Η υψηλή χοληστερίνη είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.
Ενώ η υγιεινή διατροφή και οι συνήθειες τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της χοληστερίνης σε ένα υγιές επίπεδο, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη χοληστερίνη μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη μείωσή της.
Οι περισσότεροι άνθρωποι στους οποίους έχουν συνταγογραφηθεί φάρμακα για τη χοληστερίνη (όπως οι στατίνες) πρέπει να τα παίρνουν εφ’ όρου ζωής. Εάν σταματήσουν, η LDL χοληστερόλη τους θα ανέβει ξανά.
Όπως με κάθε φάρμακο, είναι σημαντικό να παίρνετε σωστά τα φάρμακα για τη χοληστερίνη. Αυτό περιλαμβάνει το να γνωρίζετε πότε πρέπει να τα παίρνετε, τυχόν τροφές ή ποτά με τα οποία πρέπει να αποφεύγετε να τα παίρνετε και τι να κάνετε εάν ξεχάσετε να τα πάρετε.
Πότε είναι χρήσιμο να παίρνετε φάρμακα για τη χοληστερίνη και πώς λειτουργεί;
Δεν χρειάζεται όλοι να παίρνουν φάρμακα για να διαχειριστούν τη χοληστερίνη τους. Σύμφωνα με την Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, εάν είστε μεταξύ 40 και 75 ετών και ο κίνδυνος να αναπτύξετε αθηροσκλήρωση (μια χρόνια ασθένεια που προκαλεί τη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες) μέσα στην επόμενη δεκαετία είναι 10% ή μεγαλύτερος, συνιστάται να εξετάσετε το ενδεχόμενο λήψης ενός φαρμάκου. Εάν δεν γνωρίζετε ποιος είναι ο κίνδυνος για αθηροσκλήρωση, μιλήστε με το γιατρό σας για να το μάθετε.
«Η πρώτη ομάδα ανθρώπων που θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης στατίνης είναι οποιοσδήποτε έχει υποστεί καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, χειρουργική επέμβαση bypass ή στεντ», εξηγεί στο Parade ο Δρ. David Davidson, καρδιολόγος στο Endeavor Health NorthShore Hospitals.
Η δεύτερη ομάδα ανθρώπων που θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης στατίνης είναι άτομα με υψηλή LDL χοληστερόλη, η οποία ορίζεται ως πάνω από 190 και δεν οφείλεται σε υποκείμενη πάθηση υγείας, όπως ένα πρόβλημα με τον θυρεοειδή. Ο Δρ. Davidson λέει ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί επίσης να πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης φαρμάκων.
Η καρδιολόγος Δρ. Tracy Paeschke, εξηγεί ότι όλα τα φάρμακα για τη χοληστερίνη λειτουργούν μειώνοντας τον σχηματισμό πλάκας. «Ορισμένα φάρμακα για τη χοληστερίνη, όπως οι στατίνες, είναι αντιφλεγμονώδη, που σημαίνει ότι μειώνουν τη φλεγμονή στην πλάκα βοηθώντας στη σταθεροποίησή της και μειώνουν τις πιθανότητες να σπάσει και να προκαλέσουν ένα οξύ επεισόδιο, όπως εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο», εξηγεί.
Το Νο1 λάθος που πρέπει να αποφύγετε όταν παίρνετε ένα φάρμακο για τη χοληστερίνη
Το να αποφασίσετε να πάρετε ένα φάρμακο για τη χοληστερίνη είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνετε με τον γιατρό σας. Είναι επίσης το καλύτερο άτομο για να ρωτήσετε εάν έχετε απορίες σχετικά με το φάρμακό σας -ειδικά εάν παίρνετε άλλα φάρμακα και ανησυχείτε για το πώς μπορεί να αλληλεπιδράσουν. Ωστόσο, υπάρχουν γενικές οδηγίες κατά τη λήψη φαρμάκων για τη χοληστερόλη που είναι χρήσιμο να γνωρίζετε.
Όσον αφορά στην καλύτερη ώρα της ημέρας για να πάρετε το φάρμακο για τη χοληστερίνη, εξαρτάται από τον τύπο του φαρμάκου που παίρνετε. «Οι στατίνες βραχείας δράσης είναι καλύτερο να λαμβάνονται το βράδυ, ενώ οι στατίνες μακράς δράσης, όπως η ροσουβαστατίνη, μπορούν να ληφθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Το πιο σημαντικό είναι να θυμάστε να παίρνετε τα φάρμακά σας με συνέπεια και την ίδια ώρα κάθε μέρα», λέει η καρδιολόγος Δρ. Nieca Goldberg.
Ένα μεγάλο ερώτημα που μπορεί να έχουν πολλοί άνθρωποι που παίρνουν ένα φάρμακο για τη χοληστερίνη είναι τι να κάνουν αν ξεχάσουν να το πάρουν. Εάν η λήψη ενός φαρμάκου για τη χοληστερίνη είναι κάτι νέο για εσάς, μπορεί να μην το έχετε συνηθίσει, κάτι που σας κάνει να το ξεχάσετε. Ή ίσως ταξιδεύατε ή είχατε μια ιδιαίτερα κουραστική μέρα, ξεχνώντας τη ρουτίνα σας. Ευτυχώς, αν ξεχάσετε να πάρετε μια δόση, η Δρ. Paeschke λέει ότι δεν θα επηρεάσει πολύ τα επίπεδα χοληστερίνης σας.
Και οι τρεις καρδιολόγοι προειδοποιούν να μην διπλασιάσετε τη δόση του φαρμάκου την επόμενη μέρα για να αναπληρώσετε αυτή που χάσατε. Αντίθετα, τονίζουν ότι πρέπει να παίρνετε μόνο μία δόση κανονικά. Η λήψη υψηλών δόσεων στατινών μπορεί να προκαλέσει ραβδομυόλυση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ακραίο μυϊκό πόνο, ηπατική βλάβη, νεφρική βλάβη και ακόμη και θάνατο.
Tι δεν πρέπει να τρώτε όταν παίρνετε στατίνες
Ο Δρ. Davidson λέει ότι είναι επίσης σημαντικό να αποφύγετε τη λήψη στατινών παράλληλα με γκρέιπφρουτ ή χυμό γκρέιπφρουτ. Αυτό συμβαίνει επειδή ο χυμός γκρέιπφρουτ περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται φουρανοκουμαρίνη, η οποία μπορεί να εμποδίσει τη σωστή διάσπαση των στατινών στο σώμα, προκαλώντας υπερβολική ποσότητα στατίνης. Επιπλέον, οι καρδιολόγοι τονίζουν ότι οι στατίνες μπορούν να ληφθούν με ή χωρίς φαγητό.
Εκτός από τον χυμό γκρέιπφρουτ, ο Δρ. Goldberg λέει ότι η φαρμακευτική αγωγή για τη χοληστερίνη δεν πρέπει να λαμβάνεται ταυτόχρονα με το Paxlovid, έναν από του στόματος αντιικό φάρμακο για την COVID-19. «Το Paxlovid μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένες στατίνες και να αυξήσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, επομένως συνιστάται η διακοπή των στατινών κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Paxlovid», σημειώνει.
Τέλος, καλό είναι να επαναλάβουμε πως εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το εάν ένα φάρμακο για τη χοληστερίνη είναι κατάλληλο για εσάς ή απορίες σχετικά με τον καλύτερο τρόπο λήψης, θα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας. Όταν λαμβάνεται σωστά και όταν χρειάζεται, η φαρμακευτική αγωγή για τη χοληστερίνη μπορεί να είναι σωτήρια.
πηγή oloygeia.gr