Πως μπορούμε να ρίξουμε την αρτηριακή μας πίεση

Προσπαθείτε να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση; Καθίστε λίγο λιγότερο κάθε μέρα και θα δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το να έχει κάποιος έναν λιγότερο καθιστικό τρόπο ζωής, αυτό μπορεί να κάνει «θαύματα» στην υγεία γενικότερα και ειδικότερα στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπέρτασης.

Οι Αμερικανοί περνούν σχεδόν το ένα τρίτο της ημέρας καθισμένοι σε ένα γραφείο, στο αυτοκίνητο ή στον καναπέ, ένα στατιστικό στοιχείο που συνδέεται στενά με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία.

Ορισμένες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι «μικρές κινήσεις» κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της πολύωρης καθιστικής ζωής, ενώ άλλες αναφέρουν ότι μόνο 22 λεπτά καθημερινής άσκησης θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για την εξισορρόπηση των επιπτώσεων της παρατεταμένης καθιστικής ζωής.

Αυτή η νέα μελέτη, ωστόσο, βρήκε έναν άλλο τρόπο για να μειώσει κάποιος τον κίνδυνο: Προσπαθήστε να κάθεστε 30 λεπτά λιγότερο κάθε μέρα.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Open Network τον περασμένο μήνα, παρατήρησε 283 ηλικιωμένους ενήλικες ηλικίας 60 έως 89 ετών που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: παρέμβασης και ελέγχου.

πιεση, αρτηριακη πιεση

Εν τω μεταξύ, η ομάδα παρέμβασης αντιμετωπίστηκε σύμφωνα με τις μεθόδους I-STAND: οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν 10 συνεδρίες προπόνησης υγείας, έθεσαν στόχους για να μειώσουν την καθιστική ζωή και υιοθέτησαν ένα πρόγραμμα παρακολούθησης φυσικής κατάστασης που τους υπενθύμιζε να κάνουν διαλείμματα κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης καθιστικής ζωής.

Κατά μέσο όρο, η ομάδα παρέμβασης μείωσε τον ημερήσιο χρόνο καθιστικής ζωής κατά περίπου 32 λεπτά, ενώ η ομάδα ελέγχου δεν παρουσίασε καμία αλλαγή.

Τα αποτελέσματα, ωστόσο, δεν ανταποκρίθηκαν στους στόχους των ερευνητών για μείωση της καθιστικής ζωής κατά 2 ώρες την ημέρα, αν και το δευτερεύον αποτέλεσμα, δηλαδή ότι η αρτηριακή πίεση της ομάδας παρέμβασης μειώθηκε, έδειξε ότι ακόμη μικρότερες αλλαγές σε συνήθειες ετών θα μπορούσαν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία.

πιεση, αρτηριακη πιεση, γυμναστικη

Οι ερευνητές απέδωσαν την αξιοσημείωτη διαφορά στην αρτηριακή πίεση στο γεγονός ότι οι συμμετέχοντες πράγματι, στόχευσαν στη μείωση του χρόνου καθίσματος καθώς και στη μείωση του παρατεταμένου καθίσματος.

Στα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα προτάθηκε πιο έντονα να μειώσουν τον χρόνο καθιστικής ζωής ανά ημέρα, προκειμένου να δουν βελτιώσεις στην αρτηριακή τους πίεση.

πηγή: healthstat.gr