Πηγαίνετε στον οδοντίατρο, αν έχετε αρρυθμία

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η πιο συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας επιβαρύνεται από την ουλίτιδα.

Η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τους πάσχοντες από την πιο συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιαπωνία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως οι πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή που έκαναν θεραπεία για την ουλίτιδα είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν ομαλοποίηση του καρδιακού ρυθμού τους.

Είχαν επίσης σημαντικά μειωμένες πιθανότητες να παρουσιάσουν υποτροπή της αρρυθμίας τους μετά την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να βελτιώνει την πρόγνωση των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή, λένε οι ερευνητές. Επειδή, δε, είναι κάτι που όλοι μπορούν να κάνουν, μπορεί να ωφελήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η κολπική μαρμαρυγή δεν είναι μόνο η συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας, αλλά και πολύ επικίνδυνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι πενταπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, επειδή προκαλεί θρομβώσεις του αίματος.

Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις έως ένας στους πέντε ανθρώπους θα την εκδηλώσει μετά την ηλικία των 45 ετών. Ήδη πάσχουν από αυτήν περισσότερα από 59 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association. Οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη τους 288 εθελοντές με κολπική μαρμαρυγή. Όλοι είχαν υποβληθεί σε  κατάλυση (ablation), μία επεμβατική θεραπεία για την αρρυθμία.

Οι 97 από αυτούς πήγαν επίσης στον οδοντίατρο και έκαναν θεραπεία για την ουλίτιδά τους και οι υπόλοιποι όχι. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας για χρονικό διάστημα από 8 έως 24 μήνες. Στο μεσοδιάστημα παρακολουθούσαν και την στοματική υγιεινή τους.

Όπως διαπίστωσαν, το 24% των ασθενών παρουσίασαν υποτροπή της κολπικής μαρμαρυγής έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως. Ωστόσο οι ασθενείς που είχαν κάνει θεραπεία για την ουλίτιδα και είχαν καλή στοματική υγιεινή είχαν, είχαν 61% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υποτροπή της αρρυθμίας.

Επιπλέον, στους ασθενείς που υποτροπίασαν η αθεράπευτη ουλίτιδα ήταν πιο σοβαρή απ’ ό,τι σε εκείνους που διατήρησαν τον καρδιακό τους ρυθμό φυσιολογικό μετά την κατάλυση.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα. Εικάζουν ότι τα βακτήρια της ουλίτιδας εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και από εκεί φθάνουν στην καρδιά, επηρεάζοντας την ηλεκτρική δραστηριότητά της. Ωστόσο δεν γνωρίζουν πως ακριβώς μπορεί να συμβεί αυτό και γι’ αυτό συνεχίζουν την έρευνά τους.

πηγή: iatropedia.gr