Όλοι γνωρίζουμε πως το περπάτημα κάνει καλό στην υγεία μας, μάλιστα υπάρχει και η ευρέως διαδεδομένη σύσταση των 10.000 βημάτων ημερησίως, ωστόσο ορισμένες ηλικιακές ομάδες όπως οι γυναίκες άνω των 60 χρόνων σύμφωνα με νέα μελέτη φαίνεται πως δεν χρειάζεται να διανύσουν τόσα πολλά.
Η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Cardiology, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες μεταξύ 63 και 99 ετών χρειάζονταν μόνο 3.600 βήματα την ημέρα κατά μέσο όρο για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 26%.
«Αυτό συνέβη αφού ελήφθησαν υπόψη οι διαφορές στην ηλικία, τη φυλή, την εθνικότητα και τους κλινικούς παράγοντες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Michael J. LaMonte, PhD, καθηγητής επιδημιολογίας και περιβαλλοντικής υγείας στη New York Post.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη παρατήρησαν 6.000 γυναίκες στις ΗΠΑ μεταξύ 63 και 99 ετών, συγκεντρώνοντας δεδομένα σχετικά με τη σωματική τους δραστηριότητα, την καθιστική τους ζωή αλλά και την υγεία της καρδιάς τους. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου επτά χρόνων υπήρξαν 407 περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας στην ομάδα.
Ο κίνδυνος βρέθηκε να είναι 12% έως 17% χαμηλότερος για κάθε 70 λεπτά ελαφριάς δραστηριότητας (οικιακές εργασίες, αυτοεξυπηρέτηση και άλλες καθημερινές εργασίες) και 30 λεπτά μέτριας έως έντονης δραστηριότητας (ανέβασμα σκαλοπατιών, καθάρισμα της αυλής, περπάτημα ή τζόκινγκ). «Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι τα ποσά και η ένταση της σωματικής δραστηριότητας για τη δημόσια υγεία θα μπορούσαν να είναι ευεργετικά για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας στη μετέπειτα ζωή», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης.
Δραστηριότητες χαμηλής έντασης με εξαιρετικά οφέλη
Ο Dr. Bradley Serwer, καρδιολόγος και επικεφαλής ιατρός στη VitalSolution με έδρα το Σινσινάτι του Οχάιο σημείωσε τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας για την υγεία της καρδιάς. «Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής ικανότητας βελτιώνοντας την περιφερική κυκλοφορία, βελτιώνοντας τον αγγειακό τόνο και ελέγχοντας συννοσηρότητες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης».
«Είναι σημαντικό να παραμείνετε δραστήριοι τόσο πνευματικά όσο και σωματικά, ειδικά σε ηλικία άνω των 50 ετών», πρόσθεσε.
Ιδανικά, οι ηλικιωμένες γυναίκες θα πρέπει να στοχεύουν σε ένα συνδυασμό αερόβιας άσκησης και άρσης βαρών σε τακτική βάση. Αντίθετα, το τρέξιμο μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς. «Δραστηριότητες χαμηλής έντασης, όπως το ποδήλατο, το περπάτημα, το κολύμπι και η γιόγκα μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμες».
Τέλος, το μήνυμα που έστειλε στις γυναίκες άνω των 60 ήταν: «λιγότερη καθιστική ζωή, περισσότερη κίνηση».
πηγή: tilestwra.com