Πόσο καιρό μπορείς να κρατήσεις τα αυγά στο ψυγείο χωρίς να κινδυνεύεις; Θα εκπλαγείς με την απάντηση!

Τα αυγά είναι ένα από τα πιο κοινά τρόφιμα στα σπίτια μας, με πολλές οικογένειες να τα χρησιμοποιούν καθημερινά για μαγειρική, πρωινά και σνακ.

Ωστόσο, πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσο καιρό μπορούν να παραμείνουν ασφαλή στο ψυγείο, μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία.

Η αλήθεια είναι ότι με την κατάλληλη αποθήκευση, τα αυγά μπορούν να παραμείνουν φρέσκα για πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζουμε!

1. Πόσο καιρό είναι τα αυγά ασφαλή;

Η ημερομηνία λήξης στα αυγά δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα πετάξουμε αμέσως μετά. Σύμφωνα με την Elisa Maloberti, υπεύθυνη ασφάλειας τροφίμων στο American Egg Board, τα αυγά μπορούν να παραμείνουν ασφαλή για κατανάλωση ακόμα και 2 με 3 εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης, εφόσον διατηρούνται στο ψυγείο στους 4.44°C ή χαμηλότερα.

Το πιο σημαντικό είναι να ξέρεις ότι οι ημερομηνίες αυτές είναι για την καλύτερη γεύση και όχι για την ασφάλεια. Αν τα αυγά αποθηκεύονται σωστά, μπορούν να είναι και πιο ασφαλή για περισσότερο χρόνο, ακόμη και για 4 έως 5 εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης.

2. Η σωστή αποθήκευση των αυγών

Το πώς αποθηκεύεις τα αυγά είναι εξίσου σημαντικό με το πόσο καιρό τα κρατάς στο ψυγείο. Όλα τα αυγά πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο, αλλά δεν πρέπει να τα τοποθετείς στην πόρτα, καθώς οι συνεχείς αυξομειώσεις θερμοκρασίας μπορεί να τα κάνουν να χαλάσουν πιο γρήγορα. Αντίθετα, τα αυγά πρέπει να τοποθετούνται σε εσωτερικό ράφι, όπου η θερμοκρασία παραμένει σταθερή.

Ακόμα, είναι προτιμότερο να τα αφήνεις μέσα στη χαρτονένια συσκευασία τους για να τα προστατεύεις από οσμές άλλων τροφίμων στο ψυγείο.

3. Πώς να καταλάβεις αν το αυγό έχει χαλάσει

Τα αυγά σπάνια αλλοιώνονται, αλλά με την πάροδο του χρόνου, η ποιότητά τους μπορεί να μειωθεί. Αν το αυγό είναι χαλασμένο, μπορεί να παρατηρήσεις ότι το ασπράδι γίνεται πιο αραιό και ο κρόκος πιο επίπεδος. Παρόλο που αυτά τα σημάδια δεν υποδηλώνουν απαραίτητα αλλοίωση, μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση του αυγού.

Αν το αυγό έχει σπάσει ή έχει ένα «γλοιώδες» φιλμ, τότε είναι καλύτερο να το πετάξεις. Αυτά τα σημάδια συνήθως υποδεικνύουν την ανάπτυξη βακτηρίων ή μούχλας.

4. Η σαλμονέλα και η ασφάλεια των αυγών

Μπορούν τα αυγά να σε αρρωστήσουν; Η απάντηση είναι ότι σε γενικές γραμμές, τα αυγά που διατηρούνται σε καλές συνθήκες (σε καθαρό ψυγείο και χωρίς σπασίματα) είναι ασφαλή. Η σαλμονέλα μπορεί να βρεθεί τόσο στο ασπράδι όσο και στον κρόκο, αλλά στα αυγά που αποθηκεύονται σωστά, η μόλυνση είναι σπάνια.

Είναι σημαντικό να μην αφήνεις τα αυγά σε ζεστές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα και να τα καταναλώνεις όσο πιο γρήγορα μπορείς μετά το βράσιμο.

5. Γιατί τα παλαιότερα αυγά ξεφλουδίζουν πιο εύκολα;

Αν ποτέ σου έχει τύχει να βράσεις αυγά και να δυσκολεύεσαι να τα ξεφλουδίσεις, η λύση είναι απλή! Τα αυγά που είναι 7-10 ημερών από τη στιγμή που τα αγοράζεις είναι πιο εύκολο να ξεφλουδιστούν, καθώς η εσωτερική μεμβράνη απομακρύνεται πιο εύκολα από το κέλυφος.

Αν αγοράσεις αυγά και τα αφήσεις στο ψυγείο για περίπου μια εβδομάδα πριν τα βράσεις, θα έχεις καλύτερο αποτέλεσμα όταν τα καθαρίσεις.

Συμπέρασμα

Η αποθήκευση των αυγών στο ψυγείο είναι εύκολη και ασφαλής, αρκεί να τηρείς μερικές απλές οδηγίες. Τα αυγά μπορεί να παραμείνουν φρέσκα για πολλές εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης και να είναι ασφαλή για κατανάλωση. Αρκεί να τα αποθηκεύεις σωστά και να ελέγχεις για τυχόν αλλαγές στην υφή ή την εμφάνιση. Όσο για την ασφάλεια, η διατήρησή τους σε κατάλληλες συνθήκες ψύξης ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο μόλυνσης από βακτήρια.

Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