Ψευδάργυρος: 8 σοβαρές συνέπειες της έλλειψής του – Το όργανο που επηρεάζεται περισσότερο

Ο ψευδάργυρος εμπλέκεται σε 300 διαφορετικά ένζυμα και σε περισσότερους από 1000 παράγοντες που σχετίζονται με το DNA.

Ο ψευδάργυρος εμπλέκεται στους κύκλους του ύπνου, στη γνωστική λειτουργία και στη δημιουργία νευροδιαβιβαστών. Ο χαμηλός ψευδάργυρο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Τα παραπάνω επισημαίνει στο κανάλι του στο YouTube ο Dr Eric Berg, προσθέτοντας ότι «ο ψευδάργυρος αποτελεί επίσης μια σημαντική ομάδα αντιοξειδωτικών που εμπλέκονται με τον εγκέφαλο, την καρδιά και τους μύες. Βοηθά ακόμη και στη μείωση του οξειδωτικού στρες που εμπλέκεται με τα μιτοχόνδρια».

Σύμφωνα με τον Dr Eric Berg, «αντί να καλύπτετε ένα σύμπτωμα που σχετίζεται με ανεπάρκεια ψευδαργύρου ή οποιοδήποτε άλλο θέμα υγείας, είναι σημαντικό να φτάσετε στο βαθύτερο πρόβλημα για να αποτρέψετε περαιτέρω ανησυχίες. Το να μάθετε πώς να υποστηρίζετε ένα υγιές σώμα και να αποφεύγετε προβλήματα υγείας ή να αναγνωρίζετε τα πρώιμα στάδια ενός προβλήματος υγείας είναι πολύ πιο απλό από το να προσπαθείτε να το καταπολεμήσετε όταν θα έχει εξελιχθεί αρκετά».

Οι παρενέργειες της προχωρημένης ανεπάρκειας ψευδαργύρου μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Απώλεια όρεξης
– Νέκρωση
– Έλκη
– Υπογοναδισμό
– Χαμηλή τεστοστερόνη
– Ατροφία θύμου αδένα
– Υψηλή κορτιζόλη
– Μυϊκή απώλεια

Το όργανο που επηρεάζεται περισσότερο από την έλλειψη ψευδαργύρου είναι το πάγκρεας. Το πιο κοινό πρώιμο σημάδι ανεπάρκειας ψευδαργύρου είναι τα δύσοσμα κόπρανα που επιπλέουν.

Άλλα πρώιμα σημάδια ανεπάρκειας ψευδαργύρου περιλαμβάνουν:

– Δύσπνοια κατά την άσκηση
– Κράμπες
– Διάρροια
– Κοιλιακό άλγος
– Φούσκωμα

Οι κύριες αιτίες ανεπάρκειας ψευδαργύρου:

– Έλλειψη ψευδαργύρου από την πρόσληψη τροφών
– Δυσαπορρόφηση
– Φλεγμονή στο έντερο
– Φυτικό οξύ (σιτηρά)
– Κατανάλωση ζάχαρης
– Διαβήτης
– Στρες
– Κατανάλωση αλκοόλ
– Λοίμωξη

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο:

– Στρείδια
– Καβούρι
– Άλλα οστρακοειδή
– Κρέατα
– Ψάρια
– Ξηροί καρποί

Η έρευνα για τον ψευδάργυρο που λαμβάνεται από το στόμα για συγκεκριμένες καταστάσεις έχει δείξει:

– Ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Τα άτομα που έχουν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου φαίνεται να επωφελούνται περισσότερο από τα συμπληρώματα ψευδαργύρου.

– Κρυολογήματα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι εάν παστίλιες ή σιρόπι ψευδαργύρου ληφθούν εντός 24 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, το συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος. Ωστόσο, η χρήση ενδορινικού ψευδαργύρου έχει συνδεθεί με την απώλεια της όσφρησης, σε ορισμένες περιπτώσεις μακροπρόθεσμα ή μόνιμα.

– Επούλωση των πληγών. Τα άτομα με δερματικά έλκη και χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου μπορεί να ωφεληθούν από τα συμπληρώματα ψευδαργύρου από το στόμα.

– Διάρροια. Τα από του στόματος συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της διάρροιας σε παιδιά με χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου, τα οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα υποσιτισμού. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να συστήνουν τη χρήση ψευδαργύρου από το στόμα για παιδιά με διάρροια που έχουν μια υγιεινή, ποικίλη διατροφή.

– Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η έρευνα δείχνει ότι ο ψευδάργυρος από το στόμα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη αυτής της οφθαλμικής νόσου.

Ο ψευδάργυρος που χρησιμοποιείται τοπικά είναι γνωστός ως οξείδιο του ψευδαργύρου. Αλοιφή ή πάστα οξειδίου του ψευδαργύρου εφαρμόζεται στο δέρμα για την πρόληψη καταστάσεων όπως το εξάνθημα της πάνας και το ηλιακό έγκαυμα.

πηγή: healthstat.gr