Ανάρτηση από Παντοπωλείον “η αφθονία” – ο κυρ-Στέφανος
https://www.facebook.com/kyrstefanosafthonia/posts/3800729256719136
ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΑΙΓΛΗ
Το ζαχαροπλαστείο όμως που έμεινε φημισμένο για τα παγωτά του, ήταν η «Αίγλη» του Σπύρου Κακούρη στην Πλατεία. Με αρχιμάστορα το Σπύρο Γαρμπή, που και έμπνευση και φαντασία είχε, κάθε φορά παρακάμπτωντας και συμπληρώνοντας τις παραδοσιακές συνταγές έφτιαχνε και ένα νέο είδος που το διαφήμιζε κατάλληλα. Το «κασάτο φρίγκο» με σοκολάτα και το πολυφημισμένο κρεμ μπριλέ!… Αυτό το τελευταίο που ξετρέλανε τους αργοστολιώτες, ήταν παγωτό κρέμας που, κατά την κατασκευή, η μισή ζάχαρη ξάνθιζε στην κατσαρόλα να μισοκαραμελώσει και μετά στο μείγμα για να παγώσει. Σερβιριζόταν στο ποτήρι και για να το απολαύσει ο κόσμος πλημμύριζε τα τραπέζια της «Αίγλης» που έφταναν από το αρτεσιανό έξω από την πόρτα του θερινού θεάτρου «Απόλλων», μέχρι τον κήπο του Ρωμάνου!
Τότε είναι που ο Κακούρης έφερε την ορχήστρα του νέγρου Ν.Μπλακ με το πλακέ μαντολίνο και την πρωτοποριακή ορχήστρα του (σαξόφωνο,τρομπόνε α τίρο, τρόμπα). Μέχρι που την απανόβαλε το γειτονικό ανταγωνιστικό Δημοτικό Καφενείο και πήγανε να σφαούνε οι δυο ιδιοκτήτες που διατηρούσαν ισάριθμα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής στο Λιθόστρωτο του Αργοστολιού. Ο Φώτης Μακρής και ο Μήτσος Απέργης… Εδώ δεν πρόκειται για παγωτό στο ποτήρι ή το μπολ που σερβίρεται σε τραπέζι. Επρόκειτο για παγωτό του δρόμου, όπου ο αγοραστής το γευόταν περπατώντας χωρίς τα έξοδα και τις απαιτήσεις του καθισιού.
Πηγή: kefalonitis.com