Σκλήρυνση κατά πλάκας: 5 πρώιμα συμπτώματα – Βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), γνωστή και ως πολλαπλή σκλήρυνση, είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο, τον οπτικό νεύρο και το νωτιαίο μυελό.

Αίτια:

Στην ΣΚΠ, το ανοσοποιητικό σύστημα σφάλλει και επιτίθεται στη μυελίνη, το προστατευτικό περίβλημα που περιβάλλει τα νευρικά κύτταρα. Η καταστροφή της μυελίνης οδηγεί σε φλεγμονή, ουλές και βλάβες στα νεύρα, επηρεάζοντας την ομαλή μετάδοση των νευρικών σημάτων.

Αποτέλεσμα αυτής της καταστροφής των νεύρων είναι ο σχηματισμός ουλώδους ιστού. Ανάλογα με το σημείο που εκδηλώνονται οι βλάβες, εμφανίζονται αντίστοιχα συμπτώματα.

Η ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ  ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΝΕΥΡΩΝ ΤΟΥ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ, ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ.. 

Αποτέλεσμα αυτής της καταστροφής των νεύρων είναι ο σχηματισμός ουλώδους ιστού. Ανάλογα με το σημείο που εκδηλώνονται οι βλάβες, εμφανίζονται αντίστοιχα συμπτώματα.

1. Αδυναμία και μούδιασμα

sym1

Η σταδιακή καταστροφή των νεύρων οδηγεί στην αδυναμία των άκρων, το μούδιασμα, την απώλεια ισορροπίας και τους μυϊκούς σπασμούς.

2. Προβλήματα όρασης

sym2

Πάνω από το 50% των ασθενών με σκλήρυνση αντιμετωπίζει μια πάθηση που ονομάζεται οπτική νευρίτιδα. Αυτή η φλεγμονή του οπτικού νεύρου συνοδεύεται από αλλοιώσεις όπως η θολούρα, η δυσκολία διάκρισης των χρωμάτων, ο πόνος στα μάτια ή και η τύφλωση. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα προβλήματα όρασης αποτελούν το πρώτο σύμπτωμα της σκλήρυνσης.

3. Προβλήματα ομιλίας

sym3

Είναι λιγότερο συχνά από τα προβλήματα όρασης. Ωστόσο, αρκετοί ασθενείς με ΣκΠ παρουσιάζουν δυσκολίες στην άρθρωση του λόγου. Αυτό συμβαίνει ότι υπάρχει βλάβη στα νεύρα που μεταφέρουν τα σήματα ομιλίας από τον εγκέφαλο. Μερικοί ασθενείς αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολίες στην κατάποση.

4. Νοητική κατάπτωση

sym4

Δεν είναι σπάνιο ένας ασθενής με ΣκΠ να αντιμετωπίζει σύγχυση ή παντελή έλλειψη συγκέντρωσης. Άλλοι πάλι αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης.

5. Ακράτεια

sym5

Εκδηλώνεται όταν διακόπτονται τα σήματα που ανταλλάσσει ο εγκέφαλος με την ουροδόχο κύστη. Το αποτέλεσμα είναι η απώλεια ελέγχου της κύστης.

Η σύγχυση, οι δυσκολίες στην άρθρωση και η μυϊκή αδυναμία είναι τρία κοινά συμπτώματα που εκδηλώνονται στην περίπτωση σκλήρυνσης κατά πλάκας αλλά και μετά από εγκεφαλικό. Εάν εμφανιστούν ξαφνικά, πιθανότατα πρόκειται για εγκεφαλικό.

Στους ασθενείς με σκλήρυνση, το ίδιο το ανοσοποιητικό επιτίθεται στους ιστούς που περιβάλλουν τις ίνες των νεύρων στον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα μάτια. Αυτό το εξωτερικό περίβλημα αποτελείται από μια λιποειδή ουσία που ονομάζεται μυελίνη.

Η μυελίνη προστατεύει τα νεύρα και τους επιτρέπει να αποστέλλουν τα σήματα που ελέγχουν την κίνηση, την ομιλία και πολλές άλλες λειτουργίες. Όταν η μυελίνη καταστρέφεται, σχηματίζεται ουλώδης ιστός και τα σήματα δε μεταδίδονται σωστά.

Μορφές:

Υπάρχουν 4 κύριες μορφές ΣΚΠ:

  • Κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο: Ένα μόνο επεισόδιο νευρολογικών συμπτωμάτων που διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες.
  • Υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα: Επαναλαμβανόμενα επεισόδια νευρολογικών συμπτωμάτων (υποτροπές) με πλήρη ή μερική ύφεση μεταξύ τους.
  • Δευτεροπαθώς προϊούσα: Σταδιακή επιδείνωση της νευρολογικής λειτουργίας, με ή χωρίς υποτροπές.
  • Πρωτοπαθώς προϊούσα: Σταδιακή επιδείνωση της νευρολογικής λειτουργίας από την αρχή, χωρίς υποτροπές.

Διάγνωση:

Η διάγνωση της ΣΚΠ βασίζεται σε:

  • Ιστορικό και κλινική εξέταση από νευρολόγο
  • Μαγνητική τομογραφία (MRI)
  • Εξετάσεις αίματος και εγκεφαλονωτιαίου υγρού

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr/