Συνεχείς επισκέψεις στην τουαλέτα; Θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα προβλημάτων του προστάτη

Η μη έγκαιρη πρόσβαση στην τουαλέτα ή οι ουρολοιμώξεις είναι συχνά άλλα σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να κοιτάξετε τον προστάτη σας.

Το σύμπτωμα του ξυπνήματος τη νύχτα με την ανάγκη για ούρηση ονομάζεται νυκτουρία και, πράγματι, μία από τις κύριες αιτίες της είναι η απόφραξη του προστάτη που οφείλεται σε υπερπλασία ή καλοήθη ανάπτυξη του προστάτη σε άνδρες άνω των 45 ετών.

Ο προστάτης είναι ένας αδένας που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη, οπότε η ανάπτυξή του μπορεί να προκαλέσει απόφραξη στην εκροή των ούρων, δυσκολεύοντας την ουροδόχο κύστη να αδειάσει σωστά. Αυτή η αλλοίωση της εκκένωσης της ουροδόχου κύστης αναγκάζει τον ασθενή να σηκώνεται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς πάντα μένουν κάποια ούρα στην ουροδόχο κύστη.

Μια άλλη συνέπεια της απόφραξης είναι ότι η ουροδόχος κύστη πρέπει να ξεπεράσει την ισχυρή πίεση λόγω της απόφραξης που παράγει ο προστάτης, η οποία δημιουργεί υπερτροφία ή αύξηση του πάχους των τοιχωμάτων της ουροδόχου κύστης, γνωστή και ως «μαχόμενη κύστη».

Αυτή η υπερτροφία του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης προκαλεί ακούσιες συσπάσεις (υπερδραστηριότητα της ουροδόχου κύστης), οι οποίες, παρά το γεγονός ότι η κύστη δεν είναι πλήρως γεμάτη με ούρα, οδηγούν σε αύξηση της συχνότητας κένωσης.

Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσω τον έλεγχο

Συνιστάται να ξεκινάτε τον έλεγχο του προστάτη από την ηλικία των 45-50 ετών για δύο λόγους: για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και για τον έλεγχο της εμφάνισης απόφραξης που οφείλεται σε δευτερογενή ανάπτυξη του προστάτη ή σε καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια από τις πιο συχνές παθολογικές καταστάσεις σε άνδρες ηλικίας 45-50 ετών. Η επίπτωσή της αυξάνεται με την ηλικία και είναι παρούσα περίπου στο 50% των ανδρών άνω των 50 ετών και στο 80% των ανδρών άνω των 80 ετών.

Η ανάπτυξη αυτή σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών τεστοστερόνης, αν και άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο. Οι εξετάσεις του προστάτη διενεργούνται από ουρολόγο και πρέπει να πραγματοποιούνται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν συνήθως ένα υπερηχογράφημα νεφρών-νεφρών-νεφρών-προστάτη για τη μέτρηση του μεγέθους του αδένα του προστάτη και την ανίχνευση άλλων αλλοιώσεων στην ουροδόχο κύστη ή τους νεφρούς- φυσική εξέταση, με έμφαση στην εξέταση του ορθού ή την ψηλάφηση του προστάτη- ροομετρία, για τη μέτρηση της ροής των ούρων και τον αποκλεισμό απόφραξης- εξετάσεις αίματος, για τον αποκλεισμό του καρκίνου του προστάτη- και καλλιέργεια ούρων, για τον αποκλεισμό λοιμώξεων των ούρων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη δεν σχετίζεται με τον καρκίνο του προστάτη.

