Ο πόνος στη μέση είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα και ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αν κι εσείς υποφέρετε από αυτόν, ίσως είναι καλή ιδέα να αποφεύγετε όσο μπορείτε τον καναπέ και τις καρέκλες.
Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η κίνηση αυτή μπορεί να καθυστερήσει την επιδείνωσή του τους επόμενους έξι μήνες. Μάλιστα το όφελος παρατηρείται ακόμα κι αν κάποιος μειώσει κατά λίγο τον χρόνο που περνά καθισμένος.
«Αν έχετε τάση να εκδηλώνετε πόνο στη μέση ή κάθεστε επί πολλές ώρες καθημερινά και ανησυχείτε για την υγεία της μέσης σας, δοκιμάστε να μειώσετε την καθημερινή ακινησία σας», συνιστά ο επικεφαλής ερευνητής Jooa Norha, διδακτορικός ερευνητής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Turku, στη Φινλανδία.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Open. Όπως γράφουν οι ερευνητές, η φυσική δραστηριότητα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο να αναπτυχθεί πόνος στη μέση (ή οσφυαλγία). Αντιθέτως, προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την καθιστική συμπεριφορά με αυξημένο πόνο στη μέση ή αναπηρία εξαιτίας του.
Ωστόσο δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς οι επιπτώσεις στη μέση από την παρατεταμένη καθιστική ζωή.
Για να διερευνήσουν το θέμα, οι επιστήμονες επιστράτευσαν 64 υπέρβαρους ή παχύσαρκους εθελοντές. Είχαν ηλικία 40 έως 65 ετών και έπασχαν ήδη από κάποιου βαθμού πόνο στη μέση κατά την έναρξη της μελέτης. Το σχεδόν 58% ήταν γυναίκες.
Οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Από εκείνους της πρώτης ομάδας ζήτησαν να μειώσουν κατά 1 ώρα ημερησίως το χρονικό διάστημα που περνούσαν καθημερινά καθισμένοι. Οι εθελοντές της δεύτερης ομάδας (ομάδα ελέγχου) δεν έπρεπε να αλλάξουν κάτι στην καθημερινότητά τους.
Καμία ομάδα δεν έπρεπε να αρχίσει να γυμνάζεται συστηματικά στη διάρκεια της μελέτης.
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, μετά από έξι μήνες ο πόνος στη μέση των εθελοντών της ομάδας ελέγχου είχε αυξηθεί σημαντικά περισσότερο απ’ ό,τι σε εκείνους που κάθονταν λιγότερο. Στην πραγματικότητα, ο πόνος που ένιωθαν όσοι κάθονταν λιγότερο είχε μείνει σχεδόν αναλλοίωτος. Μάλιστα το όφελος αυτό παρατηρήθηκε ακόμα και σε εθελοντές που είχαν μειώσει την ακινησία κατά μόλις 40 λεπτά την ημέρα.
Ο κ. Norha δήλωσε πως το εύρημα αυτό δεν τον εξέπληξε. «Οι εθελοντές μας ήταν τυπικοί μεσήλικες, οι οποίοι κάθονταν πολύ, γυμνάζονταν λίγο και είχαν πάρει κιλά», εξήγησε. «Οι παράγοντες αυτοί από μόνοι τους αυξάνουν τον κίνδυνο να αναπτυχθεί πόνος στη μέση. Όταν, λοιπόν, μειώνεται κάποιος από αυτούς, επόμενο είναι να βελτιώνεται και ο πόνος».
Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να βρουν πώς η μείωση της καθιστικής ζωής δρα ευνοϊκά στη μέση. Μαγνητικές τομογραφίες, λ.χ., που έκαναν στους εθελοντές τους δεν βρήκαν ενδείξεις αλλαγών στους μυς της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
Όποια κι αν είναι η αιτία, ο κ. Norha συνιστά αύξηση της φυσικής δραστηριότητας για να καταπολεμηθεί ουσιαστικότερα ο πόνος στη μέση. «Η φυσική δραστηριότητα όπως το περπάτημα είναι ακόμα καλύτερη για τη μέση απ’ ό,τι η απλή ορθοστασία», τόνισε.
πηγή: iatropedia.gr