Προσοχή! Μεγάλος κίνδυνος αν έχετε Google Chrome – Τι να κάνετε

Google chrome: Άσχημα είναι τα νέα που έρχονται για όλους όσοι χρησιμοποιούν το διάσημο φυλλομετρητή. Εντοπίστηκαν κενά ασφαλείας.

Βγήκε έκτακτη ενημέρωση του κώδικα που διορθώνει μια σημαντική «τρύπα ασφαλείας» στο google chrome.

Το σφάλμα βρέθηκε από τους ειδικούς σε θέματα κυβερνοασφάλειας της Avast, είναι τόσο σοβαρό που έχει λάβει διαβάθμιση «zero day» («ημέρα μηδέν»).

Αυτό πάει να πει ότι είναι πολύ πιθανό η ευπάθεια στο λογισμικό να είναι ήδη γνωστή στους κυβερνοεγκληματίες και να την εκμεταλλεύονται αναλόγως.

Ποια έκδοση του google chrome πρέπει να έχετε

Το γεγονός ότι αυτή η αδυναμία χαρακτηρίστηκε ως «ημέρα μηδέν» είναι ο λόγος για τον οποίο η Google ενήργησε τόσο γρήγορα για να προωθήσει την αναβάθμιση, που δεν πρέπει να την αγνοήσετε καθώς, μόλις εγκατασταθεί στους υπολογιστές, θα κλείσει «το παράθυρο» στους χάκερ.

Είναι πλέον ζωτικής σημασίας όλοι οι χρήστες να ελέγξουν τις συσκευές τους και να βεβαιωθούν ότι τα πράγματα έχουν αναβαθμιστεί στην πιο πρόσφατη έκδοση.

Οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί Windows θα είναι ασφαλής μόλις εγκαταστήσει την έκδοση 107.0.5304.87/.88, ενώ οι χρήστες Mac πρέπει να ελέγξουν για την έκδοση του Chrome 107.0.5304.87.

Έτσι γίνεται η ενημέρωση του Google Chrome

Συνήθως οι ενημερώσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται στο παρασκήνιο, αλλά μπορείτε να ελέγξετε αν όντως έχει ενημερωθεί:

Επάνω δεξιά, κάντε κλικ στην επιλογή Περισσότερα .
Κάντε κλικ στην επιλογή Βοήθεια Σχετικά με το Google Chrome.
Κάντε κλικ στην επιλογή Ενημέρωση Google Chrome.
Κάντε κλικ στην επιλογή Επανεκκίνηση

Είναι ο πιο ευάλωτος browser

Αυτό συμβαίνει επειδή μια νέα αναφορά από την Atlas VPN, έναν πάροχο υπηρεσιών freemium VPN, διαπίστωσε ότι o Chrome είναι ο πιο ευάλωτος browser του 2022, με 303 ευπάθειες. Επίσης, ο Google Chrome είναι στην κορυφή της λίστας με τα τρωτά σημεία αφού έχει αθροιστικά 3.159 ευπάθειες.

Ο Google Chrome είναι ο μόνος browser για τον οποίο ανακαλύφθηκαν ευπάθειες τον Οκτώβριο – όπως οι ευπάθειες CVE-2022-3307, CVE-2022-3318, CVE-2022-3314, CVE-2022-3311 και CVE-2022-3309.

Ακολουθεί ο Mozilla Firefox με 117 ευπάθειες και ακολουθεί ο Microsoft Edge με 103 ευπάθειες.

Εν τω μεταξύ, ο browser Safari της Apple έχει μόνο 26 ευπάθειες. Πρόσφατα, ο Safari συγκέντρωσε 1 δισεκατομμύριο χρήστες και έγινε ο δεύτερος πιο δημοφιλής browser στον κόσμο.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έρευνα ο browser Opera δεν έχει καμία ευπάθεια.

Έτσι θα προστατέψετε τον browser

Οι χάκερ έχουν πολλαπλές τεχνικές για να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία του προγράμματος περιήγησης, επομένως σας παρουσιάζουμε μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο να επηρεαστεί ο browser σας.

Διατηρήστε τον browser ενημερωμένο

Η εγκατάσταση μιας ενημέρωσης προγράμματος περιήγησης το συντομότερο δυνατό θα μειώσει τον κίνδυνο να παραβιαστείτε.

Επιλέξτε αξιόπιστα plug-ins

Τα browser plug-ins μπορεί να έχουν ευπάθειες ή να είναι κακόβουλα. Επιλέξτε browser plug-ins από αξιόπιστους προγραμματιστές και βεβαιωθείτε ότι έχουν εγκατασταθεί οι πιο πρόσφατες ενημερώσεις.

Διαμορφώστε τις ρυθμίσεις ασφαλείας και απορρήτου του προγράμματος περιήγησής σας

Ελέγξτε τις ρυθμίσεις ασφάλειας και απορρήτου του προγράμματος περιήγησής σας. Για παράδειγμα, ελέγξτε εάν το πρόγραμμα περιήγησής σας αποκλείει cookies τρίτων, τα οποία μπορούν να επιτρέψουν στους διαφημιστές να παρακολουθούν τις δραστηριότητές σας στο διαδίκτυο.

Μπλοκάρετε τα pop-ups

Τα pop-ups στους browsers συνήθως ανοίγουν νέα παράθυρα του προγράμματος περιήγησης για να προωθήσουν διαφημίσεις και ορισμένα μπορεί να περιέχουν κακόβουλους συνδέσμους ή ακατάλληλο περιεχόμενο. Εγκαταστήστε plug-in που αποκλείουν αυτόματα τα pop-ups και σας επιτρέπουν να περιηγείστε με τον τρόπο που θέλετε.

Πηγή: newsme.gr