Οι θεραπείες

Μειωμένη πίεση ούρων ή ροή ούρων, αυξημένη συχνότητα ούρησης, ανάγκη για ούρηση παρά το γεγονός ότι η ουροδόχος κύστη δεν είναι γεμάτη, διαρροή ούρων που μπορεί να είναι επείγουσα (δεν προλαβαίνετε να πάτε εγκαίρως στην τουαλέτα) ή εξαντλητική (διαρροή που συμπίπτει με σωματική δραστηριότητα), αίσθημα μη πλήρους κένωσης της ουροδόχου κύστης, διαρροή σταγονιδίων ούρων αμέσως μετά την ούρηση, λοιμώξεις ή αίμα στα ούρα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κατά τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη δεν πρέπει ποτέ να αφαιρείται ο προστάτης. Χρησιμοποιούνται φάρμακα, τα οποία χαλαρώνουν τον προστάτη, επιτρέποντας στην ουροδόχο κύστη να αδειάζει σωστά, ή γίνεται χειρουργική θεραπεία (χειρουργική επέμβαση) όταν οι φαρμακολογικές θεραπείες δεν αποδίδουν και ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Οι χειρουργικές θεραπείες συνίστανται στην αποσυμφόρηση του προστάτη, αφαιρώντας κυρίως το αδένωμα ή τον αποφρακτικό αδενικό ιστό (εσωτερικό τμήμα του προστάτη) και σεβόμενοι την ακεραιότητα της κάψας του. Αν φανταστούμε τον προστάτη ως μανταρίνι, έχει ένα εσωτερικό τμήμα, το οποίο αντιστοιχεί στο προστατικό αδένωμα, και ένα δέρμα ή φλοιό, το οποίο αντιστοιχεί στην προστατική κάψα. Με άλλα λόγια, το μανταρίνι αδειάζει εν μέρει, αλλά η κάψα, οι σπερματοδόχες κύστεις και τα νεύρα που σχετίζονται με τη στύση διατηρούνται.

Υπάρχουν πολλαπλές τεχνικές για την εν λόγω απόφραξη ή αφαίρεση του αποφρακτικού προστατικού αδενώματος. Η επιλογή της τεχνικής εξαρτάται από το μέγεθος του προστάτη, την ηλικία του ασθενούς και τους παράγοντες κινδύνου. Πρόσφατα εισήχθη η Aquablation ή ρομποτική υδροαφαίρεση του προστάτη, η οποία είναι μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία που συνίσταται στην καταστροφή ή την εκτομή του προστατικού ιστού μέσω ενός πίδακα νερού (φυσιολογικό αλατούχο διάλυμα) σε θερμοκρασία δωματίου και με υψηλή ταχύτητα, χωρίς την ανάγκη τομών (πραγματοποιείται μέσω της ουρήθρας) και πλήρως ρομποτικά.

Αυτή η νέα διαδικασία είναι πολύ ακριβής, καθώς ο χειρουργός σχεδιάζει εκ των προτέρων την επέμβαση με τη χρήση ενός διαορθικού υπερηχοτομογράφου και καθορίζει τα όρια των σημαντικών ανατομικών δομών που πρέπει να διατηρηθούν. Μόλις αποφασιστεί η περιοχή εκτομής που θα αφαιρεθεί, ένα ρομπότ (σύστημα Aquabeam) εκτελεί την εκτομή αυτόματα, γεγονός που ελαχιστοποιεί το ανθρώπινο λάθος. Δεδομένης της χιλιοστομετρικής ακρίβειας και του τύπου της ενέργειας που χρησιμοποιείται (νερό σε θερμοκρασία δωματίου), δεν υπάρχει θερμική βλάβη στις γειτονικές δομές, οπότε δεν επηρεάζεται καθόλου ούτε η στυτική λειτουργία ούτε η εγκράτεια ούρων. Αυτός ο πολύ υψηλός βαθμός ακρίβειας επιτρέπει τη διατήρηση της προσήνεμης εκσπερμάτισης σε έως και εννέα στις δέκα περιπτώσεις.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι περισσότερες από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη προκαλούν ως παρενέργεια την οπισθοδρομική εκσπερμάτιση (διαρροή σπέρματος στην ουροδόχο κύστη) ή την ξηρή εκσπερμάτιση σε ποσοστό έως και 80% των περιπτώσεων, η οποία μπορεί να έχει επιπτώσεις στη σεξουαλική του ζωή. Είναι μια πολύ ασφαλής και γρήγορη τεχνική που μειώνει τις επιπλοκές. Ο χρόνος εκτομής δεν υπερβαίνει συνήθως τα πέντε λεπτά και ο συνολικός χειρουργικός χρόνος κυμαίνεται μεταξύ 15-30 λεπτών. Αυτό επιτρέπει στον ασθενή να πάρει εξιτήριο εντός 48 ωρών χωρίς καθετήρα ουροδόχου κύστης.

πηγή: healthstat.gr