Σοκ: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου τα τατουάζ

Νέα έρευνα συνδέει τα τατουάζ με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Ένα τατουάζ, ανεξάρτητα από το μέγεθός του, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και συγκεκριμένα λεμφώματος κατά 21%, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι δεν προσπαθούν να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να κάνουν τατουάζ στο σώμα τους απλά θέλουν να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι ασφαλής.

Τα τατουάζ είναι πολύ πιο δημοφιλή σήμερα από ό,τι πριν από μερικές δεκαετίες. Σύμφωνα με το Pew Research Center, το 32% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχει ένα και το 22% περισσότερα από ένα τατουάζ.

Σε συνδυασμό με την παγκόσμια αύξηση της δημοφιλίας των τατουάζ υπήρξε σε μεγάλο βαθμό μια ανεξήγητη αύξηση της συχνότητας εμφάνισης κακοήθους λεμφώματος, ενός καρκίνου του λεμφικού συστήματος. Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία εξέτασαν αυτά τα δύο για να δουν αν υπάρχει συσχέτιση.

«Έχουμε εντοπίσει άτομα που έχουν διαγνωστεί με λέμφωμα μέσω πληθυσμιακών μητρώων», δήλωσε η Christel Nielsen, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Lund και επικεφαλής της μελέτης. «Τα άτομα αυτά αντιστοιχίστηκαν στη συνέχεια με μια ομάδα ελέγχου του ίδιου φύλου και ηλικίας, αλλά χωρίς λέμφωμα. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τους παράγοντες του τρόπου ζωής για να καθοριστεί εάν είχαν τατουάζ ή όχι», πρόσθεσε.

Ο ρόλος του λεμφικού συστήματος στον οργανισμό

Το λεμφικό σύστημα είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Διατηρεί τα επίπεδα των υγρών του σώματος σε ισορροπία και προστατεύει από λοιμώξεις. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι καρκίνου που επηρεάζουν το λεμφικό σύστημα: το λέμφωνα μη-Hodgkin (NHL), το οποίο αποτελεί περίπου το 90% όλων των λεμφωμάτων και το λέμφωμα Hodgkin. Υπάρχουν περίπου 40 υποτύποι NHL, οι οποίοι διαφέρουν ως προς το πόσο γρήγορα αναπτύσσονται και εξαπλώνονται. Το NHL είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους στις ΗΠΑ και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Η μελέτη περιελάμβανε 11.905 Σουηδούς, 2.938 από τους οποίους είχαν λέμφωμα μεταξύ 20 και 60 ετών. Από αυτούς τους συμμετέχοντες, το 54% απάντησε στο ερωτηματολόγιο σχετικά με τα τατουάζ. Το 47% των μαρτυριών (αυτών χωρίς λέμφωμα) έκαναν το ίδιο. Ο επιπολασμός του τατουάζ ήταν 21% μεταξύ των περιπτώσεων εμφάνισης λεμφώματος και 18% μεταξύ της ομάδας ελέγχου.

«Αφού λάβαμε υπόψιν άλλους σχετικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα και την ηλικία, διαπιστώσαμε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης λεμφώματος ήταν 21% υψηλότερος μεταξύ εκείνων που είχαν τατουάζ», είπε η Nielsen. «Τα αποτελέσματα πρέπει τώρα να επαληθευτούν και να διερευνηθούν περαιτέρω σε άλλες μελέτες και μια τέτοια έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη», κατέληξε.

Πριν αναλύσουν τα δεδομένα, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι ένα μεγαλύτερο τατουάζ μπορεί να σήμαινε αυξημένο κίνδυνο λεμφώματος. Αυτό δεν συνέβη: ο κίνδυνος παρέμενε ανεξάρτητα από το μέγεθος.

πηγή: healthstat.gr