή φάρμακα και μακροχρόνιες παθήσεις υγείας όπως ο καρκίνος του μαστού ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Ρωτά, ακόμη, εάν πίνετε, καπνίζετε, εάν είστε έγκυος ή σε εμμηνόπαυση και πόση βιταμίνη D λαμβάνετε. Τέλος, ρωτά τι είδους άσκηση κάνετε κάθε εβδομάδα.
Στη συνέχεια υπολογίζει μια βαθμολογία από το ένα έως το 10 για να προσδιορίσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και υπογραμμίζει παράγοντες που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο. Μια χαμηλή βαθμολογία υποδηλώνει χαμηλή οστική πυκνότητα και επομένως υψηλό κίνδυνο οστεοπόρωσης, ενώ υψηλότερη βαθμολογία υποδηλώνει ότι τα οστά είναι υγιή.
Συγκεκριμένα, όσοι έχουν χαμηλή βαθμολογία συνιστάται να κάνουν περαιτέρω εξετάσεις από τον ιατρό τους, ο οποίος μπορεί να συμβουλεύσει αλλαγές στον τρόπο ζωής ή να συνταγογραφήσει φάρμακα όπως ρομοζουμάμπη, τεριπαρατίδη και αλενδρονικό οξύ για να μειώσει τους κινδύνους κατάγματος.
Όσοι βαθμολογηθούν από εννέα και 10, συμβουλεύονται να διατηρήσουν την υγεία των οστών τους, ενώ τα άτομα με βαθμολογία μεταξύ έξι και οκτώ συμβουλεύονται να συζητήσουν το αποτέλεσμα με τον γιατρό τους. Ωστόσο, στα άτομα με βαθμολογία κάτω του πέντε συνιστάται να αναζητήσουν περαιτέρω αξιολόγηση.
κάντε το τέστ εδώ
πηγή oloygeia.gr