SeaNema 2018 | Αποχαιρετώντας την Κεφαλονιά: βραβεία, σεξ, μπανάνες και καλό σινεμά

Χθες βράδυ έπεσε αυλαία για το 4ο SeaNema Open Air Film Festival – τέσσερις μέρες που περάσαμε ξυπόλητοι σε παραλίες βλέποντας ταινίες σε αυτοσχέδια θερινά σινεμά δίπλα στο κύμα. Τέσσερις μέρες που συνοδεύαμε προβολές με τοπικές μπύρες και ντόπιο κρασί από τα οινοποιεία, παρακολουθούσαμε κινηματογραφικά masterclasses σε παραδοσιακά αρχοντικά και τρομάζαμε με μεταμεσονύχτια θρίλερ σε εγκατελειμμένα κτίρια του νησιού.

Eίναι αλήθεια: ο χρόνος κυλά γρήγορα, όταν διασκεδάζεις. Και το SeaNema Open Air Film Festival είναι ένα φεστιβάλ τόσο διασκεδαστικό (το νιώθεις ότι, στην ουσία, το έχει φτιάξει μία παρέα) και τόσο επαγγελματικών δεδομένων που ποτέ δε αισθάνεσαι προχειρότητα, επιπολαιότητα ή έλλειψη ιδεών. Αντιθέτως καταλαβαίνεις το κέφι και τη σκληρή δουλειά της ομάδας, διακρίνεις το σεβασμό και τον πολιτισμό των ανθρώπων του.

Seanema 2018 end 607 1

Φωτογραφίες: Εβαν Μαραγκουδάκης & Αλέξανδρος Μασμανίδης

Αυτή την ομάδα, «την μεγάλη παρέα», ευχαρίστησε πάνω από όλους κι ο Βασίλης Κεκάτος, σκηνοθέτης κι ο ίδιος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ, όταν πήρε το μικρόφωνο χθες βράδυ στον Πλατύ Γυαλό για να κηρύξει τη λήξη της φετινής διοργάνωσης. Οι άνθρωποι κάνουν (και) τα φεστιβάλ και τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι εθελεοντές του SeaNema Open Air Film Festival άξιζαν το ζεστό χειροκρότημα που κέρδισαν. Τέλος ευχαρίστησε και το κοινό: «αν δεν ήσασταν εσείς και η ζεστή σας προσέλευση, τίποτα δε θα ήταν εφικτό».

Χθες βράδυ ολοκληρώθηκαν και οι προβολές ταινιών μικρού μήκους του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος με την συγκινητική (τόσο σε ιδέα, όσο και σε εκτέλεση) «Προετοιμασία» της Σοφίας Γεωργοβασίλη και το ψυχαναλυτικό βλέμμα στον έρωτα «Μaneki Νeko» του Μανώλη Μαυρή.

Seanema 2018 end 607 7

Seanema 2018 end 607 8

Κι όσο εμείς ξαπλώναμε σε ψάθες, πετσέτες, σεζ λονγκ και απολαμβάναμε το οσκαρικό «Μια Φανταστική Γυναίκα» του Σεμπαστιάν Λέλιο, την ταινία λήξης του φεστιβάλ, οι εθελοντές καταμετρούσαν και τις τελευταίες ψήφους για να βγάλουν τα αποτελέσματα των βραβείων.

Αμέσως μετά τους τίτλους τέλους, ξεκίνησε και η τελετή απονομής των βραβείων του 4ου SeaNema Open Air Film Festival.

Seanema 2018 end 607 2

Οι Ελένη Κοσσυφίδου (παραγωγός), Νίκος Παναγιωτόπουλος (σεναριογράφος), Βιμ Βάνακερ (διευθυντής του script department της NISI MASA), η Κριτική Επιτροπή του 4ου SeaNema Open Air Film Festival, απένειμαν Ειδική Μνεία στην Σοφία Γεωργοβασίλη και την «Προετοιμασία» της (ένα βραβείο που πρώτη φορά δίνεται σε απονομή του SeaNema) για «την εξαιρετική της γενναιότητα και εντιμότητα στο χειρισμό του δύσκολου θέματός της» όπως τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Seanema 2018 end 607 3

H Σοφία Γεωργοβασίλη

Το Α’ Βραβείο (που συνοδεύεται από το έπαθλο των 1000 ευρώ) κέρδισε το «Copa Loca» του Χρήστου Μασσαλά, μία ταινία που έρχεται με την αίγλη των διακρίσεων και των βραβείων από διεθνή φεστιβάλ και τα βραβεία της ελληνικής ακαδημίας. «Δεν μάς πήρε πολύ ώρα να το αποφασίσουμε» αιτολόγησε την επιλογή της επιτροπής του ο Βιμ Βάνακερ. «Σε όλους αρέσει το σεξ, οι μπανάνες, το χιούμορ και το καλό σινεμά…»

Seanema 2018 end 607 5

Nίκος Παναγιωτόπουλος και Ελένη Κοσσυφίδου

Το Βραβείο Κοινού (το οποίο συνοδεύεται με δωρεάν παροχή colour correction και DCP mastering από την Authorwave για την επόμενη ταινία του δημιουργού) κέρδισε το «Καουμπόης» του Γιάννη Χαριτίδη και ο σεναριογράφος Θάνος Τοκάκης ήταν εκεί για να ευχαριστήσει το κοινό για την εμπιστοσύνη του. «Είναι το πρώτο βραβείο που κερδίζουμε. Ισως είναι το μόνο βραβείο που θα κερδίσουμε» είπε χαριτωλογόντας και κέρδισε το χειροκρότημα των θεατών που αγάπησαν αυτή την μελαγχολική και συμβολική ιστορία του «μόνου καουμπόη της Αθήνας».

Seanema 2018 end 607 4

Θάνος Τοκάκης

Ο Βασίλης Κεκάτος μάς αποχαιρέτησε ξαναζητώντας ένα χειροκρότημα για τους εθελοντές του – αυτά τα παιδιά που έτρεχαν για να στήσουν, ξεστήσουν καρέκλες, να διανέμουν φυλλάδια και ψηφοδέλτια, για να απαντούν σε απορίες και να μας εξυπηρετήσουν σε αντίξοοες συνθήκες, αλλά και τους κατοίκους της Κεφαλονιάς που εμπιστεύονται, αγαπούν και στηρίζουν το φεστιβάλ τους.

«Ραντεβού του χρόνου λοιπόν, τις ίδιες πάνω κάτω ημερομηνίες, για το 5ο SeaNema Open Air Film Festival» είπε ο Βασίλης Κεκάτος και μάς βρίσκει σύμφωνους. It’s a date!

Seanema 2018 end 607 6

Συνεδείτε με το SeaNema Open Air Film Festival 2018 στο επίσημο site του φεστιβάλ, αλλά και κρατήστε ανοιχτή την επικοινωνία με το τι συμβαίνει καθημερινά μέσως της σελίδας του στο Facebook

Αναδημοσίευση από: http://flix.gr/news/seanema-2018-awards.html