Προστατέψτε την καρδιά σας πίνοντας καθημερινά αυτό το ρόφημα

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά τους και λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.

Εκτός από τη λήψη φαρμάκων, μπορούμε να προστατέψουμε την καρδιά μας ακολουθώντας τη διατροφή και τον τρόπο ζωής που θα μας συμβουλέψει ο γιατρός μας.

Τώρα μία νέα ανάλυση από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία έρχεται να μας ενημερώσει ότι η μακροχρόνια κατανάλωση τσαγιού προστατεύει την καρδιά μας.

Όπως διαπίστωσε η ανάλυση, οι ενήλικες με μακροχρόνια υψηλή κατανάλωση τσαγιού έχουν 19% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο από τον μέσο όρο.

Ο καφές μείωσε επίσης τον καρδιακό κίνδυνο, αλλά μόνο για τους άνδρες, ενώ τα ανθρακούχα ποτά και το αλκοόλ αύξησαν τον κίνδυνο.

Η Δρ Carrie Ruxton, διαιτολόγος στο Tea Advisory Panel, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα αυτής της νέας σούπερ-μελέτης δείχνουν ότι το τσάι είναι κορυφαίο για την προστασία της καρδιάς μας».

Το τσάι μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Developments in Nutrition, εξέτασε 20 προηγούμενες μελέτες σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ καρδιακών παθήσεων και μακροχρόνιας κατανάλωσης δημοφιλών ροφημάτων και ποτών.

Το τσάι ήταν το μόνο που είχε σταθερά οφέλη για την υγεία και στα δύο φύλα. Μελέτες ανακαλύπτουν τακτικά ότι οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στα φύλλα τσαγιού και τονώνουν την υγεία έχουν μια σειρά από οφέλη. Λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, καθαρίζοντας τα επιβλαβή μόρια στο αίμα, αποτρέποντας την καταστροφή των κυττάρων, μειώνοντας το στρες και βελτιώνοντας τον μεταβολισμό.

Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι το τσάι μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου και βοηθά στην απώλεια βάρους.

Η Δρ Ruxton πρόσθεσε: «Αυτή η έρευνα είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί εξετάζει σε βάθος χρόνου τις επιλογές ροφημάτων μας. Βρέθηκε ότι κάθε επιπλέον ημερήσια κούπα τσάι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο κατά 4%, ενώ δείχνει τα οφέλη από την έναρξη μιας μακροχρόνιας συνήθειας κατανάλωσης τσαγιού από την πρώιμη ενήλικη ζωή ή ακόμα και την παιδική ηλικία».

Πόση καφεΐνη περιέχει το τσάι

Τα επίπεδα καφεΐνης στο τσάι ποικίλλουν ανάλογα με το είδος. Αλλά γενικά το τσάι έχει πολύ λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ. Ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει 96 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης. Η ίδια ποσότητα μαύρου τσαγιού περιέχει 47 mg, ενώ το πράσινο τσάι περιέχει μόνο 28 mg. Τα δημοφιλή αφεψήματα από βότανα, όπως το τζίντζερ ή η μέντα, δεν περιέχουν καφεΐνη.

Στο τσάι μπορεί να υπάρχουν πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά και μέταλλα που μπορεί να μην γνωρίζετε, αλλά συμβάλλουν σε διαφορετικές πτυχές της υγείας σας.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr