Τα ελληνικά νησιά είναι ξακουστά σε όλο τον κόσμο για τα πανέμορφα νερά, τις ακρογιαλιές και τα χωριουδάκια τους. Σχεδόν κάθε νησί έχει τη Χώρα, το κέντρο του, που είναι συνήθως ο μεγαλύτερος οικισμός και συγκεντρώνει τόσο τις τουριστικές υπηρεσίες κατά το μεγαλύτερο μέρος τους όσο και το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
Σε όλα τα ελληνικά νησιά όμως υπάρχουν κι άλλα χωριουδάκια, «κρυμμένα διαμάντια» που μπορεί να έχουν τους «δεύτερους ρόλους», κλέβουν όμως τις εντυπώσεις. Το πιο χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι η Οία, στη Σαντορίνη. Πρωτεύουσα του νησιού είναι τα Φηρά, στη μέση της καλντέρας, όμως η Οία, στο βόρειο άκρο της, κερδίζει τον θαυμασμό των επισκεπτών. Τα σπίτια της φαίνονται σκαρφαλωμένα στην καλντέρα, σαν να τη στολίζουν, ενώ όλοι όσοι είχαν την τύχη να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα από το κάστρο της και τις ταράτσες των σπιτιών της έχουν να λένε πως ήταν το καλύτερο της ζωής τους.
Ας δούμε παρακάτω πέντε ακόμα τέτοια μικρά χωριουδάκια σε ελληνικά νησιά που είναι, αν όχι περισσότερο, τότε το ίδιο όμορφα με τις πρωτεύουσές τους.
- Άσσος, Κεφαλονιά
Στα βορειοδυτικά της Κεφαλονιάς, πολύ κοντά στην ξακουστή παραλία του Μύρτου, βρίσκεται η Άσσος. Πολύχρωμα διώροφα σπίτια που φτάνουν ως τη θάλασσα, μπουκαμβίλιες, ατέλειωτο πράσινο και παραδοσιακές ψαρόβαρκες στο λιμανάκι της, συνθέτουν ένα από τα πιο γραφικά τοπία του νησιού. Δίπλα στο χωριό, στην καταπράσινη χερσόνησο βρίσκονται ως σήμερα τα ερείπια του παλιού βενετσιάνικου κάστρου, που μετά την ερήμωσή του λειτούργησε ως φυλακή.
- Όλυμπος, Κάρπαθος
Στο βορειότερο σημείο της Καρπάθου, στις βορινές υπώρειες του βουνού Προφήτης Ηλίας, είναι χτισμένη η Όλυμπος, ένα πραγματικά πολύ εντυπωσιακό χωριό. Εκτιμάται ότι έχει ιστορία περίπου 500 ετών, ενώ καθώς είναι το πιο απομονωμένο χωριό από τα υπόλοιπα του νησιού, διατηρεί αναλλοίωτες παραδόσεις αιώνων. Μπορεί η πρόσβαση στην Όλυμπο να μην είναι εύκολη, το αποτέλεσμα όμως δικαιώνει την προσπάθεια, μιας και πρόκειται για ένα μέρος μοναδικό. Μιλώντας για την Όλυμπο, πολλοί αναφέρουν πως εκεί ο χρόνος έχει σταματήσει και είναι αλήθεια πως αν θέλει κάποιος να πάρει μια πολύ καλή ιδέα για τις παραδόσεις των κατοίκων, θα εντυπωσιαστεί.
- Λίνδος, Ρόδος
H Λίνδος βρίσκεται στο νότιο μέρος της Ρόδου και είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος σε κυκλαδίτικο στυλ, με ολόλευκα μικρά σπιτάκια, με πολύχρωμα ξύλινα πορτοπαράθυρα και στενά δρομάκια. Πάνω από το χωριό βρίσκεται η αρχαία ακρόπολη της Λίνδου, που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών – είναι χαρακτηριστικό ότι είναι η τρίτη σε επισκεψιμότητα ακρόπολη της Ελλάδας. Η πανέμορφη παραλία του χωριού έχει φανατικούς θαυμαστές, ενώ γαϊδουράκια κάνουν τους τουρίστες μια βόλτα στα σοκάκια.
- Κιόνι, Ιθάκη
Πολλοί είναι εκείνοι που χαρακτηρίζουν το Κιόνι ως το πιο όμορφο χωριό του Ιονίου. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ιθάκης, σχετικά απομονωμένο από την πρωτεύουσα, το Βαθύ, αλλά και τα υπόλοιπα χωριά. Τα παραδοσιακά σπίτια του, διώροφα, πολύχρωμα, με κατακόκκινα κεραμίδια, είναι χτισμένα αμφιθεατρικά του βουνού, μέσα στο πράσινο και καταλήγουν σε ένα κλειστό λιμανάκι, που τα καλοκαίρια γεμίζει σκάφη. Παραδοσιακά στενά σοκάκια, σκάλες, λουλούδια, χρώματα κι αρώματα του Ιονίου, δημιουργούν μια μοναδική σύνθεση με φανατικούς επισκέπτες.
- Φυροπόταμος, Μήλος
Ο Φυροπόταμος της Μήλου είναι το χωριό που έχουν τα… σπίτια τους οι βάρκες των ψαράδων! Είναι τα παραδοσιακά «σύρματα», τα μικρά σπιτάκια δηλαδή μέσα στα οποία οι βάρκες περνούν όλη τη χειμερινή περίοδο. Το καλοκαίρι, οι βάρκες βγαίνουν στον γιαλό και πέφτουν στη θάλασσα, και τα «σύρματα» γίνονται πια κατοικίες για τους. Ο Φυροπόταμος είναι ένα πολύ μικρό ψαροχώρι στο βόρειο άκρο της Μήλου και φημίζεται για την παραλία του, που συγκαταλέγεται στις καλύτερες του νησιού.
Πηγή:cnn.gr