Σταύρος Νιφοράτος: Μ’ αρέσει να θέτω ψηλά τον πήχη, να κάνω όνειρα μεγάλα και να τα διεκδικώ χωρίς φόβο

Loading video

Άλλο ένα μέλος της νέας γενιάς ερμηνευτών φιλοξενεί το i-TECH4u. Γνωρίστε από κοντά τον Σταύρο Νιφοράτο.

Σταύρο, σε καλωσορίζουμε στον κόσμο της τεχνολογίας μέσω του i-TECH4u. Να ρωτήσω ποια είναι η σχέση σου με την τεχνολογία;
Γειά σας και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση! Προσπαθώ να κρατάω μια υγιή ισορροπία μεταξύ πραγματικής και εικονικής ζωής. Θα έλεγα ότι διατηρώ μια σχέση ελεγχόμενης εξάρτησης μαζί της!

Ενημερώνεσαι καθόλου για θέματα τεχνολογίας;
Μέσα στον καταιγισμό της πληροφορίας που δεχόμαστε καθημερινά στο διαδίκτυο, οτιδήποτε καινούργιο πέσει στην αντίληψή μου σχετικό με την τεχνολογία και μου κεντρίσει το ενδιαφέρον, θα σταθώ και θα το διαβάσω. Πολλές φορές έχω εκπλαγεί ευχάριστα για τον τρόπο που οι εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν βοηθήσει και βελτιώσει πολλούς τομείς της ζωής των ανθρώπων.

Υπάρχει κάποιο application ή κάποιο πρόγραμμα που έχει κάνει πιο εύκολη την επαγγελματική σου ζωή;
Όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και οι ψηφιακές υπηρεσίες μουσικής, όπως το YouTube και το Spotify, αποτελούν σημαντικά εργαλεία που βοηθούν την προώθηση και την ανάδειξη του έργου ενός καλλιτέχνη και φυσικά το ίδιο ισχύει και στην περίπτωσή μου.

Να περάσουμε στα μουσικά μας. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κεφαλονιά, ένα νησί με έντονη μουσική παράδοση. Αναπόφευκτα η μουσική έγινε μέρος της ζωής σου;
Ακριβώς! Πόσο μάλιστα όταν προέρχεσαι και από μια φιλόμουση οικογένεια όπως η δική μου. Η καλή μουσική και το τραγούδι υπήρχε πάντα μέσα στο σπίτι και θυμάμαι να συντροφεύει αμέτρητες οικογενειακές στιγμές στα παιδικά μου χρόνια.

Ένα, κάποιο ταλέντο δεν αρκεί. Χρειάζεται πολλή δουλειά, υπομονή αλλά και δουλειά με τον εαυτό σου, καμία επανάπαυση.

Ήξερες από τότε ότι ήθελες να ασχοληθείς με τη μουσική;
Δεν θα έλεγα ότι ήξερα από μικρός ότι θ’ ασχοληθώ με τη μουσική. Είχα σίγουρα πολλά ερεθίσματα λόγω του οικογενειακού μουσικού περιβάλλοντος και από τότε είχα καταλάβει ότι η μουσική και το τραγούδι είναι το μέσο για να εκφράζω αυτά που δεν μπορώ να εκφράσω με λόγια.

Το ότι μεγάλωσες σε νησί, δυσκόλεψε το κυνήγι των στόχων σου;
Το αντίθετο! Μέχρι τα 18 που έζησα στο νησί, ποτέ δεν ένιωσα να στερούμαι ό,τι αφορούσε την απόκτηση μουσικής παιδείας και μουσικών ερεθισμάτων. Το πιάνο στο ωδείο, η συμμετοχή μου στη παιδική χορωδία, οι σχολικές γιορτές, οι εφηβικές μπάντες ήταν μια καλή πρώτη μαγιά για την ουσιαστική έναρξη της μουσικής μου αναζήτησης στην Αθήνα.

Επόμενος σταθμός η Αθήνα. Μουσικές σπουδές. Η βάση. Το είδες ως επαγγελματική αποκατάσταση ή αρωγός στην καλλιτεχνική σου πορεία;
Ξεκάθαρα ως κάτι εξαιρετικά ωφέλιμο για την καλλιτεχνική μου εξέλιξη. Απ’ τα πρώτα πράγματα που έκανα ερχόμενος στην Αθήνα ήταν η εγγραφή μου στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών για τη συνέχιση των σπουδών μου στο πιάνο και στα ανώτερα θεωρητικά και την πραγματοποίηση μαθημάτων φωνητικής. Ένα, κάποιο ταλέντο δεν αρκεί. Χρειάζεται πολλή δουλειά, υπομονή αλλά και δουλειά με τον εαυτό σου, καμία επανάπαυση. Μια διαδικασία παντοτινή.

Ακολουθούν σπουδές στο Παρίσι, μεταπτυχιακό και η πρώτη μεγάλη συνεργασία σε παράσταση με τον Μανώλη Μητσιά. Τα όνειρά σου βλέπεις σιγά σιγά να γίνονται πράξη;
Στη Γαλλία γνώρισα το θαύμα της πολιτισμικότητας και διεύρυνα μουσικά τους ορίζοντές μου. Την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκε και η συνεργασία με τον Μανώλη Μητσιά. Την οφείλω στον παραγωγό Γιώργο Μακράκη που είχα την τύχη να γνωρίσω στα πρώτα μου χρόνια στην Αθήνα. Ήταν μια αξέχαστη παράσταση που αναβίωσε τραγούδια που γεννήθηκαν στο ιστορικό πατάρι του Φλόκα. Είναι υπέροχο να συνεργάζεσαι με καλλιτέχνες που θαυμάζεις από τα παιδικά σου χρόνια και ο μύθος να μένει εκεί, ακλόνητος. Όντως τα όνειρα γίνονταν σιγά-σιγά πραγματικότητα.

