Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πραγματικά την ομορφιά του νησιού, ενώ ταξιδεύει με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα. Θα πρέπει να περπατήσετε μόνοι σας τριγύρω σε αυτό, προκειμένου να κατανοήσετε πλήρως την ομορφιά του. Ας ανακαλύψουμε μια άγνωστη και γοητευτική διαδρομή του.

Το Μονοπάτι των Κυπαρισσιών

Η διαδρομή ξεκινάει από το Φισκάρδο, ακολουθεί το παλιό μονοπάτι με θέα το δίαυλο μεταξύ Κεφαλονιάς και Ιθάκης και φθάνει στον κατάφυτο από κυπαρίσσια όρμο Φώκι, το μοναδικό απάνεμο λιμάνι της Β. Κεφαλονιάς.

Στην έξοδο του κόλπου υπάρχει μια μεγάλη σπηλιά με βάθος μεγαλύτερο των 100 μέτρων. Μέχρι τη δεκαετία του ’50 γινόταν εξόρυξη γύψου και κιμωλίας.

Προχωρώντας λίγα μέτρα στον παραλιακό δρόμο θα συναντήσετε  πινακίδες για τα Τσελεντάτα, στο χωριό  συναντώνται  περίτεχνα και εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Από τα Τσελεντάτα συνεχίζει το μονοπάτι πάνω σε ιδιαίτερα μεγάλες και λείες πλάκες και μας οδηγεί στην κορυφή του λόφου, στο χωριό Κατσαράτα. Από εδώ βλέπουμε το Ιόνιο πέλαγος, τη Λευκάδα, το Μεγανήσι, τη Στερεά Ελλάδα και την Ιθάκη. Από τα Κατσαράτα ακολουθώντας το χωματόδρομο φθάνουμε στον λόφο που λέγεται Σπηλιόβουνο. Στην κορυφή του τα ερείπια ανεμόμυλου ο οποίος μέχρι και τη δεκαετία του ’50 λειτουργούσε και άλεθε σιτάρι και κριθάρι.

Πηγές

http://footpaths-of-erisos.gr/

http://users.ntua.gr/paneios/orixio.htm

https://spilaiologia.blogspot.com/2006/08/

Αναδημοσίευση από https://kefalonianpaths.blogspot.com/