Παίρνει μόνο 1 λεπτό και σώζει ζωές: Γιατρός εξηγεί τα σοβαρά λάθη που κάνουν όλοι όταν τους δαγκώσει φίδι

Ένας 50χρονος, κάτοικος ενός χωριού στο Δήμο Ερυμάνθου, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση από την περασμένη Πέμπτη στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», μετά το δάγκωμα από οχιά.

Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου έλαβε αντιδηλητηριακή αγωγή, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω του δηλητηρίου της οχιάς.

Οι γιατροί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάστασή του, περιμένοντας την αντίδρασή του στη θεραπευτική αγωγή. Φαίνεται ότι το δηλητήριο της οχιάς ήταν εξαιρετικά τοξικό για τον οργανισμό του, έχοντας ως αποτέλεσμα σοβαρές επιπλοκές.

Ανάμεσα σε αυτές αναφέρεται ότι είχε αιμορραγικό σοκ την πρώτη ημέρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάστασή του έχει βελτιωθεί από το Σάββατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι ένα κοριτσάκι μόλις τεσσάρων ετών βρέθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, όταν δαγκώθηκε από φίδι, πιθανότατα οχιά, σε ένα χωριό του Δήμου Ρήγα Φεραίου στο Βόλο.
Το παιδί έπαιζε έξω από την εκκλησία του χωριού, όπου είχε πάει με τη γιαγιά του, όταν δέχθηκε το δάγκωμα. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε και διακομίστηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας στη Θεσσαλονίκη.

Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας υπάρχουν πολλά δηλητηριώδη είδη φιδιών, όπως η οχιά, ο σαπίτης και το αγιόφιδο.

Οι επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου Metropolitan μας δίνουν οδηγίες σχετικά με τα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε σε περίπτωση δάγκωματος από φίδι, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε προκειμένου να αποφύγουμε την επιδείνωση της κατάστασής μας.

Αναλυτικά οι οδηγίες:

Κρατήστε την ψυχραιμία σας.

Είναι επιτακτικό να γνωρίζετε ότι οι οχιές στην Ελλάδα δεν διαθέτουν τόσο ισχυρό δηλητήριο που να μπορεί να προκαλέσει άμεσο θάνατο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ η δράση του δηλητηρίου τους είναι κυτταρολυτική και όχι νευροτοξική, όπως, για παράδειγμα, το δηλητήριο της κόμπρας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να παρέμβει ιατρικό προσωπικό και να μεταφερθεί ο πάσχων σε νοσοκομείο.

Ακόμη, ο αυξανόμενος πανικός αυξάνει την πιθανότητα μιας εσφαλμένης αντίδρασης που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, καθώς και τον καρδιακό ρυθμό, δημιουργώντας έτσι έναν επιπλέον παράγοντα που προωθεί την διάδοση του δηλητηρίου, επιταχύνοντας τη μεταβολή των φυσιολογικών λειτουργιών και την πρόοδο των συμπτωμάτων.

Ελέγξτε το δάγκωμα.

συνέχεια στο enimerotiko.gr