Πέντε πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια ενός μίνι εγκεφαλικού

Συχνά, οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν αυτό που συνήθως ονομάζεται «μίνι εγκεφαλικό» ή «προειδοποιητικό εγκεφαλικό επεισόδιο».

Κάποιος που έχει περάσει ένα «μίνι εγκεφαλικό» θα έχει πιθανότατα ένα πλήρες εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα σε 90 ημέρες. Κλινικά, το «μίνι εγκεφαλικό» είναι γνωστό ως παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ή TIA.

«Τα συμπτώματα TIA είναι συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου που γενικά διαρκούν λίγα λεπτά λόγω διακοπής της παροχής αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου», δήλωσε ο Δρ Larry Goldstein, συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών του Κεντάκι.

Ενώ ο παραδοσιακός ορισμός των συμπτωμάτων TIA λέει ότι υποχωρούν μέσα σε 24 ώρες, η πλειονότητα των TIA είναι σύντομες και διαρκούν λιγότερο από μία ώρα, είπε.

Παρακάτω, οι ειδικοί μοιράζονται τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια ενός παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου.

Δυσκολία ισορροπίας και αδυναμία

Ένα από τα πιο κοινά σημάδια του TIA είναι η δυσκολία ισορροπίας και η αδυναμία. Συνήθως αυτό μπορεί να συμβεί στη μία πλευρά του σώματος, είπε ο Δρ Hardik Amin, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας και ιατρικών εγκεφαλικών επεισοδίων στο Νοσοκομείο Yale New Haven.

Απώλεια της όρασης

Τα άτομα μπορεί επίσης να εμφανίσουν «απώλεια όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια ή διπλή όραση», είπε ο Goldstein. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορείτε να δείτε τίποτα. Η διπλή όραση, γνωστή και ως διπλωπία, είναι όταν μπορείτε να δείτε δύο εικόνες ενός μεμονωμένου αντικειμένου ενώ το κοιτάτε.

Πτώση ή μούδιασμα στο πρόσωπο

Ένα άλλο σύμπτωμα είναι η πτώση του προσώπου ή η απώλεια του ελέγχου των μυών στη μία πλευρά. Μπορεί να αισθανθείτε μούδιασμα και μπορεί να είναι δύσκολο να χαμογελάσετε ή να μετακινήσετε μέρη του στόματός σας. Αυτό μπορεί να μοιάζει με την παράλυση του Bell, μια κατάσταση που προκαλεί τον ίδιο τύπο παράλυσης του προσώπου. Αν και ένα εγκεφαλικό συνήθως οδηγεί σε άλλα συμπτώματα επίσης, είναι σημαντικό να σας δει αμέσως γιατρός ακόμα κι αν αυτό είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

Αδυναμία στον βραχίονα

Σύμφωνα με τον Goldstein, η αδυναμία στον βραχίονα είναι ένα άλλο πιθανό προειδοποιητικό σημάδι του TIA. Το να σηκώνετε αντικείμενα και να κρατάτε ψηλά τα χέρια σας μπορεί να σας φαίνονται δύσκολο, ειδικά όταν δεν είχατε πρόβλημα να κάνετε αυτά τα πράγματα στο παρελθόν. Αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται επίσης συνήθως στη μία πλευρά του σώματος.

Ανωμαλία στην ομιλία

Οι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολία στην παραγωγή ομιλίας ή στην εύρεση των σωστών λέξεων, είπε ο Amin. Οι λέξεις μπορεί να βγαίνουν μπερδεμένες, προς έκπληξη του ομιλητή και των αγαπημένων του προσώπων.

Το TIA είναι μια επείγουσα κατάσταση. Όποιος παρουσιάσει οποιαδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να λάβει ιατρική φροντίδα αμέσως. Τα καλά νέα είναι ότι «ο κίνδυνος εγκεφαλικού μπορεί να μειωθεί δραματικά με στοχευμένη θεραπεία», εξήγησε ο Goldstein.

πηγή: healthstat.gr