Ποτά και ροφήματα που να ρίχνουν την αρτηριακή σας πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (ΑΠ) μπορεί να αποβεί θανατηφόρα – μια ανατριχιαστική πραγματικότητα για περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που ζουν με αυτή την πάθηση. Δεν θα ήταν λοιπόν υπέροχο αν μπορούσατε να μειώσετε την πίεσή σας απλά πίνοντας το σωστό ρόφημα;

Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Κανένα μαγικό τονωτικό δεν αντιστρέφει την υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) γουλιά-γουλιά. Η αιτία της υψηλής ΑΠ είναι πολύ περίπλοκη για να επιλυθεί με ένα γρήγορο ρόφημα.

Αλλά αυτό που βρίσκεται στο ποτήρι σας μπορεί να ωθήσει την αρτηριακή σας πίεση προς τα κάτω ή να την ανεβάσει. Ποια είναι, λοιπόν, η υγιεινή επιλογή για ένα ρόφημα;

Τι πρέπει να πίνετε για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν προκαλείται από ΕΝΑ πράγμα στην προσωπική σας ζωή. Συνήθως, ένα πλήθος παραγόντων – που περιλαμβάνουν κατά κανόνα τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και τα γονίδια – συνδυάζονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο για να οδηγήσουν τους αριθμούς της αρτηριακής πίεσης στην επικίνδυνη ζώνη.

Η αναπροσαρμογή του τι τρώτε και πίνετε μπορεί να σας βοηθήσει να μετατοπίσετε με φυσικό τρόπο την αρτηριακή σας πίεση σε ένα υγιές φάσμα τιμών. Η δίαιτα DASH (που σημαίνει Dietary Approaches to Stop Hypertension) είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για το τι πρέπει να βάλετε στο πιάτο σας.

Χυμός από παντζάρια

Όσον αφορά τους διαγωνισμούς δημοφιλίας, τα παντζάρια δεν τα πάνε και τόσο καλά. Στην πραγματικότητα, πριν από μερικά χρόνια, μια διαδικτυακή δημοσκόπηση αναγνώρισε το κατακόκκινο ριζώδες λαχανικό ως το δεύτερο λιγότερο αγαπημένο λαχανικό στην Αμερική.

Μήπως αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί πρόβλημα;

Η έρευνα δείχνει ότι τα διατροφικά νιτρικά άλατα στα παντζάρια προσφέρουν αντιφλεγμονώδη οφέλη που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τα νιτρικά άλατα βοηθούν στο άνοιγμα (ή στη διαστολή) των αιμοφόρων αγγείων προκειμένου να μειωθεί η πίεση που απαιτείται για την προώθηση του αίματος στο σώμα σας.

Χυμοί με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο

Δεν αποτελεί μυστικό ότι η περίσσεια νατρίου στη διατροφή σας μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση. Γνωρίζατε όμως ότι η προσθήκη καλίου στη διατροφή σας μπορεί να ρίξει την πίεσή σας μερικές μονάδες, μειώνοντας τα επίπεδα νατρίου;

Το κάλιο συνεργάζεται με τα νεφρά σας για να απεκκρίνει το νάτριο και να το απομακρύνει από τον οργανισμό σας. Το θρεπτικό αυτό συστατικό βελτιώνει επίσης τη συνολική υγεία των αγγείων σας, ώστε να διευκολύνει τη ροή του αίματος.

Η λήψη της συνιστώμενης ποσότητας καλίου στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση κατά περίπου 4 έως 5 mmHg.

Στους χυμούς με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

  • Χυμός δαμάσκηνου.
  • Χυμός καρότου.
  • Χυμός ροδιού.
  • Χυμός πορτοκαλιού.

Αν και ο χυμός γκρέιπφρουτ είναι πλούσιος σε κάλιο, καλό είναι να είστε προσεκτικοί. Ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να αλληλεπιδράσει αρνητικά με ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν το προτιμήσετε.

Συνολικά, αναζητήστε 100% χυμούς και προσπαθήστε να αποφύγετε προϊόντα με πρόσθετα σάκχαρα. Επίσης, μην το παρακάνετε με την κατανάλωση χυμού: Παρόλο που είναι πλούσιος σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, είναι επίσης γεμάτος θερμίδες και φυσική ζάχαρη.

Επιπλέον, προσέξτε την κατανάλωση καλίου αν έχετε νεφρική νόσο, καθώς τα νεφρά σας μπορεί να δυσκολεύονται να επεξεργαστούν το θρεπτικό αυτό συστατικό. Η νεφρική νόσος είναι συχνά παρεπόμενο της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Αποβουτυρωμένο γάλα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά αποτελούν βασικό μέρος της δίαιτας DASH – και το αποβουτυρωμένο γάλα πληροί τις προϋποθέσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο στο γάλα είναι ένας από τους λόγους. Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D, φωσφόρου και ασβεστίου στο γάλα μπορούν επίσης να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση.

Τσάι

Η παρασκευή και η κατανάλωση ενός φλιτζανιού τσαγιού είναι χαλαρωτική. Είναι το είδος της δραστηριότητας που μπορεί να απομακρύνει το άγχος που στέλνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης στα ύψη.

Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Πολλά είδη τσαγιού περιέχουν επίσης ενώσεις που μειώνουν τη φλεγμονή και διατηρούν τα αιμοφόρα αγγεία ανοιχτά και ευέλικτα. Με αυτά τα δεδομένα, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί το συγκεκριμένο ρόφημα αποτελεί επιλογή για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Το τσάι ιβίσκου γενικά παίρνει άριστα για τη δράση του όσον αφορά την αρτηριακή πίεση. Το ίδιο ισχύει και για το τσάι από χαμομήλι.

Ποτά που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση

Αν και δεν υπάρχει κάποιο ποτό που εγγυημένα να μειώνει την αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση ποτών από αυτές τις τέσσερις κατηγορίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανεβάσει την πίεσή σας:

Αλκοόλ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι απολαμβάνουν το αλκοόλ και ότι είναι βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα μας. Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι δεν είναι καλό για την υγεία μας. Η υπέρταση συγκαταλέγεται μεταξύ των περισσότερων από 200 παθήσεων της υγείας που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ αλλά στη συνέχεια σταματούν να πίνουν μπορούν να δουν μια ταχεία μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ποτά με καφεΐνη

Ενώ η καφεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε τη μέρα σας, δεν είναι ιδανική για την αρτηριακή σας πίεση – ειδικά αν πίνετε το ένα φλιτζάνι καφέ μετά το άλλο. Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση που πίνουν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια κανονικού καφέ καθημερινά διπλασιάζουν τον κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αναφέρει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Ζαχαρούχα αναψυκτικά και ποτά

Η πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να ανεβάσει την αρτηριακή πίεση – και τα αναψυκτικά και άλλα γλυκά ποτά είναι ΦΟΡΤΩΜΕΝΑ με επιπλέον ζάχαρη.

Ενεργειακά ποτά

Τα ενισχυμένα ενεργειακά ποτά συνήθως συνδυάζουν υψηλά επίπεδα καφεΐνης και ζάχαρης, κανένα από τα οποία δεν είναι φιλικό προς την αρτηριακή πίεση. Το συμπέρασμα; Αυτά τα ποτά είναι άθλια για την υγεία σας.

πηγή: medbox.gr