Πώς επηρεάζει το άτμισμα τα δόντια σας-Είναι επικίνδυνο;

Οι οδοντίατροι τονίζουν ότι το άτμισμα βλάπτει τα δόντια το ίδιο με το κάπνισμα.

Ο ατμισμός, μια αυξανόμενη παγκόσμια μόδα, είναι εξίσου επιβλαβής για τη στοματική υγεία και τα ούλα με το κάπνισμα. Αυτό αναφέρει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Περιοδοντολογίας (EFP), η οποία προειδοποιεί για τις βλαβερές συνέπειες του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Η EFP, μέλος της οποίας είναι η Ισπανική Εταιρεία Περιοδοντολογίας (SEPA), επισημαίνει ότι, «αν και το άτμισμα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο σε σύγκριση με το κάπνισμα», τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν σαφή σύνδεση μεταξύ των ηλεκτρονικών τσιγάρων και της κακής υγείας των ούλων και των δοντιών.

Ένας από τους λόγους για τις βλαβερές επιπτώσεις του ατμίσματος είναι η νικοτίνη, είτε καπνίζεται είτε ατμίζεται, η οποία περιορίζει τη ροή του αίματος στα ούλα. Άλλες χημικές ουσίες που περιέχονται στους ατμούς του ηλεκτρονικού τσιγάρου (όπως η φορμαλδεΰδη, η προπυλενογλυκόλη και το βενζόλιο) μπορούν να επιδεινώσουν τις βλάβες στο στόμα, ξεκινώντας με τη σταδιακή καταστροφή του περιοδοντίου, των ιστών που στηρίζουν τα δόντια.

Γενικά, ο ατμισμός μπορεί να βλάψει τη στοματική υγεία με διάφορους τρόπους, όπως κακή αναπνοή, ερεθισμό του στόματος και του λαιμού, λαρυγγίτιδα, μαύρη γλώσσα, νικοτινική στοματίτιδα, τριχωτή γλώσσα, πονόδοντο, αποχρωματισμό των δοντιών, τερηδόνα, ευαισθησία των δοντιών και τερηδόνα, μειωμένη σκληρότητα της αδαμαντίνης και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στόματος.

Ένα αυξανόμενο πρόβλημα

Ο αριθμός των ατμιστών αυξάνεται ραγδαία παγκοσμίως. Η κατανάλωση φαίνεται να είναι υψηλότερη μεταξύ εφήβων, νεαρών ενηλίκων και ατόμων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. «Οι βλάβες στα ούλα και στους ιστούς που υποστηρίζουν τα δόντια, συχνά μη αναστρέψιμες, είναι μια αρνητική επίδραση του ατμίσματος», τονίζει ο Ανδρέας Σταυρόπουλος, πρόεδρος της επιτροπής επιστημονικών υποθέσεων της EFP και άμεσος πρώην πρόεδρος της EFP. «Η βλάβη αυτή περιλαμβάνει μόνιμη απορρόφηση των ούλων και των οστών που διατηρούν τα δόντια σε λειτουργία και στο στόμα. Η θεραπεία αυτών των προβλημάτων, ανάλογα με την έκτασή τους, είναι συχνά επαχθής και δαπανηρή».

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι το κάπνισμα μπορεί να συμβάλει σε σοβαρές βλάβες στη στοματική υγεία: οι καπνιστές παρουσιάζουν περισσότερες ασθένειες των ούλων, μεγαλύτερη απώλεια δοντιών και υψηλότερα επίπεδα καρκίνου του στόματος. Είναι επίσης γνωστό ότι η νόσος των ούλων μπορεί να διαδραματίσει αρνητικό ρόλο στη συστηματική υγεία- για παράδειγμα, εμπλέκεται στον διαβήτη, στις καρδιαγγειακές παθήσεις, στις χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις και στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, μεταξύ άλλων. Τώρα έχει επίσης επιβεβαιωθεί ότι το άτμισμα, εκτός από την πρόκληση βλάβης στην καρδιά και τους πνεύμονες, ενέχει επίσης κίνδυνο για τη στοματική υγεία.

Για τους λόγους αυτούς, οι ειδικοί επιμένουν ότι το άτμισμα δεν πρέπει να συνιστάται ως μεταβατική στρατηγική για τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά ότι οι συμβουλές για τη διακοπή του καπνίσματος πρέπει να έχουν προτεραιότητα τόσο για τα τσιγάρα όσο και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Επιπλέον, οι ίδιοι οι οδοντίατροι ενθαρρύνονται να παρέχουν στους ασθενείς πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές βλαβερές επιπτώσεις του ατμίσματος στα ούλα και τη στοματική υγεία.

Παρά τη μικρή μείωση του καπνίσματος τσιγάρων, παρατηρείται εκθετική αύξηση της χρήσης ατμών και ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των νέων, οι οποίοι αρχίζουν να τα χρησιμοποιούν σε όλο και μικρότερη ηλικία. Και, παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Kenvue, «αν και οι περισσότεροι επαγγελματίες στοματικής υγείας ενδιαφέρονται να κάνουν τους ασθενείς τους να σταματήσουν το κάπνισμα, μόνο το 4% εργάζεται ενεργά για τη διακοπή του καπνίσματος στα ιατρεία τους», τονίζει η Regina Izquierdo, συντονίστρια της ομάδας εργασίας της Εθνικής Επιτροπής για την Πρόληψη του Καπνίσματος (CNPT) του SEPA, η οποία ζητά «μεγαλύτερη συμμετοχή των επαγγελματιών αυτών στην ενημέρωση και το έργο της διακοπής του καπνίσματος».

Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης απαραίτητο να δεσμευτούν οι νέοι και να σκεφτούν καινοτόμες λύσεις για να διασφαλιστεί ότι δεν θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν συμβατικό καπνό ή νέες μορφές καπνίσματος. Κατά τη γνώμη του Izquierdo, “αυτή είναι η πραγματική πρόκληση, δεδομένης της διαφημιστικής πίεσης στα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία ενθαρρύνουν αυτές τις πρακτικές με υπερβολικό τρόπο, καθώς για περισσότερους από τους μισούς εφήβους το κάπνισμα ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι της μόδας”.

Δεδομένης αυτής της κατάστασης, οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν στην επείγουσα ανάγκη να επιβληθούν μεγαλύτεροι περιορισμοί στην κατανάλωση καπνού σε όλες τις μορφές του, στην πρόσβαση, στη διαφήμιση και στη διαθεσιμότητα. Συνιστούν όμως επίσης την εντατικοποίηση των πρωτοβουλιών για την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας όχι μόνο για τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τη χρήση τους, αλλά και για την απειλή για το περιβάλλον από τη ρυπογόνο επίδραση των αποτσίγαρων και των πλαστικών μιας χρήσης, πέραν εκείνων που προκύπτουν από τη διαδικασία παραγωγής τους.

πηγή healthstat.gr