Σπουδές για διδακτορικό, και Εθνική Λυρική Σκηνή στην «Εποχή Της Μελλισσάνθης». Και ακολουθούν και άλλες παραστάσεις. Η καριέρα σου παίρνει το δρόμο της;
Η συμμετοχή μου στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι «Η Εποχή της Μελισσάνθης» που παρουσιάστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Τεράστια τιμή και δέος. Το γεγονός ότι επιλέχθηκα κατόπιν ανοικτής ακρόασης  ήταν μια σημαντική επιβράβευση της δουλειάς και των προσπαθειών μου που μου έδωσε τη δύναμη να συνεχίσω να κυνηγώ τα μουσικά όνειρά μου με μεγαλύτερη πίστη στον εαυτό μου.

Διαπιστώνω ότι οι μουσικές παραστάσεις σου τις επιλέγεις ή σε επιλέγουν. Εκφράζεσαι πιο ολοκληρωμένα καλλιτεχνικά;
Είναι απίστευτα δημιουργικό να στήνεις μουσικές παραστάσεις με αρχή, μέση, τέλος. Μου επιτρέπουν να συμπεριλαμβάνω τραγούδια που σημαίνουν κάτι για μένα, να βγάζω την αλήθεια μου και να είμαι 100% εγώ, ο εαυτός μου. Δεν σας κρύβω ότι νιώθω και μια δημιουργική αίσθηση αγωνίας αν αυτό που φτιάχνω κάθε φορά παρέα με τους συνεργάτες μου θα «περάσει» και στους ανθρώπους που θα έρθουν να παρακολουθήσουν μια παράσταση. Όσες φορές πάλι έχει τύχει να μ’ επιλέξουν νομίζω ότι ρόλο έπαιξε μια αμφίδρομη σχέση κοινής αισθητικής.

«Στη Μέση Της Ερμού». Πρώτο τραγούδι. Πώς ήταν αυτή η πρώτη απόπειρα; Την ευχαριστήθηκες;
Ως το παρθενικό ηχογράφημα, έχω μια πολύ γλυκιά ανάμνηση. Είχα τη χαρά να γνωρίσω και να συνεργαστώ με τον Άρη Δαβαράκη και τον Νίκο Μερτζάνο. Μάλιστα ήταν βαθιά τιμητικό ο Άρης Δαβαράκης να μ’ επιλέξει στη συνέχεια για μια σειρά παραστάσεων που πραγματοποιήθηκαν στο θέατρο Άλσος αφιερωμένες στο σπουδαίο στιχουργικό του έργο.

Σεπτέμβριος 2022. Νέο τραγούδι με τον Γιάννη Κότσιρα και «Τα Μαγικά Φτερά». Πόσο μαγική ήταν η στιγμή;
Να μοιράζεσαι το πρώτο σου τραγούδι απ’ τη νέα συνεργασία με τη Minos EMI με τον σπουδαίο ερμηνευτή Γιάννη Κότσιρα, να σου γράφει στίχους ο Νίκος Μωραΐτης και μουσική ένας απ’ τους πιο ταλαντούχος νέους συνθέτης της γενιάς μου, ο Γιώργος Κυριάκος, όχι απλά μαγική, ευλογημένη στιγμή! Νιώθω πολύ ευγνώμων.

Αυτό το τραγούδι σε φέρνει πιο κοντά και στην παρουσίαση ενός άλμπουμ;
«Τα Μαγικά Φτερά» είναι ο προάγγελος ενός ολοκληρωμένου άλμπουμ που ετοιμάζουμε με πολλή αγάπη και ανυπομονούμε να το μοιραστούμε μαζί σας.

Ανήκεις στη νέα γενιά των καλλιτεχνών. Ποια είναι τα όνειρά σου που θα ήθελες να τα βλέπεις να υλοποιούνται;
Μ’ αρέσει να θέτω ψηλά τον πήχη, να κάνω όνειρα μεγάλα και να τα διεκδικώ χωρίς φόβο. Καλλιτεχνικά ονειρεύομαι συνεργασίες με δημιουργούς που θαυμάζω και τη δημιουργία τραγουδιών που θα γεμίζουν πρωτίστως την καρδιά και την ψυχή μου. Αν τώρα αυτά εισχωρήσουν και στις ψυχές των ανθρώπων, αγαπηθούν, συγκινήσουν και τους κάνουν να νιώσουν το συναίσθημα που θέλω να μεταφέρω, τότε αυτό θα είναι ευλογία, πέρα από κάθε φαντασία.

Τα τελευταία χρόνια η προώθηση των τραγουδιών γίνεται μέσα από τα social media. Πιστεύεις ότι έχουμε περάσει σε μία νέα εποχή στον τομέα αυτό;
Αδιαμφισβήτητα έχουμε περάσει σε μια νέα εποχή. Σπάνια βλέπουμε πλέον δισκογραφικό έργο ως φυσικό προϊόν. Ωστόσο, οι ψηφιακές πλατφόρμες είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για όλους τους καλλιτέχνες γιατί μπορείς εύκολα να δείξεις την δουλειά σου και αυτό που πραγματικά είσαι.

Εσύ είσαι εξοικειωμένος με αυτή τη διαδικασία;
Φυσικά, δεν θα γινόταν και διαφορετικά!

Πού μπορεί να σε βρει κανείς διαδικτυακά;
Παντού, σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες. Instagram, TikTok, Facebook, Spotify, YouTube.

Πηγή: https://itech4u.gr/

  • Categories: