Σπάνιο είδος αράχνης εμφανίστηκε στην Αιτωλοακαρνανία (φωτο)

Μπροστά σε ένα σπάνιο είδος αράχνης, το οποίο παλαιότερα απειλούνταν ακόμη και με εξαφάνιση, βρέθηκε ο Νίκος Πατερέκας, διασώστης άγριων ζώων. Πρόκειται για την αράχνη – πασχαλίτσα (Eresus Cinnaberinus), η ελληνική ονομασία της οποίας οφείλεται στο όμορφο κόκκινο σώμα της με τις μαύρες βούλες που παραπέμπει στο γνωστό ζουζούνι. Στη Μεγάλη Βρετανία ήταν απειλούμενο προς εξαφάνιση είδος τη δεκαετία του 90 και μόλις το 2011 απελευθερώθηκε και πάλι στη φύση. Στο Βέλγιο επίσης είναι προστατευόμενο είδος, καθώς είχε εξαφανιστεί το 1896 και ανακαλύφθηκε εκ νέου το 2009.

Το 2016 υπάρχουν οι πρώτες αναφορές και στην πατρίδα μας για την Eresus Cinnaberinus, που πλέον επισήμως κατοικεί και στη Νέα Αβώρανη Αγρινίου.Ο Νίκος Πατερέκας δήλωσε: “σήμερα συναντήθηκα επιτέλους με αυτό το σύμβολο, την αράχνη που θα μπορούσε άνετα να παίξει στα Spiderman series. Μία Ladybird αράχνη (Eresus cinnaberinus) ή αράχνη Πασχαλίτσα. Ένα σπάνιο είδος αράχνης που φωτογράφησα στην Αβώρανη, στο χωριό”.

Σπάνιο είδος αράχνης: Κάποια ενδιαφέροντα facts

Η συγκεκριμένη αράχνη ήταν απειλούμενο προς εξαφάνιση είδος την δεκαετία του ’90, όταν και είχε απομείνει μόνο μια αποικία με 56 αράχνες σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ το 2011 αφέθηκε ξανά ελεύθερη στη φύση. Το είδος της παραμένει σε κίνδυνο εξαφάνισης, ενώ το 2017 είχε οριστεί ένα ποσό της τάξης των 4,6 εκατομμυρίων λιρών για την προφύλαξη του συγκεκριμένου είδους και άλλων 19 απειλούμενων ειδών στην Αγγλία. Στην Ελλάδα, έκανε την εμφάνισή της το 2016 και έχει παρατηρηθεί σε αρκετά μέρη.

Η μητέρα αράχνη – πασχαλίτσα πεθαίνει αφού εκκολάψει τα αυγά της έτσι ώστε τα μικρά της να τραφούν από το σώμα της. Ωστόσο, αφού τραφούν, οι νεογέννητες αράχνες παίρνουν πάρα πολύ βάρος ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν με αποτέλεσμα να «εγκλωβίζονται» σε ένα σημείο. Στην φωλιά της και στα τούνελ από ιστό που δημιουργεί συνηθίζει να κρεμά υπολείμματα και κεφάλια από τις λείες της σαν ντεκόρ.

Πηγή: aftodioikisi.gr