Παγωτά: Μην τα αγοράσετε αν έχουν κάποιο από αυτά τα 5 συστατικά-Μεγάλη προσοχή!

Τα παγωτά μπορούν να αποτελέσουν μία υγιεινή διατροφική επιλογή αν κοιτάξετε προσεκτικά την ετικέτα των συστατικών.

Τώρα που η θερμοκρασία έχει ανέβει και οδεύουμε προς το καλοκαίρι μικροί και μεγάλοι καταφεύγουν στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ ή των περιπτέρων για να αγοράσουν το αγαπημένο τους παγωτό.

Φυσικά, όλα τα παγωτά δεν είναι το ίδιο. Κάποια είναι υγιεινά και κάποια άλλα όχι.

Μάλιστα, υπάρχουν ορισμένα συστατικά τα οποία πρέπει να προσέχετε κάθε φορά που πρόκειται να αγοράσετε παγωτό αν δεν θέλετε να έχετε αρνητικές συνέπειες στην υγεία σας.

Η λίστα με τα συστατικά των παγωτών που πρέπει να προσέχετε:

Θειικό ασβέστιο

Το θειικό ασβέστιο χρησιμοποιείται συνήθως ως ξηραντικό. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ενθαρρύνει την ξηρότητα, δηλαδή απορροφά το νερό. Στην περίπτωση του παγωτού, χρησιμοποιείται ως συσφικτική ουσία για να μην λιώνει το παγωτό τόσο εύκολα. Λόγω των ιδιοτήτων του, χρησιμοποιείται σε στόκους και σοβάδες. Κάνει τα πράγματα ανθεκτικά στη φωτιά.

Πολυσορβικό 80

Το Polysorbate 80 είναι ένας γαλακτωματοποιητής, που σημαίνει ότι είναι ένας συνδυασμός δύο υγρών που δεν αναμειγνύονται φυσικά. Στο παγωτό, αυτό αναφέρεται στο γάλα και τα λίπη. Κάνει το παγωτό πιο λείο και πιο εύκολο στο χειρισμό, αλλά και πάλι δεν είναι κάτι φυσικό.

Υδροξείδιο του μαγνησίου

Χρησιμοποιείται συνήθως σε καθαρτικά και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα. Εάν οι καταναλωτές φάνε πάρα πολύ υδροξείδιο του μαγνησίου, παρουσιάζουν συχνά μυϊκές κράμπες. Εκτός από τα παγωτά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιιδρωτικό και επιβραδυντικό φωτιάς.

Σορβικό κάλιο

Το σορβικό κάλιο είναι συντηρητικό. Σταματά την ανάπτυξη μούχλας, μαγιάς και μύκητα. Είναι σχετικά λιγότερο επιβλαβές από τα άλλα συστατικά, καθώς διαπερνά γρήγορα το σώμα, αλλά είναι γνωστό ότι προκαλεί ερεθισμό του δέρματος.

Μονο-και Διγλυκερίδια

Αυτά τα δύο λειτουργούν επίσης ως γαλακτωματοποιητές και συντηρητικά. Συνήθως είναι επίσης ένα τρανς λίπος.

Όσον αφορά λοιπόν το θρεπτικό περιεχόμενο, τα παγωτά που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ και στα περίπτερα έχουν πολλά συντηρητικά, αρωματικούς παράγοντες και σημαντική ποσότητα ζάχαρης. Αντίθετα, το παγωτό υψηλότερης ποιότητας περιέχει λιγότερα από αυτά τα πρόσθετα.

Επιπλέον, το παγωτό υψηλότερης ποιότητας έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπος, πρωτεΐνες και ασβέστιο σε σύγκριση με τα παγωτά και τα σορμπέ που αγοράζουμε από τα σούπερ μάρκετ. Από την άλλη πλευρά, το σορμπέ έχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά αλλά περισσότερους υδατάνθρακες και ζάχαρη.

πηγή: healthstat.gr